Logikom da vozac dodje na ilidzu izace, ode do dispecera i tamo sa njim pusi cigaru i tako se tramvaji naredaju na ilidzi i nastane rupa. Pa onda imas situaciju da prema gradu ide 5 tramvaja a iz grada nema tramvaja po pola sata.Quaresma wrote: ↑23/12/2023 16:21ne znam ja kojom se oni logikom vode. prije sam dok sam radio u ofisu, u jutarnjim terminima je bilo ok, dodje relativno brzo tramvaj, no poslije toga kao da smanjuju broj tramvaja.
desavalo mi se dosta na stanici preko puta elektroprivrede kad sam se vracao s posla, ako do 17h, 17:10h ne stignem na stanicu, vazda sam dugo bas cekao. I onda klasika, hem sto se zaguzva na toj stanici a onda se zaguzva i u tramvaju, pa nekad do te mjere da ne mozes ni uci.
Rekonstrukcija tramvajske pruge
-
ReymondReddington
#15176 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
- Laplace
#15177 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Znači, radna disciplina i organziacija rada u GRAS-u su na nivou.ReymondReddington wrote: ↑23/12/2023 18:37Logikom da vozac dodje na ilidzu izace, ode do dispecera i tamo sa njim pusi cigaru i tako se tramvaji naredaju na ilidzi i nastane rupa. Pa onda imas situaciju da prema gradu ide 5 tramvaja a iz grada nema tramvaja po pola sata.Quaresma wrote: ↑23/12/2023 16:21ne znam ja kojom se oni logikom vode. prije sam dok sam radio u ofisu, u jutarnjim terminima je bilo ok, dodje relativno brzo tramvaj, no poslije toga kao da smanjuju broj tramvaja.
desavalo mi se dosta na stanici preko puta elektroprivrede kad sam se vracao s posla, ako do 17h, 17:10h ne stignem na stanicu, vazda sam dugo bas cekao. I onda klasika, hem sto se zaguzva na toj stanici a onda se zaguzva i u tramvaju, pa nekad do te mjere da ne mozes ni uci.
-
giovanni008
#15178 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ovaj smart card citac, hocel bit tu samo za ukras ili ce Steta uspostavit nesto poput Oister kartice za saobracaj?
https://tfl.gov.uk/fares/how-to-pay-and ... his-page-0
https://tfl.gov.uk/fares/how-to-pay-and ... his-page-0
- Quaresma
#15179 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
i ovo se jako cesto desavalo u jutarnjim satima na ilidzi. bilo je dosta puta kada sam izlazio iz tramvaja prije kruznog toka.ReymondReddington wrote: ↑23/12/2023 18:37
Logikom da vozac dodje na ilidzu izace, ode do dispecera i tamo sa njim pusi cigaru i tako se tramvaji naredaju na ilidzi i nastane rupa. Pa onda imas situaciju da prema gradu ide 5 tramvaja a iz grada nema tramvaja po pola sata.
kako ove stvari prolaze, ne znam.
- holowey
#15180 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
nekidan odlucim da probam voznju novom prugom... na trafici kupim kartu i sav sretan na stanicu... 3-4min cekanja i stize turska grdosija... kontam nece biti guzve, velik je tramvaj... blize sam zadnjim vratima nego prvim, ponistac je blizu tih vrata, potrcim do zadnjih... unutra krkljanac, jedva se probijem do ponistaca, kad qrko, na zadnjim vratima je samo za elektronske kartice... moram se probiti do prvih vrata na obicni ponistac, gledam onu guzvu, nema sanse progurati se... na sljedecoj stanici izlazim i trcim do prvih vrata...jedva se uguram...nekako izlaktam do ponistaca (oprosti, izvini, pardon, ups), i sada mogu da uzivam u voznji... milina, ne drma, ne trese, lebdi... *ebene reklamne folije na prozoru, nemam pojma dokle smo stigli, koja je stanica... sreca s krivina mi otkrije tajnu
nova pruga je mrak, jedino na cvili gdje se pruga ukrsta pod 90 stepeni se osjeti prelaz, ostatak voznje savrsen
cak i kretanje i zaustavljanje idu nekako glatko, nema trzanja, treskanja... bas me hvata neka nostalgija 
da nije krkljanca koji kvari opsti utisak, izmedju auta i tramvaja, definitivno bi mi tramvaj bio izbor br.1
da nije krkljanca koji kvari opsti utisak, izmedju auta i tramvaja, definitivno bi mi tramvaj bio izbor br.1
- Optimist
#15181 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Jutros nedjelja, od katedrale do predsjednistva, 3 kom tramvaja haman jedan za drugim. Mogu zamisliti koja je rupa iza njih.
