Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Throttle
#26101 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
A o ociglednom nekvalitetu da ne pricamo 
-
Free Spirit
#26102 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Zeznuh se što nisam krajem prošle godine kupio auto, cijene tih istih modela sad skuplje drastično, bar ono što ja pratim.
Na oku mi je Octavia A7 karavan, 2.0 po mogućnosti (masu je 1.6 ali pretpostavljam da je poslab motor za ovog karavana). Scout bi bio baš po mjeri ali su još skuplji, a ne bih volio preko 25k KM da izletim.
Potrošnja mi nije toliko presudan faktor, pa bi došao u obzir i neki benzinac, ali jedina iskustva sa benzinom imam sa kraja osnovne škole dok je stari vozao golfa 2 gti, i znam da je trošio bez problema 10-12l kako god ga voziš
Ako imate neka iskustva javite svakako. Ne znam ni kakva je opcija ugradnje plina na ove benzince, u široj porodici bukvalno još niko plin nije ugrađivao
Što se mene tiče sa Opelom sam završio (Zafira B 2009, 110kW, kupljen sa 180k na satu). Navozalo se bruku robe i kilometara (65k za 2.5 godine), selidba i opremanje stana ali sam bio redovan i kod majstora.
Mjenjač M32 (vozači opela znaju koji je to promašaj) sam mijenjao poslije 40k, prekasno otišao sposobnom majstoru. Još od kad sam kupio auto osjetilo se blago trzanje u 1. i 6. brzini, platio u ovlaštenom servisu detaljan pregled, rekoše nosači motora su kao malo otišli, ništa hitno. Odem još jednom "majstoru", isti komentar, i tako ja nastavim da vozim dok se jedan od ležaja nije rasuo i napravio haos. Polovan mjenjač, ovaj put odmah zamijenimo ležajeve, uz to još lamela i druk ležaj, zamajac nije bilo potrebe mijenjati.
Pored standardnog održavanja (mali servisi, diskovi i aksijalni ležajevi), bilo je i more glupih kvarova. 2x bio kod električara jer se precvikaju kablovi od zadnjih vrata, bukvalno sami od sebe. 3x Klima centar (2x spoj metalnog i gumenog crijeva od klime, i jednom je bilo nešto oko kompresora klime, haman ventil neki/solenoid). 3x bio na servisu zbog gubljenja rashladne tečnosti. Povratno crijevo, čep hladnjaka i jednom je bilo samo do glupog čepa od boce, kupio polovan originalni dio i riješen problem.
Dpf i egr i pored moje redovne brže vožnje (autoput i magistrala) su stalno pravili probleme, pa sam i to riješio poslije nekih 50k. Vozio i na čišćenje 2x kod Neškovića, čisto bacanje para. Mislim da egr ventil na ovom autu nije riješen kako treba i glavni je uzrok problema. Sa onim leptirastim ventilima il kako se već zovu (swirl flaps) nije bilo problema srećom, motor radi kako treba i vuče solidno.
I eto kao bonus crkli su zadnji parking senzori, nemam živaca da to sad ganjam.
Na oku mi je Octavia A7 karavan, 2.0 po mogućnosti (masu je 1.6 ali pretpostavljam da je poslab motor za ovog karavana). Scout bi bio baš po mjeri ali su još skuplji, a ne bih volio preko 25k KM da izletim.
Potrošnja mi nije toliko presudan faktor, pa bi došao u obzir i neki benzinac, ali jedina iskustva sa benzinom imam sa kraja osnovne škole dok je stari vozao golfa 2 gti, i znam da je trošio bez problema 10-12l kako god ga voziš
Ako imate neka iskustva javite svakako. Ne znam ni kakva je opcija ugradnje plina na ove benzince, u široj porodici bukvalno još niko plin nije ugrađivao
Što se mene tiče sa Opelom sam završio (Zafira B 2009, 110kW, kupljen sa 180k na satu). Navozalo se bruku robe i kilometara (65k za 2.5 godine), selidba i opremanje stana ali sam bio redovan i kod majstora.
