Sebija All about

Post Reply
Haris.ba

#21476 Re: Sebija All about

Post by Haris.ba »

Chmoljo wrote: 29/12/2023 20:53 Znakovito je da je odluku donijelo sudsko vijece, sto se radi kada su u pitanju slozeniji predmeti. Ili to, ili nije niko htio pojedinacno donositi odluku koja ima politicke reperkusije
Ne odlucuje se to da li je vijece ili sudija pojedinac tako. Zavisi od nadleznosti, vrste spora.
Chmoljo wrote: 29/12/2023 20:53
Opet kazem, pitanje je sta je argumentacija. Ima slika na avazu gdje su pozvali na zastitu prava jednakosti u skladu sa ustavom. Moze se to siroko tumaciti, da ne kazem zloupotrebljavati, ali ako se ne zna sta je tacno trazeno, i nacin na koji je vlada izvrsila smjenu i imenivanje, sve je mlacenje prazne slame.
Da se u prema svakome postupa isto, tj.na svakoga isto primjenjuje zakon.

Sta su te ima mistificirati. Ascare se znalo sta su i kako uradili.
Last edited by Haris.ba on 29/12/2023 21:18, edited 1 time in total.
velikonja

#21477 Re: Sebija All about

Post by velikonja »

Chmoljo wrote: 29/12/2023 20:53
Opet kazem, pitanje je sta je argumentacija. Ima slika na avazu gdje su pozvali na zastitu prava jednakosti u skladu sa ustavom. Moze se to siroko tumaciti, da ne kazem zloupotrebljavati, ali ako se ne zna sta je tacno trazeno, i nacin na koji je vlada izvrsila smjenu i imenivanje, sve je mlacenje prazne slame.

Znakovito je da je odluku donijelo sudsko vijece, sto se radi kada su u pitanju slozeniji predmeti. Ili to, ili nije niko htio pojedinacno donositi odluku koja ima politicke reperkusije.
ali mi sa onih fotki bode oci da se vlada fbih nije uopste ocitovala o prigovoru / tuzbi tog lika :?: ...meni nevjerovatno...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#21478 Re: Sebija All about

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 29/12/2023 21:15
Chmoljo wrote: 29/12/2023 20:53 Znakovito je da je odluku donijelo sudsko vijece, sto se radi kada su u pitanju slozeniji predmeti. Ili to, ili nije niko htio pojedinacno donositi odluku koja ima politicke reperkusije
Ne odlucuje se to da li je vijece ili sudija pojedinac tako. Zavisi od nadleznosti, vrste spora.
zakon je propisao
U upravnim sporovima sudi sudija pojedinac. Izuzetno, u složenim predmetima upravnog spora sudi se u vijeću od trojice sudija, o čemu odlučuje predsjednik vijeća za upravne sporove.
a toliko se smjenjuje UO i NO i toliko se pozivaju na ovu istu stvar pri tome, da nešto sumnjam da je stvar toliko složena i nije dosad neviđena i da se nije zauzeo neki stav gdje može riješiti sudija pojedinac. al hajde.
Da se u prema svakome postupa isto, tj.na svakoga isto primjenjuje zakon.

Sta su te ima mistificirati. Ascare se znalo sta su i kako uradili.
ništa se ne misitificira, upravo obratno. ne vidim šta im je argument da nije postupano u skladu sa ustavom.
anelsol

#21479 Re: Sebija All about

Post by anelsol »

Koga zanima neka pročita odredbe čl. 60 -72 Zakona o upravnim sporovima FBiH. Nema tu ništa mistično i čudno. Sve je jasno propisano zakonom. Ne postoji mogućnost žalbe protiv rješenja, ali se može podnijeti zahtjev za vanredno preispitivanje sudske odluke Vrhovnom sudu FBiH.
ultima_palabra

#21480 Re: Sebija All about

Post by ultima_palabra »

anelsol wrote: 29/12/2023 22:02 Koga zanima neka pročita odredbe čl. 60 -72 Zakona o upravnim sporovima FBiH. Nema tu ništa mistično i čudno. Sve je jasno propisano zakonom. Ne postoji mogućnost žalbe protiv rješenja, ali se može podnijeti zahtjev za vanredno preispitivanje sudske odluke Vrhovnom sudu FBiH.
Kao sto sam rekao, mora postojati pravni lijek... onaj prvobitni clanak nije prenio potpuno stanje.
kakabanja213

