Sta je to racunar? Internet? Jel se to jede?moimoi wrote: ↑02/01/2024 17:54Pa nisu valjda svi u selu nepismeni?
Racunare-opstina kao i internet.
Valja koze cuvat.
Karikiram, ali poenta je jasna.
Sta je to racunar? Internet? Jel se to jede?moimoi wrote: ↑02/01/2024 17:54Pa nisu valjda svi u selu nepismeni?
Pa dobro, dokle tako? Dok se svi ne isele a starci pomru? Dakle treba ukinuti sela? Super.jeza u ledja wrote: ↑02/01/2024 17:57Sta je to racunar? Internet? Jel se to jede?
Valja koze cuvat.
Karikiram, ali poenta je jasna.
Pa vise ova rasprava ima sa temom nego o cemu se ovdje mahom pise svaki dan. Al eto… ja “trolam”
Nije to nikakva privilegija nego varijabla u zivotu. Te su nakon povratka maltretirali u bosni. Ti si bili izbjeglice. To sto im je jezik pomogao kasnije je hindsight bias. Kakva bolan privilegija. Ima ovih sto su pobjegli u srbiju pa se vracali u vecinski bosnjacke gradove kasnije.Ozimician wrote: ↑02/01/2024 17:51Naravno da je privilegija, neko je izbjegao u Njemacku, a ja izbjegao u Zenicu.Bodkin wrote: ↑02/01/2024 17:02 Jel privilegija da su djeca koja su u ratu zivjela u njemackoj naucila jezik savrseno i da im je lakse uspjeti u DACH regiji? A inicijalno su to izbjeglice bile. Ja kazem da nije. Samo jedna varijabla u necijem zivotu. Kao sto je od mog starog da je morao 4km pjesaciti do skole
Sta mislis ko je bolje prosao.
A moimoi trola naveliko.
Znas koga zalim? Onu djecu sto sam gledao po kambodzi ili manili ili juznoafrickoj republici. To je prava istinska jebena prepreka. I ono sto je britanac za tebe, to si ti za onog iz nigerajeza u ledja wrote: ↑02/01/2024 17:40Pa znam da sam smatras da si takav, to je evidentno iz tvog pisanja. Smatram i ja sebe, i garantujem ti da vecina ljudi na ovoj temi sebe smatra takvim. Ali nije svako sposoban i vrijedan kao ti. I sad, ti njih ne zalis je nisu sposobni i vrijedni kao ti ili tvoj stari. Ja vala zalim svakog ko je rodjen kod nas, osim djece Brankovica ili slicno, jer znam koji je to minus.Bodkin wrote: ↑02/01/2024 17:02Opet pricas svoje. Ja govorim o ljudima koji su iz istog siromasnog i teskog odrastanja koji nesto naprave.jeza u ledja wrote: ↑02/01/2024 15:47
To je isto kao sto se raji prodaje sistem u kom siromah moze postati bogatas, jer vidite primjere X i Y. S tim sto se presucuje da je vecina bogatasa - iz porodica bogatasa.
Sta reci za te sto su uspjeli? Svaka njima cast, ali oni su izuzeci. Nije pitanje da li se moze ako si dovoljno pametan i vrijedan (mada se moze i o tome, jer postoji i faktor srece), vec sta onaj ko je prosjecno pametan i prosjecno vrijedan moze napraviti u situaciji kad je rodjen sa privilegijom ili bez nje. Govorimo o prosjecnim ljudima, o 90% planete.
I onda ide kao prica ko je njima kriv kad nisu bili dovoljno pametni i vrijedni da izadju iz mulja, nije to izgovor. Jeste izgovor, i to dobar. I sto je najgore, ta prica cesto dolazi od ljudi koji smatraju za sebe da su oni nesto postigli, pa onda sa podozrenjem gledaju na ove koje su ostavili ispod sebe, umjesto da ih razumiju.
Hajmo podsmijavat prosjecnu raju koja je rodjena i odrasla u supku Evrope, ali zato onaj prljavi backpacker sa 10 eura u dzepu koji lagano samo pokaze zapadnu saru na granici i nastavi tarlahat svijetom, on je ok, jer je on rodjen s tom privilegijom.
Mislim, razumijem ja sav taj sentiment, i sam sam sto puta krivio prije svega ljude koji ne rade dovoljno da sami sebi pomognu, ali malo perspektive u svemu ovome nije naodmet.
Ne mozes pricati o preprekama i zasto neki ne mogu xyz ako ne pogledas ove iz istog sranja koji mogu.
