smeta mi i ne posjecujem sve sto si nabrojao, i dalje mi nije jasno kako moze kladionica, kockarnica uz skolu pa i stambenu zgradu, sto se rezanja tice mislim na pecenu pizzu koja se reze, sumnjam da se vodi o tome racuna, kao sto se vjerovatno ne vodi racuna kad se stavljaju sastojci je li klempa dirana prije pravljenja pizze koja je ne bi trebala imatitramvajtrojka wrote: ↑12/12/2023 09:10ne brini se ne rezu oni nista tu nego imaju unaprijed pripremljene sastojke , vise sa ovom gluposti sa svinjetinom u cj opraste na ruke kao da je jedina radnja koja to prodaje velike mumini ne smeta ti hiljadu i jedna kladionica, korupcija, al zato i natuknut svinjetinu bjezi cafiri sve
mozes komotno uzeti jer oni meso ujutro pripremaju dole na odjelu mesare gore na pizza stanici nista ne rezu
Najbolja pizza u SA?
- nivla
#3801 Re: Najbolja pizza u SA?
- DaysleepeR
#3802 Re: Najbolja pizza u SA?
Nemoj onda ni u Bingu kupovati, i onda ti ostaje samo Konzum, oh wait..nivla wrote: ↑12/12/2023 09:14smeta mi i ne posjecujem sve sto si nabrojao, i dalje mi nije jasno kako moze kladionica, kockarnica uz skolu pa i stambenu zgradu, sto se rezanja tice mislim na pecenu pizzu koja se reze, sumnjam da se vodi o tome racuna, kao sto se vjerovatno ne vodi racuna kad se stavljaju sastojci je li klempa dirana prije pravljenja pizze koja je ne bi trebala imatitramvajtrojka wrote: ↑12/12/2023 09:10ne brini se ne rezu oni nista tu nego imaju unaprijed pripremljene sastojke , vise sa ovom gluposti sa svinjetinom u cj opraste na ruke kao da je jedina radnja koja to prodaje velike mumini ne smeta ti hiljadu i jedna kladionica, korupcija, al zato i natuknut svinjetinu bjezi cafiri sve
mozes komotno uzeti jer oni meso ujutro pripremaju dole na odjelu mesare gore na pizza stanici nista ne rezu
- Ozimician
#3803 Re: Najbolja pizza u SA?
Zar neko kupuje u Crvenoj Jabuci u Sarajevu ?
- DaysleepeR
#3804 Re: Najbolja pizza u SA?
Svako ko drži do sebe kupuje. Crvena Jabuka razvaljuje.
- nivla
#3805 Re: Najbolja pizza u SA?
mislim da nisi razumio kontekst, u kojem to bingu u sarajevu prave pizzu uopste ikakvu pecenu, u BCCu cak i nemas svjeze kupit na mesnici svinjetinu, od salamorezaca vidis da je svaki odvojen za razliku od crvene jabuke gdje se to ne vidi i ja kao trebam vjerovati da je to odvojenoDaysleepeR wrote: ↑12/12/2023 09:27 Nemoj onda ni u Bingu kupovati, i onda ti ostaje samo Konzum, oh wait..
dakle da razjasnim mislio sam na nozeve za rezanje pizze i da se tu ocito ne pazi kad se reze pizza, al eto svako nek jede gdje mu odgovara, puno sarajevo objekata koji nikako ne sluze klempu pa cu prije tamo
- DaysleepeR
#3806 Re: Najbolja pizza u SA?
Ja samo ne razumijem kako se od jednostavne upute dođe do takvih pretjerivanja.nivla wrote: ↑12/12/2023 09:33mislim da nisi razumio kontekst, u kojem to bingu u sarajevu prave pizzu uopste ikakvu pecenu, u BCCu cak i nemas svjeze kupit na mesnici svinjetinu, od salamorezaca vidis da je svaki odvojen za razliku od crvene jabukeDaysleepeR wrote: ↑12/12/2023 09:27 Nemoj onda ni u Bingu kupovati, i onda ti ostaje samo Konzum, oh wait..
dakle da razjasnim mislio sam na nozeve za rezanje pizze i da se tu ocito ne pazi kad se reze pizza, al eto svako nek jede gdje mu odgovara, puno sarajevo objekata koji nikako ne sluze klempu pa cu prije tamo
“On vam je zabranio mrtve životinje, krv, svinjetinu i ono što je bilo posvećeno nekom drugom osim Allahu” (El-Bekare, 173).
Ne kaže ne režite istim nožem, ne kaže ne pržite u istoj tavi, jednostavno kaže nemojte jesti.
