Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
citroen xm

#16351 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

I ja pričam o kvalitetnom, potpunom renoviranju sa angažovanjem majstora.

Ali isto tako ne angažovanjem jedne firme za sve već pronalaženju majstora za svaki segment posebno.
VladaFBiH

#16352 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

citroen xm wrote: 09/12/2023 18:49 100%

500 KM/m2 je realno za fino kompletno renoviranje. Ako hoćeš sve najmodernije i ganjati brendove, može i 2000 KM/m2. Ljudi kukaju na cijene stanova, a razbacuju se sa renoviranjem.
teško, ja sam upravo završio renoviranje i nisam uradio sve što sam planirao i već sam na 450KM/m2 (veliki stan je u pitanju) - cijene su u odnosu na prije korone otišle od 40-80% gore... nije bilo preseravanje ali nije ni najjeftinije - otprilike neka srednja žalost (jedino parket je bio nešto bolji od prosjeka i pločice u kupatilu/wc-a ali je to zanemarivo u odnosu na cijeli trošak).

Pod renoviranje ne računam kuhinju i ormare - u cifru su mi ušli samo frižider, ugradbena ploča, pečnica i sušilica od ovih dijelova i jedna drvena unutrašnja vrata
citroen xm

#16353 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Ja u renoviranje ne računam ništa od aparata i namještaja. Samo ono što čini stan i što dobiješ kada kupiš nov stan. Dakle stolarija, podovi, instalacije, kupatilo...

Kuhinja, ormari su namještaj i to nikada nisam ni računao, samo građevinski radovi.
izbjeglica_iz_besmisla

#16354 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

To je onda jos jedna razlika u racunanju, mnogi u to ubrajaju i kuhinju i plakare i kupatilske elemente. Sve sto ne mozes sam kupiti u radnji i samo ubaciti u stan, vec ti opet neki majstori trebaju vise puta dolaziti.
moimoi

#16355 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

citroen xm wrote: 10/12/2023 10:17 Ja u renoviranje ne računam ništa od aparata i namještaja. Samo ono što čini stan i što dobiješ kada kupiš nov stan. Dakle stolarija, podovi, instalacije, kupatilo...

Kuhinja, ormari su namještaj i to nikada nisam ni računao, samo građevinski radovi.
A kuhinja?

Naravno da ovisi da li ces parket samo izbrusiti i prelakirati ili ces dizati pod. Ako podignes da li moras raditi novi estrih.
… da li ces staviti parket ili laminat.
Da li ces unutrasnji stolariju mijenjati ili samo prefarbati…
Da li ces za vanjsku stolariju uzeti roletne i komarnike?
Da li ces razvoditi jos uticnica ili ces ostaviti samo vec postojece
U kakvo su stanju cijevi u kupatilu i kuhinji.. da li se moraju mijenjati
Da li ces mijenjati radijatore? Da li ces skidati boju do betona prije krecenja
Koji kvalitet keramike etc.etc.
Pa tek onda kuhinjski elementi i ostali ugradbeni namjestaj.

Mislim, postoje renovacije i renovacije zato je tesko uopste pricati o troskovima.
tataćusak

#16356 Re: Cijene stanova All about

Post by tataćusak »

citroen xm wrote: 09/12/2023 18:40 Vogošća je bolja opcija od Hrasnice 10x.
Dosta domicilnije stanovništvo je u hrasnici a vogošća je na boljoj poziciji
dado_

#16357 Re: Cijene stanova All about

Post by dado_ »

Frisko renoviran 61m2 (65) 34000 bez opremanja, firma angazovana, 2mjeseca trajalo, ja zadovoljan. Uglavnom nisu mijenjana ulazna vrata, plinski bojler, i 2 prozora, to je uradjeno prije 3g. Radjena struja, voda, zidovi, parketi novi, unutrasnja stolarija nova, premjestanje odvoda u dnevni boravak, zatvaranje balkona i pretvaranje u stambeni prostor da se dobije djecija soba u nekadasnjoj kuhinji i trpezariji... jel moglo jeftinije, jeste da trazim majstore i jbm se s njima 5-6 mjeseci oko istog posla za sta iskreno nemam vremena ni zivaca...
Karikaturist

#16358 Re: Cijene stanova All about

Post by Karikaturist »

