Cijene stanova All about
Moderator: anex
- madner
#16526 Re: Cijene stanova All about
Ako zelis kupiti stan u Sarajevu, neces sigurno zajebati kanton ako i dobijes subvenciju. Idealno je ako nisi tu, pumpas 200 000 u seher. 
-
NediM17
#16527 Re: Cijene stanova All about
- Isner
#16528 Re: Cijene stanova All about
Imaš masu ljudi koji plivaju i u kešu i u kreditima... Opet bi bilo isto...
Ne postoji javni poziv ili konkurs za dodjelu bilo cega gdje nema neka rupa...
Ovo je i dobro, kad bi iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike javno objavili ko je sve dobio po 600 KM sa područja Federacije BiH, tek tamo bi bio cirkus.. Eto, to jeste socijalna mjera, poziv je javni al rezultati nisu javni...
-
team87
#16529 Re: Cijene stanova All about
veci problem od mjesta boravista je to sto su ukinuli gornji prag za cijenu nekretnine, pa sad pare dobije neko ko ima milion na racunu, a mozda ne dobije onaj sto je jevda kupio stan
prosle godine je bio taj prag, ove nema
prosle godine je bio taj prag, ove nema
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#16530 Re: Cijene stanova All about
E to je ono o cemu druze pricam. U uredjenim zemljama, ali i zemljama gdje je svijest na nekom nivou raja prijavi i mijenja dokumente kada je razlika samo u opstini, a ne kantonu i slicno.
Koja je to cijena dokumenata?
Licna 50KM
Vozacka 50KM
Zdravstvena 5KM i to je to.
- laserShow
#16531 Re: Cijene stanova All about
- P.Starck
#16532 Re: Cijene stanova All about
Subvencije su glupost! Eno u HR na nivou države su nudili subvencije i krajnji rezultat je i prije pandemije i sveopšte inflacije bio rast cijena nekretnina. Jeftin novac (bilo kakva subvencija bilo čega) na kraju znači inflaciju.
Ako malo podignemo glavu i pogledamo niz ulicu dalje od prvog komšije, onda vidimo da komšije naših komšija ne daju subvencije već prave tzv. socijalne stanove koje prodaju mladim parovima ili rentaju. Ti stanovi su sve samo ne "socijalni" u kolokvijalnom smislu riječi i time zapravo obaraju cijenu svih ostalih nekretnina.
Ne treba neka posebna mudrost za to. Već htijenje, malo truda.
Nego kada već predlažem izgradnju stanova finansiranu od strane države dokle dođe fabrika peleta u KS.
Ako malo podignemo glavu i pogledamo niz ulicu dalje od prvog komšije, onda vidimo da komšije naših komšija ne daju subvencije već prave tzv. socijalne stanove koje prodaju mladim parovima ili rentaju. Ti stanovi su sve samo ne "socijalni" u kolokvijalnom smislu riječi i time zapravo obaraju cijenu svih ostalih nekretnina.
Nego kada već predlažem izgradnju stanova finansiranu od strane države dokle dođe fabrika peleta u KS.
-
NediM17
#16534 Re: Cijene stanova All about
Nisam "visoČak", jebo li te Senahid Halilović i njegov pravopis.
Samo bio na "privremenom" boravku od cca 30 godina, pola života jbg.
Prijava boravka u Sarajevu od rođenja do dana današnjeg.
Od države lično dobio qrac, nemam zdravstveno, nemam peMziono.
Ustvari lažem, jesam ono neke godine ostvario subvenciju na plin par mjeseci u iznosu od 10 KM mjesečno.
Djeca samofinansirajući studenti, al' u qrcu su se sami finansirali, ja ih finansir'o.
Stanova mi ne treba, meni pogotovo, a ni mojoj djeci.
Bogu hvala, ima se, može se, nešto se naslijedilo, nešto se kupilo, elham.
Malo ušteđevina, malo miraz, malo kredit i eto gajbe.
Tako da me ova priča o subvenciji apsolutno ne dotiče.
Budi laHko pozdravLen.