Mjenjač M32 (vozači opela znaju koji je to promašaj) sam mijenjao poslije 40k, prekasno otišao sposobnom majstoru. Još od kad sam kupio auto osjetilo se blago trzanje u 1. i 6. brzini, platio u ovlaštenom servisu detaljan pregled, rekoše nosači motora su kao malo otišli, ništa hitno. Odem još jednom "majstoru", isti komentar, i tako ja nastavim da vozim dok se jedan od ležaja nije rasuo i napravio haos. Polovan mjenjač, ovaj put odmah zamijenimo ležajeve, uz to još lamela i druk ležaj, zamajac nije bilo potrebe mijenjati.
Pored standardnog održavanja (mali servisi, diskovi i aksijalni ležajevi), bilo je i more glupih kvarova. 2x bio kod električara jer se precvikaju kablovi od zadnjih vrata, bukvalno sami od sebe. 3x Klima centar (2x spoj metalnog i gumenog crijeva od klime, i jednom je bilo nešto oko kompresora klime, haman ventil neki/solenoid). 3x bio na servisu zbog gubljenja rashladne tečnosti. Povratno crijevo, čep hladnjaka i jednom je bilo samo do glupog čepa od boce, kupio polovan originalni dio i riješen problem.
Dpf i egr i pored moje redovne brže vožnje (autoput i magistrala) su stalno pravili probleme, pa sam i to riješio poslije nekih 50k. Vozio i na čišćenje 2x kod Neškovića, čisto bacanje para. Mislim da egr ventil na ovom autu nije riješen kako treba i glavni je uzrok problema. Sa onim leptirastim ventilima il kako se već zovu (swirl flaps) nije bilo problema srećom, motor radi kako treba i vuče solidno.
I eto kao bonus crkli su zadnji parking senzori, nemam živaca da to sad ganjam.
- Mr.Sojic
#26103 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nije to Zafira to je Bisera, koliko si kvarova imao 
-
Throttle
#26104 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kad kupiš leša, to je rupa bez dna. Svaku noc cuci na parkingu i konta kako ce te ujutro zahebat
Poslije 110kW, 1.6 u karavanu ce ti bit slab. Benzinci u vag grupaciji nisu nesto bas za preporucit
Poslije 110kW, 1.6 u karavanu ce ti bit slab. Benzinci u vag grupaciji nisu nesto bas za preporucit
-
citroen xm
#26105 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa i tržište čini mi se razmišlja slično kao i mi.
- Mr.Sojic
- skrbavi-admin
#26107 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
samo je 1 motor u VnaGo korporaciji dobar - 1,9 tedeši.... sve crveno i
-
cccccc
#26108 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Izgleda svakim danom ove cijene auta samo rastu. Mislim na polovnjake.Free Spirit wrote: ↑21/12/2023 09:48 Zeznuh se što nisam krajem prošle godine kupio auto, cijene tih istih modela sad skuplje drastično, bar ono što ja pratim.
Potrošnja mi nije toliko presudan faktor, pa bi došao u obzir i neki benzinac, ali jedina iskustva sa benzinom imam sa kraja osnovne škole dok je stari vozao golfa 2 gti, i znam da je trošio bez problema 10-12l kako god ga voziš![]()
Ako imate neka iskustva javite svakako. Ne znam ni kakva je opcija ugradnje plina na ove benzince, u široj porodici bukvalno još niko plin nije ugrađivao![]()
I eto kao bonus crkli su zadnji parking senzori, nemam živaca da to sad ganjam.![]()
Isti problem imao sa zafirom.
A mozda mozes naci passata 7 karavan 4motion s 2.0 motorom za te pare
-
Free Spirit
#26109 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Passat je na trećem mjestu po izboru, najviše zbog veće cijene održavanja i ogromne šanse da će ti uvaliti auto koje je prešlo 300-400 hiljada
Što se tiče Zafire, to mi je do sad najbaksuznije auto koje sam imao. Na drugom mjestu je hanumin C3 samo zato što smo ga se riješili za pola godine i nije se previše uložilo u njega
Što se tiče Zafire, to mi je do sad najbaksuznije auto koje sam imao. Na drugom mjestu je hanumin C3 samo zato što smo ga se riješili za pola godine i nije se previše uložilo u njega
- ElRe
#26110 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Naravno.citroen xm wrote: ↑21/12/2023 09:25 Sportage 2 bez obzira na stanje po meni ne vrijedi više od 20k KM.
