Bošnjaci, islam i Evropa
- Jack Be Nimble
#401 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Nisam jeo klempu, ali mnoge svjetske kuhinje koriste klempu. Da bi upoznao svijet bolje, poceo sam jesti ta jela.
-
palermo
#402 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
- dr_Evil
#403 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Ironija kolegaGandalfSivi wrote: ↑29/12/2023 15:22Upravo obrnuto. Lako je vjeru dokazivati na klempi. Pa janjetina, teletina, govedina, pilad, da i ne primjetis. Ali alkohol niko ne spominje, tesko alternativu naci jebiga…
- Jack Be Nimble
#404 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Alternative alkoholu je trava 
- auspuhc
#405 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Slavi li se Nova?

- n+1
#406 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
De nek' ga neko upita zašto neće ibadetiti tu noć, for a really interesting discussion. 
-
hamos
- Dope_Man
#408 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Halal certifikat kao i diploma iz Travnika. Sad se zapitaj koliko si toga "certificiranog" pojeo.iClass wrote: ↑29/12/2023 14:23Jest, bitno mi je. Halal certifikat makar to osigurava, da životinja bude zaklana. Ako sam gdje u inostranstvu, samo sa certifikatom inače ide riba ili kakvo povrće.
https://www.klix.ba/vijesti/regija/crna ... /231218023
- iClass
#409 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
To mislim da je neka ekstremna greška. Ali nije moje da iza ćoška gledam šta neko radi sa mesom. Ako je IZ na sebe uzela odgovornost i rekla kako je sve kako treba, onda im ja vjerujem, ako lažu njima je na duši.Dope_Man wrote: ↑29/12/2023 16:52Halal certifikat kao i diploma iz Travnika. Sad se zapitaj koliko si toga "certificiranog" pojeo.![]()
https://www.klix.ba/vijesti/regija/crna ... /231218023
- iClass
#410 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Smješno mi kako ljudi koji nisu muslimani niti ih interesuje halal i haram se toliko triggeruju na postove od Pezića. Pezić svoje postove vezano za halal/haram objavljuje ljudima kojima je halal/haram bitan nešto u životu. Ne razumijem ovi ateisti, pripadnici drugih vjera i ovi što su učili vjeru od dede što im je vrhunac da ne jedu svinjetinu, zašto se toliko triggeruju na ove stvari.
Ne triggerujem se ni ja kao neko ko jede meso, kada neki vegan drugim veganima objašnjava koje jelo treba izbjegavati jer je možda u dodiru sa mesom bilo.
-
moimoi
#411 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Mozda se “trigerujemo” zato sto nista od napisanog nije tacnoiClass wrote: ↑29/12/2023 18:09Smješno mi kako ljudi koji nisu muslimani niti ih interesuje halal i haram se toliko triggeruju na postove od Pezića. Pezić svoje postove vezano za halal/haram objavljuje ljudima kojima je halal/haram bitan nešto u životu. Ne razumijem ovi ateisti, pripadnici drugih vjera i ovi što su učili vjeru od dede što im je vrhunac da ne jedu svinjetinu, zašto se toliko triggeruju na ove stvari.
Ne triggerujem se ni ja kao neko ko jede meso, kada neki vegan drugim veganima objašnjava koje jelo treba izbjegavati jer je možda u dodiru sa mesom bilo.
- deer_hunter
#412 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Ne razumiju ni oni tebe zasto koristis engleske izraze kad imas vise nego dovoljno bosanskih rijeci. Cuj triggerujem,Allahu dragiiClass wrote: ↑29/12/2023 18:09Smješno mi kako ljudi koji nisu muslimani niti ih interesuje halal i haram se toliko triggeruju na postove od Pezića. Pezić svoje postove vezano za halal/haram objavljuje ljudima kojima je halal/haram bitan nešto u životu. Ne razumijem ovi ateisti, pripadnici drugih vjera i ovi što su učili vjeru od dede što im je vrhunac da ne jedu svinjetinu, zašto se toliko triggeruju na ove stvari.
- Rockefeller
#413 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Logy da je tacno.moimoi wrote: ↑29/12/2023 18:30Mozda se “trigerujemo” zato sto nista od napisanog nije tacnoiClass wrote: ↑29/12/2023 18:09Smješno mi kako ljudi koji nisu muslimani niti ih interesuje halal i haram se toliko triggeruju na postove od Pezića. Pezić svoje postove vezano za halal/haram objavljuje ljudima kojima je halal/haram bitan nešto u životu. Ne razumijem ovi ateisti, pripadnici drugih vjera i ovi što su učili vjeru od dede što im je vrhunac da ne jedu svinjetinu, zašto se toliko triggeruju na ove stvari.
