Bošnjaci, islam i Evropa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dr_Evil

#226 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by dr_Evil »

desni wrote: 29/12/2023 01:26 Kako kojim :roll:
Mislim da bi bili zanimljivi podaci o prodaji svinjskog mesa u mjestima gdje gotovo isključivo žive Bošnjaci.
Pojam bosanski muslimani mi ide na qurtz, jer valjda uključuje sve muslimane koji žive u Bosni. Može to biti i neki migrant jučer došao iz Lahorea ili Marakeša :roll:
Oni koji jedu svinjetinu i konzumiraju alkohol valjda po defaultu ne mogu bit muslimani, pa čak ni bosanski :-)
Malo si mi zlonamjeran, ali evo i Fatmiru je bilo nešto čudno :lol:

Divi Gare dobre sto kupuje hule, mora da ce podmazat malo, neka masala :D
Ateista

#227 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Ateista »

sinuhe wrote: 29/12/2023 08:38 Nije li vec ocigledno da muslimani imaju neke probleme sa Zapadom dok su ovakve price svakodnevne. I po samom islamu musliman ne moze zivjeti negdje kao manjina pa se svijet dijeli na Dar al-Islam i Dar al-Harb.
Cesto kad odem negdje vani u evropu mi padne na pamet da nije jednostavno muslimanu koji se bas drzi vjere zivjeti pa cak ni posjetiti bilo koju zapadnu zemlju. Sta god da hoces da pojedes vani, velika vjerovatnoca da ima svinjetine, jedino skroz meso izbjegavati iako ni to nije garancija.
HelaS

#228 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by HelaS »

hamos wrote: 29/12/2023 08:38
Ateista wrote: 29/12/2023 08:30
dr_Evil wrote: 29/12/2023 08:23

Pricao stari, a ja ne znam jel istina, prije rata se kupovala zimnica preko preduzeca nesto jeftinije bilo. Kaze nisu mogli Srbi doci do krmetine od Bosnjaka. Ne znam zasto bi mi lagao.

Jebo covjeka sta jede krme, i jebo covjeka sta ne voli domacu lozu popit
Ja sam cuo za slucajeve da su neki znali u prodavnicama krisom traziti neke svinjske proizvode, da ih niko ne vidi. Svidja im se a nezgodno im zbog toga sta ce svijet reci. :D
Cuo sam i za vise ljudi koji su je prije rata sasvim normalno jeli i od rata prestali.
Evo u gradu gdje mi roditelji zive, bosnjaci cine preko 95% a klempa uredna u Bingu, i ide super
Možda je vrijeme za reviziju pravila Islama, pa da i muslimani imaju vjersko pravo da jedu svinjetinu. Danas nije doba bez frižidera i potpuno su drugačiji životni uslovi, higijena, zdravlje itd. Više ljudi umre od konzumacije alkoholnih pića, od vožnje automobilom, isl. nego od svinjskog mesa.
hamos

#229 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by hamos »

Ateista wrote: 29/12/2023 08:41
sinuhe wrote: 29/12/2023 08:38 Nije li vec ocigledno da muslimani imaju neke probleme sa Zapadom dok su ovakve price svakodnevne. I po samom islamu musliman ne moze zivjeti negdje kao manjina pa se svijet dijeli na Dar al-Islam i Dar al-Harb.
Cesto kad odem negdje vani u evropu mi padne na pamet da nije jednostavno muslimanu koji se bas drzi vjere zivjeti pa cak ni posjetiti bilo koju zapadnu zemlju. Sta god da hoces da pojedes vani, velika vjerovatnoca da ima svinjetine, jedino skroz meso izbjegavati iako ni to nije garancija.
zasto onda lete na zapad? idite u saudijsku arabiju trazite azil
dr_Evil

#230 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by dr_Evil »

Jednostavno upitas jel cista govedina bez primjesa, ako kazu da jeste onda jedi. Nije tvoj grijeh, a nemas ni losu savjest ako pojedes jer ne znas. Po pravilu dobijem odgovor da su ubacili malo da poveze ili da nisu.

