Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
daario naharis

#6926 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by daario naharis »

Malo istrazite ishranu po krvnim grupama. Meni je pomoglo poprilicno.

Grupa A+
banjaluka078

#6927 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by banjaluka078 »

shape of despair wrote: 24/11/2023 12:35 nemam nekakav svrbež po tijelu
Taj svrbež, ako je po dlanovima i dabanima, ti može biti signal od jetre da je opterećena. Potvrđeno iskustvom. Riješi se slatkiša radije nego slanog.
banjaluka078

#6928 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by banjaluka078 »

edo82 wrote: 24/11/2023 13:26
Drago mi je da se vratilo unormalu.

Moja teorija je, što reče i Pici gore, da je meni to od slatka, i u zadnje vrijeme od ovog gaziranog zero smeća. Realno je to jedino što mi je kontanta svih ovih godina. Nisam ni primjetio koliko ga pijem do unazad dvije sedmice. Sad sam ga izbacio, odnosno smanjio za bar 90%. Sa slatišima vodim bitku 10ak godina. Malo jedem, malo ne jedem, malo smanjim pa povećam...ubjeđen sam da bi se lakše sa heroina skinuo nego sa slatka (odnosno sa čokolade i slatkiša na bazi kakaa), al hajd.
Malo sam počeo više da pazim na ove stvari, pa ću onda vaditi nalaze za dva mjeseca da vidim ima li pomaka.
Što se tiče slanog, tu sam manje više ok. Nije top, ali poprilično pazim, tako da sam na nekih 60-70% "pravilne" ishrane.

Teže mi je bilo baciti šećer nego cigare i uopšte se ne šalim. Sad ćeš se smijati kad čuješ kako sam ja to rješavala...suho meso...još ako je dobro slano. Narežem par komada i onda polako i dugo žvaćem, da usta ostanu puna okusa slanog. Ali moje sam pola peke. :) Odlično zavara sistem koji je htio slatko. A manje štete nego red čokolade, ako još iko može stati na jednom redu. I zalijevaj se vodom. Ne znam na koji fazon, ali utaži mi želju za slatkišima. Obična, najobičnij česmovača.
shape of despair

#6929 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shape of despair »

banjaluka078 wrote: 24/11/2023 14:11
shape of despair wrote: 24/11/2023 12:35 nemam nekakav svrbež po tijelu
Taj svrbež, ako je po dlanovima i dabanima, ti može biti signal od jetre da je opterećena. Potvrđeno iskustvom. Riješi se slatkiša radije nego slanog.
Nije, po leđima. Primjetio sam da se pored slatkog ponašam ko zombi doslovno, jebote koja droga. Odosmo sa teme
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#6930 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

Ja sam šečer samo izbacio, ono, nema više slatka i gotovo. Koliko puta sam bio u napasti da uzmem slatko, pa samo kazem ne jedem slatko i to je to, nema vise drazenja i trazenja. Slicno sam i sa cigarama uradio tako da sad mi smeta cigara a secer i ako uzmem to je ono kocka cokolade pa i dvije, prosto osjetim slatkocu u ustima koja mi smeta, tako da bez slatka mogu. Navukao sam se na voce i salate. Toga mogu pojesti tonu al i tu se korigujem.
Ludzak

#6931 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Ludzak »

Ja sam spao na 90 kg. Sada stagniram, odnosno teže kile gubim. Mada je to očekivano kako se bližim cilju
Ludzak

#6932 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Ludzak »

pici wrote: 24/11/2023 13:21 Ljudi nemaju pojma koliko zdravlje zapuste sa losom ishranom i ne fizickim aktivnostima. Razumijem da ljudi imaju dosta obaveza al moze se reducirati ishrana. Ja kad sam u restoranu, i moram pojesti picu, gledam da je Margarita il neka sa sirom i ribom il gljivama i kecap reduciram tj ne stavljam dodatno, dosta sto u tjestenini ima brasna, ulja i secera. Sokove ne uzimam kao ni kiselu. Dovoljna mi je boca vode ili čaša crnog vina. Dorucak uzmem omlet sa sirom i čaj a nekad i čašu mlijeka. Sirutku nisam pio dosta vremena, evo ubacujem postepeno i nju.