Ne triggerujem se ni ja kao neko ko jede meso, kada neki vegan drugim veganima objašnjava koje jelo treba izbjegavati jer je možda u dodiru sa mesom bilo.![]()
- iClass
#414 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Cringe sideer_hunter wrote: ↑29/12/2023 18:44 Ne razumiju ni oni tebe zasto koristis engleske izraze kad imas vise nego dovoljno bosanskih rijeci. Cuj triggerujem,Allahu dragi![]()
- iClass
#415 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Nevezano za ovu situaciju, dođe Pezić i ljudima kojima je bitno šta piše u Kur'anu i hadisima kaže šta piše tu, čak ni on ne daju svoje mišljenje, nego govori mišljenje 4 mezheba koje prizna bilo koji teolog koji je uzeo islamsku knjigu u ruke, eto nekih desetih da to ismijavaju i naravno dodaju riječi "radikalno" "vehabizam" i sl.
Nedavno na jednom hrvatskom portalu bio članak protiv Pezića i naravno klasično "nismo u BiH navikli na ovakav islam" bla bla i onda navode primjer njegovog ekstremizma i uzeli video gdje on govori kako je zabranjeno da cura oralno zadovoljava momka ako nisu u braku. Dakle osnovno pravilo, koje je u svim religijama ne samo u islamu. A ovi Hrvati odmah tu navalili, evo ga ekstremizam, radikalizam. Valjda po "dedinom" islamu ovo gore nije problem nego ovi novi došli pa otežavaju našoj omladini (koja ja primjer muslimanske omladine ostalim zemlja, ipak evropa, šta fali ako će se omladina razvalit za 2 dana, ovo je Bosna ovo ono)
-
moimoi
#416 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Pa kada budalama kao on dajes medijsku paznju logicno da ce druga budala iskoristiti.iClass wrote: ↑29/12/2023 19:04Nevezano za ovu situaciju, dođe Pezić i ljudima kojima je bitno šta piše u Kur'anu i hadisima kaže šta piše tu, čak ni on ne daju svoje mišljenje, nego govori mišljenje 4 mezheba koje prizna bilo koji teolog koji je uzeo islamsku knjigu u ruke, eto nekih desetih da to ismijavaju i naravno dodaju riječi "radikalno" "vehabizam" i sl.
Nedavno na jednom hrvatskom portalu bio članak protiv Pezića i naravno klasično "nismo u BiH navikli na ovakav islam" bla bla i onda navode primjer njegovog ekstremizma i uzeli video gdje on govori kako je zabranjeno da cura oralno zadovoljava momka ako nisu u braku. Dakle osnovno pravilo, koje je u svim religijama ne samo u islamu. A ovi Hrvati odmah tu navalili, evo ga ekstremizam, radikalizam. Valjda po "dedinom" islamu ovo gore nije problem nego ovi novi došli pa otežavaju našoj omladini (koja ja primjer muslimanske omladine ostalim zemlja, ipak evropa, šta fali ako će se omladina razvalit za 2 dana, ovo je Bosna ovo ono)
To ti je isto kao slusanje turbofolk. Nema razlike.
- Bloo
- Globalna šefica
#417 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Proslava nove godine je starija od krscanstva, odnosno da je 1.1. pocetak nove godine.
Al Pezic je pametniji.
Oni sto slave novu i kolju, njima je nova godina poslije 1.1.
Al Pezic je pametniji.
Oni sto slave novu i kolju, njima je nova godina poslije 1.1.
- GandalfSivi
#418 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Jedan razlog sto cu slaviti novu godinu.
Zato sto je lijepo ucestvovati u bilo kojem dogadjaju gdje se ljudi vesele a ne mrze drugo i drugacije.
Zato sto je lijepo ucestvovati u bilo kojem dogadjaju gdje se ljudi vesele a ne mrze drugo i drugacije.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#419 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Majka iz begovske porodice, imali 100 hektara zemlje i kule kad su tvoji bili ko zna šta.
Nije pokrivena, niti je meni to nešto bitno.
Kako je kod tebe? Jel se tebi gadi kada ti se djevojka ne zove Kristina?
Idi u štalu pa traži u sijenu malo kulture prije nego što postavljaš ovakva "pitanja".
