Pobogu, to pitas sebe i sam sebi dajes odgovor.Hakiz wrote: ↑07/12/2023 23:33Znam zašto baš njega pitam, baš za Bošnjak.palermo wrote: ↑07/12/2023 23:15Dobro su ti ljudi rekli, Zasto ne postavis pitanje srpske ili hrvatske nacije. Zasto Bosnjaka.Hakiz wrote: ↑07/12/2023 21:33
Ne treba niko objašnjavati zašto je pripadnik nekog naroda.
Ali, bilo bi lijepo da zna koje su karakteristike tog naroda kojem kaže da pripada, a koje taj narod razlikuju od drugih naroda. Jer, da nema tih razlika, ne ni postojali različiti narodi, bio bi samo jedan, to jeste nijedan.
Dakle:
Poštujem, bespogovorno, da si Bošnjak.
Pitanje: Šta nekoga čini Bošnjakom?
Usput odgovor na tvoje pitanje je: neko je Bosnjak zato sto ima osjecaj zajednicke pripadnosti koji uobicajeno dolazi jer dijele isti jezik, teritoriju kulturi, imaju isto historijsko sjecanjre, mitove uz koje su odrasli...itd....
Svaki narod ima osjećaj zajedničke pripadnosti. Itd. Pitanje je šta je konkretno Bošnjak. Da li Bošnjak kao dio svog kulturnog naslijeđa priznaje stećak ili islam ili i stećak i islam. Ako priznaje stećak, da li je stećak dio istorijdkog naslijeđa Hrvats, Srbina. Ako jeste, u čemu sr razlikuju, itd.
Ja kao dio svog kulturnog naslijeđa prihvatam i samostan u Fojnici i Begovu džamiju. Ćirilicu i latinicu. Sevdalinku i simfoniju. Kojem narodu pripadam?
Usput, ne vidim zasto bi sevdalinka proturjecila simfoniji, stecak dzamiji itd.
Da li bi vilo bolje da smo ostavili Muslimani....bi li tada bila necija podvala kao sto jeeto iznova saznajemo i kako se ovdje cesto tvrdi, , je podvala bilo bosnjastvo...