Nista nije halal, ali i kod nas po Bosni to halal nikad nije bilo aktuelno.
hamos

#231 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by hamos »

HelaS wrote: 29/12/2023 08:42
hamos wrote: 29/12/2023 08:38
Ateista wrote: 29/12/2023 08:30

Ja sam cuo za slucajeve da su neki znali u prodavnicama krisom traziti neke svinjske proizvode, da ih niko ne vidi. Svidja im se a nezgodno im zbog toga sta ce svijet reci. :D
Cuo sam i za vise ljudi koji su je prije rata sasvim normalno jeli i od rata prestali.
Evo u gradu gdje mi roditelji zive, bosnjaci cine preko 95% a klempa uredna u Bingu, i ide super
Možda je vrijeme za reviziju pravila Islama, pa da i muslimani imaju vjersko pravo da jedu svinjetinu. Danas nije doba bez frižidera i potpuno su drugačiji životni uslovi, higijena, zdravlje itd. Više ljudi umre od konzumacije alkoholnih pića, od vožnje automobilom, isl. nego od svinjskog mesa.
U Americi medju Zidovima odavno postoji pojam Secular Jew, i oni jedu svinjetinu rade sve sto nebi smjeli

Bosnjaci najvise slice Zidovima Americkim po vjeri :D
dr_Evil

#232 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by dr_Evil »

hamos wrote: 29/12/2023 08:44
U Americi medju Zidovima odavno postoji pojam Secular Jew, i oni jedu svinjetinu rade sve sto nebi smjeli

Bosnjaci najvise slice Zidovima Americkim po vjeri :D
Mes cini prije bih dirnuo one kurave sta su uz cestu po Rajlovcu, nego prvoklasna svinjska rebra :D
hamos

#233 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by hamos »

dr_Evil wrote: 29/12/2023 08:44
Jednostavno upitas jel cista govedina bez primjesa, ako kazu da jeste onda jedi. Nije tvoj grijeh, a nemas ni losu savjest ako pojedes jer ne znas. Po pravilu dobijem odgovor da su ubacili malo da poveze ili da nisu.

Nije to dovoljno pravi vjernik mora da jede halal zaklano,znam ja prave vjernike koji ne jedu u restoranima a meso kupuju samo od drugih muslimana

ako ces islam da praktikujes jako si ogranicen
iClass

#234 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by iClass »

hamos wrote: 29/12/2023 08:47 Nije to dovoljno pravi vjernik mora da jede halal zaklano,znam ja prave vjernike koji ne jedu u restoranima a meso kupuju samo od drugih muslimana

Istina, poprilično teško zna biti u Evropi. Mada sada je malo i lakše gdje god u Evropu odeš imaju Turci i sl. koji drže halal restorane.

Pogotovo zna bit problem jer je u nekim državama zakonom zabranjeno da farme kolju meso nego moraju pištoljem, a to onda nije halal. Ali uvijek možeš jesti povrće ako ništa u svakom Evropskom gradu ima veganski restoran, možeš i ribu jesti jer je sva riba halal, tako da ima olakšanje.
dr_Evil

#235 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by dr_Evil »

hamos wrote: 29/12/2023 08:47
Nije to dovoljno pravi vjernik mora da jede halal zaklano,znam ja prave vjernike koji ne jedu u restoranima a meso kupuju samo od drugih muslimana

Ne islam nego bilo koju religiju.

Cesto ljudi koji me slabo poznaju upitaju kako ti musliman a pijes - na zapadu. Uvijek im odgovorim kako ti krscanin/krscanka a imas odnose prije braka, zar to nije smrtni grijeh. Kraj rasprave, a ako se jos natovare samo im odgovorim da je smrtni grijeh po krscanstvu i napiti se da ne znas za sebe :D

Tako je divno da ne znaju nista o svojoj religiji :D
dr_Evil

#236 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by dr_Evil »

iClass wrote: 29/12/2023 08:53
Istina, poprilično teško zna biti u Evropi. Mada sada je malo i lakše gdje god u Evropu odeš imaju Turci i sl. koji drže halal restorane.

Pogotovo zna bit problem jer je u nekim državama zakonom zabranjeno da farme kolju meso nego moraju pištoljem, a to onda nije halal. Ali uvijek možeš jesti povrće ako ništa u svakom Evropskom gradu ima veganski restoran, možeš i ribu jesti jer je sva riba halal, tako da ima olakšanje.
Jel tebi stvarno vazno jel zaklan ili ubijeno necim slicnim pistoljem?
hamos

#237 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by hamos »

dr_Evil wrote: 29/12/2023 08:54
hamos wrote: 29/12/2023 08:47

Ne islam nego bilo koju religiju.

