Cudis me Radomire, na geo-politickim temama ne izgledas naivan.
Ti forumi su dali dokaze crno na bijelo, i odakle su dosli "in-house" motori, sasije, infotainmenti i sve ostalo.
Nikola Motors
Moderators: _BataZiv_0809, anex
za nas neupućene u to sta pisu kroatiše forumaši odakle to sve dolazikravamuzara wrote: ↑03/01/2024 00:21Cudis me Radomire, na geo-politickim temama ne izgledas naivan.
Ti forumi su dali dokaze crno na bijelo, i odakle su dosli "in-house" motori, sasije, infotainmenti i sve ostalo.
Nikola Motors![]()
o ovome se radi. nevera je strasan auto, nailazi samo na pohvale od svakog. dobre performanse. radi sa koenigseg, pagani, aston martin, pininfarina..a pored toga i cinjenica da ga je volkswagen postavio na celo bugatti-ja, nesto ne mogu da vjerujem da su svi ovi tolike ublehe i da ih je rimac sve uspio izvarati. pored svih ovih cinjenica, meni razum govori da je taj rimac strucnjak ipak..Evolution_IV wrote: ↑03/01/2024 00:07 ublehari frajer druze, ja cijemim njegov rad i auti su mu zvjeri ali poticaje koje dobija![]()
Forum manje-vise ali hohstaplera koji 2019. obecava autonomnu voznju nivoa 5 u roku pet godina mora moci skontati svako ko je barem prosao pored skole.
Je li ovo upitna recenica ?tramvajtrojka wrote: ↑03/01/2024 00:51 za nas neupućene u to sta pisu kroatiše forumaši odakle to sve dolazi
Pacenici jer ne zele da ih se pljacka ?izvrsni direktor wrote: ↑03/01/2024 10:24 174 strane. Koji pacenici i besposlenici![]()
Nemoj reci muzara da si ovo citao?
Vozim hibrid plug-in, i uopste nije neka sreca. Moje savjest ili cisto ICE vozilo ili cisto EL vozilo, i nista izmedju. Ovako stalno gledas gdje ces se pristekati isto napaljen ker hodam okolo sa punjacem i gledam gdje ga pristekati.moee wrote: ↑02/01/2024 16:20 Ekipa (anti)strujaši, šta biste savjetovali za kupovinu: Kuga FHEV (obični hybrid, bez vanjskog punjenja, 190 KS, AWD, automatik) ili Kuga PHEV (plug-in hybrid, cca 50 km dometa na struju, 225 KS, FWD, automatik).
Živim u stanu, imao bih pristup AC punjaču 2-3x mjesečno, uz možda poneki odlazak do tržnog centra sa punjačem.
Hvala na konkretnom savjetu. Ja nemam stalni pristup punjaču i to bi mogao biti problem. Ipak, prema stranici spritmonitor, potrošnja hibrida u najgorem slučaju ne prelazi nekih 8.5 l/100 km niti u jednoj verziji.melac wrote: ↑04/01/2024 00:23Vozim hibrid plug-in, i uopste nije neka sreca. Moje savjest ili cisto ICE vozilo ili cisto EL vozilo, i nista izmedju. Ovako stalno gledas gdje ces se pristekati isto napaljen ker hodam okolo sa punjacem i gledam gdje ga pristekati.moee wrote: ↑02/01/2024 16:20 Ekipa (anti)strujaši, šta biste savjetovali za kupovinu: Kuga FHEV (obični hybrid, bez vanjskog punjenja, 190 KS, AWD, automatik) ili Kuga PHEV (plug-in hybrid, cca 50 km dometa na struju, 225 KS, FWD, automatik).
Živim u stanu, imao bih pristup AC punjaču 2-3x mjesečno, uz možda poneki odlazak do tržnog centra sa punjačem.
Mada tu ima i nekih drugih uslova koji ako su ispunjeni hibrid moze proci, mislim na plug in hibrid.
I jos nesto kod mene je tank 40l, i kada potrosim struju, pici na benzin i guta 9-10 litara, tako da je doseg nekih 400km samo benzin.