-
LSD
-
mishic
#421 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Mnoge od diskusija na ovoj temi pojašnjavaju suštinu problema pred kojim se nalazimo. Svi bi nekako vlastiti stav o različitim segmentima ove teme htjeli proglasiti (da ne kažem nametnuti) ispravnim. Time zapravo pokazuju isključivost, nedemokratičnost, želju za dominacijom i svoje pravo na vlastiti izbor bilo čega po vlastitoj volji i opredjeljenju prema bilo čemu nikako ne bi dozvolili drugima.
Lični ili vlastiti odnos prema religiji, tradiciji, civilizaciji i bilo čemu drugom je jedno a ta religija, tradicija, civilizacija nešto potpuno drugo. Da li ja pripadam, uvažavam, poštujem ili prihvatam nešto samo formalno ili u procentima 10,20,50 ili 100% je moj izbor i ja sam u tom slučaju toliko to što prihvatam ili što sam izabrao ali se na temelju toga ne može suditi o cjelini iz koje ja uzimam dio ili cjelini iz koje ja dio odbacujem i ne prihvatam.
Ova sklonost ka generalizaciji ili uzimanje sebe i svojih stavova kao mjere u nečemu potpuno je pogrešna. Svatko je za sebe individua okružena drugim individuama i svaka od tih individua je drugačija. Ne postoje slučajevi apsolutne podudarnosti. Otuda ove diskusije i kritički tonovi ne stoje jer dok ja postupam po vlastitom izboru ne mogu zahtijevati od nekoga drugog da nema svoj izbor i mora slijediti moj. Koliko je ko u pravu a koliko nije, ma u čemu, ne zavisi samo od nas i naše ocjene. Ne postoje kalupi kojima se serijski štanca određen profil ponašanja nego je svaka osoba neponovljiv svijet za sebe i prema tome se i drugi određuju prema njoj a i ona svoje mjesto u društvu gradi kroz to.
Ko je, onda, u pravu?!! Pa svako za sebe.
Lični ili vlastiti odnos prema religiji, tradiciji, civilizaciji i bilo čemu drugom je jedno a ta religija, tradicija, civilizacija nešto potpuno drugo. Da li ja pripadam, uvažavam, poštujem ili prihvatam nešto samo formalno ili u procentima 10,20,50 ili 100% je moj izbor i ja sam u tom slučaju toliko to što prihvatam ili što sam izabrao ali se na temelju toga ne može suditi o cjelini iz koje ja uzimam dio ili cjelini iz koje ja dio odbacujem i ne prihvatam.
Ova sklonost ka generalizaciji ili uzimanje sebe i svojih stavova kao mjere u nečemu potpuno je pogrešna. Svatko je za sebe individua okružena drugim individuama i svaka od tih individua je drugačija. Ne postoje slučajevi apsolutne podudarnosti. Otuda ove diskusije i kritički tonovi ne stoje jer dok ja postupam po vlastitom izboru ne mogu zahtijevati od nekoga drugog da nema svoj izbor i mora slijediti moj. Koliko je ko u pravu a koliko nije, ma u čemu, ne zavisi samo od nas i naše ocjene. Ne postoje kalupi kojima se serijski štanca određen profil ponašanja nego je svaka osoba neponovljiv svijet za sebe i prema tome se i drugi određuju prema njoj a i ona svoje mjesto u društvu gradi kroz to.
Ko je, onda, u pravu?!! Pa svako za sebe.
- Edin H.
- auspuhc
#423 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Joj reakcije na normalno pitanje.sehohari wrote: ↑29/12/2023 20:58Majka iz begovske porodice, imali 100 hektara zemlje i kule kad su tvoji bili ko zna šta.
Nije pokrivena, niti je meni to nešto bitno.
Kako je kod tebe? Jel se tebi gadi kada ti se djevojka ne zove Kristina?
Idi u štalu pa traži u sijenu malo kulture prije nego što postavljaš ovakva "pitanja".
Znaci samo jos jedan kvazivjernik i papak.
- Jack Be Nimble
#424 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
- Ateista
#425 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
GandalfSivi wrote: ↑29/12/2023 20:41 Jedan razlog sto cu slaviti novu godinu.
Nova godina je medjunarodni i vjerski neutralan praznik koji bi trebao da ujedini sve ljude na svijetu i koji slavi vecina svijeta, bez obzira na to kako se ko zove i kojoj vjeri i etnickoj grupi pripada.
Mislim da to i jeste glavni razlog zasto su neki protiv iste, zele jasnu podjelu na nase i njihove,nije problem da ti neko dodje na vjerski praznik ko je druge vjere, ali da se to jasno zna da je on "njihov" a ne "nas", da ta podjela bude jasna. NG je problematicna jer se ljudi ujedine,slave zajedno i slicno...