Kad si mlad i pocnes sa nocnim izlascima gdje je piće, cigare, brza hrana itd i tu pocinje nezdrav život. U zelji da se uklopis u drustvance, sjebes zdravlje.
A zašto se kečap izbacuje? Realno, bolje je i kečapa staviti mego majonezu.
zubi

#6933 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by zubi »

pici

#6934 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

Ja kad sam prije pravio hljeb u onom pekaču, pa uzeo recept za isti i tamo stoji dvije kaskice soli i tri sečera. Nevjerovatno je u sta se sve gura šečer. Mislis slano a ono nakljukano secerom. Kečap je jedan od takvih sastojaka, sto mislite sto je onako slatko ukusan po pizzi i hamburgerima. Šečer je moze se slobodno reci, slatki heroin. Oslobodite se ovisnosti o seceru, sem u manjim dozvoljenim kolicinama, voće, kocka, dvije uz kafu il ćaj. Moramo jest i šečer al ne ovoliko koliko nas filuju.

Bolje pojest teglu majoneze neg uzet teglu kečapa. I jedno i drugo deblja i nije zdravo al majoneza je ipak zdravija, ko jos dize tegove il radi teske poslove, ko kilu mesa da pojedes. Ako bas volite kečap, napravite domaci bez secera. Kupovni izbjegavajte.
mufa1

#6935 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mufa1 »

Cuj majoneza zdravija :lol: :lol: 80% majoneze najobičnije i naj nekvalitetnije ulje.. 100g majoneze je isto ko da si popio 80ml ulja i jedno jaje..
pici

#6936 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

Naspram kečapa o kojem je i riječ ovdje, jeste, u principu su obadvoje smetlje. Namazi dvije kriske majoneze i kvije kriske kečapa. Majoneza ce te vise drzati sitim zbog jaja i masti a kecap ce izlapiti poslije pet minuta hodanja. Bez daljnjeg majoneza je energetska bomba i koriste je bilderi i dizaci tegova da napumpavaju misice.

MAJONEZ DELIKATES THOMY 160G KESA
Energija (kJ): 2940
Energija (kcal): 713
Masti: 78
od kojih zasicene masne kiseline (g): 8
Ugljeni hidrati (g): 2
od kojih seceri (g): 2
Proteini (g): 1.3
So (g): 1

Podravka
Ketchup - blagi
Sastojci
voda, koncentrat rajčice (28%), šećer, alkoholni ocat, modificirani škrob, kuhinjska sol, zgušnjivač: ksantan guma, prirodna aroma.

Čuvati: nakon otvaranja čuvati u hladnjaku i konzumirati unutar 2 mjeseca.
Trajanje: 15 mjeseci.
Pakiranje: 500 g, 1000 g.

Nutritivne vrijednosti
Energetska vrijednost 92 kcal / 390 kJ
Masti = 0.1 g
- zasićene masne kiseline = 0.1 g
Ugljikohidrati = 21 g
- šećeri = 19 g
… prikaži sve
Izvor: Podravka d.d. Na 100 g proizvoda

Mislim da je ovdje sve sad jasno.
mufa1

#6937 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mufa1 »

Sta je bolan jasno, pa ovo su energetske vrijednosti na 100 gr, 713kcal majoneza naspram 92kcal koliko ima kečap.. pa nije šećer heroin a ni solna kiselina pa da ce ti uništiti sve organe... Gdje ce bolan majoneza bit zdravija, ne provaljuj se živ bio...

Hahahahaha ovo zadnje pogotovo, čuj bodybuilderi jedu majonezu da napumpaju mišiće, hahaha zar je moguce... ko imalo vodi racuna o svom zdravlju i tijelu, kao sto to rade bodybuilderi, ne da nece jesti, nego nece ni proci u supermarketu pored majoneze..
pici

#6938 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

svoj ti poso. Znaju dizaci tegova sta treba jest za jacinu misica,

Image

:thumbup:

Ja nisam majoneze okusio ne pamtim, jedino uz rusku salatu. Kecap jedem uz pizzu i spagete al vrlo malo. Zato dizem dvadeset komada po 20kg iznad glave serijski.