Vidio sam ljude koji kad vide svinju na televiziji kažu "fuj". Pa ne jedeš ni psa pa ne kažeš fuj kad ga vidiš, zbog čega fuj?
Nema potrebe za pretjerivanjem.
Na stranu što Crvena Jabuka fakat pazi na te stvari.
Imaš i pokrivenih radnica na hrani koje tamo rade, siguran sam da se odvaja jedno od drugog.
-
Zoooka
#3807 Re: Najbolja pizza u SA?
gle vjernika, smeta im kojom se mašinom pravi pizza ( a i to je upitno) a moze kladionica i alkohol uredno. Bitno otić na džumu petkom heh
- tramvajtrojka
#3808 Re: Najbolja pizza u SA?
ma lupaju ljudi ko maksim po diviziji odvojeno sve natpisima, mini staklenom pregradom logično i da se reze odvojenoDaysleepeR wrote: ↑12/12/2023 09:35Ja samo ne razumijem kako se od jednostavne upute dođe do takvih pretjerivanja.nivla wrote: ↑12/12/2023 09:33mislim da nisi razumio kontekst, u kojem to bingu u sarajevu prave pizzu uopste ikakvu pecenu, u BCCu cak i nemas svjeze kupit na mesnici svinjetinu, od salamorezaca vidis da je svaki odvojen za razliku od crvene jabukeDaysleepeR wrote: ↑12/12/2023 09:27 Nemoj onda ni u Bingu kupovati, i onda ti ostaje samo Konzum, oh wait..
“On vam je zabranio mrtve životinje, krv, svinjetinu i ono što je bilo posvećeno nekom drugom osim Allahu” (El-Bekare, 173).
Ne kaže ne režite istim nožem, ne kaže ne pržite u istoj tavi, jednostavno kaže nemojte jesti.
Vidio sam ljude koji kad vide svinju na televiziji kažu "fuj". Pa ne jedeš ni psa pa ne kažeš fuj kad ga vidiš, zbog čega fuj?
Nema potrebe za pretjerivanjem.
Na stranu što Crvena Jabuka fakat pazi na te stvari.
Imaš i pokrivenih radnica na hrani koje tamo rade, siguran sam da se odvaja jedno od drugog.
- nivla
#3809 Re: Najbolja pizza u SA?
problem je sto ti ne vidis problem u tom da se svinjetina i dozvoljeno meso peku na istom rostilju rezu istim nozem, a ja vidim, nije nikakvo pretjerivanje nego je to meni zabranjeno, sad trebamo provesti sate i dane ubjedjujuci da je to meni ok i da nema nista lose u tome sto je neko izrezao pizzu sa dalmatinskim prsutom pa onda margaritu poslije toga, dakle nije mi dozvoljeno to i uslov da restoran dobije halal je ili da nikako ne sluzi svinjetinu ili da ima odvojene rostilje i sve za svinjetinu i ostalo, to nije nikakvo pretjerivanje to je vrlo jasno, ako tebi nije jasno nemoj da meni pametujes kako to nema veze jer meni je to vrlo bitno a tebi skroz nebitno(sto ja uvazavam i postujem pa ocekujem i od tebe da se ne petljas u to sta ja mislim da ja ne trebam)
@Zoooka
smeta jer trebamo vodit racuna o tome, smeta mi i kladionica i alkohol, idem na dzumu petkom a nerijetko i ostalim danima sam u dzamiji, jel to sad neki problem i utice li na kvalitet tvog zivota, ne utice
@Zoooka
smeta jer trebamo vodit racuna o tome, smeta mi i kladionica i alkohol, idem na dzumu petkom a nerijetko i ostalim danima sam u dzamiji, jel to sad neki problem i utice li na kvalitet tvog zivota, ne utice
- DaysleepeR
#3810 Re: Najbolja pizza u SA?
Oči moje, nigdje ti to nije zabranjeno.nivla wrote: ↑12/12/2023 09:40 problem je sto ti ne vidis problem u tom da se svinjetina i dozvoljeno meso peku na istom rostilju rezu istim nozem, a ja vidim, nije nikakvo pretjerivanje nego je to meni zabranjeno, sad trebamo provesti sate i dane ubjedjujuci da je to meni ok i da nema nista lose u tome sto je neko izrezao pizzu sa dalmatinskim prsutom pa onda margaritu poslije toga, dakle nije mi dozvoljeno to i uslov da restoran dobije halal je ili da nikako ne sluzi svinjetinu ili da ima odvojene rostilje i sve za svinjetinu i ostalo, to nije nikakvo pretjerivanje to je vrlo jasno, ako tebi nije jasno nemoj da meni pametujes kako to nema veze jer meni je to vrlo bitno a tebi skroz nebitno(sto ja uvazavam i postujem pa ocekujem i od tebe da se ne petljas u to sta ja mislim da ja ne trebam)
@Zoooka
Pojeo si meso koje nije halal zaklano stotine puta, pa nikom ništa a bukvalno ti je u istoj rečenici sa svinjetinom to zabranjeno.
