Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jeza u ledja

#13801 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

moimoi wrote: 02/01/2024 17:54
Bloo wrote: 02/01/2024 17:51
moimoi wrote: 02/01/2024 17:36
A sta je sa online nastavom i tzv. “Homeschooling”.
Ti mene zajebavas, jel da... :D
Homeschooling.
Kak ce te nepismeni roditelj homeschoolat?
Mislim da nije ni opcija u BiH.
Online...ko ce drzati tu nastavu?
Odakle djeci racunari ili tableti?
Online nastava bi jos i bila izvodljiva. Ako ima neta u tom selu.
Pa nisu valjda svi u selu nepismeni?
Racunare-opstina kao i internet.
Sta je to racunar? Internet? Jel se to jede?

Valja koze cuvat.

Karikiram, ali poenta je jasna.
moimoi

#13802 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

jeza u ledja wrote: 02/01/2024 17:57

Homeschooling.
Sta je to racunar? Internet? Jel se to jede?

Valja koze cuvat.

Karikiram, ali poenta je jasna.
Pa dobro, dokle tako? Dok se svi ne isele a starci pomru? Dakle treba ukinuti sela? Super.
jeza u ledja

#13803 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ok, ti fakat trolas.
sumirprimus

#13804 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Koja ba sela :lol:
ne tjesite se. Mi smo seljacka drzava, par km od centra zenska djeca ne treba da idu u skolu sta ce , svakako ce se udat :oops:
Tito je to malo doveo u red i emancipovo zene ,evo vidimo idemo nazad u feud.
moimoi

#13805 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

jeza u ledja wrote: 02/01/2024 18:11 Ok, ti fakat trolas.
Pa vise ova rasprava ima sa temom nego o cemu se ovdje mahom pise svaki dan. Al eto… ja “trolam” :D
Bodkin

#13806 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 02/01/2024 17:51
Bodkin wrote: 02/01/2024 17:02 Jel privilegija da su djeca koja su u ratu zivjela u njemackoj naucila jezik savrseno i da im je lakse uspjeti u DACH regiji? A inicijalno su to izbjeglice bile. Ja kazem da nije. Samo jedna varijabla u necijem zivotu. Kao sto je od mog starog da je morao 4km pjesaciti do skole
Naravno da je privilegija, neko je izbjegao u Njemacku, a ja izbjegao u Zenicu.

Sta mislis ko je bolje prosao. :D

A moimoi trola naveliko.
Nije to nikakva privilegija nego varijabla u zivotu. Te su nakon povratka maltretirali u bosni. Ti si bili izbjeglice. To sto im je jezik pomogao kasnije je hindsight bias. Kakva bolan privilegija. Ima ovih sto su pobjegli u srbiju pa se vracali u vecinski bosnjacke gradove kasnije.

Po tebi je privilegija dobiti na lotu
Bodkin

#13807 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 02/01/2024 17:40
Bodkin wrote: 02/01/2024 17:02
jeza u ledja wrote: 02/01/2024 15:47

To je isto kao sto se raji prodaje sistem u kom siromah moze postati bogatas, jer vidite primjere X i Y. S tim sto se presucuje da je vecina bogatasa - iz porodica bogatasa.

Sta reci za te sto su uspjeli? Svaka njima cast, ali oni su izuzeci. Nije pitanje da li se moze ako si dovoljno pametan i vrijedan (mada se moze i o tome, jer postoji i faktor srece), vec sta onaj ko je prosjecno pametan i prosjecno vrijedan moze napraviti u situaciji kad je rodjen sa privilegijom ili bez nje. Govorimo o prosjecnim ljudima, o 90% planete.

I onda ide kao prica ko je njima kriv kad nisu bili dovoljno pametni i vrijedni da izadju iz mulja, nije to izgovor. Jeste izgovor, i to dobar. I sto je najgore, ta prica cesto dolazi od ljudi koji smatraju za sebe da su oni nesto postigli, pa onda sa podozrenjem gledaju na ove koje su ostavili ispod sebe, umjesto da ih razumiju.

Hajmo podsmijavat prosjecnu raju koja je rodjena i odrasla u supku Evrope, ali zato onaj prljavi backpacker sa 10 eura u dzepu koji lagano samo pokaze zapadnu saru na granici i nastavi tarlahat svijetom, on je ok, jer je on rodjen s tom privilegijom.