Ja znam masu primjera (sto nista ne znaci, anecdotal evidence). I sam smatram da sam takav u poredjenju sa svojom novom okolinom. I nije da ne razumijem ljude nego ih ne zalim. Ima isto tako masa onih koji su bilo u velikoj prednosti pa su napravili jedno veliko nista.
I tu dolazimo do te famozne privilegije gdje ja smatram da je to samo izgovor u puno slucajeva. Da, naravno da ima i objektivne privilegije.
Ali to sto ne znas da mozes 2010 studirati besplatno u austriji je tvoj problem i izgovor, a ne privilegija kako neki pisu.
Jel privilegija da su djeca koja su u ratu zivjela u njemackoj naucila jezik savrseno i da im je lakse uspjeti u DACH regiji? A inicijalno su to izbjeglice bile. Ja kazem da nije. Samo jedna varijabla u necijem zivotu. Kao sto je od mog starog da je morao 4km pjesaciti do skole
I ako mi sta smeta u ovom svijetu je sto neko rodjen sa pravim papirima ima sve moguce privilegije u odnosu na nekog ko je rodjen kod nas (i u raznim drugim jos mnogo gorim rupama svijeta), i onda se sa takvim ljudima takmicimo na nekom globalnom planu. Od posla, preko umjetnosti, do sporta.
Meni/nama, prodjose najbolje godine u ratu i onda sljakanju da nesto postignes, samo da bi 20 godina nakon toga dosao na nivo tog sto se zajebavao u svojoj mladosti, ali sad ima sve sto pozeli.
Mislim, takav je svijet, nismo djeca pa da mastamo. Ali necu brate prvo upirat prstom u ovog jadu sto nije bio dovoljno pametan i vrijedan da se iskobelja. I evo ako ces dalje - vise cijenim tebe, ili bilo kog drugog naseg covjeka koji je uspio vani, ili bilo koga ko je dosao odnekle iz neke zabiti, nego nekog Francuza ili Amera koji radi taj isti posao i ima isto. (Nije ni on kriv sto je to tako, da se razumijemo.) Isto tako sam cijenio vise ljude iz Bihaca, Tuzle, Kaknja, i nekih drugih mjesta, koje sam znao dok sam zivio u Sarajevu, od raznoraznih sarajevskih ublehasa kojim sam bio okruzen. Vise sam znao ljudi sirokih pogleda na svijet, koji nisu bili iz SA, nego obratno. (Ne mislim na kojekakve overachievere sa ogromnim kompleksima malog mjesta, koji su svoju pamet i trud koristili samo za laktanje, a uspjeh mjerili jedino parama i statusom, vec govorim o ljudima kao izgradjenim licnostima).
I isto tako sam svjestan da si ne treba stvarati kompleks, mi, vi, oni, jer kao sto rekoh niko nije kriv sto je rodjen u svojoj kozi, pa makar ona bila i privilegovana, ali samo pokusavam biti koliko-toliko fer prema ljudima.
Ako cemo u jednoj recenici ovo opisat - pricamo o laznom konceptu meritokracije kojim se vodi danasnji svijet.
I jos nesto, postoji milion nivoa privilegije. I ja i ti smo imali mnoge privilegije (u odnosu na neke druge) kojih nismo mozda ni svjesni. I toga treba biti itekako svjestan kad ulazimo u ovakvu pricu.
Pa da, ti su bili izbjeglice, a ja nisam.Bodkin wrote: ↑02/01/2024 20:41Nije to nikakva privilegija nego varijabla u zivotu. Te su nakon povratka maltretirali u bosni. Ti si bili izbjeglice. To sto im je jezik pomogao kasnije je hindsight bias. Kakva bolan privilegija. Ima ovih sto su pobjegli u srbiju pa se vracali u vecinski bosnjacke gradove kasnije.Ozimician wrote: ↑02/01/2024 17:51Naravno da je privilegija, neko je izbjegao u Njemacku, a ja izbjegao u Zenicu.Bodkin wrote: ↑02/01/2024 17:02 Jel privilegija da su djeca koja su u ratu zivjela u njemackoj naucila jezik savrseno i da im je lakse uspjeti u DACH regiji? A inicijalno su to izbjeglice bile. Ja kazem da nije. Samo jedna varijabla u necijem zivotu. Kao sto je od mog starog da je morao 4km pjesaciti do skole
A moimoi trola naveliko.