Ima li neko iskustva sa kupovanjem nekretnina po planinama, konkretno Jahorina.
Vidim da se cijene krenu +/- 5k po kvadratu i da uglavnom prodaju agencije sa adresama po Sarajevu. Koliko je to sigurna investicija, pravno/imovinski odnosi i ostalo. Nije da nema apartmana na prodaju, nekako uvijek prica krece i zavrsava sa nekim lobijima i interesima oko Dodika i politicke svite.
Znam da su prosle godine cini mi se uvodili neke takse, vjerovatno fali para pa izvlace lovu vlasnicima.
neki

#16359 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

Karikaturist wrote: 10/12/2023 14:38 Ima li neko iskustva sa kupovanjem nekretnina po planinama, konkretno Jahorina.
Vidim da se cijene krenu +/- 5k po kvadratu i da uglavnom prodaju agencije sa adresama po Sarajevu. Koliko je to sigurna investicija, pravno/imovinski odnosi i ostalo. Nije da nema apartmana na prodaju, nekako uvijek prica krece i zavrsava sa nekim lobijima i interesima oko Dodika i politicke svite.
Znam da su prosle godine cini mi se uvodili neke takse, vjerovatno fali para pa izvlace lovu vlasnicima.
Ako kupuješ za sebe ok, ali ako kupuješ da bi zaradio onda dobro razmisli, nije to nikakva investicija, jer sve što zaradiš od iznajmljivanja apartmana na planini potršit ćeš kroz koju godinu na renoviranje, tj dovodjenje u prvobitno stanje..
Jahorina je još poseban slučaj...trenutno se gore grade hiljade apartmana a sam skijaški centar finansijski stoji jako loše, ne vidim baš prostora da bi se apartman kroz koju godinu mogao prodati za veće pare..
citroen xm

#16360 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

moimoi wrote: 10/12/2023 12:28
A kuhinja?

Naravno da ovisi da li ces parket samo izbrusiti i prelakirati ili ces dizati pod. Ako podignes da li moras raditi novi estrih.

Mislim, postoje renovacije i renovacije zato je tesko uopste pricati o troskovima.
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 10/12/2023 12:15 To je onda jos jedna razlika u racunanju, mnogi u to ubrajaju i kuhinju i plakare i kupatilske elemente. Sve sto ne mozes sam kupiti u radnji i samo ubaciti u stan, vec ti opet neki majstori trebaju vise puta dolaziti.

Pa samo pođi od toga šta se dobije kada se kupi nov stan. Gdje je tu kuhinja i ostali namještaj? Nema ni šarafa...

Dakle, renoviranje stana je jedna stavka, opremanje je druga. Ja tvrdim da se sasvim kvalitetno može renovirati stan, danas, za 500 KM/m2.

Ne pričam napamet, radio sam to, radio sa majstorima, organizaciju posla, dakle u materiji sam 100%.
moimoi

#16361 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

citroen xm wrote: 10/12/2023 21:59
moimoi wrote: 10/12/2023 12:28
A kuhinja?

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 10/12/2023 12:15 To je onda jos jedna razlika u racunanju, mnogi u to ubrajaju i kuhinju i plakare i kupatilske elemente. Sve sto ne mozes sam kupiti u radnji i samo ubaciti u stan, vec ti opet neki majstori trebaju vise puta dolaziti.

Pa samo pođi od toga šta se dobije kada se kupi nov stan. Gdje je tu kuhinja i ostali namještaj? Nema ni šarafa...

Dakle, renoviranje stana je jedna stavka, opremanje je druga. Ja tvrdim da se sasvim kvalitetno može renovirati stan, danas, za 500 KM/m2.