Mislim, razumijem ja sav taj sentiment, i sam sam sto puta krivio prije svega ljude koji ne rade dovoljno da sami sebi pomognu, ali malo perspektive u svemu ovome nije naodmet.
Opet pricas svoje. Ja govorim o ljudima koji su iz istog siromasnog i teskog odrastanja koji nesto naprave.
Ne mozes pricati o preprekama i zasto neki ne mogu xyz ako ne pogledas ove iz istog sranja koji mogu.

Ja znam masu primjera (sto nista ne znaci, anecdotal evidence). I sam smatram da sam takav u poredjenju sa svojom novom okolinom. I nije da ne razumijem ljude nego ih ne zalim. Ima isto tako masa onih koji su bilo u velikoj prednosti pa su napravili jedno veliko nista.

I tu dolazimo do te famozne privilegije gdje ja smatram da je to samo izgovor u puno slucajeva. Da, naravno da ima i objektivne privilegije.

Ali to sto ne znas da mozes 2010 studirati besplatno u austriji je tvoj problem i izgovor, a ne privilegija kako neki pisu.

Jel privilegija da su djeca koja su u ratu zivjela u njemackoj naucila jezik savrseno i da im je lakse uspjeti u DACH regiji? A inicijalno su to izbjeglice bile. Ja kazem da nije. Samo jedna varijabla u necijem zivotu. Kao sto je od mog starog da je morao 4km pjesaciti do skole
Pa znam da sam smatras da si takav, to je evidentno iz tvog pisanja. Smatram i ja sebe, i garantujem ti da vecina ljudi na ovoj temi sebe smatra takvim. Ali nije svako sposoban i vrijedan kao ti. I sad, ti njih ne zalis je nisu sposobni i vrijedni kao ti ili tvoj stari. Ja vala zalim svakog ko je rodjen kod nas, osim djece Brankovica ili slicno, jer znam koji je to minus.

I ako mi sta smeta u ovom svijetu je sto neko rodjen sa pravim papirima ima sve moguce privilegije u odnosu na nekog ko je rodjen kod nas (i u raznim drugim jos mnogo gorim rupama svijeta), i onda se sa takvim ljudima takmicimo na nekom globalnom planu. Od posla, preko umjetnosti, do sporta.

Meni/nama, prodjose najbolje godine u ratu i onda sljakanju da nesto postignes, samo da bi 20 godina nakon toga dosao na nivo tog sto se zajebavao u svojoj mladosti, ali sad ima sve sto pozeli.

Mislim, takav je svijet, nismo djeca pa da mastamo. Ali necu brate prvo upirat prstom u ovog jadu sto nije bio dovoljno pametan i vrijedan da se iskobelja. I evo ako ces dalje - vise cijenim tebe, ili bilo kog drugog naseg covjeka koji je uspio vani, ili bilo koga ko je dosao odnekle iz neke zabiti, nego nekog Francuza ili Amera koji radi taj isti posao i ima isto. (Nije ni on kriv sto je to tako, da se razumijemo.) Isto tako sam cijenio vise ljude iz Bihaca, Tuzle, Kaknja, i nekih drugih mjesta, koje sam znao dok sam zivio u Sarajevu, od raznoraznih sarajevskih ublehasa kojim sam bio okruzen. Vise sam znao ljudi sirokih pogleda na svijet, koji nisu bili iz SA, nego obratno. (Ne mislim na kojekakve overachievere sa ogromnim kompleksima malog mjesta, koji su svoju pamet i trud koristili samo za laktanje, a uspjeh mjerili jedino parama i statusom, vec govorim o ljudima kao izgradjenim licnostima).
I isto tako sam svjestan da si ne treba stvarati kompleks, mi, vi, oni, jer kao sto rekoh niko nije kriv sto je rodjen u svojoj kozi, pa makar ona bila i privilegovana, ali samo pokusavam biti koliko-toliko fer prema ljudima.

Ako cemo u jednoj recenici ovo opisat - pricamo o laznom konceptu meritokracije kojim se vodi danasnji svijet.

