Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#16601 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

pinkman wrote: 14/12/2023 00:39
sime_cipol wrote: 14/12/2023 00:24
pinkman wrote: 14/12/2023 00:22

Pa jesu sebi, ali je budzet u koji uplacuju zajednicki :D

Red je da povuku dio svojih para nazad
Cim prijave i koverte koje dobiju od pacijenata :D
Nebitni su doktori kao doktori...

Vjerovao ili ne, pored medicine i ETF-a, postoji jos fakulteta gdje se moze zaraditi iznad prosjeka... :D
Pa rekoh ti, nije problem. Nek se za plate zamjene sa radnicom iz Binga i nek dobiju subvenciju umjesto nje.
Subvencija je socijalna kategorija, a ne da onaj što ima iznad prosjeka dobija subvenciju.
Mislim, meni je smijesno dati subvenciju paru koji ima 5000 mjesecno primanja.
pinkman

#16602 Re: Cijene stanova All about

Post by pinkman »

sime_cipol wrote: 14/12/2023 00:54
pinkman wrote: 14/12/2023 00:39
sime_cipol wrote: 14/12/2023 00:24
Cim prijave i koverte koje dobiju od pacijenata :D
Nebitni su doktori kao doktori...

Vjerovao ili ne, pored medicine i ETF-a, postoji jos fakulteta gdje se moze zaraditi iznad prosjeka... :D
Pa rekoh ti, nije problem. Nek se za plate zamjene sa radnicom iz Binga i nek dobiju subvenciju umjesto nje.
Subvencija je socijalna kategorija, a ne da onaj što ima iznad prosjeka dobija subvenciju.
Mislim, meni je smijesno dati subvenciju paru koji ima 5000 mjesecno primanja.
Ne vidim razlog zasto bi mijenjali platu sa radnicom iz Binga :?

Taj stav je legit, ali se meni licno ne svidja. Sto je isto ok. Ne vidim razlog zasto bi neko ko vise doprinosi drzavnom budzetu bio kaznjen zato sto je bio vrijedan i vrijedno ucio, a neko ko je "landarao" u ranim dvadesetim bio nagradjen. To meni nije ok.

Ista je stvar i sa zdravstvenim osiguranjem. Imas vecu platu i onda vise uplacujes u ZZO. U Njemackoj npr. postoji gornja granica premije osiguranja jer neces dobiti kvalitetniju uslugu. Moze se vidjeti ovdje:
https://www.brutto-netto-rechner.info/g ... ermany.php

Za PIO mi je ok - uplatis vise, pa ces imati i vecu penziju.

U svakom slucaju, tesko je naci "pravedno" rjesenje. Ja bih najprije:

1. Ukinuo subvencije
2. Podigao kredit i investirao u gradnju novih stanova
3. Prodavao stanove na nacin da pokriju troskove izgradnje, kamatu banci te eventualno ostavio malu dobit koja bi se reinvestirala

Veci broj takvih stanova bi (u teoriji) trebao oboriti cijenu stanova
P.Starck

#16603 Re: Cijene stanova All about

Post by P.Starck »

Rješenja postoje a SUBVENCIJA NIJE RJEŠENJE!

Samo sva druga rješenja znače angažman, ne jedne osobe, ministarstva ili jedne političke partije.
Subvencije su čisti populistički potezi koji srednjeročno neminovno pogoršavaju stanje. UI svemu.
Ali su zgodni politički potezi, dijele se novci i onda se jedva čekaju kamere da se priča o tome koliko novca se podijeli.
Ozimician

#16604 Re: Cijene stanova All about

Post by Ozimician »

Pazi ovih pametnjavica, kao da studij i studiranje nisu dovoljno degradirani, pa treba dodatno kaznjavati one koji se odluce za taj put, ovaj neki spominje i koverte kao neki default. WTF

Javnost se generalno obrusava na svakog ko od svog zivota pokusa napraviti nesto, posebno ako ide regularnim putem - skolom.
sime_cipol

#16605 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

Dobro jutro Kolumbo.
Ko ih degradira? Nisu meni zavrsili skolu, sebi su. I za to znanje su placeni. Niko ih ne degradira. Postoje uslovi za Konkurs. Ako zadovoljavas, dobijes. Da se pitam, subvenciju ne bi dobili oni gdje domacinstvo ima 5000 primanja, nego ono domacinstvo gdje su primanja ispod prosjeka. Valjda je to cilj SUBVENCIJA.