Po tebi je privilegija dobiti na lotu
Pa eto, medju mojom okolinom su ih maltretirali.Ozimician wrote: ↑02/01/2024 20:56Pa da, ti su bili izbjeglice, a ja nisam.Bodkin wrote: ↑02/01/2024 20:41Nije to nikakva privilegija nego varijabla u zivotu. Te su nakon povratka maltretirali u bosni. Ti si bili izbjeglice. To sto im je jezik pomogao kasnije je hindsight bias. Kakva bolan privilegija. Ima ovih sto su pobjegli u srbiju pa se vracali u vecinski bosnjacke gradove kasnije.
Po tebi je privilegija dobiti na lotu![]()
Imali su po povratku bolju startnu poziciju od svih nas tada. Koga su bolan maltretirali, svi ih gledali odozdo i zavidili im, jer su jedini imali kako treba odjecu i obucu i sve sto ide uz to.Svi htjeli da se druze s njima, ne znas ti kakva je vladala neimastina medju izbjeglicama i povratnickom populacijom.
Ti si spomenuo Njemacku, nisi Srbiju. Nemoj sad pomjerati stative.![]()
Varijabla u zivotu, koja ti donese nesto bez tvog znacajnijeg truda - jeste privilegija. O tome i pricamo, da neko samim rodjenjem (varijabla u zivotu) dobije privilegije za koje neko mora pola zivota da se muci. Jez je naveo primjer koliko samo rodjenje u nekoj zemlji donosi privilegija, neko ko se rodi u USA, i neko ko se rodi u palestinskom kampu u Jordanu. Sta ovaj drugi mora da uradi sve i koji trud da ulozi i koji nadprosjek mora da bude, da stigne ovo sto je ovaj dobio po rodjenju. O tim stvarima pricamo.
Na kraju kad skontas, bar 80% zivota ti je predodredjeno time gdje si se rodio i ko su ti roditelji. Racunaj da od roditelja nasljedjujes i izgled i inteligenciju i ostale osobine... ne samo materijalno nasljedstvo.
Pa zar ne treba sejha pitati smije li zena sama putovati od Sarajeva do Zenice bRez muskog psa cuvarasumirprimus wrote: ↑02/01/2024 18:19 Koja ba sela![]()
ne tjesite se. Mi smo seljacka drzava, par km od centra zenska djeca ne treba da idu u skolu sta ce , svakako ce se udat![]()
Tito je to malo doveo u red i emancipovo zene ,evo vidimo idemo nazad u feud.
Ti apsolutno nikakvog dodira sa ovom državom i stanjem u njoj nemaš. Prosto nevjerovatno kakve gluposti napišeš pokazujući totalno nepoznavanje situacije. Nije ni čudo što ti ništa ne mogu dokazati.
Budale.
interesantno. ja i ti smo mnogo sliciniji nego sam i mislio, ali da ne idem u detalje... evo na temu:EFD22 wrote: ↑02/01/2024 23:43Budale.
Prema iskustvu moje žene, učitelj/ica je puno cijenjeniji/a u tim područnim školama, i od strane roditelja i od strane učenika. U tim “zabitima” učitelj ipak znači nešto i po defaultu ima autoritet.
U gradu/čaršiji je to toliko devalvirano da gubi smisao i postaje ogroman stres za raditi uopće.
Hoću reći, moja žena od kako radi u područnoj školi, svanulo joj.
Oduvijek je davala maksimum i trudila se, i tek kad je došla u ovu sadašnju školu, je dobila pozitivan feedback i djeca je stvarno cijene, ali i roditelji.
Što će reći, nije seljak onaj sa sela ili neki poljoprivrednik/ratar. Seljačina je iz čaršije koji ne zna dvije čiste sastaviti a misli da je od boga dan i on i dijete mu. Stoka.
Koga je ko bolan maltretirao?Bodkin wrote: ↑02/01/2024 20:41Nije to nikakva privilegija nego varijabla u zivotu. Te su nakon povratka maltretirali u bosni. Ti si bili izbjeglice. To sto im je jezik pomogao kasnije je hindsight bias. Kakva bolan privilegija. Ima ovih sto su pobjegli u srbiju pa se vracali u vecinski bosnjacke gradove kasnije.Ozimician wrote: ↑02/01/2024 17:51Naravno da je privilegija, neko je izbjegao u Njemacku, a ja izbjegao u Zenicu.Bodkin wrote: ↑02/01/2024 17:02 Jel privilegija da su djeca koja su u ratu zivjela u njemackoj naucila jezik savrseno i da im je lakse uspjeti u DACH regiji? A inicijalno su to izbjeglice bile. Ja kazem da nije. Samo jedna varijabla u necijem zivotu. Kao sto je od mog starog da je morao 4km pjesaciti do skole
A moimoi trola naveliko.