Ako dizete tegove morate nesto jako jest inace, kosti i misici pucaju sad pa sad.
corei3

#6939 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by corei3 »

Ja vazda ponavljam, malo ko od ovih debelih smrša, cijeli život debeo i to je to.
Nego, gledam neke stare slike, kad jaranica koju i sad viđam, a zaboravio kako je izgledala u srednjoj, debela bila podobro, ojjj pa baš buca,vjerovatno mi se davno tada nije činila toliko debela.
Sad koka i po, kako bi je slatko :izet:
Ali znam šta je uradila. Nikakva dijeta nikakav trening, nema vremena za sebe ono što se kaže, jednostavno prestala jesti kao prije. I kaže, ne može odma, trebalo joj je dugo da smrša, ali smršala i to je sad to.
Sve češće viđam po netu kako ljudi pričaju da nas neće udebljati ni Snikers, ni hljeb ni hamburger ni ćevapi, ni pita..... već kolilčina hrane koju jedemo.
Kako da se odreknem hljeba, pita i kolača kad na takvom podneblju živim, i ko će svaki dan vagati hranu i misliti šta će unijeti, šta je juče jeo, smije li danas to isto ili mora praviti nekakav balans..... kako to umara, ja izdržim do 15 dana i onda odustanem jer psihički jako zamara.
Ko da ovi mršavi mjerkaju šta će pojesti i vagaju na grame, samo jedu normalno a mi debeli se ipak prežderavamo.
Evo ja sad normalno ručao i umjesto da stanem daj mi još jednu čokoladicu i Red-bull i već kontam šta ću ručku.
A kad sam u društvu ovih mršavih pa odemo na cijeli dan negdje da roštiljamo, tačno primjetim (jer kontam kako nisu debeli) da oupšte ne misle o hrani a i kad jedemo nekako znaju stati.
Ovako sam ja jeo do fakulteta i bio izvajan, onda je nešto kliknulo na psihi i počeo sam više jesti. Danas imam 105kg na 180cm i jebi ga, tu sam gdje sam
mufa1

#6940 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mufa1 »

Pa to i jeste poenta svega, da se covjek jednostavno educira i da zna sta jede i koliko sta kalorija ima.. za mrsanje jedino sto je potrebno je kalorijski deficit, možeš drzati 300 različitih dijeta, ali ako nisi u deficitu, dzaba ti sve. A kako ćeš znati da li si u deficitu ako ne mjeris.. to ti je isto kao da ti neko kaze da trebaš prepjesaciti tacno 768 koraka.. kako ćeš znati ako ne brojis korake? Jednom ćeš manje, sutra više, nekad mozda i pogodis, mada mala je vjerovatnoca..
Zato ljudi rade ekstremne dijete, odricu se svega i zive bukvalno na salati, i naravno da ces imati neke pocetne rezultate, ali vrlo brzo glava pukne jer psihicki to ne moze niko izdrzati, i onda nakon kratkog perioda vrati se starim navikama i eto kila nazad..
Ali ako ti pratis svoj unos kalorija i vidiš da imas prostora za 500-600 kcal, onda pojedes cokoladu ili sta ti se vec jede, i opet si u svom dnevnom deficitu.. a ne ko pici, pojedes tanjir ruske salate sa pola kg majoneze u njoj, koja iako je "salata" ima ravno 800kcal po 100gr i ako pojedes 350-400gr iste, eto ti lagano kalorija za cjelodnevni unos.. samo jedno poredjenje, doner kebap od 350gr ima manje kalorija nego 100gr majoneze.. pa ti vidi od cega ces se bolje najesti i sta ce te duže držati sitim..
* Dnevni deficit od 300 do 500 kcal
* Dovoljan unos proteina i nutritivno bogatih namirnica (voce i povrće)
* Fizička aktivnost, moja licna preporuka trening sa opterećenjem tj tegovima, 3x sedmicno po sat vremena
* Minimalno 8 sati sna
* Strpljenje i kontinuitet, i uspijeh je zagarantovan.
pici

