Dobro dosli u emisiju Odgovorite ljudima ili ti Nagovorite se ljudima
Gost dana Vladafbih
Kakav mart, prije marta.
Vareš će sada imati većih problema od zagađenog zrakaKarikaturist wrote: ↑21/12/2023 09:55 Han Pijesak, Vares nemaju ovih problema.
A i za 10km ste van tog sivila i smrada, ima rjesenja ba.![]()
Definitli
cime se napuni to jezero ? visokim zgradama na cisto grijanje, ili neispravnim autima i kucama bez fasada sa pecima na auto gume ulje ugalj ?VladaFBiH wrote: ↑21/12/2023 08:45zašto se jezero stvara ispred brane - odgovor je isti a krije se u "teoriji dinamike fluida"Dimu1927 wrote: ↑20/12/2023 15:37Ne znam da ima svako naselje svoje mjerne stanice osim bjelava otoke i jos negdje...
Nego, kad evo za 2 3 5 dana vjetar ovo raspuse, zasto smog ne ostane od carsije do alipasinog npr ako vec visoke zgrade SPRIJECAVAJU strujanje zraka ?
To mi je stvarno fenomen, kad je magla, svuda je, kad vjetar puhne raspuse i oko visokih zgrada u centru uspjesno..., zasto je najmanja vidljivost oko otoke nedzarica npr koji su vec dalje od najuzeg dijela kotline koja je problem... mozda je problem sto nema vjetra stalno![]()
Kad si već tako vidovit, samo kratko opiši vrijeme za NG, hoće li biti snijega, ili će biti sunčano vrijemeVladaFBiH wrote: ↑21/12/2023 10:08Vareš će sada imati većih problema od zagađenog zrakaKarikaturist wrote: ↑21/12/2023 09:55 Han Pijesak, Vares nemaju ovih problema.
![]()
Ako neko dokaže drugačije, hoće li doktori nauka priznati svoje neznanje i improvizacijuVladaFBiH wrote: ↑21/12/2023 09:33Sa.Tower je samo pogoršao kretanje zraka na podrućju Pofalići - Ch.Willa na internetu se vrtila simulacija onoga što je napravila pogrešno "okrenuta" zgrada i kako se njen uticaj gubi skoro 2km poslije a evo ti cijela famozna studija o urbanim ventilacionim koridorima u Sarajevu (sa sajta vlade se već odavno ne može skinuti) https://ekoakcija.org/sites/default/fil ... zgrada.pdftramvajtrojka wrote: ↑21/12/2023 09:19pa kako je Sarajevo tower daj dokaz da je zaustavio kretanje fluida kad je bila ista situacija i 2016 na tom potezu kad ga nije bilo ni na mapi, najlakse je nesto reci sto nema nikakvog uporista

bas mi je drago sto neko vodu spomenu, buduci da se jednako dobro brinemo o rijekama kao i o zraku.
Nismo imali evropski mentalitet ni prije Turaka... Mi jednostavno ne pripadamo Evropi nikako osim geografski, kao sto npr ni Egipat ne pripada Africi nikako osim geografski. I to je cinjenica koja se moze nekome svidjati ili ne, ali ovde nikad nece biti taj nivo drustvene svijesti da za baceni papiric platis kaznu od 200€ ili da ides biciklom na posao. To prosto nije nasa genetikaThorgerson wrote: ↑21/12/2023 11:39 Nigdje u svijetu (normalnom) ne mozes tek tako napravoti kucu na livadi, dobiti sve jebene prikljucke i onda ganjati da to legalizujes.
Nigdje.
Osim naravno po ovim poludrzavama sa kojima i jesmo na listi.
Drug u Francuskoj zivi u naselju gdje je zadnja kuca da je nova izgradjena, napravljena prije 30 i kusur godina.
Ne moze. Dakle, koliko god da imas para, hoces da napravis kucu tu - ne moze!!! Nema te ustanove kojoj da se obratis. Nema. Ne moze i gotovo.
Mozes uzeti staru kucu, i srediti je unutra. Izvana ostaje kakva jeste, tj. Mozes je malo restaurirati, ali boja vrata, oblik prozora, ograda sve mora da ostane kako je bilo.
Kraj price.
Kreni praviti nesto sto nije po pravilu, dolazi inspekcija zatvara gradiliste, firma dobija kazne da ce qrac ista vise igdje raditi.
Tako je u drzavama. Ali mi nismo drzava. Mi nemamo aparat drzave, jer ako ti mozes raditi sta hoces, onda to nije drzava, nego privid iste. Ono, imas himnu, zastavu, neke kao granice. Sve ostalo nemas.
Stoka radi sta hoce. Ne samo u gradnji. Nego u bilo kojoj sferi drustva.
Jednostavno smo od turaka ili.koga vec poprimili taj azijski mentalitet, i mi tome pripadamo. Geografski jesmo u evropi, mentalno je to azijski dio turske, dole banglades itd.