Cesto ljudi koji me slabo poznaju upitaju kako ti musliman a pijes - na zapadu. Uvijek im odgovorim kako ti krscanin/krscanka a imas odnose prije braka, zar to nije smrtni grijeh. Kraj rasprave, a ako se jos natovare samo im odgovorim da je smrtni grijeh po krscanstvu i napiti se da ne znas za sebe :D

Tako je divno da ne znaju nista o svojoj religiji :D
Kolegica je aktivna u Adventistickoj crkvi ,ne pije alkohol i ne jede svinjetinu. Vise je muslimanka nego 90% bosnjaka
moimoi

#238 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by moimoi »

Quaresma wrote: 29/12/2023 02:25
sehohari wrote: 29/12/2023 01:57
auspuhc wrote: 29/12/2023 00:57 Zasto je bosanskim muslimanima, poznatim kao bosnje, normalno piti alkohol ali nije jesti svinjetinu?
Nije normalno, već je lakše, i to baš u pravom smislu te riječi.

Dobrom dijelu onih koji potiču iz muslimanskih porodica se nekako razvija odbojnost prema toj vrsti mesa, i to ne u glavi, nego baš u okusu/nosu.
Dobar dio nas na vratima može nanjušiti da se svinjsko meso prži. Jednom smo kao škola imali neku ekskurziju na neku farmu, i baš tamo gdje su bile svinje nismo mogli izdržat više od 2 minute.
Iz nekog razloga, svakome ko je musliman je to nesnošljivo smrdilo, a nismo ni znali da su tamo svinje. Stvarno ne mogu objasniti taj fenomen.
davno prije 20ak godina otprilike, sa svojima kao dijete sam obilazio jednu rodicu u Prijedoru, ne znam tacno kuda smo prolazili kroz Prijedor, ali u jednom trenutku je tako svinjetina zasmrdila nenormalno, u autu se osjetilo dok smo vozili. Vjerovatno je neka farma bila u blizini ili nesto. Ali to pamtim i dan danas.
A kurban ne smrdi? :lol:

Dajte…

Baj d vej, ne postoji ukusnije suho meso od prsuta :D
A i sve ostale preradjevine salame, sunka, mortadela etc krmece su neuporedivo ukusnije od govedine, piletine and co.
dr_Evil

#239 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 29/12/2023 08:57

Dajte…

A i sve ostale preradjevine salame, sunka, mortadela etc krmece su neuporedivo ukusnije od govedine, piletine and co.
Vec smo se dogovorili da ti slabo devris oko mesa, ti si za susija, indijske, kineske, tajlandske, vijetnamske i slicnih kuhinja. Ne trolaj :D
moimoi

#240 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 29/12/2023 08:59
moimoi wrote: 29/12/2023 08:57

Dajte…

Vec smo se dogovorili da ti slabo devris oko mesa, ti si za susija, indijske, kineske, tajlandske, vijetnamske i slicnih kuhinja. Ne trolaj :D
:lol:
iClass

#241 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by iClass »

dr_Evil wrote: 29/12/2023 08:55
iClass wrote: 29/12/2023 08:53

Jel tebi stvarno vazno jel zaklan ili ubijeno necim slicnim pistoljem?
Islam nalaže kao jedan od uslova da meso bude halal jest da bude zaklan, ja ti kažem uslove. Isto kao što je svinjetina haram tako je i meso koje nije zaklano. Ja ti samo govorim sta islam nalaže, ovo je osnova vjere nije nešto deseto.
dr_Evil

#242 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by dr_Evil »

iClass wrote: 29/12/2023 09:06 Islam nalaže kao jedan od uslova da meso bude halal jest da bude zaklan, ja ti kažem uslove. Isto kao što je svinjetina haram tako je i meso koje nije zaklano. Ja ti samo govorim sta islam nalaže, ovo je osnova vjere nije nešto deseto.
Sve je meni to jasno, nego pitam jel tebi to vazno? Pitam jer ne poznajem nikoga ko je sa mnom jeo, a da je pitao jel zaklano.
Bloo
Globalna šefica

#243 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Bloo »

sehohari wrote: 29/12/2023 01:57
auspuhc wrote: 29/12/2023 00:57 Zasto je bosanskim muslimanima, poznatim kao bosnje, normalno piti alkohol ali nije jesti svinjetinu?
Nije normalno, već je lakše, i to baš u pravom smislu te riječi.