-
BiBi911
-
NediM17
#15183 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Na ovom dijelu pruge od SCC preko Bascarsije pa nazad do Marindvora centrini autobusi prave prilicnu guzvu i sranje.
Stanu prije stanice da putnici izadju na srednja i zadnja vrata..
Pa se onda pomaknu naprijed da putnici udju, naravno na prednja vrata.
Pa dok svi kupe karte kod vozaca to traje i traje.
Jos kad ih se nareda 2-3 komada to definitivno utice na to da i tramvaji sustignu jedan drugog.
Nema ih po 20 minuta pa onda dodju 2-3 jedan za drugim.
Jos kad ih se nareda 2-3 komada to definitivno utice na to da i tramvaji sustignu jedan drugog.
- insaneinthebrain
#15184 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
tako je. centrini busevi prave guzve na stanicama i tramvaji se sustignu od M Dvora do Bascarsije i nazad. glavni razlogNediM17 wrote: ↑24/12/2023 16:04 Na ovom dijelu pruge od SCC preko Bascarsije pa nazad do Marindvora centrini autobusi prave prilicnu guzvu i sranje.
- auspuhc
#15185 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
-
BadBoy
#15186 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Kad bošnjo ne vjeruje tehnologiji nego daj ti da ja prebrojim pfeninge. Da bar debili unaprijed pripreme novac pa ni po jada, nego tek kad uđe ide procedura: traži novčanik, pa dok izvadi, pa traži sitan novac, pa dok nabroji žute kovanice, pa dok vrati novčanik. Dovoljno je takvih pet putnika i eto havarijeNediM17 wrote: ↑24/12/2023 16:04 Na ovom dijelu pruge od SCC preko Bascarsije pa nazad do Marindvora centrini autobusi prave prilicnu guzvu i sranje.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#15187 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Hot lajn reklama stara 20 gpdina stoji i dalje
- Thorgerson
#15188 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Zato su ljudi u normalnim zemljama davno skontali rjesenje.BadBoy wrote: ↑25/12/2023 07:23Kad bošnjo ne vjeruje tehnologiji nego daj ti da ja prebrojim pfeninge. Da bar debili unaprijed pripreme novac pa ni po jada, nego tek kad uđe ide procedura: traži novčanik, pa dok izvadi, pa traži sitan novac, pa dok nabroji žute kovanice, pa dok vrati novčanik. Dovoljno je takvih pet putnika i eto havarijeNediM17 wrote: ↑24/12/2023 16:04 Na ovom dijelu pruge od SCC preko Bascarsije pa nazad do Marindvora centrini autobusi prave prilicnu guzvu i sranje.
Nema kupovanja karte u vozilu ili kod vozaca. I rijesen problem. Imas opciju opciju online/mobitel i aparati. Negdje i na trafikama.
Neki dan sam isao komercijalom i bukvalno 30% vremena ode na to vracanje kusura, ulazak putnika dok plati, pa kusur... idiotizam. Plus vozac se ometa. U onakvoj spici mora razmisljati o kusuru, jel ko platio, nije.
To se mora ukinuti. Ko ne moze i ne zna preko mobitela, neka brate nauci. Ko ne vjeruje tehnologiji, za njih postaviti aparate. Davati neke simbolicne popuste online i svi ce na to preci.
- insaneinthebrain
#15189 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
zabraniti kupovanje karata od vozaca, samo po trafikama i elektronske karte. valjda i to docekamo nekad
- Peacean
#15190 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ili ukinuti vraćanje kusura od strane vozača, daj koliko treba ili plati više nego što treba 
- Hajvan
-
Seawolf
#15192 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Upravo je takav sistem postojao u Sarajevu, od 1974-e do 1977-e, kao jedini sistem plaćanja gradskog prevoza.