#21481 Re: Sebija All about

Post by kakabanja213 »

ultima_palabra wrote: 29/12/2023 22:47
anelsol wrote: 29/12/2023 22:02 Koga zanima neka pročita odredbe čl. 60 -72 Zakona o upravnim sporovima FBiH. Nema tu ništa mistično i čudno. Sve je jasno propisano zakonom. Ne postoji mogućnost žalbe protiv rješenja, ali se može podnijeti zahtjev za vanredno preispitivanje sudske odluke Vrhovnom sudu FBiH.
Kao sto sam rekao, mora postojati pravni lijek... onaj prvobitni clanak nije prenio potpuno stanje.
Kakav prvobitni clanak. Inas na Klix citavu presudu. I na kraju pise pouka o pravnom lijeku: na ovo rjesenje ne moze se podnijeti zalba.
Ali, eto ako se i moze podnijeti to ne umanjuje odgovornost socijademokrate i ekipe. Jednostvamo su trebali ispostosrovati tu nekakvu proceduru i smijeniti taj odbor a onda i Sebiju. Ali kakvi jebo procedure, moze nam se , mozemo mi kako hocemo i onda te doceka ovakva presuda. Naravnon nakon toga je svako drugi kriv samo ne oni.
kluz franjo

#21482 Re: Sebija All about

Post by kluz franjo »

Kolega @Dozer mi je svjedok, koliko smo vremena (onomad) potrošili u analizi izvještaja o radu KCUS, diskusija na ovom pdf-u itd.

Neko neupućen bi na ovoj temi mogao pomisliti da stvarno postoje ljudi u ili iz BiH koji smatraju da najvećom i najznačajnijom zdravstvenom institucijom u državi treba upravljati dokazano nesvršena studentica magistarskog studija, dokazano loša menadžerica u zdravstvu (broj pruženih med. usluga pacijentima po izvještajima o radu KCUS), dokazana manipulatorica krivičnog postupka zbog nabavke "respiratora"..., a samo zato što je dokazana snaha i supruga.

Da budem potpuno jasan.
Nije Ismet fantastičan, možda čak ni dobar izbor, ali je po dokazanim, formalnim kvalifikacijama svjetlosnim godinama bolji od snahe i supruge. Jednostavno neuporedivo.
Ne sumnjam i da je možda i Vlada FBiH stvarno napravila neku birokratsku grešku i previd prilikom smjene NO KCUS, ali to koristiti u smislu "rehabilitacije" snahe i supruge je... kako naći najbolji opis... recimo, čisti mazohizam.

Helem, osoba koja je u fokusu ove teme, nije smjela ni dana provesti na funkciji direktorice najznačajnije zdravstvene ustanove u državi. A provela je skoro 8 godina dana.
U poređenju sa tim sve ostalo je "peanuts".
Alfonso97

#21483 Re: Sebija All about

Post by Alfonso97 »

moimoi wrote: 29/12/2023 19:44 Jebo majku.. ima li ijedan pravnik da podvuce crtu ovdje? :lol:
Ima ali ne smije jer je ovaj forum godinama bio izduvni ventil za clanove trojke

Ne može se protiv sebe
Chmoljo

#21484 Re: Sebija All about

Post by Chmoljo »

kakabanja213 wrote: 29/12/2023 23:25
Kakav prvobitni clanak. Inas na Klix citavu presudu. I na kraju pise pouka o pravnom lijeku: na ovo rjesenje ne moze se podnijeti zalba.
Ali, eto ako se i moze podnijeti to ne umanjuje odgovornost socijademokrate i ekipe. Jednostvamo su trebali ispostosrovati tu nekakvu proceduru i smijeniti taj odbor a onda i Sebiju. Ali kakvi jebo procedure, moze nam se , mozemo mi kako hocemo i onda te doceka ovakva presuda. Naravnon nakon toga je svako drugi kriv samo ne oni.
@ultima_palabra zalba nije isto sto i preispitivanje, suzen ti je tu prostor za djelovanje. Ne zove se dzaba vanredno.

Msm, ti se mozes zaliti na sve i US i ESLJP. Ako uklopis u nadleznost suda.

Inace, ja nisam skonto da ima sudska odlukana klixu. Jes da fali 4 strana, al ono sto sam pretpostavio, sud je utvrdio da nema uporista u zakonu i statutu za smjenu. Dakle, bukvalno da pise "NO se smjenjuje u slicaju:" Jos su im krhnuli i nepostivanje procedure.

Dakle pozurili su, a ovi jedva docekali.

No, ovdje dolazimo do onoga na sta su se mnogi snebivali: da onaj ko je vlast treba dovoditi svoje ljude bez puno komplikovanja. Ako KCUS radi lose dok si vlast, nema suplje, to je stara garnitura, ne mozemo ih smijeniti.