Ne pričam napamet, radio sam to, radio sa majstorima, organizaciju posla, dakle u materiji sam 100%.
Ja uvijek polazim od toga gdje se stan nalazi…tj lokacije.. tj da li ulozeno mozes vratiti a kamo li zaraditit. Pitanje je dakle, koliko se ispaliti love uloziti u stan na Alipasinom. Da li ulozene pare mozes vratiti? Ako nista da si na 0
citroen xm

#16362 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Vidiš, gledamo iz različitih uglova. Ja o povratu ne razmišljam, radim sve kako meni odgovara i za sebe. I gle, svaka odluka koju sam tako donio je bila prava i da hoću, finansijski bi mi se mnogo isplatila.
vanjki

#16363 Re: Cijene stanova All about

Post by vanjki »

neki wrote: 10/12/2023 15:58
Karikaturist wrote: 10/12/2023 14:38 Ima li neko iskustva sa kupovanjem nekretnina po planinama, konkretno Jahorina.
Ako kupuješ za sebe ok, ali ako kupuješ da bi zaradio onda dobro razmisli, nije to nikakva investicija, jer sve što zaradiš od iznajmljivanja apartmana na planini potršit ćeš kroz koju godinu na renoviranje, tj dovodjenje u prvobitno stanje..
Jahorina je još poseban slučaj...trenutno se gore grade hiljade apartmana a sam skijaški centar finansijski stoji jako loše, ne vidim baš prostora da bi se apartman kroz koju godinu mogao prodati za veće pare..
Ako na Bjelašnici mozes naci jos do 4000 KM nije lose investirati. Nece jos dugo biti gradnje gore i cijene ce rasti. Ali da od iznajmljivanja ocekujes neki povrat tesko ,jer sezona je kratka
Haris.ba

#16364 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

vanjki wrote: 11/12/2023 06:28 Ako na Bjelašnici mozes naci jos do 4000 KM nije lose investirati. Nece jos dugo biti gradnje gore i cijene ce rasti. Ali da od iznajmljivanja ocekujes neki povrat tesko ,jer sezona je kratka
Mislis da se samo gore uzimaju apartmani radi skijanja?
hava123

#16365 Re: Cijene stanova All about

Post by hava123 »

Haris.ba wrote: 11/12/2023 08:32
vanjki wrote: 11/12/2023 06:28 Ako na Bjelašnici mozes naci jos do 4000 KM nije lose investirati. Nece jos dugo biti gradnje gore i cijene ce rasti. Ali da od iznajmljivanja ocekujes neki povrat tesko ,jer sezona je kratka
Pa čuj, uglavnom da...
Ne znam koliko je isplativa investicija dignut kredit od 200 hiljada i kupit gore apartman jer kad bi se ta investicija vratila...!?
To je neka moja računica/mišljenje.
Bolje kupiti na moru. (ako se može kupiti jer su cijene ogromne, ali opet kako za koga).
Last edited by hava123 on 11/12/2023 08:56, edited 1 time in total.
Karikaturist

#16366 Re: Cijene stanova All about

Post by Karikaturist »

I, ima li neko iskustva ili je bar cuo i imao nekoga ko je kupovao/bio zainteresovan ili je kao i obicno iz supljeg u prazno :D
Last edited by Karikaturist on 11/12/2023 08:54, edited 1 time in total.
moimoi

#16367 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

citroen xm wrote: 10/12/2023 22:47 Vidiš, gledamo iz različitih uglova. Ja o povratu ne razmišljam, radim sve kako meni odgovara i za sebe. I gle, svaka odluka koju sam tako donio je bila prava i da hoću, finansijski bi mi se mnogo isplatila.
Pa zato sto, koliko sam shvatila, ne ulazes nikad vise od 500-600 po m2. Logicno da ce ti se isplatiti :D
Ja se pitam koliko bi se isplatilo uloziti vecu lovu koja se spominje u stan na alipasinom.A misljenja sam da ne bi.
Haris.ba

#16368 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

hava123 wrote: 11/12/2023 08:50
Haris.ba wrote: 11/12/2023 08:32
Pa čuj, uglavnom da...
Ne znam koliko je isplativa investicija dignut kredit od 200 hiljada i kupit gore apartman jer kad bi se ta investicija vratila...!?
To je neka moja računica/mišljenje.
Bolje kupiti na moru. (ako se može kupiti jer su cijene ogromne, ali opet kako za koga).
Pa zavisi gdje zivis. Ako si u Sarajevu i hoces da imas apartman na havi kojem brzo mozes doci, pratiti goste, koristiti kad hoces - isplati se u smislu da na kraju balade imas kapital u apartmanu kolimo toliko zasticen od inflacije i od iznajmljivanja djelimicno pokrivenu amortizaciju i kredit.
Tesko da ces imati povrat na 7-8 godina.
hava123

#16369 Re: Cijene stanova All about

Post by hava123 »

Naravno.
Moj komentar je bio na Bjelašnicu.
Ako radiš, moraš nekog angažovat da očisti, dočeka gosta-mora doći do Bjelašnice tj. moraš nekog platiti da sve to uradi.

