Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
citroen xm
#16801 Re: Cijene stanova All about
Lift košta možda 50-ak hiljada, ali nema od toga ništa. Ovde je bar 2. sprat pa nije neki problem. Raspored stana i oblik prostorija mi se baš ne sviđa, ali lokacija je vrhunska.
-
Karikaturist
#16802 Re: Cijene stanova All about
Izgleda ko jedan veliki hodnik..
-
sedma_7
#16803 Re: Cijene stanova All about
Dijaspora nas i jebe. Zato cijene ne padaju jer debilčine kupuju stanove.laserShow wrote: ↑28/12/2023 14:14dijaspori skupo 1,5k eura? Neko me zajebajecitroen xm wrote: ↑28/12/2023 12:57Logično, dijaspori je sve skupo, samo im njihove plate nisu velike.Beli belcan wrote: ↑28/12/2023 09:32 Došla mi sad neka dijaspora iz Minhena, i oće da uzmu dva stana jedan za ljeto a kao drugi bi rentali. Gledaju cijene i kažu : aaa 3000 maraka kvadrat, jest supo kod Vas. Kao i njima sad skupo odjednom.![]()
Koliko raja iz dijaspore moze kupiti, bejha investitori ne mogu napraviti. Mislim mogu, ali namjerno doziraju. Kako god, da je i 4k, dijaspora ce kupovati. I neka ce.
- Haris.ba
-
Ci-Nick
#16805 Re: Cijene stanova All about
Prije ili kasnije će većina glavnih gradova u Europi, ako već ne i na nivou država morati uvesti značajan porez na sve nekretnine koje nisu stalno nastanjene. Bogati imaju višak stanova, siromašni ne mogu ni do jedne nekretnine, čak ni iznajmiti jer npr. u Londonu vlasnici, najčešće fondovi nekretnine drže prazne i na taj način guraju potražnju, koja diže cijene i vrijednost njihovih ulaganja.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#16806 Re: Cijene stanova All about
Nisam iz dijaspore, i takodjer su mi te visoke cijene problem jer zivim u SA, ali nije OK pogrdno nazivati te ljude. Bar ne one koji se normalno ponasaju i trose svoje pare ovdje.
Ti ljudi ljeti dignu nasu privredu bar za 20%, da ne pominjem da uzdrzavaju roditelje i rodbinu s 4-5 milijardi KM, pa s tim parama tebi i meni popravljaju standard.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 30/12/2023 17:18, edited 2 times in total.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#16807 Re: Cijene stanova All about
isto razmisljam da dijaspora utice, ali sta? Kako mozes nazivati nekoga deiblom? Jer ima pare i kupuje sta zeli?
Sramota od komentara, to sto ti ne mozes kupiti stan je tvoj problem. PS nisam dijaspora, vecinom imam dosta protiv kad dodju ovdje, ali to nije slucaj koji si navela.
-
sedma_7
#16808 Re: Cijene stanova All about
Ci-Nick wrote: ↑30/12/2023 10:51 Prije ili kasnije će većina glavnih gradova u Europi, ako već ne i na nivou država morati uvesti značajan porez na sve nekretnine koje nisu stalno nastanjene. Bogati imaju višak stanova, siromašni ne mogu ni do jedne nekretnine, čak ni iznajmiti jer npr. u Londonu vlasnici, najčešće fondovi nekretnine drže prazne i na taj način guraju potražnju, koja diže cijene i vrijednost njihovih ulaganja.
-
sedma_7
#16809 Re: Cijene stanova All about
Meni eto jest.laserShow wrote: ↑30/12/2023 12:43isto razmisljam da dijaspora utice, ali sta? Kako mozes nazivati nekoga deiblom? Jer ima pare i kupuje sta zeli?
Sramota od komentara, to sto ti ne mozes kupiti stan je tvoj problem. PS nisam dijaspora, vecinom imam dosta protiv kad dodju ovdje, ali to nije slucaj koji si navela.
Znam ljude koji sada kupuju drugi stan, pored kuće u BIH koju imaju.
Možda jesam isfrustrirana ali kako je tako je.
Ja nemam nikog u dijaspori nit mi pomaže.
Imam tetku koja ponekad pošalje 100 - 200 dolara, jednom u 5 godina, to mi može bit za jednu podmjeru. Sad ne mogu jer su cijene otišle u nebesa. 2019 sam mogla ali sam se zajebala što nisam al eto ko mi kriv.
- laserShow
#16810 Re: Cijene stanova All about
jasno, ali to je tvoj i moj problem. Ljudi imaju vise i jbga, da i ja imam kupio bih pet, bez brige imas li ti (ja) stan ili ne. Kapitalizam. Druga je stvar sto mislim da bi prazni stanovi trebali biti dodatno oporezovani.
- Haris.ba
- laserShow
#16812 Re: Cijene stanova All about
Nedovoljno izgleda
On the West Coast, voters in Oakland, California, passed the Vacant Property Tax Act in 2018. Homes that are in use fewer than 50 days a year will be subject to the tax, which is a $6,000 flat fee, according to the city’s website.
