Plus, mnogo je kuća sa vlagom koju plin/klima ne može da isuši ali kako kažeš, peć nahajcana na +200C i temperatura od +30 sve rješavaju.geralt wrote: ↑21/12/2023 15:40Nisi nikad cuo recenicu "nista ne grije ko drva/cumur"? Za jako puno ljudi je ideal grijanja soba koju je pec ugrijala na +30, u kojoj sjede oznojeni u sorcu i potkosulji. Plin, struja i centralno to ne mogu postici bez ogromnih troskova, sto ih automatski cini inferiornim nacinom grijanja.MAha wrote: ↑21/12/2023 13:59Ne znam, nisam bas sigiran u to. Ostavice on dimnjak i loziste sigurno, za ne daj Boze, ali da nece se rjesitti poganluka u svojoj vlasttoj kuci a da ga ne kosta vise (ili malo vise) mislim da nije tacno. Al hajd ga znaj, cudni su ljudi. Treba provesti i kampanju, odredit "tacku" kontakta, gdje ce covjek moc dobit sve i informacije i izracune i dobavljace i finansiranje (ako uzima dijelom kredit) i papirologiju oko subvencioniranja itd. Nekad ljudi bjeze od takvih stvari jer je puno papira, komplikacija, valja puno"hodat" popunjavat 100 formulara itd.
Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
corei3
#5326 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
dječak sa šibicama
#5327 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Licno iskustvo, imam tamo neku rodbinu i sjecam se da smo ko klinci isli do bazena po vodu, tamo je bila cesma sa izvorskom vodom.Haris.ba wrote: ↑21/12/2023 15:20Je li ti to iz licnog iskustva, ili ti neko prica?dječak sa šibicama wrote: ↑21/12/2023 13:11 Vares ni prije rata nije imao kvalitetnu vodu, ko je mogao dovlacio je kanistere sa nekog od izvora koji postoje po rubovima grada. Planinski je kraj pa postoje cesme sa izvorskom vodom. Cesmovaca je dobra samo za oprati sudje.
Mislim da je i tada problem bio do rudnika, ali nisam siguran.
Vares ima istu vodu na cesmi ko i prije rata. Voda sasvim ok.
Ali, ima i planinske izvore na nekoliko mjesta u gradu i narod to voli piti.
Stavnja u cesmama, bljutava, mislim da je do brojnih rudnika okolo.
-
moimoi
#5328 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
To mogu reci samo oni koji nikada nisu zivjeli gdje je centralno grijanje.geralt wrote: ↑21/12/2023 15:40Nisi nikad cuo recenicu "nista ne grije ko drva/cumur"? Za jako puno ljudi je ideal grijanja soba koju je pec ugrijala na +30, u kojoj sjede oznojeni u sorcu i potkosulji. Plin, struja i centralno to ne mogu postici bez ogromnih troskova, sto ih automatski cini inferiornim nacinom grijanja.MAha wrote: ↑21/12/2023 13:59Ne znam, nisam bas sigiran u to. Ostavice on dimnjak i loziste sigurno, za ne daj Boze, ali da nece se rjesitti poganluka u svojoj vlasttoj kuci a da ga ne kosta vise (ili malo vise) mislim da nije tacno. Al hajd ga znaj, cudni su ljudi. Treba provesti i kampanju, odredit "tacku" kontakta, gdje ce covjek moc dobit sve i informacije i izracune i dobavljace i finansiranje (ako uzima dijelom kredit) i papirologiju oko subvencioniranja itd. Nekad ljudi bjeze od takvih stvari jer je puno papira, komplikacija, valja puno"hodat" popunjavat 100 formulara itd.
Mi lozimo na vikendici pa znam koje su to oscilacije u temp. cim se vatra ugasi. Ujutro se smrznes k’o foka dok se opet ne zagrije. A u neka doba prevruce pa otvaraj sve. Ne kontam kome je milina loziti? Osim ono cisto radi ugodjaja.. kamin, vatrica pucketa i to.
-
Naslovnica
#5329 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ako je termička izolacija kvalitetno urađena nema takvih oscilacija.