Hajd nemoj više srat da ti vako kažem, o vlastitoj vjeri manje znaš nego ja ateista.
- nivla
#3811 Re: Najbolja pizza u SA?
hajde upuceni, nemas pojma o meni tako da pises neosnovano,to je zabranjeno i samo u slucaju da cu krepat od gladi mogu tako to pojesti, ja bas pazim i odakle kupujem meso i kako je zaklano i sve, mozda stotine drugih ne pazi ali ja pazim, i to jako jako dugoDaysleepeR wrote: ↑12/12/2023 09:42Oči moje, nigdje ti to nije zabranjeno.nivla wrote: ↑12/12/2023 09:40 problem je sto ti ne vidis problem u tom da se svinjetina i dozvoljeno meso peku na istom rostilju rezu istim nozem, a ja vidim, nije nikakvo pretjerivanje nego je to meni zabranjeno, sad trebamo provesti sate i dane ubjedjujuci da je to meni ok i da nema nista lose u tome sto je neko izrezao pizzu sa dalmatinskim prsutom pa onda margaritu poslije toga, dakle nije mi dozvoljeno to i uslov da restoran dobije halal je ili da nikako ne sluzi svinjetinu ili da ima odvojene rostilje i sve za svinjetinu i ostalo, to nije nikakvo pretjerivanje to je vrlo jasno, ako tebi nije jasno nemoj da meni pametujes kako to nema veze jer meni je to vrlo bitno a tebi skroz nebitno(sto ja uvazavam i postujem pa ocekujem i od tebe da se ne petljas u to sta ja mislim da ja ne trebam)
@Zoooka
Pojeo si meso koje nije halal zaklano stotine puta, pa nikom ništa a bukvalno ti je u istoj rečenici sa svinjetinom to zabranjeno.
Hajd nemoj više srat da ti vako kažem, o vlastitoj vjeri manje znaš nego ja ateista.
nije dozvoljeno istim nozem rezati svinjetinu i onda ono sto mi je dozvoljeno dok se taj noz ne opere(dakle nije rijec o sapiranju vec o pravom ciscenju) kao sto nije dozvoljeno isti rostilj koristiti za pecenje svinjetine i ostalog sto mi je dozvoljeno
- DaysleepeR
#3812 Re: Najbolja pizza u SA?
Ti si oči moje glup, ili se praviš glup ili si maliciozan a praviš se glup.nivla wrote: ↑12/12/2023 09:48hajde upuceni, nemas pojma o meni tako da pises neosnovano,to je zabranjeno i samo u slucaju da cu krepat od gladi mogu tako to pojesti, ja bas pazim i odakle kupujem meso i kako je zaklano i sve, mozda stotine drugih ne pazi ali ja pazim, i to jako jako dugoDaysleepeR wrote: ↑12/12/2023 09:42Oči moje, nigdje ti to nije zabranjeno.nivla wrote: ↑12/12/2023 09:40 problem je sto ti ne vidis problem u tom da se svinjetina i dozvoljeno meso peku na istom rostilju rezu istim nozem, a ja vidim, nije nikakvo pretjerivanje nego je to meni zabranjeno, sad trebamo provesti sate i dane ubjedjujuci da je to meni ok i da nema nista lose u tome sto je neko izrezao pizzu sa dalmatinskim prsutom pa onda margaritu poslije toga, dakle nije mi dozvoljeno to i uslov da restoran dobije halal je ili da nikako ne sluzi svinjetinu ili da ima odvojene rostilje i sve za svinjetinu i ostalo, to nije nikakvo pretjerivanje to je vrlo jasno, ako tebi nije jasno nemoj da meni pametujes kako to nema veze jer meni je to vrlo bitno a tebi skroz nebitno(sto ja uvazavam i postujem pa ocekujem i od tebe da se ne petljas u to sta ja mislim da ja ne trebam)
@Zoooka
nije dozvoljeno istim nozem rezati svinjetinu i onda ono sto mi je dozvoljeno dok se taj noz ne opere(dakle nije rijec o sapiranju vec o pravom ciscenju) kao sto nije dozvoljeno isti rostilj koristiti za pecenje svinjetine i ostalog sto mi je dozvoljeno
CRVENA JABUKA NA MARIJIN DVORU
Halal mesnica u srcu Sarajeva izdvaja se kao primjer dobre prakse: Gastro market koji je o svemu vodio računa
Jedan od primjera dobre prakse je halal mesnica koja se nalazi u gastro marketu Crvena jabuka u Sarajevu gdje je investitor od samoga početka, odnosno uređenja objekta, vodio računa da se ispune svi zahtjevi halal standarda kako bi se izbjegla kros kontaminacija i narušavanje halal statusa mesa i proizvoda od mesa, navodi direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH Damir Alihodžić
Halal hrana je svjetski brend i trend. Bosna i Hercegovina je lider u oblasti halala na području Jugoistočne Evrope, a halal certificiranje postaje sinonim za zdravu i dodatno provjerenu hranu i proizvode.
Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH je ustanova Islamske zajednice u BiH, osnovana 2006. godine, čija je djelatnost halal certificiranje proizvoda i usluga, te edukacija, savjetovanje i promocija halala.
Direktor Agencije Damir Alihodžić kaže da je od institucionalnog ustrojstva halal certificiranja u BiH, a kasnije i na području drugih država u regiji, halal industrija u stalnom porastu.
- Broj kompanija koje se opredjeljuju za implementaciju zahtjeva halala sve je veći. Raste broj halal certificiranih proizvoda i usluga, a halal certificiranje pored svog osnovnog značenja postaje sinonim za zdravu i dodatno provjerenu hranu i proizvode, kazao je u intervjuu za Fenu Alihodžić.
Potražnja za halal (ar.dopušteno, dozvoljeno) hranom, dodaje on, raste ne samo u državama sa većinskim muslimanskim stanovništvom, nego i širom svijeta. Sve veći broj konzumenata raznih konfesija prepoznaje kvalitet i zdravstvene prednosti halal hrane, pa se opravdano kaže da je halal tržište, najbrže rastuće tržište na svijetu.
Osiguranje halal statusa proizvoda i usluga podrazumijeva i edukaciju proizvođača, certifikacijske provjere, postcertifikacijske kontrole i laboratorijske analize. Sve se provodi pod nadzorom auditora Agencije za certificiranje halal kvalitete, odnosno stručnjaka iz oblasti islamskih nauka, prehrambene tehnologije, veterinarstva, agronomije, farmacije, medicine, ekonomije, i dr.
Pouzdanost halal statusa proizvoda dodatno se provjerava laboratorijskim analizama sirovina i gotovih proizvoda koje se obavljaju u saradnji sa ovlaštenim i akreditiranim laboratorijama.
- Bosanskohercegovački Halal standard ne dozvoljava ni sirovine koje su genetski modificirane (GMO), kao ni aditive koji u sebi sadrže nedozvoljene sastojke, naglasio je Alihodžić.
Proces halal certificiranja je strog, a kriteriji su jednaki za sve kompanije bez obzira na njihovu veličinu, obim i vrstu proizvodnje. U kompanijama koje imaju iskusan kadar proces implementacije zahtjeva Halal standarda traje najmanje mjesec dana.
- Halal zahtijeva sljedivost proizvoda od njive/farme pa do stola. U svim fazama moraju se ispuniti zahtjevi kako bi krajnji proizvod bio halal – pojašnjava.
U proteklom periodu, na godišnjem nivou u prosjeku od 17 do 20 novih kompanija uspješno je okončavalo procese halal certificiranja. Ovaj prosjek u skladu je sa međunarodnim prosjekom koji se bave uspješnoću poslovanja. Evidentno je, ustvrdio je Alihodžić, da na broj novih halal certificiranih kompanija nije imala uticaj niti ekonomska kriza, a ni pandemija Covid-19.
Prema dosadašnjem našem iskustvu, dodaje, kompanije se opredjeljuju za implementaciju zahtjeva halal standarda kako bi potvrdile (halal) status svojih proizvoda, ispunile zahtjeve potrošača, ali i radi plasmana proizvoda na strana tržišta i konkurentne prednosti.
Zainteresiranost za halal proizvodima i certificiranju pokazuje i odziv kompanija koje su uzele učešće na nedavno održanom sajmu „Halal Fair“ u Sarajevu. To je najveći sajam halal industrije u regionu jugoistočne Evrope.
Po riječima Alihodžića, sajam je jedinstvena prilika za povezivanje predstavnika iz svih dijelova lanca halal industrije, uključujući privatne kompanije, distributere, ustanove i institucije, certifikacijska tijela, vladine zvaničnike i druge predstavnike halal tržišta.
- Misija naše Agencije je uspostaviti i održavati pouzdan sistem halal certificiranja i osiguranja halal statusa proizvoda i usluga. U skladu s tim, naša politika je da u marketima i tržnim centrima bude što kvalitetnija i raznovrsnija ponuda halal proizvoda i usluga. Uzimajući u obzir da se u marketima i tržnim centrima prodaju i „rinfuzni“ proizvodi onda je neophodno da se vodi računa kako prilikom manipuliranja halal proizvodima ne dođe do narušavanja halal statusa proizvoda, istakao je direktor Agencije Damir Alihodžić.