Kuće po rubnim dijelovima Sarajeva, pa neke čak i u centralnim, građene su još prije 60-tih godina, i dan-danas su tu. Sada su legalizirane i unesene u zemljišne knjige. I sve ostale nelegalno izgrađene, nekad, dobit će status legalnog objekta.Thorgerson wrote: ↑21/12/2023 11:39 Nigdje u svijetu (normalnom) ne mozes tek tako napravoti kucu na livadi, dobiti sve jebene prikljucke i onda ganjati da to legalizujes.
Nigdje.
Drug u Francuskoj zivi u naselju gdje je zadnja kuca da je nova izgradjena, napravljena prije 30 i kusur godina.
Ne moze. Dakle, koliko god da imas para, hoces da napravis kucu tu - ne moze!!! Nema te ustanove kojoj da se obratis. Nema. Ne moze i gotovo.
Mozes uzeti staru kucu, i srediti je unutra. Izvana ostaje kakva jeste, tj. Mozes je malo restaurirati, ali boja vrata, oblik prozora, ograda sve mora da ostane kako je bilo.
Kraj price.
Kreni praviti nesto sto nije po pravilu, dolazi inspekcija zatvara gradiliste, firma dobija kazne da ce qrac ista vise igdje raditi.
Tako je u drzavama. Ali mi nismo drzava. Mi nemamo aparat drzave, jer ako ti mozes raditi sta hoces, onda to nije drzava, nego privid iste. Ono, imas himnu, zastavu, neke kao granice. Sve ostalo nemas.
Jednostavno smo od turaka ili.koga vec poprimili taj azijski mentalitet, i mi tome pripadamo. Geografski jesmo u evropi, mentalno je to azijski dio turske, dole banglades itd.
Da, ali je fascinantno da nasi ljudi koji su jucer bacili taj papiric, kada dodju u npr Bec - se ne ponasaju tako.MehmedPasaMoric wrote: ↑21/12/2023 11:54Nismo imali evropski mentalitet ni prije Turaka... Mi jednostavno ne pripadamo Evropi nikako osim geografski, kao sto npr ni Egipat ne pripada Africi nikako osim geografski. I to je cinjenica koja se moze nekome svidjati ili ne, ali ovde nikad nece biti taj nivo drustvene svijesti da za baceni papiric platis kaznu od 200€ ili da ides biciklom na posao. To prosto nije nasa genetikaThorgerson wrote: ↑21/12/2023 11:39 Nigdje u svijetu (normalnom) ne mozes tek tako napravoti kucu na livadi, dobiti sve jebene prikljucke i onda ganjati da to legalizujes.
Nigdje.
Kraj price.
Je li tebi jasno da imas ljude koji ne bi u stanu zivjeli da ima dzaba das?k4mi wrote: ↑21/12/2023 11:53bas mi je drago sto neko vodu spomenu, buduci da se jednako dobro brinemo o rijekama kao i o zraku.
Pa se tako u rijeku bacaju gume, stare masine, smece itd itd. I onda dodje zli investitor (mitsko bice) da napravi branu ili preusmjeri dio vode da vrsi navodnjavanje svog polja.
Nakon te izgradnje vodostaj padne, i te nase gume, masine se vide, nije ih voda odnjela. I onda sta cemo, ko je kriv, pa naravno ovaj sto je oborio vodostaj, mi smo oduvijek bacali masine i gume u rijeku i nikad nikome nista nije bilo.
Besmisleno je pricali o tome da li zgrada utjece na protok zraka, naravno da utjece. Problem koji mi imamo je prvenstveno zbog temperaturne inverzije kada se napravi prirodni cep u dolini i magla "zaglavi". Koliko se puta desi da kada vozimo kroz Bosnu zimskim mjesecima da imamo guste magle gdje uopste nema ni traga naseljenom mjestu? Ta magla sama po sebi nije problem, ali kada mi dodamo sve i svasta u nju onda je uzasan problem.
Bolje bi nam bilo sa jos 50 sarajevo towera i da prebacimo narod koji koristi individualna lozista u njih nego da sve postojece visoke zgrade srusimo.
Ne moraš biti vidovit da znaš šta nosi "rudarenje" koje je uzelo maha u Varešu - već Kakanj nema ispravnu vodu...HelaS wrote: ↑21/12/2023 11:30Kad si već tako vidovit, samo kratko opiši vrijeme za NG, hoće li biti snijega, ili će biti sunčano vrijemeVladaFBiH wrote: ↑21/12/2023 10:08Vareš će sada imati većih problema od zagađenog zrakaKarikaturist wrote: ↑21/12/2023 09:55 Han Pijesak, Vares nemaju ovih problema.
![]()
jest Kakanj koji je udaljen tridesetak kilometara od rudnika nema zdravu vodu, a gospodju ekologinji ne smeta rudnicki kop, cementara i termoelektrana u njezinom gradu nego nesto sto je udaljeno od nje 30ak kilometara
i jedno i drugo su fluidi