Neke bajke o profesionalizmu i nepovezanosti sa strankama su smjehotresne.

Ova kuknjava UO i NO i direktora i ostalih imenovanih lica su isto smijurija. Vlada treba da ima mogicnost postaviti one ljide da vode institucije za koje ce ponijeti odgovrnost za njihov rad.

Ne mislim na sda vladu, trojka vladu, izdajnicku ili patriotsku, mislim na bilo koju vladu.
ultima_palabra

#21485 Re: Sebija All about

Post by ultima_palabra »

Chmoljo wrote: 30/12/2023 00:30

@ultima_palabra zalba nije isto sto i preispitivanje, suzen ti je tu prostor za djelovanje. Ne zove se dzaba vanredno.

Inace, ja nisam skonto da ima sudska odlukana klixu. Jes da fali 4 strana, al ono sto sam pretpostavio, sud je utvrdio da nema uporista u zakonu i statutu za smjenu. Dakle, bukvalno da pise "NO se smjenjuje u slicaju:" Jos su im krhnuli i nepostivanje procedure.

No, ovdje dolazimo do onoga na sta su se mnogi snebivali: da onaj ko je vlast treba dovoditi svoje ljude bez puno komplikovanja. Ako KCUS radi lose dok si vlast, nema suplje, to je stara garnitura, ne mozemo ih smijeniti.

Ova kuknjava UO i NO i direktora i ostalih imenovanih lica su isto smijurija. Vlada treba da ima mogicnost postaviti one ljide da vode institucije za koje ce ponijeti odgovrnost za njihov rad.

Ne mislim na sda vladu, trojka vladu, izdajnicku ili patriotsku, mislim na bilo koju vladu.
https://klix.ba/tumacenje-pravnika-st ... -vratiti/
Oni ističu i posebnu činjenicu da je Vrnovni sud FBiH zauzeo stav da se na smjene članova UO i NO javnih ustanova i kompanija ne odnose prava iz radno- pravnog statusa.
Chmoljo

#21486 Re: Sebija All about

Post by Chmoljo »

ultima_palabra wrote: 30/12/2023 00:37
https://klix.ba/tumacenje-pravnika-sta- ... -vratiti/
Oni ističu i posebnu činjenicu da je Vrnovni sud FBiH zauzeo stav da se na smjene članova UO i NO javnih ustanova i kompanija ne odnose prava iz radno- pravnog statusa.
A gdje si vidio ista sto se tice radnog odnosa?

Sve se tice zakona o ministarskim i drugim imenovanjima.
anelsol

#21487 Re: Sebija All about

Post by anelsol »

Chmoljo wrote: 30/12/2023 00:30

Vlade imaju instrumente i način kako zakonitim putem smjeniti uprave preduzeća, ustanova itd. Ali za to postoje procedure kako se to radi, mora postojati pravni osnov, razlozi i odluka koja je podložna sudskom preispitivanju, u suprotnom ulazimo u pravnu anarhiju. To je segment onoga što zovemo "pravna država" i čemu bi trebali da težimo.
Chmoljo

#21488 Re: Sebija All about

Post by Chmoljo »

anelsol wrote: 30/12/2023 01:33
Vlade imaju instrumente i način kako zakonitim putem smjeniti uprave preduzeća, ustanova itd. Ali za to postoje procedure kako se to radi, mora postojati pravni osnov, razlozi i odluka koja je podložna sudskom preispitivanju, u suprotnom ulazimo u pravnu anarhiju. To je segment onoga što zovemo "pravna država" i čemu bi trebali da težimo.
ima, ali se obično moraju čekati, npr izvještaji o radu.

meni je to lično sve cirkus gdje se glumi da je nešto što nije. svi ti ljudi su imenovani od strane vlade. od strane vlade se trebaju moći i razriješiti, već se pravi neka igranka kao da eto, to nije to.

pojednostaviti, dati neki kraći vremenski okvir da se smjena može provesti i to je to.

no to ne mijenja činjenicu da zakoni postoje takvi kakvi su i moraju se poštovati.
Styling

#21489 Re: Sebija All about

Post by Styling »

muha_sa wrote: 29/12/2023 18:19 Vrcite Sebiju tak vam sviju :D
Neka ponovo zavari kapije i zabrani posjete :run:
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#21490 Re: Sebija All about

Post by TojoOptics »

Sebija ponovo jase.
Dozer

#21491 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

kluz franjo wrote: 29/12/2023 23:55 Kolega @Dozer mi je svjedok, koliko smo vremena (onomad) potrošili u analizi izvještaja o radu KCUS, diskusija na ovom pdf-u itd.