Ako je negdje u gradu, lakše je.

A i da si na čistoj nuli, platiš kredit režije, sve ostalo.. Nema zarade..
Haris.ba

#16370 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

hava123 wrote: 11/12/2023 09:15 Naravno.
Ako radiš, moraš nekog angažovat da očisti, dočeka gosta-mora doći do Bjelašnice tj. moraš nekog platiti da sve to uradi.

Kako mislis nema zarade? Imas apartman? Ili, ti mislis malo je to?
izbjeglica_iz_besmisla

#16371 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

citroen xm wrote: 10/12/2023 21:59 Pa samo pođi od toga šta se dobije kada se kupi nov stan. Gdje je tu kuhinja i ostali namještaj? Nema ni šarafa...

Cini mi se da nisi bas prosjecan "stanokupac" po pitanju radova i renoviranja, ako si organizirao takve stvari. A ksd znas materiju, normalno da ces znati izvuci maksimum za te pare i da sigurno mozes izvesti samo renoviranje (bez opremanja) izvuci za 500 KM. Sto je super za tebe, ali treba biti svjestan da vecina to nece moci (a da ne rade sami neke stvari). Cisto da se napomene ta razlika.

Tako i ja odem sebi i zeni skontam put nedje daleko za OK lovu a ostalima bude mrsko peglati se (ili se boje) pa kesiraju 30% vise nekoj agenciji. Uvijek je tako bilo, i neka je.
hava123

#16372 Re: Cijene stanova All about

Post by hava123 »

Haris.ba wrote: 11/12/2023 09:16
hava123 wrote: 11/12/2023 09:15 Naravno.

Kako mislis nema zarade? Imas apartman? Ili, ti mislis malo je to?
Pa kakva ti je zarada ako digneš kredit od 200 hiljada i mjesečno zaradiš da platiš režije i kredit , bez da ti išta ostane sa strane.
moimoi

#16373 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Zar nije logicnije kupiti vikendicu, ako vec zelis imati nesto u prirodi, nego apartman? Mimo ski sezone, sta imas od tog apartmana i kome mozes rentati?
Mislim da vecina ide u prirodu da bi provodili vrijeme vani, sto znaci sjedili vani, rostiljali etc. Ne znam koliko je to moguce u apartmanskom naselju :D doduse.
Haris.ba

#16374 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

hava123 wrote: 11/12/2023 09:23 Pa kakva ti je zarada ako digneš kredit od 200 hiljada i mjesečno zaradiš da platiš režije i kredit , bez da ti išta ostane sa strane.
Odlicna. Na kraju balade ti ostane apartman sa vecom cijenom nego za sta je kupljen i fakticki otplacen sam od sebe.
Jesi ti ikad ista kupila od nekretnina?
moimoi wrote: 11/12/2023 09:31 Zar nije logicnije kupiti vikendicu, ako vec zelis imati nesto u prirodi, nego apartman? Mimo ski sezone, sta imas od tog apartmana i kome mozes rentati?
Mislim da vecina ide u prirodu da bi provodili vrijeme vani, sto znaci sjedili vani, rostiljali etc. Ne znam koliko je to moguce u apartmanskom naselju :D doduse.
Imaju oni prizemi apartmani gdje imas i za rostilj mjesta. Ali, nema njih puno.

Ali, vikendica je veca obaveza od apartmana. Sve ima svoje pluseve i minuse.
Ima raje renta apartmane i ljeti. Zabave, kurvaluci i slicno.
hava123

#16375 Re: Cijene stanova All about

Post by hava123 »

Haris.ba wrote: 11/12/2023 09:32 Odlicna. Na kraju balade ti ostane apartman sa vecom cijenom nego za sta je kupljen i fakticki otplacen sam od sebe
A kad je kraj balade, za 20 godina...

Ovo, ostane ti apartman sa većim cijenom stoji ako je kupljen do 2019.
Post Reply