Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mad mike wrote: ↑20/12/2023 15:41
Razmisljam o kupovini novog vozila. Potreban mi je SUV ili terenac jer sam često na planini, a ljeti uglavnom kampujem. Godisnje pređem cca. 15.000km, a budzet mi je do 20.000KM. Trenutno su u opticaju 3 vozila:
1. Toyota Rav 4, treća generacija
2. Škoda Yeti
3. Kia Sportage, treća generacija
Također moram napomenuti da se u auta skroz slabo razumijem, a nisam ni neki ljubitelj istih, da se ne lažemo. Dakle, potreban mi je savjet koja od ova 3 je najbolji izbor za moje potrebe, koji motor da odaberem, i na šta da obratim pažnju kod odabira i kupovine. Ukoliko neko ima još bolji prijedlog, otvoren sam za sve opcije
Ne znam kako se u praksi pokazao, reći će ti ovi koji su više u tematici, ali meni se ovaj baš sviđa i kupio bih ga prije Yetija i Sportagea 2.
Riješi čovjeka muka. Kupio od mene za 26500 prošle godine, preko brata koji drži servis najeftino "uložio" u sitnice da bude perfektan mehanički, ali nema šanse da će prodat za 28000 sada. Ja sam mu tada našao limit cijene. Još to u kombinaciji sa uzetim slikama od mene i opisom koji se više ne podudara jer je treći vlasnik, itd, itd, pravo sumnjivo izgleda nekome ko prvi put vidi oglas. Da ga spustiš na 24-25k imao bi strašan auto na duge staze jer znam kakvog sam ga ostavio. I ja sam ga prodao iz ćejfa, iz dosade, namamio me ovaj novi : D
I dobro su rekli, vidi Dustera i možda Vitaru. To su auta da traju, a veoma sposoban pogon imaju.
Baš su muke, ti ga dao perfektnog, covjeka u crno zavio
Da ne govorim o tome sta je sve crklo na autu koje ima sitno preko 100 kkm i koje bi konstrukcijom trebalo biti cvrsce jer je SUV
Throttle wrote: ↑20/12/2023 23:11
Da ne govorim o tome sta je sve crklo na autu koje ima sitno preko 100 kkm i koje bi konstrukcijom trebalo biti cvrsce jer je SUV
Ma vjeruj mi da ja nisam imao pojma nikada da je išta od ovoga što je nabrojao i "zamijenio" bilo pri kraju. Jedino možda zadnji amortizeri kad se napuni gepek do vrha, ali nije ništa škripilo, zanosilo, itd. Otac i ja ga nismo štedili, ležeći, makadam na vikendici, itd. A na grijače ne bih nikada posumnjao, palio u garaži za sekundu i na -10. A i nisam očekivao da frajer proda auto odmah. To nikada nisam razumio, uložiš u top auto s malo kilometara do tačke da mu nema mane i onda ko fol nešto prodaješ za profit. Mi u porodici uzmemo auto na barem 5-10 godina.
Throttle wrote: ↑20/12/2023 23:11
Ja odavno trubim da ovaj sportage je nula od auta, a ja rijetko kojeg vidim da nije zadnji trap u rasulu. Evo napisao i covjek a “odlicnog” kupio.
Kažem, pola ovih stvari je ili onako stavio ili preventivno zamijenio. Akumulator nov Varta 2020. stavljen, auto palilo za sekundu na najnižim temperaturama. Gume General Tire 2 zime stare, nisu možda ni 8000km prešle ukupno, isto s ljetnim. Zadnji amortizeri su sigurno mogli još, mada je auto znao pravo ulegnut kad se natrpa do vrha za puta. Jedino još što sam možda par puta čuo je na desnoj strani možda neki selen. Diskovi i disk pločice zamijenjeni 2021. skroz iako simptomatično uvijek škripe na ovom Sportageu, koliko god da su nove, pa je možda iz straha zamijenio. Onda kupio frajer nove felge jer su ove fakat po rubovima bile malo ogrebane od trotoara i jer me jednom taksista izgurao pri prestrojavanju na ogroman trotoar gdje je pukla guma i malo se felga ogrebala. I da, zaboravljam, auto je bilo na procjeni u Remexu kod onih lopova i ko jedinu manu su naveli tu desnu krajnicu, mada vidim da je to dio od 20KM. Ja sigurno ne bih ništa mijenjao još godinu-dvije da je ostao kod mene jer nisam ništa bitno osjetio u vožnji. Ono što je u moje vrijeme s autom zamijenjeno pod garancijom su desna poluosovina (kažem, auto se nije štedilo nimalo preko svih oblika neravnina) 2018. i lambda sonda koja je random kvar, tipični dizelski.
Razmisljam o kupovini novog vozila. Potreban mi je SUV ili terenac jer sam često na planini, a ljeti uglavnom kampujem. Godisnje pređem cca. 15.000km, a budzet mi je do 20.000KM. Trenutno su u opticaju 3 vozila:
2. Škoda Yeti
Također moram napomenuti da se u auta skroz slabo razumijem, a nisam ni neki ljubitelj istih, da se ne lažemo. Dakle, potreban mi je savjet koja od ova 3 je najbolji izbor za moje potrebe, koji motor da odaberem, i na šta da obratim pažnju kod odabira i kupovine. Ukoliko neko ima još bolji prijedlog, otvoren sam za sve opcije
Ne znam kako se u praksi pokazao, reći će ti ovi koji su više u tematici, ali meni se ovaj baš sviđa i kupio bih ga prije Yetija i Sportagea 2.
2. Škoda Yeti
Moj glas bi isao za Yeti.
Mehanicki je Octavia sa 4x4 pogonom tako da za servis i dijelove nema problema.
Motor 2.0 140ks ili ako naletis 170ks.
Cijena servisa standardno, tj isto kao za Octaviu.
Rav ima losiji dizel motor, skuplje gume, i za nijansu skuplje odrzavanje.
Jedina mana Yetija po meni je mali gepek.
Ukoliko ti treba vise prostora, onda gledaj Octaviu Scout.
Imas identicnu mehaniku, dobar 4x4 pogon, odignuta od tla i ogroman gepek.
Za 15-17k ces naci odlican primjerak, ostatak ostavi za servis i gume.
Hvala na savjetu. Karavan ne dolazi u obzir, kao ni Duster sto je neko pomenuo. Sto se tice Yeti-a, kakvi su benzinci ili da isključivo dizela uzimam u obzir?
EFD22 wrote: ↑21/12/2023 07:55
Ne dolazi Duster u obzir.
A dolazi Yeti kojem pored pragova i blatobrana truhnu i vrata i to gore nego na Golfu 6.
Al’ ne dolazi Duster u obzir.
Duster ne dolazi u obzir isključivo zbog mojih vizuelnih preferencija, odnosno, meni lično je i više nego ružan. Ali svakako da ne dovodim u pitanje kvalitet tog vozila, vjerujem da je korektan izbor za taj novac.
Sto se Yeti-a tice, upravo su to informacije koje sam i htio da dobijem. Da li je taj problem sa blatobranima na svim modelima ili samo na određenim, posto sam na drugom forumu pročitao kako treba izbjegavati godišta 2009-2011?
2. Škoda Yeti
Škoda Yeti 2.0 TDI, ako može facelift model.
Last edited by ElRe on 21/12/2023 08:38, edited 1 time in total.