Dodaje da većina marketa ima obučeno i informirano osoblje i odvojen pribor za rezanje halal i nehalal proizvoda te vode računa o higijeni ruku, radnih površina, odjeće i sl.
-Proizvođači halal proizvoda informišu markete o prirodi halal proizvoda i načinu manipulacije istima kako ne bi došlo do narušavanja halal statusa proizvoda. Jedan od primjera dobre prakse je halal mesnica koja se nalazi u gastro marketu Crvena jabuka u Sarajevu gdje je investitor od samoga početka, odnosno uređenja objekta, vodio računa da se ispune svi zahtjevi halal standarda kako bi se izbjegla kros kontaminacija i narušavanje halal statusa mesa i proizvoda od mesa, navodi Alihodžić.
Riječ „halal“ potiče iz arapskog jezika i znači dopušteno, dozvoljeno. Halal hrana je hrana čiji su kriteriji propisani učenjem islama, odnosno Kur'anom i sunnetom. Propisi halal hrane su vrlo striktni i ne dozvoljavaju sastojke porijeklom od određenih životinja, kao što su svaštojedi, grabljivci, predatori, lešinari i sl. Osim što svi sastojci u hrani i piću moraju biti halal, hrana i piće moraju biti higijenski i zdravstveno ispravni za konzumaciju.
(FENA/ad)
- nivla
#3813 Re: Najbolja pizza u SA?
ko govori o mesnici, govorim o pripremi pizze koja nije dio mesnice, ako je mesnica halal ne znaci da je ostalo
https://www.sweetzone.co.uk/halal-info/
https://www.sweetzone.co.uk/halal-info/
What is Halal?
Halal products are essentially products that are suitable for consumption by Muslims according to Islamic laws. The laws require that only certain types of meat can be eaten and that the meat must be prepared in a certain way. It is also essential that halal food is not prepared with non-halal food as there is a risk of cross contamination if a chef accidentally uses the same knife to cut the different types of meat with for example.
According to Islamic law some substances are wrong for people to eat, whether by their nature or in the way in which they have been treated or butchered, so all halal meat is prepared according to strict guidelines;
Meat from pigs
Meat from pigs is not allowed, so there is no such thing as halal pork and halal meat must never come into contact with pig meat or anything else that has been in contact with pig meat to avoid contamination.
-
Zoooka
#3814 Re: Najbolja pizza u SA?
najsigurnije ti je onda da čitav život jedeš kući zdenku
- DaysleepeR
#3815 Re: Najbolja pizza u SA?
Kako se zove u islamu kad se nešto tvrdi a nikakvih se dokaza nema za to?nivla wrote: ↑12/12/2023 09:52 ko govori o mesnici, govorim o pripremi pizze koja nije dio mesnice, ako je mesnica halal ne znaci da je ostalo
https://www.sweetzone.co.uk/halal-info/What is Halal?
Halal products are essentially products that are suitable for consumption by Muslims according to Islamic laws. The laws require that only certain types of meat can be eaten and that the meat must be prepared in a certain way. It is also essential that halal food is not prepared with non-halal food as there is a risk of cross contamination if a chef accidentally uses the same knife to cut the different types of meat with for example.
According to Islamic law some substances are wrong for people to eat, whether by their nature or in the way in which they have been treated or butchered, so all halal meat is prepared according to strict guidelines;
Meat from pigs
Meat from pigs is not allowed, so there is no such thing as halal pork and halal meat must never come into contact with pig meat or anything else that has been in contact with pig meat to avoid contamination.
Znaš li uopšte kakva je procedura za dobijanje halal certifikata, znaš li išta o postupku?
Ne znaš a tvrdiš.
Lažeš.
- tramvajtrojka
#3816 Re: Najbolja pizza u SA?
Pa to je od pocetka ista prica u vezi crvene jabuke krenu pljuvati protiv nje zbog istih aferima tj svinjetine i to vrte kao ispraznu plocu, kao da im neko uvaljuje to a ne da nemaju znakovi od pola metra velicine jasno naglasani sta je staDaysleepeR wrote: ↑12/12/2023 09:48Ti si oči moje glup, ili se praviš glup ili si maliciozan a praviš se glup.nivla wrote: ↑12/12/2023 09:48hajde upuceni, nemas pojma o meni tako da pises neosnovano,to je zabranjeno i samo u slucaju da cu krepat od gladi mogu tako to pojesti, ja bas pazim i odakle kupujem meso i kako je zaklano i sve, mozda stotine drugih ne pazi ali ja pazim, i to jako jako dugoDaysleepeR wrote: ↑12/12/2023 09:42
Oči moje, nigdje ti to nije zabranjeno.