Dobrom dijelu onih koji potiču iz muslimanskih porodica se nekako razvija odbojnost prema toj vrsti mesa, i to ne u glavi, nego baš u okusu/nosu.
Dobar dio nas na vratima može nanjušiti da se svinjsko meso prži. Jednom smo kao škola imali neku ekskurziju na neku farmu, i baš tamo gdje su bile svinje nismo mogli izdržat više od 2 minute.
Iz nekog razloga, svakome ko je musliman je to nesnošljivo smrdilo, a nismo ni znali da su tamo svinje. Stvarno ne mogu objasniti taj fenomen.
Kako razvijes odbojnost prema okusu ako nisi nikad probao?
Na farmi ne smrdi meso vec govno. :D
Ali probaj napisati naucnoistrazivacki rad, mozda ima nesto u tome.
Olfaktorni sistem kod muslimana i detekcija svinjetine na 5 kilometara. :D mozda dobijes nobelovu.
Povezi se sa judistima, da prosiros testnu bazu ispitanika.
JohnnyS

#244 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by JohnnyS »

Neka svinjetina smrdi, neka miriše. Bourdain je davno rekao da on preferira svinjetinu jer kad je pripremio na 30 načina ima 30 različitih okusa, a piletinu kako god napraviš ima okus po piletini :D
skrbavi-admin

#245 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by skrbavi-admin »

brate kad oko mene pocnu pec meso - tacno pomislim jesu l sve komsije na broju kako klamfa..... neam nista protiv ispeko sam klempe (radio na rostilju u mackanje davno nekad) kilama al brate klamfa da jebe rak raka (ah sto sam znao ispec red se znao ufatit - ja to ko sebi :lol: )

visavis pistolja i noza.... ne znam jel se ko kad od ucevnih hvorumaša ikad posjeko na prst ili odero koljeno pa da vidi da se krv osuši treba joj par sekundi.....

kad se prikolje zivince - srce druka krv jos zesce jer je ima sve manje i tako isprazni sistem...

moram da kazem da sam jednom vidio krme kako se kolje i to nije bio prizor koji bi volio da mi vidi dijete - bas krme izgleda retardirano ali kako sam skonto - ustvari uopste nije i dosta toga anticipira i shvaca kao zivotinja..... ta dreka skika vriska jebes coeka kad bi ga priklalo..... zbog svega toga se pribjegava štoljasu al kad rokneš hajvance štoljasOm momentalno mu sistem zaustavljas pa i tu krv te samim tim to meso jedva da ce dugo kurcu valjat ako se ne bude instantno konzumiralo.....

u tome je razlika
Last edited by skrbavi-admin on 29/12/2023 09:37, edited 1 time in total.
JohnnyS

#246 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by JohnnyS »

Ali inače sasvim razumijem to da nekom smrdi bilo kakvo meso koje nije ni probao, meni je tako janjetina cijeli život smrdila, a kad sam je probao konačno, bila mi je još gora :D
skrbavi-admin

#247 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by skrbavi-admin »

JohnnyS wrote: 29/12/2023 09:33 Ali inače sasvim razumijem to da nekom smrdi bilo kakvo meso koje nije ni probao, meni je tako janjetina cijeli život smrdila, a kad sam je probao konačno, bila mi je još gora :D
kad budete nedje okretali ja cu doc s tobom ti cuvaj auta
Ateista

#248 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Ateista »

dr_Evil wrote: 29/12/2023 08:44

Ima nacina, ali je komplikacija. Sad sam bio gore za vrijeme Bozica i dva dana skoro nista nije radilo, samo oni marketi njihovi bozicni, ni prodavnicu nisi mogao naci otvorenu. Ko ne jede svinjetinu bi bas bio u problemu u takvoj situaciji. :D
Ateista

#249 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Ateista »

hamos wrote: 29/12/2023 08:43
zasto onda lete na zapad? idite u saudijsku arabiju trazite azil
Pa dobro, idu tamo gdje je bolji standard, to mi je ok, samo naravno moraju biti svjesni gdje idu i kakva je situacija sa hranom. Mislim da se vecina koja zivi gore prilagodi i prihvati svinjetinu, ne mozda da je naruci ali prihvati da je ima u tragovima,da meso nije halal i slicno.
moimoi

#250 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by moimoi »

JohnnyS wrote: 29/12/2023 09:33 Ali inače sasvim razumijem to da nekom smrdi bilo kakvo meso koje nije ni probao, meni je tako janjetina cijeli život smrdila, a kad sam je probao konačno, bila mi je još gora :D
Upravo :D

Sve stvar navike. Moje dijete recimo zacepi nos kada su kuhana jaja u pitanju :D
Post Reply