-
lissics
#16535 Re: Cijene stanova All about
Samo vi pricajte protiv visocana i ostalih van kantona. Kad vam opet izglasamo manji keoficijent nemojte plakati 
- Haris.ba
#16536 Re: Cijene stanova All about
Vec postoji fond za izgradnju stanova. Gradile su se zgrade na Dobrinji podavno zadnji veliki projekat.P.Starck wrote: ↑13/12/2023 13:49
Nego kada već predlažem izgradnju stanova finansiranu od strane države dokle dođe fabrika peleta u KS.![]()
Sad ispade da je bolje bilo za te milione za subvencije napraviti zgrade. Svake godine da se daje 5 miliona za stanogradnju bi puno bolja opcija.
Barem bi se napravili uslovi da znas svake godine ces dobiti odredjeni broj stanova dodatno na trzistu.
- laserShow
#16537 Re: Cijene stanova All about
a sta si se upalio. Lahko lako ili meko, moji postovi su pokusaj pokretanja samokriticnosti i razmisljanja na malo drugacij nacinNediM17 wrote: ↑13/12/2023 14:05Nisam "visoČak", jebo li te Senahid Halilović i njegov pravopis.![]()
Samo bio na "privremenom" boravku od cca 30 godina, pola života jbg.
Prijava boravka u Sarajevu od rođenja do dana današnjeg.
Od države lično dobio qrac, nemam zdravstveno, nemam peMziono.
Ustvari lažem, jesam ono neke godine ostvario subvenciju na plin par mjeseci u iznosu od 10 KM mjesečno.
Djeca samofinansirajući studenti, al' u qrcu su se sami finansirali, ja ih finansir'o.
Stanova mi ne treba, meni pogotovo, a ni mojoj djeci.
Bogu hvala, ima se, može se, nešto se naslijedilo, nešto se kupilo, elham.
Malo ušteđevina, malo miraz, malo kredit i eto gajbe.
Tako da me ova priča o subvenciji apsolutno ne dotiče.
Budi laHko pozdravLen.![]()
Sve dok smo u faoznu u kojem i jesmo, ostajemo mentalni kepeci. Oni koj ise izdignu iznad toga se i ispale iz drzave.
- Ajant
#16538 Re: Cijene stanova All about
Nemoguće je kreirati savršen filter, ali kad bi konkurs bio vezan za kredit/kamatu, bilo bi puno bolje nego da nije.Isner wrote: ↑13/12/2023 13:43Imaš masu ljudi koji plivaju i u kešu i u kreditima... Opet bi bilo isto...
Ne postoji javni poziv ili konkurs za dodjelu bilo cega gdje nema neka rupa...
Ovo je i dobro, kad bi iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike javno objavili ko je sve dobio po 600 KM sa područja Federacije BiH, tek tamo bi bio cirkus.. Eto, to jeste socijalna mjera, poziv je javni al rezultati nisu javni...
-
Dimu1927
#16539 Re: Cijene stanova All about
Najjadnije od svega je da influenserica ima advokata...
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#16540 Re: Cijene stanova All about
sve su to šeme i štele ko god da je u vlasti i to se neće promjeniti jer nam je naroda takav.
rođen sam i odrastao ovdje, ratovao, ranjavan, RVI i jedina stvar koju sam od ovog Kurtona dobio je jednom, tamo 1996-te, 100KM za kupovinu ortopedskog dodatka.
i školu i posao i stambeno sve sam završio s komercijalnim kreditima, a nije da nisam pitao i tražio...naišao samo na slijeganje ramenima....zato i pišam na sve sranke redom
što prije naučite da se uzdate u se i u svoje kljuse biće vam bolje
rođen sam i odrastao ovdje, ratovao, ranjavan, RVI i jedina stvar koju sam od ovog Kurtona dobio je jednom, tamo 1996-te, 100KM za kupovinu ortopedskog dodatka.
i školu i posao i stambeno sve sam završio s komercijalnim kreditima, a nije da nisam pitao i tražio...naišao samo na slijeganje ramenima....zato i pišam na sve sranke redom
što prije naučite da se uzdate u se i u svoje kljuse biće vam bolje
- P.Starck
#16541 Re: Cijene stanova All about
To je Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe.Haris.ba wrote: ↑13/12/2023 14:10Vec postoji fond za izgradnju stanova. Gradile su se zgrade na Dobrinji podavno zadnji veliki projekat.P.Starck wrote: ↑13/12/2023 13:49
Nego kada već predlažem izgradnju stanova finansiranu od strane države dokle dođe fabrika peleta u KS.![]()
Sad ispade da je bolje bilo za te milione za subvencije napraviti zgrade. Svake godine da se daje 5 miliona za stanogradnju bi puno bolja opcija.