I jos nesto, postoji milion nivoa privilegije. I ja i ti smo imali mnoge privilegije (u odnosu na neke druge) kojih nismo mozda ni svjesni. I toga treba biti itekako svjestan kad ulazimo u ovakvu pricu.
Znas koga zalim? Onu djecu sto sam gledao po kambodzi ili manili ili juznoafrickoj republici. To je prava istinska jebena prepreka. I ono sto je britanac za tebe, to si ti za onog iz nigera

Ljude kod nas ne zalim. Shvatam da je tesko ali nije vjerovatnoca bas toliko protiv tebe. Ima puno gorih mjesta na svijetu. Tj zalim istinski ojadjenje ljude i zato sam cak radio nekoliko projekata u dobrotvornim organizacijama za pomoc tim ljudima u bosni.

Slazem se sa dobrim dijelom onoga sto si napisao samo sto si na drugom kraju prizme. Ko god ne uspije kod nas je zato sto je iz sjebane okoline sto nije tacno.

A i ja uvijek vise postujem nase ljude koji su napravili isto kao prosjecan amerikanac ili francuz.
Ozimician

#13808 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 02/01/2024 20:41
Bodkin wrote: 02/01/2024 17:02 Jel privilegija da su djeca koja su u ratu zivjela u njemackoj naucila jezik savrseno i da im je lakse uspjeti u DACH regiji? A inicijalno su to izbjeglice bile. Ja kazem da nije. Samo jedna varijabla u necijem zivotu. Kao sto je od mog starog da je morao 4km pjesaciti do skole

A moimoi trola naveliko.
Nije to nikakva privilegija nego varijabla u zivotu. Te su nakon povratka maltretirali u bosni. Ti si bili izbjeglice. To sto im je jezik pomogao kasnije je hindsight bias. Kakva bolan privilegija. Ima ovih sto su pobjegli u srbiju pa se vracali u vecinski bosnjacke gradove kasnije.

Pa da, ti su bili izbjeglice, a ja nisam. :D

Imali su po povratku bolju startnu poziciju od svih nas tada. Koga su bolan maltretirali, svi ih gledali odozdo i zavidili im, jer su jedini imali kako treba odjecu i obucu i sve sto ide uz to. :-D Svi htjeli da se druze s njima, ne znas ti kakva je vladala neimastina medju izbjeglicama i povratnickom populacijom.

Ti si spomenuo Njemacku, nisi Srbiju. Nemoj sad pomjerati stative. :D

Varijabla u zivotu, koja ti donese nesto bez tvog znacajnijeg truda - jeste privilegija. O tome i pricamo, da neko samim rodjenjem (varijabla u zivotu) dobije privilegije za koje neko mora pola zivota da se muci. Jez je naveo primjer koliko samo rodjenje u nekoj zemlji donosi privilegija, neko ko se rodi u USA, i neko ko se rodi u palestinskom kampu u Jordanu. Sta ovaj drugi mora da uradi sve i koji trud da ulozi i koji nadprosjek mora da bude, da stigne ovo sto je ovaj dobio po rodjenju. O tim stvarima pricamo.

Na kraju kad skontas, bar 80% zivota ti je predodredjeno time gdje si se rodio i ko su ti roditelji. Racunaj da od roditelja nasljedjujes i izgled i inteligenciju i ostale osobine... ne samo materijalno nasljedstvo.
sinuhe

#13809 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sinuhe »

Zamisli samo, drzavna granica ima neko sire znacenje.
Bodkin

#13810 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 02/01/2024 20:56

A moimoi trola naveliko.

Pa da, ti su bili izbjeglice, a ja nisam. :D

Imali su po povratku bolju startnu poziciju od svih nas tada. Koga su bolan maltretirali, svi ih gledali odozdo i zavidili im, jer su jedini imali kako treba odjecu i obucu i sve sto ide uz to. :-D Svi htjeli da se druze s njima, ne znas ti kakva je vladala neimastina medju izbjeglicama i povratnickom populacijom.