-
moimoi
#5330 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Doduse o staroj brvnari se radiNaslovnica wrote: ↑21/12/2023 16:01 Ako je termička izolacija kvalitetno urađena nema takvih oscilacija.
- Filter
#5331 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
dzaba kad se redovno ne grije. izolacija bi pomogla, ali treba zidove zagrijati. to ko pecina bude kad se duze ne koristi
-
moimoi
- Filter
#5333 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#5334 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
jeste dobra fora za ugođaja, ali realno ništa nije bolje od bilo kakvog sistema centralnog grijanja...u vikendicu, u kojoj se ne boravi stalno, treba ložiti krvnički barem 24 sata samo da ugriješ zidove, kako bi se osjetila toplina imalo dalje od peći ili kaminamoimoi wrote: ↑21/12/2023 15:59To mogu reci samo oni koji nikada nisu zivjeli gdje je centralno grijanje.geralt wrote: ↑21/12/2023 15:40Nisi nikad cuo recenicu "nista ne grije ko drva/cumur"? Za jako puno ljudi je ideal grijanja soba koju je pec ugrijala na +30, u kojoj sjede oznojeni u sorcu i potkosulji. Plin, struja i centralno to ne mogu postici bez ogromnih troskova, sto ih automatski cini inferiornim nacinom grijanja.MAha wrote: ↑21/12/2023 13:59
Ne znam, nisam bas sigiran u to. Ostavice on dimnjak i loziste sigurno, za ne daj Boze, ali da nece se rjesitti poganluka u svojoj vlasttoj kuci a da ga ne kosta vise (ili malo vise) mislim da nije tacno. Al hajd ga znaj, cudni su ljudi. Treba provesti i kampanju, odredit "tacku" kontakta, gdje ce covjek moc dobit sve i informacije i izracune i dobavljace i finansiranje (ako uzima dijelom kredit) i papirologiju oko subvencioniranja itd. Nekad ljudi bjeze od takvih stvari jer je puno papira, komplikacija, valja puno"hodat" popunjavat 100 formulara itd.
Mi lozimo na vikendici pa znam koje su to oscilacije u temp. cim se vatra ugasi. Ujutro se smrznes k’o foka dok se opet ne zagrije. A u neka doba prevruce pa otvaraj sve. Ne kontam kome je milina loziti? Osim ono cisto radi ugodjaja.. kamin, vatrica pucketa i to.
-
moimoi
#5335 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ma mi lomacu napravimo pa treba tri dana da se kuca ugrije kako treba. Da ne spavas sa kapom i u carapamaJoseMujica wrote: ↑21/12/2023 16:23jeste dobra fora za ugođaja, ali realno ništa nije bolje od bilo kakvog sistema centralnog grijanja...u vikendicu, u kojoj se ne boravi stalno, treba ložiti krvnički barem 24 sata samo da ugriješ zidove, kako bi se osjetila toplina imalo dalje od peći ili kaminamoimoi wrote: ↑21/12/2023 15:59To mogu reci samo oni koji nikada nisu zivjeli gdje je centralno grijanje.geralt wrote: ↑21/12/2023 15:40
Nisi nikad cuo recenicu "nista ne grije ko drva/cumur"? Za jako puno ljudi je ideal grijanja soba koju je pec ugrijala na +30, u kojoj sjede oznojeni u sorcu i potkosulji. Plin, struja i centralno to ne mogu postici bez ogromnih troskova, sto ih automatski cini inferiornim nacinom grijanja.
-
NecuVise
#5336 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne znam zašto živite u ubjeđenju da ljudi ne bi prešli na nešto bolje od ćumura i drva? Evo kod mene u mahali prije desetak godina 90 do 100 % kuća se grijalo na ćumur. Danas je to 20% po slobodnoj procjeni. Neko na pelet, neko na struju. Da pelet nije poludio sa cijenom vjerujem da bi i ovih 20% do sad bilo na peletu ali kad imamo pohlepne bizMismene. Mislim da je zasad najveći problem ugradnja toplotne izolacije Gsje bi općina trebala da učestvuje kao. što učestvuje i za stambene objekte, te cijena klima i peleta. Uglavnom je stanje znatno bolje.