#6941 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

corei3 wrote: 11/12/2023 14:56 Ja vazda ponavljam, malo ko od ovih debelih smrša, cijeli život debeo i to je to.
Nego, gledam neke stare slike, kad jaranica koju i sad viđam, a zaboravio kako je izgledala u srednjoj, debela bila podobro, ojjj pa baš buca,vjerovatno mi se davno tada nije činila toliko debela.
Sad koka i po, kako bi je slatko :izet:
Ali znam šta je uradila. Nikakva dijeta nikakav trening, nema vremena za sebe ono što se kaže, jednostavno prestala jesti kao prije. I kaže, ne može odma, trebalo joj je dugo da smrša, ali smršala i to je sad to.
Sve češće viđam po netu kako ljudi pričaju da nas neće udebljati ni Snikers, ni hljeb ni hamburger ni ćevapi, ni pita..... već kolilčina hrane koju jedemo.
Kako da se odreknem hljeba, pita i kolača kad na takvom podneblju živim, i ko će svaki dan vagati hranu i misliti šta će unijeti, šta je juče jeo, smije li danas to isto ili mora praviti nekakav balans..... kako to umara, ja izdržim do 15 dana i onda odustanem jer psihički jako zamara.
Ko da ovi mršavi mjerkaju šta će pojesti i vagaju na grame, samo jedu normalno a mi debeli se ipak prežderavamo.
Evo ja sad normalno ručao i umjesto da stanem daj mi još jednu čokoladicu i Red-bull i već kontam šta ću ručku.
A kad sam u društvu ovih mršavih pa odemo na cijeli dan negdje da roštiljamo, tačno primjetim (jer kontam kako nisu debeli) da oupšte ne misle o hrani a i kad jedemo nekako znaju stati.
Ovako sam ja jeo do fakulteta i bio izvajan, onda je nešto kliknulo na psihi i počeo sam više jesti. Danas imam 105kg na 180cm i jebi ga, tu sam gdje sam
Za ovo podebljano... evo ja sam laksi sad od tebe trenutno 5kg i visi par cenata al nisam debeo jer radim vjezbe pogotovo trbusne. Sin umene je bio tvoje kilaze a sad je 96kg a izgleda deblje od mene. Zbog cega. Ja treniram sad ce vise od dvije godine. Trbusnjake ko lud radim i nosim 36 broj pantola a sin 38 a manje ima 4-5 kila. Kako to? Fino ja radim kao sto rekoh trbusnjake, onda sklekove pa bucice i biciklo pa ruski twist pa plank na kraju. Meni su sad ramena, prsa, bicepsi ko ormar. Znaci za dobar izgled tijela nije toliko vazna tezina koliko vjezba. I da hranim se dosta zdravije od sina koji i dan danas voli brzu hranu i sokove a ja kljukam salate, voce, vodu i ćaj.

Ja vrlo dobro znam kako je smrsati. To da je covjek preokupiran sobom i poslom to da al dok si mladji, kad udjes u godine, popijes casu vode primi se. Mora se utvrditi trening i ishrana inace ide debljanje sto posto. To da ne mislis samo na hranu to stoji. Sto manje hrani pridajes znacaj, manje su sanse da dobijes kile. Isto ko i svi poroci. Kad ne razmisljas o cigari u ustima, nemas ni zelje za istom.
iClass

#6942 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by iClass »

Zanimljivo koliko komplikacija i nauke oko jedne od najlakših stvari koje se mogu uraditi u tom polju. U odnosu na nabijanje mišića ili recimo da u isto vrijeme gubiš kile i i nabijaš mišiće itd. mršavljenje je najjednostavniji proces, pogotovo u današnji vakat gdje imaš aplikacije koje su ti desna ruka za mršavljenje.
Ludzak

#6943 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Ludzak »

pici wrote: 10/12/2023 21:47 Ja kad sam prije pravio hljeb u onom pekaču, pa uzeo recept za isti i tamo stoji dvije kaskice soli i tri sečera. Nevjerovatno je u sta se sve gura šečer. Mislis slano a ono nakljukano secerom. Kečap je jedan od takvih sastojaka, sto mislite sto je onako slatko ukusan po pizzi i hamburgerima. Šečer je moze se slobodno reci, slatki heroin. Oslobodite se ovisnosti o seceru, sem u manjim dozvoljenim kolicinama, voće, kocka, dvije uz kafu il ćaj. Moramo jest i šečer al ne ovoliko koliko nas filuju.