I šta će neko u BiH da radi sa Kiom od 10+ godina. Prodati je neće nikad. (ok hoće ali će se načekati).
Iz tog razloga istočnjaka se treba kutarisati starosti do 7-8 god max i držati se njemačkih i eventualno francuskih ali samo traženih modela i Dacia.
Stvarnost našeg tržišta je takva.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#26111 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
staro za novo i cao, izbjegnu se svi moguci papci i seljoberi 
popushis 2 do 3 hiljade i tjt..
popushis 2 do 3 hiljade i tjt..
-
citroen xm
#26112 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Popušit ćeš i još više od te 3 hiljade, mada ni to nije malo. Ono što ti daju u zamjeni za auto staro 10+ godina je čista smijurija.
-
Throttle
#26113 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Sta je 3 hiljade, nista 
-
Free Spirit
#26114 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Istraživao sam ozbiljno i nove Octavie, san mi je da kupim novo auto i da ja održavam od prvog dana. Ima akcija i sa 0% kamatnom stopom (Bunjo). Sa ovim učešćem bih mogao bez problema plaćati tu ratu, ali mislim da se ne bih nikad smio upustiti u kupovinu novog auta i onda parkiram na javne parkinge ispred zgrade (luksuz garaže nemam). Kad vozaš krša svejedno ti je kad osvane nova packa na limariji, sa novim autom mislim da bi bih i ovo malo kose izgubio za 3 mjeseca.
A naravno i cijene su "fine", do prije par godina Octavia bila idealan omjer uloženog/dobivenog...
A naravno i cijene su "fine", do prije par godina Octavia bila idealan omjer uloženog/dobivenog...
- Evolution_IV
#26115 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
pa haj prodajte papcima nesto iz azije, za cijenu normalnu i da ne izgubite zivce, dacu vam ja jos 500 na kafucitroen xm wrote: ↑21/12/2023 13:10 Popušit ćeš i još više od te 3 hiljade, mada ni to nije malo. Ono što ti daju u zamjeni za auto staro 10+ godina je čista smijurija.
-
Throttle
#26116 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Sam si sebi odgovorio zasto kupiti evropsko auto 
-
Naslovnica
#26117 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Free Spirit wrote: ↑21/12/2023 13:19 Istraživao sam ozbiljno i nove Octavie, san mi je da kupim novo auto i da ja održavam od prvog dana. Ima akcija i sa 0% kamatnom stopom (Bunjo). Sa ovim učešćem bih mogao bez problema plaćati tu ratu, ali mislim da se ne bih nikad smio upustiti u kupovinu novog auta i onda parkiram na javne parkinge ispred zgrade (luksuz garaže nemam). Kad vozaš krša svejedno ti je kad osvane nova packa na limariji, sa novim autom mislim da bi bih i ovo malo kose izgubio za 3 mjeseca.

- Evolution_IV
-
Throttle
#26119 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nista, onda kihnes 3 milje pri svakoj prodaji
Sta je to za tebe, nista
Sta je to za tebe, nista
- Evolution_IV
#26120 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
ama, bmk, bitno da me sluzi auto i da mi se svidja jbg, da sam preprodavac i svercer drugacije bi gledao na to..
-
Throttle
#26121 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Blago tebi kad btk za 3 milje 
- Ateista
#26122 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja kad kupujem auto gledam ono sto meni u tom momentu najvise odgovara i sta mi se svidja - finansijski, dizajnerski, oprema, motor, odrzavanje i slicno. Nikad ne mislim prodati auto za godinu dvije vec ga voziti bar 6-7 godina, do tad ko ziv ko mrtav, ko zna sta se sve moze promijenitina trzistu za to vrijeme da bih sad razmisljao kako cu prodati auto koji kupujem. 
- Optimist
#26123 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ponavljam pitanje, kad si vidio, uslikao?
Nemoj uprazno pisati da bi se nesto reklo.
- Evolution_IV
#26124 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
jasta cu u voznji slikat
nista strasno kao ona prva tura yetija
- Optimist
#26125 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Neces ni uslikat jer nisi nikad vidio.