Neko neupućen bi na ovoj temi mogao pomisliti da stvarno postoje ljudi u ili iz BiH koji smatraju da najvećom i najznačajnijom zdravstvenom institucijom u državi treba upravljati dokazano nesvršena studentica magistarskog studija, dokazano loša menadžerica u zdravstvu (broj pruženih med. usluga pacijentima po izvještajima o radu KCUS), dokazana manipulatorica krivičnog postupka zbog nabavke "respiratora"..., a samo zato što je dokazana snaha i supruga.

Da budem potpuno jasan.
Nije Ismet fantastičan, možda čak ni dobar izbor, ali je po dokazanim, formalnim kvalifikacijama svjetlosnim godinama bolji od snahe i supruge. Jednostavno neuporedivo.
Ne sumnjam i da je možda i Vlada FBiH stvarno napravila neku birokratsku grešku i previd prilikom smjene NO KCUS, ali to koristiti u smislu "rehabilitacije" snahe i supruge je... kako naći najbolji opis... recimo, čisti mazohizam.

Helem, osoba koja je u fokusu ove teme, nije smjela ni dana provesti na funkciji direktorice najznačajnije zdravstvene ustanove u državi. A provela je skoro 8 godina dana.
U poređenju sa tim sve ostalo je "peanuts".
I tokom tih 8 godina terorisanja i uposlenika KCUS-a i gradjana, uspjesno je, koristeci se zaledjinskom politickom moci muza i stranke, sjebala kompletan ZS KS. Iz ZZO je kroz KCUS isisala desetine miliona KM (ovo ce se tek naknadno pokazati koliko, ali nikad nece biti jasno i za sta, kao sto nikad nije objasnila kome je i za sta "vratila" 80+ M navodnog duga KCUS-a koji je zatekla, a u ciijem stvaranju je morala ucestvovati ili bar znati za to kao tadasnji clan UO), a sustinski nije unaprijedila nista.
muha_sa

#21492 Re: Sebija All about

Post by muha_sa »

Styling wrote: 30/12/2023 14:09
muha_sa wrote: 29/12/2023 18:19 Vrcite Sebiju tak vam sviju :D
Neka ponovo zavari kapije i zabrani posjete :run:
I mene da angažuje da zavarim--šipak ce više ikad iko moc razvalit :lol:
Chloe
Photo mod

#21493 Re: Sebija All about

Post by Chloe »

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#21494 Re: Sebija All about

Post by _BataZiv_0809 »

Valja seficu branit
Chloe
Photo mod

#21495 Re: Sebija All about

Post by Chloe »

_BataZiv_0809 wrote: 30/12/2023 17:05 Valja seficu branit
Braniti?

Ona se zna braniti i sama. Od mene nema fajde, al očito je nekima muka od trenutne situacije i svega, pa popravlja situaciju ili je grižnja savjest.

Žalosno je što ćemo mi plaćati sve te "igre" i spletke.

Otom-potom. Vrijeme će pokazati sve. :)
tramvajtrojka

#21496 Re: Sebija All about

Post by tramvajtrojka »

ona ima dokaz nemoj tako samo nikako onaj najvažniji da predoci zvanični prepis ocjena sa mf Zagreb :lol: :lol: :mrgreen:

a tekst sa politickog on i stav kao od dva brata djeca portali :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#21497 Re: Sebija All about

Post by _BataZiv_0809 »

Chloe wrote: 30/12/2023 17:13
Braniti?

Ona se zna braniti i sama. Od mene nema fajde, al očito je nekima muka od trenutne situacije i svega, pa popravlja situaciju ili je grižnja savjest.

Svakome normalnom je muka da je ova spodoba bez diplome upravljala najvaznijom zdravstvenom institucijom u drzavi.
Chloe
Photo mod

#21498 Re: Sebija All about

Post by Chloe »

_BataZiv_0809 wrote: 30/12/2023 17:25
Braniti?

Svakome normalnom je muka da je ova spodoba bez diplome upravljala najvaznijom zdravstvenom institucijom u drzavi.
Polako Bato. Tek se zahuktava.
PM72

#21499 Re: Sebija All about

Post by PM72 »

Imeprija uzvraća udarac. :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#21500 Re: Sebija All about

Post by _BataZiv_0809 »

Chloe wrote: 30/12/2023 17:42
_BataZiv_0809 wrote: 30/12/2023 17:25

Braniti?

Polako Bato. Tek se zahuktava.
Sve je zavrseno. Ovo su samo zadnji trzaji nekoga ko ne moze da se pomiri sa porazom.
Bolje za tebe i tvoju stranku je da ona sto prije ode.
Post Reply