Bolje pojest teglu majoneze neg uzet teglu kečapa. I jedno i drugo deblja i nije zdravo al majoneza je ipak zdravija, ko jos dize tegove il radi teske poslove, ko kilu mesa da pojedes. Ako bas volite kečap, napravite domaci bez secera. Kupovni izbjegavajte.
Nisi u ptavu. Majonesa je dvostruko kaloričnija od kečapa. I majoneza i sve te kozmetičke hrane imaju šećer. Majoneza ke dobra samo za onog ko hoće sebi holesterol da popravi.
Ludzak

#6944 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Ludzak »

Sad sam ja upotpunom stagniranju. Od 89.5 kg do 90.5 kg. A valjda je to prirodno stanje organizma preko ovih hladnijih dana. Ne kaže se bezveze... Ljeto je za definiciju, zima za masu.
pici

#6945 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

Kao sto napisaH. Ne konzumiram ni majonezu ni kečap i jedno i drugo su otrov al kada bih birao izmedju to dvoje, uvjek bi uzeo majonezu.

Moj savrsen dorucak je jedno kuhano jaje, jedna kriska dimljenog sira, dvije kriske mladog sira, 3-5 kiselih krastavaca, manjih, 50 grama pilecih medaljona. Ručak bilo sta, umjereno. Recimo spagete sa gljivama jeda tanjir. Vecera se preskace, eventualno neka vocka.

Juce sam poslije tri mjeseca odvozao puni trening od sat i po. Bucice, trbusnjaci, ruski twist, pola sata i onda sklekovi i biciklo sat. Bio sam mokar ko ćep. Ujutro slikam tanjir sa doručkom. Sve stane u manji tanjir
Ludzak

#6946 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Ludzak »

pici wrote: 12/12/2023 20:15 Kao sto napisaH. Ne konzumiram ni majonezu ni kečap i jedno i drugo su otrov al kada bih birao izmedju to dvoje, uvjek bi uzeo majonezu.

Moj savrsen dorucak je jedno kuhano jaje, jedna kriska dimljenog sira, dvije kriske mladog sira, 3-5 kiselih krastavaca, manjih, 50 grama pilecih medaljona. Ručak bilo sta, umjereno. Recimo spagete sa gljivama jeda tanjir. Vecera se preskace, eventualno neka vocka.

Juce sam poslije tri mjeseca odvozao puni trening od sat i po. Bucice, trbusnjaci, ruski twist, pola sata i onda sklekovi i biciklo sat. Bio sam mokar ko ćep. Ujutro slikam tanjir sa doručkom. Sve stane u manji tanjir
Helenejse, sve je to otrov.
A šta misliš za senf?
MMM1977

#6947 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MMM1977 »

1.3 - 136kg
12.12 - 114kg

:D
pici

#6948 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

MMM1977 wrote: 12/12/2023 22:52 1.3 - 136kg
12.12 - 114kg

:D
:thumbup:
pici

#6949 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

Doručak. Ćaj, dva krastavca, jedno jaje, pet pilecih medaljona, dvije kriske dimljenog i mladog sira. To je to, nema hljeba, soli, šečera, masti. Čista zdrava hrana

Image
zubi

#6950 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by zubi »

pici wrote: 13/12/2023 09:35 Doručak. Ćaj, dva krastavca, jedno jaje, pet pilecih medaljona, dvije kriske dimljenog i mladog sira. To je to, nema hljeba, soli, šečera, masti. Čista zdrava hrana

Image
Jasta je zdrava hrana, dimljeni sir i pohovani pileci medaljoni :-)
Post Reply