-
ReymondReddington
-
Ci-Nick
#16814 Re: Cijene stanova All about
Porez na nekretnine koje nisu stalno nastanjene treba da je 2 do 3% vrijednosti nekretnine. Onda bi dijaspora razmislila da li je bolje platiti 5000 KM poreza ili uzeti hotelsku sobu 15 dana za 2000 maraka.
- Haris.ba
#16815 Re: Cijene stanova All about
Mislim da je 9 ili 12 maraka po kvadratu godisnje. Tako neka cifra.ReymondReddington wrote: ↑31/12/2023 10:24I kolko ih to oporezivanje dodje? Jel makar 50 maraka za godinu![]()
Koje nekretnine je pitanje. Moze li kuca ili apartman za odmor biti stalno nastanjen. Jer, onda bi fakticki zabranio postojanje takvih objekata.
Ako mislis na stambene objekte, pa milion puta do sada razglabano. Kako ces dokazati da npr.dijasporas da tu ne zivi, a on tu prijavljen.
I ja cu ti odmah evo razviti posao. Nek je porez 1000KM godisnje npr. Ja cu ti kdmah naci covjeka za 50 maraka sto ce se prijaviti na tu nekretninu.
Last edited by Haris.ba on 31/12/2023 10:41, edited 1 time in total.
- laserShow
#16816 Re: Cijene stanova All about
Pa kako dokazuju ove uredjene zemlje, evo ta obecana kalifornia?
-
Ci-Nick
#16817 Re: Cijene stanova All about
Haris.ba wrote: ↑31/12/2023 10:39Mislim da je 9 ili 12 maraka po kvadratu godisnje. Tako neka cifra.ReymondReddington wrote: ↑31/12/2023 10:24I kolko ih to oporezivanje dodje? Jel makar 50 maraka za godinu![]()
Koje nekretnine je pitanje. Moze li kuca ili apartman za odmor biti stalno nastanjen. Jer, onda bi fakticki zabranio postojanje takvih objekata.
Ako mislis na stambene objekte, pa milion puta do sada razglabano. Kako ces dokazati da npr.dijasporas da tu ne zivi, a on tu prijavljen.
I ja cu ti odmah evo razviti posao. Nek je porez 1000KM godisnje npr. Ja cu ti kdmah naci covjeka za 50 maraka sto ce se prijaviti na tu nekretninu.
Naravno da nisam mislio na nekretnine koje se iznajmljuju, one treba da plaćaju porez po drugom osnovu.
Znam ja da smo mi balkanci "snalažljivi" ali ako je porez 5000 po prosječnoj nekretnini onda se isplati zaposliti 10 ljudi koji će vršiti kontrolu. Može se čak i privatno angažovati neka agencija koja će raditi na procenat, Ima puno načina da se dokaže, npr. isključeno grijanje i potrošnja struje manja od 100 kwh su skoro pa siguran dokaz. Većina dijaspore nema aktivan telefonski broj ni fiksni ni mobilni,.. itd.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#16818 Re: Cijene stanova All about
Dijaspora tu ima prebivalište, i to je kraj.Ci-Nick wrote: ↑31/12/2023 11:11Haris.ba wrote: ↑31/12/2023 10:39Mislim da je 9 ili 12 maraka po kvadratu godisnje. Tako neka cifra.ReymondReddington wrote: ↑31/12/2023 10:24
I kolko ih to oporezivanje dodje? Jel makar 50 maraka za godinu![]()
Naravno da nisam mislio na nekretnine koje se iznajmljuju, one treba da plaćaju porez po drugom osnovu.
Znam ja da smo mi balkanci "snalažljivi" ali ako je porez 5000 po prosječnoj nekretnini onda se isplati zaposliti 10 ljudi koji će vršiti kontrolu. Može se čak i privatno angažovati neka agencija koja će raditi na procenat, Ima puno načina da se dokaže, npr. isključeno grijanje i potrošnja struje manja od 100 kwh su skoro pa siguran dokaz. Većina dijaspore nema aktivan telefonski broj ni fiksni ni mobilni,.. itd.
Jedino možete pročešljati prebivališta, ali je onda 90% ovih što su uzeli stan u Lukavici u problemu.
Na kraju krajeva, takva inicijativa nema ni promil šanse u zemlji gdje političari svoje pare sklanjaju u nekretnine, a i među običnim narodom, naročito u manjim sredinama zna se desiti da je u vlasništvu stan u gradu i manja kuća na selu.
-
Ci-Nick
#16819 Re: Cijene stanova All about
Nisam ni mislio da se proganja ( isključivo ili samo) dijaspora, mogu se uvezati baze podataka iz CIPS-a i Katastra, ne može čovjek živjeti u dva stana istovremeno, ako drugi ili treći stan nije registrovan za rentanje opali mu porez.sehohari wrote: ↑31/12/2023 11:14Dijaspora tu ima prebivalište, i to je kraj.Ci-Nick wrote: ↑31/12/2023 11:11Haris.ba wrote: ↑31/12/2023 10:39
Mislim da je 9 ili 12 maraka po kvadratu godisnje. Tako neka cifra.