Ti si spomenuo Njemacku, nisi Srbiju. Nemoj sad pomjerati stative. :D

Varijabla u zivotu, koja ti donese nesto bez tvog znacajnijeg truda - jeste privilegija. O tome i pricamo, da neko samim rodjenjem (varijabla u zivotu) dobije privilegije za koje neko mora pola zivota da se muci. Jez je naveo primjer koliko samo rodjenje u nekoj zemlji donosi privilegija, neko ko se rodi u USA, i neko ko se rodi u palestinskom kampu u Jordanu. Sta ovaj drugi mora da uradi sve i koji trud da ulozi i koji nadprosjek mora da bude, da stigne ovo sto je ovaj dobio po rodjenju. O tim stvarima pricamo.

Na kraju kad skontas, bar 80% zivota ti je predodredjeno time gdje si se rodio i ko su ti roditelji. Racunaj da od roditelja nasljedjujes i izgled i inteligenciju i ostale osobine... ne samo materijalno nasljedstvo.
Pa eto, medju mojom okolinom su ih maltretirali.
Niko ne tvrdi da ovima sto su rodjeni na zapadu nije lakse. Ja samo tvrdim da biti rodjen u losim uslovima ne znaci automatski sjeban zivot. Niti je neko sjebao zivot samo zatonsto se rodio u losim uslovima

A narativ tvoj je da je tako. Sve je neka privilegija.
I ja sam jednom nasao 20km u liftu i bez nekog truda platio curi pice.

Sva ta muka koju prodjes isto gradi karakter. Mozes isto tako argumentovati da dobra vremena prave slabe ljude na zapadu. Ili da djeca bogatasa umiru jer posmrcu do 16 sto narkoman u sarajevu ne moze za zivota. Sve im na tacni

Tako da da, ne mogu te sazaljenje price. Samo zato sto znam sta smo ja i moja okolina prosli. I vjerovatno 3/4 ove teme
forumskivojnik

#13811 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

sumirprimus wrote: 02/01/2024 18:19 Koja ba sela :lol:
ne tjesite se. Mi smo seljacka drzava, par km od centra zenska djeca ne treba da idu u skolu sta ce , svakako ce se udat :oops:
Tito je to malo doveo u red i emancipovo zene ,evo vidimo idemo nazad u feud.
Pa zar ne treba sejha pitati smije li zena sama putovati od Sarajeva do Zenice bRez muskog psa cuvara :? :-D ?
Prokurvat ce se, zaskocit ce je neko a zensko naivno i tako ode "njegova cast" u helac
https://youtu.be/VcO_TD_XgcU
https://youtu.be/NcyLq3Ya78Q
https://youtu.be/BRQBBXqKPS4

Skole nema dok se ovo pitanje ne rijesi, kakva skola, prokurvat ce se, nece je moci kontrolisati, obrazovana i samosvjesna zena je opasnost po alfa muzjaka i sektasa :skoljka: :lol:
sumirprimus

#13812 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Kada se isplati je pogresno pitanje, kada treba otici iz drzave, kada shvatis da te nista vise ne veze za istu i da se osjecas kao stranac , isplatilo se ili ne.
Rockefeller

#13813 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

Bodkin wrote: 02/01/2024 21:17
I ja sam jednom nasao 20km u liftu i bez nekog truda platio curi pice.
Care :mrgreen:
jeza u ledja

#13814 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ja sam nasao jednom na ulici prije rata, bas ovako pred novu godinu, neke bas pare onako pofine. Veze nemam koliko, ali recimo ovako nesto ko danas 500 eura/dolara. I nigdje nikog, ni novcanika ni nista. I sta cu, pravo u dzep. Konto sam u oblizni granap otici da pitam, ali ono...pfff :razz:

E to je bio novogodisnji dernek. 8) :D

Jednom sam u Americi nasao novcanik na parkingu sa recimo $100. Licna, kartice i sve. Guglao lika, nasao broj telefona i vratio mu novcanik.

Vidis kako covjek postane posteniji kad ode na Zapad. :oops:
NecuVise

#13815 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by NecuVise »

Bloo wrote: 02/01/2024 17:24
moimoi wrote: 02/01/2024 17:22
Ma da.. al za dzamije i crkve vazda ima love i dobre volje.
Nece niko da radi u.tim skolama btw.
Ti apsolutno nikakvog dodira sa ovom državom i stanjem u njoj nemaš. Prosto nevjerovatno kakve gluposti napišeš pokazujući totalno nepoznavanje situacije. Nije ni čudo što ti ništa ne mogu dokazati.