Pored toga, sljedeći korak treba biti uređenje tehničkih pregleda pa da ne prolaze auta sa odstranjenim filterima i svime ostalim.
Pored toga, sljedeći korak treba biti uređenje tehničkih pregleda pa da ne prolaze auta sa odstranjenim filterima i svime ostalim.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5337 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Gledam vidiee baustelaca sto rade na zapaduNaslovnica wrote: ↑21/12/2023 16:01 Ako je termička izolacija kvalitetno urađena nema takvih oscilacija.
Stiropor ako nije pola metra izolacija plus fasada
Kaze malo trosi na grijanje
Stiropor deblji od nasih zidova
-
MAha
#5338 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ubi profa, dobar je.
- Hajvan
#5339 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
grafitni ne mora toliko biti debeo.
no, ipak je kamena vuna najbolja opcija..
no, ipak je kamena vuna najbolja opcija..
-
MAha
#5340 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ubjedljivo najbolja, jest skuplja od stiropora. Ja trebam mijenjat, odnowno pijacat izolaciju, sad imam perlit. ABd iduce godine, pa sam mislio uradit s dvije strane stiropor s dvije kamena vuna. Vuna je dobra zbog paropropusnosti, dakle da mi kuca "dise" a opet da jeftinije prodjem, mislim da kamena dodje maltene duplo.
- pojedinac
- Truba
#5342 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
moram priznat da mene bole pluca 2 3 dana... ili je autosugestija ili sam dudlao u snu 
takojde pe pecka grlo e to je od zagađenja
osim toga bio sam na trebevicu i tu me opalilo sunce bas sam los bio dok sam skonto od cega gori glava i lice a ostalo ok... popio sam teglu tekuceg paracetamola
ali opet gledam babe oko sebe u naselju koje je najkzagađenije bliže se 88.
osim toga bio sam na trebevicu i tu me opalilo sunce bas sam los bio dok sam skonto od cega gori glava i lice a ostalo ok... popio sam teglu tekuceg paracetamola
- Haris.ba
#5343 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Izvoriste vode za Vares je u Oceviji. Zaguglaj i vidi gdje se to nalazi, a gdje su rudnici. Cuj, Stavnja na cesmi. Koja je uzvodno i cista rijeka, ali nebitno.dječak sa šibicama wrote: ↑21/12/2023 15:45 Licno iskustvo, imam tamo neku rodbinu i sjecam se da smo ko klinci isli do bazena po vodu, tamo je bila cesma sa izvorskom vodom.
Stavnja u cesmama, bljutava, mislim da je do brojnih rudnika okolo.
Pa argumentovano pises o zagadjenju zraka, pa onda sigurno ispalis da je zagadjenje od rudnika, pa onda kad te pita ide prica da sumnjas.
Da je rudnik doveo do pomora ribe, ekolozi se ne bi skidali sa televizije. Jer, uvijek se uzme riba i testira. To svako eko udruzenje radi o svom trosku. Ocito, nalazi nisu bili oni koji odgovaraju narativu.
-
moimoi
#5344 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Zagadjenje zraka najbolje vidite po djeci. Svako drugo dijete je na inhalacijama… a to nije normalno.
-
MAha
#5345 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Mutirale, zivjet ce do 150te najmanje...Truba wrote: ↑21/12/2023 20:25 moram priznat da mene bole pluca 2 3 dana... ili je autosugestija ili sam dudlao u snu
- Truba
#5346 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Da...vjeruj mi da tu nisu cista posla
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#5347 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Svake godine ista prica u ovo doba, do ovih je do onih je...svake godine isti krivci....
I nista...
I iduce godine cemo opet isto
I nista...
I iduce godine cemo opet isto
-
moimoi
#5348 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Usporen metabolizam, usporen razvoj bolesti. Ljudi koji obole od karcinoma po stare dane, hladno dozive duboku starost. Nista cudno.
-
MAha
- Truba
#5350 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Zasto nema pomora ptica???