Halal mesnica u srcu Sarajeva izdvaja se kao primjer dobre prakse: Gastro market koji je o svemu vodio računa
Jedan od primjera dobre prakse je halal mesnica koja se nalazi u gastro marketu Crvena jabuka u Sarajevu gdje je investitor od samoga početka, odnosno uređenja objekta, vodio računa da se ispune svi zahtjevi halal standarda kako bi se izbjegla kros kontaminacija i narušavanje halal statusa mesa i proizvoda od mesa, navodi direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH Damir Alihodžić
Halal hrana je svjetski brend i trend. Bosna i Hercegovina je lider u oblasti halala na području Jugoistočne Evrope, a halal certificiranje postaje sinonim za zdravu i dodatno provjerenu hranu i proizvode.
Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH je ustanova Islamske zajednice u BiH, osnovana 2006. godine, čija je djelatnost halal certificiranje proizvoda i usluga, te edukacija, savjetovanje i promocija halala.
Direktor Agencije Damir Alihodžić kaže da je od institucionalnog ustrojstva halal certificiranja u BiH, a kasnije i na području drugih država u regiji, halal industrija u stalnom porastu.
- Broj kompanija koje se opredjeljuju za implementaciju zahtjeva halala sve je veći. Raste broj halal certificiranih proizvoda i usluga, a halal certificiranje pored svog osnovnog značenja postaje sinonim za zdravu i dodatno provjerenu hranu i proizvode, kazao je u intervjuu za Fenu Alihodžić.
Potražnja za halal (ar.dopušteno, dozvoljeno) hranom, dodaje on, raste ne samo u državama sa većinskim muslimanskim stanovništvom, nego i širom svijeta. Sve veći broj konzumenata raznih konfesija prepoznaje kvalitet i zdravstvene prednosti halal hrane, pa se opravdano kaže da je halal tržište, najbrže rastuće tržište na svijetu.
Osiguranje halal statusa proizvoda i usluga podrazumijeva i edukaciju proizvođača, certifikacijske provjere, postcertifikacijske kontrole i laboratorijske analize. Sve se provodi pod nadzorom auditora Agencije za certificiranje halal kvalitete, odnosno stručnjaka iz oblasti islamskih nauka, prehrambene tehnologije, veterinarstva, agronomije, farmacije, medicine, ekonomije, i dr.
Pouzdanost halal statusa proizvoda dodatno se provjerava laboratorijskim analizama sirovina i gotovih proizvoda koje se obavljaju u saradnji sa ovlaštenim i akreditiranim laboratorijama.
- Bosanskohercegovački Halal standard ne dozvoljava ni sirovine koje su genetski modificirane (GMO), kao ni aditive koji u sebi sadrže nedozvoljene sastojke, naglasio je Alihodžić.
Proces halal certificiranja je strog, a kriteriji su jednaki za sve kompanije bez obzira na njihovu veličinu, obim i vrstu proizvodnje. U kompanijama koje imaju iskusan kadar proces implementacije zahtjeva Halal standarda traje najmanje mjesec dana.
- Halal zahtijeva sljedivost proizvoda od njive/farme pa do stola. U svim fazama moraju se ispuniti zahtjevi kako bi krajnji proizvod bio halal – pojašnjava.
U proteklom periodu, na godišnjem nivou u prosjeku od 17 do 20 novih kompanija uspješno je okončavalo procese halal certificiranja. Ovaj prosjek u skladu je sa međunarodnim prosjekom koji se bave uspješnoću poslovanja. Evidentno je, ustvrdio je Alihodžić, da na broj novih halal certificiranih kompanija nije imala uticaj niti ekonomska kriza, a ni pandemija Covid-19.
Prema dosadašnjem našem iskustvu, dodaje, kompanije se opredjeljuju za implementaciju zahtjeva halal standarda kako bi potvrdile (halal) status svojih proizvoda, ispunile zahtjeve potrošača, ali i radi plasmana proizvoda na strana tržišta i konkurentne prednosti.
Zainteresiranost za halal proizvodima i certificiranju pokazuje i odziv kompanija koje su uzele učešće na nedavno održanom sajmu „Halal Fair“ u Sarajevu. To je najveći sajam halal industrije u regionu jugoistočne Evrope.
Po riječima Alihodžića, sajam je jedinstvena prilika za povezivanje predstavnika iz svih dijelova lanca halal industrije, uključujući privatne kompanije, distributere, ustanove i institucije, certifikacijska tijela, vladine zvaničnike i druge predstavnike halal tržišta.