Nije ti ovo holivudski film. U Bosni i Hercegovini ne postoji home schooling. U Bosni i Hercegovini ne postoji online nastava. Jedini period kada je to uvedeno jeste covid lockdown. Nikad prije, nikad poslije. Nebitno ko si i šta si. Nema i ne može.

Pored toga, ovdje se pričalo o periodu iza rata pa do neke 2010. Ljudi o kojima se priča nisu imali niti računara, a kamo li interneta.

Da imalo poznaješ situaciju sve bi ovo znala. Totalno određena od realnosti ove države.
ZoomZoomKiwi

#13816 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Bloo wrote: 02/01/2024 17:24 Nece niko da radi u.tim skolama btw.
Budale.

Prema iskustvu moje žene, učitelj/ica je puno cijenjeniji/a u tim područnim školama, i od strane roditelja i od strane učenika. U tim “zabitima” učitelj ipak znači nešto i po defaultu ima autoritet.

U gradu/čaršiji je to toliko devalvirano da gubi smisao i postaje ogroman stres za raditi uopće.

Hoću reći, moja žena od kako radi u područnoj školi, svanulo joj.

Oduvijek je davala maksimum i trudila se, i tek kad je došla u ovu sadašnju školu, je dobila pozitivan feedback i djeca je stvarno cijene, ali i roditelji.

Što će reći, nije seljak onaj sa sela ili neki poljoprivrednik/ratar. Seljačina je iz čaršije koji ne zna dvije čiste sastaviti a misli da je od boga dan i on i dijete mu. Stoka.
belfy

#13817 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

EFD22 wrote: 02/01/2024 23:43
Budale.

Prema iskustvu moje žene, učitelj/ica je puno cijenjeniji/a u tim područnim školama, i od strane roditelja i od strane učenika. U tim “zabitima” učitelj ipak znači nešto i po defaultu ima autoritet.

U gradu/čaršiji je to toliko devalvirano da gubi smisao i postaje ogroman stres za raditi uopće.

Oduvijek je davala maksimum i trudila se, i tek kad je došla u ovu sadašnju školu, je dobila pozitivan feedback i djeca je stvarno cijene, ali i roditelji.

Što će reći, nije seljak onaj sa sela ili neki poljoprivrednik/ratar. Seljačina je iz čaršije koji ne zna dvije čiste sastaviti a misli da je od boga dan i on i dijete mu. Stoka.
interesantno. ja i ti smo mnogo sliciniji nego sam i mislio, ali da ne idem u detalje... evo na temu:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/uskoro- ... /231113191
Thorgerson

#13818 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Thorgerson »

A moimoi trola naveliko.

Koga je ko bolan maltretirao?

Pa kod mene u skoli se vratilo njih 20ak iz Njemacke, Austrije, Francuske tada. Glavne face bili do kraja skolovanja.

Roditelji im puni love. Auta kakva smo mi mogli sanjati. Oni obuceni tip top. Ja jos odjecu iz humanitarne nosao.

Oni dosli iz ultra uredjene drzave, a ja dijete koje veze nema sta se desava. Prije godinu rokalo, sad idem u skolu normala. Itd.

Njih neko maltrerirao. I to da cujem.
Hendrix

#13819 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

Thorgerson wrote: 03/01/2024 00:58

A moimoi trola naveliko.

Koga je ko bolan maltretirao?

Pa kod mene u skoli se vratilo njih 20ak iz Njemacke, Austrije, Francuske tada. Glavne face bili do kraja skolovanja.

Roditelji im puni love. Auta kakva smo mi mogli sanjati. Oni obuceni tip top. Ja jos odjecu iz humanitarne nosao.

Oni dosli iz ultra uredjene drzave, a ja dijete koje veze nema sta se desava. Prije godinu rokalo, sad idem u skolu normala. Itd.

Njih neko maltrerirao. I to da cujem.
Ja ba cuj maltretiranje? Ja se isto sjecam srednja skola dolazi momak iz Minhena, otac mu kupuje stanove u komsiliku za 20 hiljada maraka a ja i stari jedemo makarone iz onih limenih tanjira. Makarone na 100 nacina svaki jebeni dan, izasli iz rata be marke a kuca sjebana valja sa nule, ma ispod nule krenuti.