Jedino možete pročešljati prebivališta, ali je onda 90% ovih što su uzeli stan u Lukavici u problemu.
- PreWiBa
#16820 Re: Cijene stanova All about
Više od jedne nekretnine je i za mene previše.Ci-Nick wrote: ↑31/12/2023 11:20Nisam ni mislio da se proganja ( isključivo ili samo) dijaspora, mogu se uvezati baze podataka iz CIPS-a i Katastra, ne može čovjek živjeti u dva stana istovremeno, ako drugi ili treći stan nije registrovan za rentanje opali mu porez.sehohari wrote: ↑31/12/2023 11:14Dijaspora tu ima prebivalište, i to je kraj.Ci-Nick wrote: ↑31/12/2023 11:11
No, rekao sam, ne vidim političku volju, niti vidim neku volju većine stanovništva za takvom idejom.
I opet, sve dok nisi rješio prebivališta nisi rješio ništa.
Recimo bračni par, žena prijavljena u jednoj, muž u drugoj nekretnini. Šta onda?
A takva procedura nije nimalo laka. Čak i u Hrvatskoj to nisu regulisali sve dok ih EU nije natjerala.
- laserShow
- PreWiBa
#16822 Re: Cijene stanova All about
Dijaspora tu ne igra toliku ulogu koliko kriminalci i političari.
Pogotovo van Sarajeva sumnjam da dijaspora kupuje puno.
Ali da, sve je uvezano.
Od građevinskog lobija do onih koji ne bi željeli plaćati porez na vikendicu.
- laserShow
-
torbica
#16824 Re: Cijene stanova All about
Prema komentarima na temi sve se više uvlačimo u surovi kapitalizam, egoizam i individualizam. Šta mene briga gdje će živjeti neko kome babo nije ostavio 60 kvadrata, što ne dila drogu ko svi ostali pa bi i on imao, svako ima pravo sa svojim parama raditi šta hoće itd. Zanima me da li imate isto razmišljanje da svako ima sa svojim parama raditi šta hoće i kad npr. pokupuje sav pelet u KS pa prodaje za duplo, kad lanac trgovina poveća cijenu ulja duplo jer je jedini uvoznik, ili vam je tad drago što država uskoči pa ograniči cijene, uvede ograničenja i slično. Krov nad glavom nije luksuz nego osnovno ljudsko pravo, i ako postoji država treba da ga obezbijedi svojim građanima po normalnim uvjetima, a ima milion načina da to sprovede.
- Haris.ba
#16825 Re: Cijene stanova All about
Postoji nesta sto se zove zloupotreba monopolskog ili dominantnog polozaja. Pa nek se korisnici peleta bune i tuze.torbica wrote: ↑31/12/2023 12:04 Prema komentarima na temi sve se više uvlačimo u surovi kapitalizam, egoizam i individualizam. Šta mene briga gdje će živjeti neko kome babo nije ostavio 60 kvadrata, što ne dila drogu ko svi ostali pa bi i on imao, svako ima pravo sa svojim parama raditi šta hoće itd. Zanima me da li imate isto razmišljanje da svako ima sa svojim parama raditi šta hoće i kad npr. pokupuje sav pelet u KS pa prodaje za duplo, kad lanac trgovina poveća cijenu ulja duplo jer je jedini uvoznik, ili vam je tad drago što država uskoči pa ograniči cijene, uvede ograničenja i slično. Krov nad glavom nije luksuz nego osnovno ljudsko pravo, i ako postoji država treba da ga obezbijedi svojim građanima po normalnim uvjetima, a ima milion načina da to sprovede.
Krov nad glavom je luksuz tamo gdje su sve oci uprte, u korito Miljacke. Ko misli da ce drzava sta god da uradi omoguciti nekome da jednostavno dodje do stana u krugu dvojke, grdno se vara.
Ali, voljan sam cuti tvoje konkretne prijedloge sta treba drzava da uradi. Eto, ne moras milion ih navesti. De barem tri navedi.
P.S.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/stotine-tisuca-stanova-prazno-a-cijene-nekretnina-divljaju-kako-je-doslo-do-toga/2522049.aspx?index_ref=clanak_izdvojeno_d_vijesti
Evo i u Hrvatskoj slicno.
Tisuće stanova je prazno, najam garsonijere je 500 €, a kvadrat 4000 €. Zašto?
NEKRETNINE u Hrvatskoj predstavljaju puno više nego u većini razvijenog svijeta. One su mnogima mjerilo životne sigurnosti, uspjeha i jedan od glavnih ciljeva na životnom putu.
Odnos Hrvata prema nekretninama je specifičan. One nisu samo mjesto za stanovanje nego i glavni način ulaganja, a želja velikog broja ljudi je nakupiti što više nekretnina kroz život. To stvara posebnu tržišnu dinamiku, paradoksalnu za bilo koje uvjete osim onih koji postoje u Hrvatskoj i sličnim zemljama. Ono što Hrvatskoj daje posebnu specifičnost je turizam.
Sve manje stanovnika i sve više praznih stanova, a sve veće cijene
Last edited by Haris.ba on 31/12/2023 12:43, edited 2 times in total.