P.S koliko poreza do 30te godine uplati radnik, dok se doktor skoluje? Iz cijeg se poreza placaju profesori na fakultetima :D
Do 38 godine ga doktor ne moze stici do kad je starosna granica za subvenciju, pa je upitno ko je vise poreza uplatio do 38 godine zivota. :D
Radnik koji radi od 20te ili doktor koji je poćeo sa 30 :oops:
NediM17

#16606 Re: Cijene stanova All about

Post by NediM17 »

Pros'o voz za Vares nakon 31 god.
Za sad samo teretni.
Ima stanova po milju, milju i po kvadrat.
A ima i dobra uciteljica. :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#16607 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

Eto sta cekas :D
Haris.ba

#16608 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

NediM17 wrote: 14/12/2023 13:08 Pros'o voz za Vares nakon 31 god.
Za sad samo teretni.
Ima stanova po milju, milju i po kvadrat.
A ima i dobra uciteljica. :-D
Danas u Varesu je bum sa cijenama stanova.
NediM17

#16609 Re: Cijene stanova All about

Post by NediM17 »

Moram pozuriti. :mrgreen:
nekome

#16610 Re: Cijene stanova All about

Post by nekome »

sime_cipol wrote: 14/12/2023 11:12 Dobro jutro Kolumbo.
Ko ih degradira? Nisu meni zavrsili skolu, sebi su. I za to znanje su placeni. Niko ih ne degradira. Postoje uslovi za Konkurs. Ako zadovoljavas, dobijes. Da se pitam, subvenciju ne bi dobili oni gdje domacinstvo ima 5000 primanja, nego ono domacinstvo gdje su primanja ispod prosjeka. Valjda je to cilj SUBVENCIJA.

P.S koliko poreza do 30te godine uplati radnik, dok se doktor skoluje? Iz cijeg se poreza placaju profesori na fakultetima :D
Do 38 godine ga doktor ne moze stici do kad je starosna granica za subvenciju, pa je upitno ko je vise poreza uplatio do 38 godine zivota. :D

znaci onaj ko se u skoli zajebavao i mozda pravio belaj, moljakao profe da ga puste, je neko koga treba nagraditi
dok neko ko je ucio trudio se treba da izvisi a mozda ga i kazniti vecim porezom jer eto kao vise zaradjuje

ukiniti ove subvencije skroz, ne mozes svima ugoditi tacno ali izgleda ne mozes nikome ugoditi
sime_cipol

#16611 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

nekome wrote: 14/12/2023 13:53

znaci onaj ko se u skoli zajebavao i mozda pravio belaj je neko koga treba nagraditi
dok neko ko je ucio trudio se treba da izvisi a mozda ga i kazniti vecim porezom jer eto kao vise zaradjuje
Ne zbog toga. Nego jer zaradjuje vise od prosjeka.
Hajmo jos jednom, SUBVENCIJA je pomoć.
Kome vise treba pomoc? Onom sto zaradjuje 3000 ili onom ato zaradi 1000?
sale07

#16612 Re: Cijene stanova All about

Post by sale07 »

sime_cipol wrote: 14/12/2023 13:56

znaci onaj ko se u skoli zajebavao i mozda pravio belaj je neko koga treba nagraditi
Ja bih prije rekao da je subvencija potpora a ne pomoc.
sime_cipol

#16613 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

sale07 wrote: 14/12/2023 14:01

Pa eto, mozemo je nazvati i tako. Kome je vise potrebna potpora?
tomhagen

#16614 Re: Cijene stanova All about

Post by tomhagen »

sime_cipol wrote: 14/12/2023 00:19
pinkman wrote: 14/12/2023 00:12
sime_cipol wrote: 13/12/2023 22:00 Subvenciju davati samo onima koji imaju primanja manja od prosjeka ili potrosacke korpe, zive u KS najmanje 3 ili 5 godina, digli su stambeni kredit na 10+ godina.
Ima nacina :D
Znaci onaj mladi bracni par koji se ubijao od ucenja na Medicini ili ETF-u treba biti kaznjen? Samo zato jer ima primanja veca od prosjeka ili potrosacke korpe. Jos danas vise doprinosi drustvu i uplacuje vise u budzet... :D
Sebi su ucili :D
Mogu raditi i za minimalac, pa nek dobiju subvenciju. 8-)
Sto oni sto imaju minimalac nisu ucili skole, pokretali privatluke il sl, nego su se zajebavali, a sad bi da im "drzava" placa stanove. Sebi su se zajebavali, nek se i sad zajebavaju....Otprilike to je ista logika.
I da li je jedini cilj bilo koje subvencije samo da se fukari pomogne ili je cilj subvencije moze biti i da se potrebni visoko-obrazovani kadar privuce i odgovori od odlaska negdje drugo gdje ce mu neko mozda dati neke vece benefite.