Ne znam ko moze pomisliti da nije prednost bila rat provesti na zapadu a ne na Treskavici ko moj stari.
jeza u ledja

#13820 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Pa naucio si pravit makarone na 20 nacina!! Samo po sebi to ti je prednost u zivotu. :oops:
Bloo
Globalna šefica

#13821 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Budale.

Podrucna skola gdje? Koliko se vozi do posla?
Ima li punu normu?
Ona predaje razredima od 1. do 4./5., sta poslije? Ima li nastavnika tu? Imaju li punu normu?
ZoomZoomKiwi

#13822 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Bloo wrote: 03/01/2024 07:38
Budale.

Ima li punu normu?
Ona predaje razredima od 1. do 4./5., sta poslije? Ima li nastavnika tu? Imaju li punu normu?
12 km od Zenice, vozi se magistralom max 15 minuta. Prevoz plaćen. Ima punu normu.
U ovoj područnoj nema nastave za razrede iznad petog. Idu u glavnu školu busom također nekih 10-15 minuta. Red vožnje je prilagođen rasporedu i obratno.

E da, ima nastavnika za one predmete - Osnove tehnike, Kultura življenja, Engleski jezik i naravno Vjeronauka, bez nje se ne može :mrgreen:
Oni se navozaju, to stoji, čas ovamo čas onamo, to je sranje.

I ja, poenta mi je bila na tom psihološkom momentu i stresu na poslu, odnosno na poštovanju prema učitelju/nastavniku. Nisam se obazirao na te tehničko-logističke stvari jer to svakako ovisi o mikrolokaciji škole kao i učitelja. Mojoj ženi npr. ne treba puno vremena do tamo, i naknada za prevoz joj pokrije troškove goriva taman. Amortizaciju vozila ne računam :mrgreen:
Last edited by ZoomZoomKiwi on 03/01/2024 07:49, edited 2 times in total.
mali_balon

#13823 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Homeschooling.
Pa kakvi racunati i pizde materine.....preko vibera se nastava odvijala.....ja ne znam u kojem univerzumu zivite....pa 90% naroda ne zna upaliti racunar a kamo li sta vise....u ovoj cifri su i nastavnici....dozovite se malo....i ovo mobitela sto zanju koristi je da gledaju tiketoke real madrid, zadrugu i da glasaju za obe seljacke pjevajuce debile na pinku.....
Bloo
Globalna šefica

#13824 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

EFD22 wrote: 03/01/2024 07:41
Bloo wrote: 03/01/2024 07:38

Budale.

Ima li punu normu?
12 km od Zenice, vozi se magistralom max 15 minuta. Prevoz plaćen. Ima punu normu.
U ovoj područnoj nema nastave za razrede iznad petog. Idu u glavnu školu busom također nekih 10-15 minuta. Red vožnje je prilagođen rasporedu i obratno.

E da, ima nastavnika za one predmete - Osnove tehnike, Kultura življenja, Engleski jezik i naravno Vjeronauka, bez nje se ne može :mrgreen:
Oni se navozaju, to stoji, čas ovamo čas onamo, to je sranje.
E sad zamisli selo kraj Gorazda. :D
Moja raja sa faksa iz drugih opstina i gradica se nisu vracala u te opstine, gradice i sela, vec su trazili posao u Sarajevu.
Bolje placen, puna norma u jednoj skoli...
99% posto njih koji su se odlucili za nastavnicke vode.
Dope_Man

#13825 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

NecuVise wrote: 02/01/2024 23:38 Totalno određena od realnosti ove države.
Ima na forumu ljudi koji su jednostavno proveli jako dugo vremena (i po par decenija) vani, mnogi cak i rodjeni i odrasli, nikad upoznati iz licnog iskustva sa BiH svakodnevnicom... i onda kad takvi kad pocnu pisati o nekim temama, jasno se vidi ta neupucenost.

Ne znaju ljudi prihvatiti da u jednom trenutku jednostavno izgubis dodir i nisi relevantan bas za svaku mogucu temu i da nekad treba pitati prije nego davati savjet.
Post Reply