Sistem se zvao Samouplata.
Vozila su na sebi imala naljepnicu sa slovom "S".
-
Hakiz
#15193 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
E, da...insaneinthebrain wrote: ↑26/12/2023 19:26 zabraniti kupovanje karata od vozaca, samo po trafikama i elektronske karte. valjda i to docekamo nekad
-
100k
- Hajvan
#15195 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
sjecam se da su tramvaji imali na zadnjem ulazu boks sa prodvacem u tom periodu.\
barem Vasingtonci jesu, njih par sto je jos uvijek tad vozilo.
-
Seawolf
#15196 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
To je bila faza prije uvođenja "samouplate".Hajvan wrote: ↑26/12/2023 20:25sjecam se da su tramvaji imali na zadnjem ulazu boks sa prodvacem u tom periodu.\
Na tim vozilima o kojima pišeš je bila naljepnica sa slovom "K".
- Hajvan
#15197 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
oh, hvala
nisam to znao
bio sam premlad da bih znao citati tada
nisam to znao
bio sam premlad da bih znao citati tada
-
BadBoy
#15198 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Svi spavaju na telefonima, svi znaju koristiti fejs, Instagram, viber, tik tok al ne znaju ništa drugo.Thorgerson wrote: ↑26/12/2023 19:22Zato su ljudi u normalnim zemljama davno skontali rjesenje.BadBoy wrote: ↑25/12/2023 07:23Kad bošnjo ne vjeruje tehnologiji nego daj ti da ja prebrojim pfeninge. Da bar debili unaprijed pripreme novac pa ni po jada, nego tek kad uđe ide procedura: traži novčanik, pa dok izvadi, pa traži sitan novac, pa dok nabroji žute kovanice, pa dok vrati novčanik. Dovoljno je takvih pet putnika i eto havarijeNediM17 wrote: ↑24/12/2023 16:04 Na ovom dijelu pruge od SCC preko Bascarsije pa nazad do Marindvora centrini autobusi prave prilicnu guzvu i sranje.
Nema kupovanja karte u vozilu ili kod vozaca. I rijesen problem. Imas opciju opciju online/mobitel i aparati. Negdje i na trafikama.
Neki dan sam isao komercijalom i bukvalno 30% vremena ode na to vracanje kusura, ulazak putnika dok plati, pa kusur... idiotizam. Plus vozac se ometa. U onakvoj spici mora razmisljati o kusuru, jel ko platio, nije.
To se mora ukinuti. Ko ne moze i ne zna preko mobitela, neka brate nauci. Ko ne vjeruje tehnologiji, za njih postaviti aparate. Davati neke simbolicne popuste online i svi ce na to preci.
- Laplace
#15199 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Imali su, kad sam ja išao u srednju školu (osamdesetih), autobusi boks sa kondukterom pored zadnjih vrata. Tu su se kupovale karte.Hajvan wrote: ↑26/12/2023 20:25sjecam se da su tramvaji imali na zadnjem ulazu boks sa prodvacem u tom periodu.\
- Laplace
#15200 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Najjednostavnije: plaćanje karte SMS porukom. Ko je na pre-paidu dopuni kredit i plaća, ko je na pretplati samo plaća i to je to. Dođe povratni SMS kao potvrda da siplatio kartu. Sistem već postoji za plaćanje parkinga.BadBoy wrote: ↑27/12/2023 00:02Svi spavaju na telefonima, svi znaju koristiti fejs, Instagram, viber, tik tok al ne znaju ništa drugo.Thorgerson wrote: ↑26/12/2023 19:22Zato su ljudi u normalnim zemljama davno skontali rjesenje.BadBoy wrote: ↑25/12/2023 07:23
Kad bošnjo ne vjeruje tehnologiji nego daj ti da ja prebrojim pfeninge. Da bar debili unaprijed pripreme novac pa ni po jada, nego tek kad uđe ide procedura: traži novčanik, pa dok izvadi, pa traži sitan novac, pa dok nabroji žute kovanice, pa dok vrati novčanik. Dovoljno je takvih pet putnika i eto havarije