1. Kada je plug-in hibrid prihvatljivo rjesenje, sva tri uslova moraju biti ispunjena:
- Imas konstantan pristup punjenju, posao kuca ( jer doseg 50 km je zapravo 35, jer posljednjih 15 km se prebacuje na benzin )
- Moras placati veliki porez na ICE vozila
- Vozis dominatno u gradu, veliki grad. Gdje EL dolazi do izrazaja kod start/stop i manjih brzina.
Ako nemas stalno, a rekao si da nemas, nemoj ni razmisljati o hibridu, pristup punjacu, jer ces stalno voziti na benzin. Onda ti je bolje kupiti benzinca, kao prvo jeftiniji je, a kao drugo laksi, pa ce i iz tog razloga manje trositi benzina.moee wrote: ↑04/01/2024 00:48Hvala na konkretnom savjetu. Ja nemam stalni pristup punjaču i to bi mogao biti problem. Ipak, prema stranici spritmonitor, potrošnja hibrida u najgorem slučaju ne prelazi nekih 8.5 l/100 km niti u jednoj verziji.melac wrote: ↑04/01/2024 00:23Vozim hibrid plug-in, i uopste nije neka sreca. Moje savjest ili cisto ICE vozilo ili cisto EL vozilo, i nista izmedju. Ovako stalno gledas gdje ces se pristekati isto napaljen ker hodam okolo sa punjacem i gledam gdje ga pristekati.moee wrote: ↑02/01/2024 16:20 Ekipa (anti)strujaši, šta biste savjetovali za kupovinu: Kuga FHEV (obični hybrid, bez vanjskog punjenja, 190 KS, AWD, automatik) ili Kuga PHEV (plug-in hybrid, cca 50 km dometa na struju, 225 KS, FWD, automatik).
Mada tu ima i nekih drugih uslova koji ako su ispunjeni hibrid moze proci, mislim na plug in hibrid.
I jos nesto kod mene je tank 40l, i kada potrosim struju, pici na benzin i guta 9-10 litara, tako da je doseg nekih 400km samo benzin.
1. Kada je plug-in hibrid prihvatljivo rjesenje, sva tri uslova moraju biti ispunjena:
- Imas konstantan pristup punjenju, posao kuca ( jer doseg 50 km je zapravo 35, jer posljednjih 15 km se prebacuje na benzin )
- Vozis dominatno u gradu, veliki grad. Gdje EL dolazi do izrazaja kod start/stop i manjih brzina.
Svjestan sam većeg poreza, a opet dosta vremena vozim i po Sarajevu...baš teška odluka.
Koji hibrid ti voziš i gdje, ako nije tajna?

Kralju, hvala ti sto me nasmijamelac wrote: ↑04/01/2024 00:23Vozim hibrid plug-in, i uopste nije neka sreca. Moje savjest ili cisto ICE vozilo ili cisto EL vozilo, i nista izmedju. Ovako stalno gledas gdje ces se pristekati isto napaljen ker hodam okolo sa punjacem i gledam gdje ga pristekati.moee wrote: ↑02/01/2024 16:20 Ekipa (anti)strujaši, šta biste savjetovali za kupovinu: Kuga FHEV (obični hybrid, bez vanjskog punjenja, 190 KS, AWD, automatik) ili Kuga PHEV (plug-in hybrid, cca 50 km dometa na struju, 225 KS, FWD, automatik).
Pa kada se prebaci na benzin, jer je baterija pri kraju, onda istovremeno i voziš na benzin i puniš bateriju na benzin. To ima smisla jer tada sus motor radi u optimalnijem režimu. Kada bi napunio bateriju onda bi opet gasio sus motor i vozio na struju tako da bi se prosjek popravio.
Golf od 53k
Baterija se puni pri kocenju, a ne puni je SUS motor, barem kod mene i ovih par hibrida sto sam se vozio ( Mazda Cx5, MBW x5 i Toyota RAV4 ).ja71 wrote: ↑04/01/2024 23:20Pa kada se prebaci na benzin, jer je baterija pri kraju, onda istovremeno i voziš na benzin i puniš bateriju na benzin. To ima smisla jer tada sus motor radi u optimalnijem režimu. Kada bi napunio bateriju onda bi opet gasio sus motor i vozio na struju tako da bi se prosjek popravio.
Probaj cijeli tank voziti na benzin bez da puniš bateriju. Sumnjam da ćeš tada imati prosječnu potrošnju od 9-10 litara.
Ako griješim, ispravi me.