Ja ba cuj maltretiranje? Ja se isto sjecam srednja skola dolazi momak iz Minhena, otac mu kupuje stanove u komsiliku za 20 hiljada maraka a ja i stari jedemo makarone iz onih limenih tanjira. Makarone na 100 nacina svaki jebeni dan, izasli iz rata be marke a kuca sjebana valja sa nule, ma ispod nule krenuti.Thorgerson wrote: ↑03/01/2024 00:58Koga je ko bolan maltretirao?Bodkin wrote: ↑02/01/2024 20:41Nije to nikakva privilegija nego varijabla u zivotu. Te su nakon povratka maltretirali u bosni. Ti si bili izbjeglice. To sto im je jezik pomogao kasnije je hindsight bias. Kakva bolan privilegija. Ima ovih sto su pobjegli u srbiju pa se vracali u vecinski bosnjacke gradove kasnije.
Pa kod mene u skoli se vratilo njih 20ak iz Njemacke, Austrije, Francuske tada. Glavne face bili do kraja skolovanja.
Roditelji im puni love. Auta kakva smo mi mogli sanjati. Oni obuceni tip top. Ja jos odjecu iz humanitarne nosao.
Oni dosli iz ultra uredjene drzave, a ja dijete koje veze nema sta se desava. Prije godinu rokalo, sad idem u skolu normala. Itd.
Njih neko maltrerirao. I to da cujem.
Podrucna skola gdje? Koliko se vozi do posla?EFD22 wrote: ↑02/01/2024 23:43Budale.
Prema iskustvu moje žene, učitelj/ica je puno cijenjeniji/a u tim područnim školama, i od strane roditelja i od strane učenika. U tim “zabitima” učitelj ipak znači nešto i po defaultu ima autoritet.
U gradu/čaršiji je to toliko devalvirano da gubi smisao i postaje ogroman stres za raditi uopće.
Oduvijek je davala maksimum i trudila se, i tek kad je došla u ovu sadašnju školu, je dobila pozitivan feedback i djeca je stvarno cijene, ali i roditelji.
Što će reći, nije seljak onaj sa sela ili neki poljoprivrednik/ratar. Seljačina je iz čaršije koji ne zna dvije čiste sastaviti a misli da je od boga dan i on i dijete mu. Stoka.
12 km od Zenice, vozi se magistralom max 15 minuta. Prevoz plaćen. Ima punu normu.Bloo wrote: ↑03/01/2024 07:38Podrucna skola gdje? Koliko se vozi do posla?EFD22 wrote: ↑02/01/2024 23:43Budale.
Ima li punu normu?
Ona predaje razredima od 1. do 4./5., sta poslije? Ima li nastavnika tu? Imaju li punu normu?
Pa kakvi racunati i pizde materine.....preko vibera se nastava odvijala.....ja ne znam u kojem univerzumu zivite....pa 90% naroda ne zna upaliti racunar a kamo li sta vise....u ovoj cifri su i nastavnici....dozovite se malo....i ovo mobitela sto zanju koristi je da gledaju tiketoke real madrid, zadrugu i da glasaju za obe seljacke pjevajuce debile na pinku.....moimoi wrote: ↑02/01/2024 17:54Pa nisu valjda svi u selu nepismeni?
E sad zamisli selo kraj Gorazda.EFD22 wrote: ↑03/01/2024 07:4112 km od Zenice, vozi se magistralom max 15 minuta. Prevoz plaćen. Ima punu normu.Bloo wrote: ↑03/01/2024 07:38Podrucna skola gdje? Koliko se vozi do posla?EFD22 wrote: ↑02/01/2024 23:43
Budale.
Ima li punu normu?
Ona predaje razredima od 1. do 4./5., sta poslije? Ima li nastavnika tu? Imaju li punu normu?
U ovoj područnoj nema nastave za razrede iznad petog. Idu u glavnu školu busom također nekih 10-15 minuta. Red vožnje je prilagođen rasporedu i obratno.
E da, ima nastavnika za one predmete - Osnove tehnike, Kultura življenja, Engleski jezik i naravno Vjeronauka, bez nje se ne može![]()
Oni se navozaju, to stoji, čas ovamo čas onamo, to je sranje.
Ima na forumu ljudi koji su jednostavno proveli jako dugo vremena (i po par decenija) vani, mnogi cak i rodjeni i odrasli, nikad upoznati iz licnog iskustva sa BiH svakodnevnicom... i onda kad takvi kad pocnu pisati o nekim temama, jasno se vidi ta neupucenost.