A propos price da je radnik na minimalcu uplatio puno vise poreza od VSS radnika cekajuci da VSS zavrsi skole ne pije vode.
Nek je VSS zavrsio u roku, to je +5 godina. Nek je osoba isla i na specijalizacije (mada ljekari specijalizacije obavljaju uz rad), al eto nek je i razvukla fakultet na 7 godina. Za to vrijeme je osoba na minimalcu (po trenutnom minimalcu od oko 596KM neto) ce za 5 godina u budzet uplatiti oko 17.700KM, a za 7 godina oko 24.800KM.

Osobi koja ima prosjecnu trenutnu platu u Federaciji (oko 1250KM neto) ce trebati cca 4 godine i 3 mjeseca rada da stigne poreznu uplatu radnika na minimalcu za svojih 7 godina skolovanja vise, odnosno oko 2 godine i 10 mjeseci da stigne ono sto je radnik na minimalcu do tada nauplacivao vise ako je VSS radnik završio skolu u roku.
Osobi koja ima 2000 neto, ako je fakultet razvukla na 7 godina ce trebati oko 3 godine rada da stigne ono sto je radnik s minimalnom platom uplatio u budzet, odnosno ako je VSS radnik zavrsio u roku od 5 godina, trebat ce mu cca 2 godine i 3 mjeseca da ga stigne.

Dakle, pod uslovom da su obojica odmah poslije zavrsene skole poceli raditi, VSS radniku s prosjecnom placom ce trebati cca 3-4 godine da sa poreznim uplatama na konto plate sustigne sve ono sto je radnik na minimalcu uplatio do tada, nakon toga VSS radnik budzetu svaki mjesec doprinosi sa cca 700KM, dok onaj s minimalca doprinosi sa manje od 300KM.

VSS radniku sa platom od oko 2000KM ce trebati 2-3 godine da stigne onog s minimalcem, dakle nakon 2-3 godine ce oba budzetu uplatiti jednak iznos do tada i VSS radnik ce nadalje mjesecno budzetu doprinositi s cca 900KM, dok ce onaj s minimalcem doprinositi sa manje od 300KM.

Treba dodati da je okvirna racunica radjena za trenutne minimalne i prosjecne plate. Ako uzmemo u obzir da je ranije minimalac u federaciji bio oko 450KM, tada se vrijeme od 2-4 godine jos smanjuje.
sarenoselo

#16615 Re: Cijene stanova All about

Post by sarenoselo »

I meni je čudno da nema uslov za visinu godišnje plaće podnositelja zahtjeva.
Ustvari, u EU je to uvijek pa i prvi uslov za ovakvu vrstu pomoći, potpore ili kako god.
sime_cipol

#16616 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

Subvencija je potpora. Pomoć
Onaj ko zaradjuje 3000 mjesecno, ne treba pomoć.
Zasto onda ne bi istima dali subvencije na struju, grijanje kao i ugroženim kategorijama?
Zasto meni ne bi dali subvenciju retroaktivno za stan kupljen prije 13 godina :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16617 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

ma tako je oduvijek zato ona ima
a drugi nemaju

ja bez prihoda i u tuđem izbjeglica u redu dobijem isto brašna
ko moja ujna u svojoj kući izbjeglica sa plaćama i primanjima koja s kariolom stoji u istom redu
sime_cipol

#16618 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

Mogu mi uz subvenciju vratiti i onaj porez na promet nekretnina od 5%, dobro bi mi doslo cca 20k KM :D
Kad sam placao porez nije bilo ono sa kvadratima na koje si oslobodjen :twisted:
sale07

#16619 Re: Cijene stanova All about

Post by sale07 »

sime_cipol wrote: 14/12/2023 14:03
sale07 wrote: 14/12/2023 14:01
Pa eto, mozemo je nazvati i tako. Kome je vise potrebna potpora?
To ne mozemo znati ni ti ni ja.Treba razgranici socijalnu pomoc i subvencije. Kod subvencija nije pitanje kome je ta potreba veca nego gdje drzava ima veci interes.
moimoi

#16620 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Mislim da je subvencija trebala biti jedna od vladinih mjera da se zaustavi odlazak mladih iz drzave. Koliko efikasna? To je drugi par rukava.
Ozimician

#16621 Re: Cijene stanova All about

Post by Ozimician »

Postoji narodna izreka: "Nije se rodio, ko je narodu ugodio"

Subvencije su poticaji, a ono sto potices - toga ces imati vise.

Ako dajes velike pare nezaposlenima - imat ces vise nezaposlenih.
Ako dajes velike pare osobama s malim primanjima - imat ces vise takvih osoba.