Barem bi se napravili uslovi da znas svake godine ces dobiti odredjeni broj stanova dodatno na trzistu.
Ne znam kako funkcioniše. Vidim da trenutno nude stanove samo u Ilijašu. Ima doduše sličnih primjera npr. objekti koje za raseljene i izbjeglice finansira Fed. ministarstvo po raznim lokacijama u FBiH.
Više sam mislio na ovako nešto, primjer Beča koji već ima u fondu preko 200.000 "socijalnih" stanova. LINK je na eng.
- nivla
#16542 Re: Cijene stanova All about
evo znam barem 10 osoba koje su dobile ono po 300km a nisu uopste socijalni slucaj, tipa na birou a na crno 3-4k km mjesecno, samo mi je drago sto zbog tog sad ne mogu za subvencije toplotnih pumpi predati, nek je nekog i sistem zajebo
- Haris.ba
#16543 Re: Cijene stanova All about
Nije. Kantonalni stambeni fond je ovo.P.Starck wrote: ↑13/12/2023 14:42
To je Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe.
Ne znam kako funkcioniše. Vidim da trenutno nude stanove samo u Ilijašu. Ima doduše sličnih primjera npr. objekti koje za raseljene i izbjeglice finansira Fed. ministarstvo po raznim lokacijama u FBiH.
Više sam mislio na ovako nešto, primjer Beča koji već ima u fondu preko 200.000 "socijalnih" stanova. LINK je na eng.
Imaju dva fonda u KS. Zasto dva? Zato...
https://ksfs.ba
https://ksfs.ba/aktuelni-projekti/stamb ... ace-mulic/
-
snijeg_led
- Ajatolah_
#16545 Re: Cijene stanova All about
Naravno da ne bi. Isključivo je do tebe je što nisi regulisao prebivalište tako da odgovara stvarnoj situaciji. Nećeš valjda kukati na Kanton Sarajevo što ti ne da 10.000, a tebi bilo mrsko obavijestiti institucije da stvarno živiš u KS, jer bi eto morao promijeniti 3-4 dokumenta.Ozimician wrote: ↑13/12/2023 13:39 Ja sam licno dugo zivio u Sarajevu, a nisam bio prijavljen tamo, takodjer poznajem i dosta osoba koje su zivjele dugo vremena u Sarajevu, ali nisu mijenjali prebivaliste, pod kirijom i sad taj neko planira za stalno da ostane u Sarajevu, a vec je placao 5 god. kiriju, ne bi trebao imati pravo na subvencije?
Last edited by Ajatolah_ on 13/12/2023 17:11, edited 1 time in total.
-
Dimu1927
#16546 Re: Cijene stanova All about
Fuj... nije mogla se oglasiti na storyju nego ej advokatica se oglasila... ma dabogda joj prisjelo i njoj i svakom ko uzme te pare preko stela na svoja izdrkavanja na apartmane i slicno... da im se vrati kroz mnoge kvarove i probleme u novim penthousima i luxury apartmanima...
- nivla
#16547 Re: Cijene stanova All about
ma samo jos da skontate da nije preko stele ovo dobila vec sto je ispunila formalne uslove koji su losi
- SpecialOffer
#16548 Re: Cijene stanova All about
Neka ljudi, neka kupuju.
-
challmander
#16549 Re: Cijene stanova All about
Mozemo mi palamuditi ovdje do sutra, konkurs je prosao i sad je gotova prica. Ne moze se nista retroaktivno mijenjati a da su stvarno htjeli da izbjegnu ovakav fijasko, mogli su. Samo je trebala volja.
-
snijeg_led
#16550 Re: Cijene stanova All about
ako su davalai subveniciju zasto nisu davali samo za kupovinu stana, odnosno onome ko ima ugovor za kupovinu istog
i onda taj novac direkno uplacivali bankama ili kome vec
i onda taj novac direkno uplacivali bankama ili kome vec