- Misija naše Agencije je uspostaviti i održavati pouzdan sistem halal certificiranja i osiguranja halal statusa proizvoda i usluga. U skladu s tim, naša politika je da u marketima i tržnim centrima bude što kvalitetnija i raznovrsnija ponuda halal proizvoda i usluga. Uzimajući u obzir da se u marketima i tržnim centrima prodaju i „rinfuzni“ proizvodi onda je neophodno da se vodi računa kako prilikom manipuliranja halal proizvodima ne dođe do narušavanja halal statusa proizvoda, istakao je direktor Agencije Damir Alihodžić.
Dodaje da većina marketa ima obučeno i informirano osoblje i odvojen pribor za rezanje halal i nehalal proizvoda te vode računa o higijeni ruku, radnih površina, odjeće i sl.
-Proizvođači halal proizvoda informišu markete o prirodi halal proizvoda i načinu manipulacije istima kako ne bi došlo do narušavanja halal statusa proizvoda. Jedan od primjera dobre prakse je halal mesnica koja se nalazi u gastro marketu Crvena jabuka u Sarajevu gdje je investitor od samoga početka, odnosno uređenja objekta, vodio računa da se ispune svi zahtjevi halal standarda kako bi se izbjegla kros kontaminacija i narušavanje halal statusa mesa i proizvoda od mesa, navodi Alihodžić.
Riječ „halal“ potiče iz arapskog jezika i znači dopušteno, dozvoljeno. Halal hrana je hrana čiji su kriteriji propisani učenjem islama, odnosno Kur'anom i sunnetom. Propisi halal hrane su vrlo striktni i ne dozvoljavaju sastojke porijeklom od određenih životinja, kao što su svaštojedi, grabljivci, predatori, lešinari i sl. Osim što svi sastojci u hrani i piću moraju biti halal, hrana i piće moraju biti higijenski i zdravstveno ispravni za konzumaciju.
(FENA/ad)
bas pravu dzamahiriju od grada prave kao da smo Teheran al zato su tu linkovi sa stranih portala a zanemare tekst od halal sluzbenika
- DaysleepeR
#3817 Re: Najbolja pizza u SA?
Nema ovaj poganluk i baliještina veze sa vjerom, ovo je čisti nacionalizam.tramvajtrojka wrote: ↑12/12/2023 09:53Pa to je od pocetka ista prica u vezi crvene jabuke krenu pljuvati protiv nje zbog istih aferima tj svinjetine i to vrte kao ispraznu plocu, kao da im neko uvaljuje to a ne da nemaju znakovi od pola metra velicine jasno naglasani sta je staDaysleepeR wrote: ↑12/12/2023 09:48Ti si oči moje glup, ili se praviš glup ili si maliciozan a praviš se glup.nivla wrote: ↑12/12/2023 09:48
hajde upuceni, nemas pojma o meni tako da pises neosnovano,to je zabranjeno i samo u slucaju da cu krepat od gladi mogu tako to pojesti, ja bas pazim i odakle kupujem meso i kako je zaklano i sve, mozda stotine drugih ne pazi ali ja pazim, i to jako jako dugo
(FENA/ad)
bas pravu dzamahiriju od grada prave kao da smo Teheran
- Ateista
#3818 Re: Najbolja pizza u SA?
Tvoje je pravo da jedes gdje hoces odnosno ne jedes gdje ne zelis, to nije sporno, ali treba biti realan da jedan lanac kao CJ ne bi sebi dopustio da ne vodi racuna o tome, pa i o nozu kojim rezu picu.nivla wrote: ↑12/12/2023 09:40 problem je sto ti ne vidis problem u tom da se svinjetina i dozvoljeno meso peku na istom rostilju rezu istim nozem, a ja vidim, nije nikakvo pretjerivanje nego je to meni zabranjeno, sad trebamo provesti sate i dane ubjedjujuci da je to meni ok i da nema nista lose u tome sto je neko izrezao pizzu sa dalmatinskim prsutom pa onda margaritu poslije toga, dakle nije mi dozvoljeno to i uslov da restoran dobije halal je ili da nikako ne sluzi svinjetinu ili da ima odvojene rostilje i sve za svinjetinu i ostalo, to nije nikakvo pretjerivanje to je vrlo jasno, ako tebi nije jasno nemoj da meni pametujes kako to nema veze jer meni je to vrlo bitno a tebi skroz nebitno(sto ja uvazavam i postujem pa ocekujem i od tebe da se ne petljas u to sta ja mislim da ja ne trebam)
@Zoooka
Vec ti je receno da ima pokrivenih zena koje ramo rade i generalno onih koji ne jedu svinjetinu, neko bi do sad objavio da se ne vodi racuna o tome.