Mozda ne vazi na ovom primjeru, ali dugorocni efekat subvencija je takav - ono sto potices, vise ce ga biti.
tomhagen

#16622 Re: Cijene stanova All about

Post by tomhagen »

Radnik koji radi za minimalac, pod uslovom da je poceo raditi sa 18 godina ce za 38 godina zivota na osnovu doprinosa na platu u budzete uplatiti oko 54.000 KM, racunajuci da svih 18 godina radi za trenutnu minimalnu platu od cca 596KM.

VSS radnik koji je petogodisnji studij zavrsio u roku, odmah nakon faksa poceo raditi i sve vrijeme radi za prosjecnu platu (cca 1250KM neto) ce do 38 godina uplatiti cca 126.000 KM u budzete.

Dakle, vise poreza za 38 godina je uplatio onaj što koji se više školovao.
Ozimician

#16623 Re: Cijene stanova All about

Post by Ozimician »

tomhagen wrote: 14/12/2023 14:31

Radnik koji radi za minimalac, pod uslovom da je poceo raditi sa 18 godina ce do 38 godine na osnovu doprinosa na platu u budzete uplatiti oko 54.000 KM, racunajuci da svih 18 godina radi za trenutnu minimalnu platu od cca 596KM.

VSS radnik koji je petogodisnji studij zavrsio u roku, odmah nakon faksa poceo raditi i sve vrijeme radi za prosjecnu platu (cca 1250KM neto) ce do 38 godina uplatiti cca 126.000 KM u budzete.

Sve to super, a niko ne prica o tome koliko je taj neko (njegova porodica) ulozio u skolovanje i koliko je drzava imala ekonomske koristi od njegovog studija, posebno danas kad godina na nekim fakultetima kosta i 15 000 KM u Sarajevu.

Posebno ako taj neko dolazi iz drugog grada a skoluje se u Sarajevu i sve placa, dakle bukvalno pumpa lokalnu ekonomiju.
tomhagen

#16624 Re: Cijene stanova All about

Post by tomhagen »

Ozimician wrote: 14/12/2023 14:33

Radnik koji radi za minimalac, pod uslovom da je poceo raditi sa 18 godina ce do 38 godine na osnovu doprinosa na platu u budzete uplatiti oko 54.000 KM, racunajuci da svih 18 godina radi za trenutnu minimalnu platu od cca 596KM.

Sve to super, a niko ne prica o tome koliko je taj neko (njegova porodica) ulozio u skolovanje i koliko je drzava imala ekonomske koristi od njegovog studija, posebno danas kad godina na nekim fakultetima kosta i 15 000 KM u Sarajevu.

Posebno ako taj neko dolazi iz drugog grada a skoluje se u Sarajevu i sve placa, dakle bukvalno pumpa lokalnu ekonomiju.

Opet govorim hipoteticki, uzmimo da je uvijek trenutna prosjecna i minimalna plata. Da su oba radnika pocela raditi nakon zavrsene skole. Radnik na minimalcu ce do penzije uplatiti oko 127.000KM, dok ce VSS radnik sa 5godina fakulteta i prosjecnom platom do penzije drzavi uplatiti cca 350.000 KM. Toliko drzava ima vise ekonomske koristi od onog koji je studirao.

Posljedicno, posto ima vecu platu VSS radnik s prosjecnom platom ce vise i trositi od radnika na minimalcu, pa ce drzavi platiti i vise PDVa, akciza i sl.
Plus specificni slucajevi o kojima ti govoris.
Last edited by tomhagen on 14/12/2023 14:42, edited 1 time in total.
Ozimician

#16625 Re: Cijene stanova All about

Post by Ozimician »

tomhagen wrote: 14/12/2023 14:39
Ozimician wrote: 14/12/2023 14:33

Opet govorim hipoteticki, uzmimo da je uvijek trenutna prosjecna i minimalna plata. Radnik na minimalcu ce do penzije uplatiti oko 127.000KM, dok ce VSS radnik sa 5godina fakulteta i prosjecnom platom do penzije drzavi uplatiti cca 350.000 KM.

Posljedicno, posto ima vecu platu VSS radnik s prosjecnom platom ce vise i trositi od radnika na minimalcu, pa ce drzavi platiti i vise PDVa, akciza i sl.
Plus specificni slucajevi o kojima ti govoris.
Ma trenutno je agenda da se ljudima "ogadi" studiranje, jbt cistacica zeli da ima platu kao inzenjer.
I na dobrom su putu, nazalost, samo to ce svima ostalim izaci na nos, jer ce dobiti konkurenciju u svojim poslovima kojoj nece moci parirati.
Post Reply