- DaysleepeR
#3819 Re: Najbolja pizza u SA?
Svinjetina je zabranjena, laž i lažno svjedočenje nije više izgleda...
- nivla
#3820 Re: Najbolja pizza u SA?
kakav bolan nacionalizam, mesnica je dobila halal certifikat nije ostalo, je li komplet sve halal certificirano ili samo mesnica, znam ja dobro sta je i kako se dobija halal certifikat, znam da ga je jusufbej izgubio jer nije platio 5000km clanstvo sto ne znaci da nije halal
dakle pitam te gdje pise da je hrana koja se priprema u crvenoj jabuci halal, ako ima to ja priznajem da sam pogrijesio ako nema onda ne vidim gdje sam pogrijesio
ovo znaci da su cevapi halal, sudzukice halal i sve sto stoji na mesnici oznacenoj kao halal - jednostavno to halal, a ostalo mozda jeste ali ne pise
dalje ti pisem opet i to nije laz, ne smije se istim nozem rezati pizza sa dalmatinskim prsutom i margarita ako hoces da kazes da je margarita halal, tad nije
dakle pitam te gdje pise da je hrana koja se priprema u crvenoj jabuci halal, ako ima to ja priznajem da sam pogrijesio ako nema onda ne vidim gdje sam pogrijesio
ovo znaci da su cevapi halal, sudzukice halal i sve sto stoji na mesnici oznacenoj kao halal - jednostavno to halal, a ostalo mozda jeste ali ne pise
dalje ti pisem opet i to nije laz, ne smije se istim nozem rezati pizza sa dalmatinskim prsutom i margarita ako hoces da kazes da je margarita halal, tad nije
Last edited by nivla on 12/12/2023 10:01, edited 1 time in total.
- DaysleepeR
#3821 Re: Najbolja pizza u SA?
Pogriješio si jer tvrdiš - a ne znaš - da se istim nožem reže i jedna i druga pizza.nivla wrote: ↑12/12/2023 09:58 kakav bolan nacionalizam, mesnica je dobila halal certifikat nije ostalo, je li komplet sve halal certificirano ili samo mesnica, znam ja dobro sta je i kako se dobija halal certifikat, znam da ga je jusufbej izgubio jer nije platio 5000km clanstvo sto ne znaci da nije halal
Uporno to tvrdiš kao da je činjenica, a nemaš pojma.
U tome griješiš pod jedan.
Pod dva, da išta znaš o Halal certifikatu, a morao bi kao veliki vjernik, je da ne može nikako nijedan pogon, proces, prodavnica ili objekat dobiti certifikat ako u bilo kojem koraku lanca postoji cross-kontaminacija.
Dakle nema teorije da se na spratu ispod radi po halal standardima a sprat iznad ne.
Nema certifikata automatski.
I trebao bi imati malo povjerenja u islamske certifikate i procedure ako si već musliman.
- nivla
#3822 Re: Najbolja pizza u SA?
lanac je uzgoj stoke, klanje po propisu, prevoz po propisu, pakovanje po propisu, obrada proizvoda za mesnicu po propisu, prodaja svjezeg proizvoda po propisu i uopste ne sumnjam da sto se tice mesnice to ne postuje
medjutim legitimno je da postavim pitanje reze li se istim nozem pizza sa dalmatinskim prsutom i margarita, ako reze onda to nije halal, i ta picerija nema nikakve veze sa halal certifikatom za mesnicu jer je samo mesnica halal certificirana, dakle meni je to razlog da izbjegavam nisam rekao tebi da ne jedes
ja nisam rekao ni da alkohol moze, najbolje bi bilo da ga nema nikako
medjutim legitimno je da postavim pitanje reze li se istim nozem pizza sa dalmatinskim prsutom i margarita, ako reze onda to nije halal, i ta picerija nema nikakve veze sa halal certifikatom za mesnicu jer je samo mesnica halal certificirana, dakle meni je to razlog da izbjegavam nisam rekao tebi da ne jedes
-
Zoooka
- DaysleepeR
#3824 Re: Najbolja pizza u SA?
Nisi postavio pitanje, već tvrdiš nešto a nemaš dokaz za to.nivla wrote: ↑12/12/2023 10:04 lanac je uzgoj stoke, klanje po propisu, prevoz po propisu, pakovanje po propisu, obrada proizvoda za mesnicu po propisu, prodaja svjezeg proizvoda po propisu i uopste ne sumnjam da sto se tice mesnice to ne postuje
Ja bih se zabrinuo...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#3825 Re: Najbolja pizza u SA?
Vi ste fulili kompletan gol...vratnice..sa nivlom.