SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

auspuhc

#73276 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by auspuhc »

Chmoljo wrote: 06/12/2023 00:37 Inace, evo ga, uhvacen u trenutku prije smrtonosnog napada, brnjica iz raja izasla

Image
Zamisli ovakvo stvorenje ne voliti. Pa odmah znas da se radi o smecu od osobe.
Bullet Tooth Tony

#73277 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bullet Tooth Tony »

zdruzdjo wrote: 05/12/2023 23:24
Bullet Tooth Tony wrote: 05/12/2023 23:02
Sta ako ja ne vjerujem u tvoju sposobnost usmjeravanja glasovnim komandama jer nit znam ko si ni sta si ni kakvii su ti psi nego ocekujem da su na povodcu ? Kako se nosis sa tim ja kazem da im stavis povodac ?
Sad cu biti ekstremno "u kost".

A šta ako ja, dok prolazis pored mene, ne vjerujem da si ti normalna i lucidna osoba, nego mislim da si psihoticni manijak koji ispod jakne ima 30cm noz i da ces trznuti isti i isjeci mene po licu i vratu. Jel treba da ocekujem da te neko vodi na povodcu ili da ti stavi ludacku kosulju dok prolazis pored mene.
Naravno da treba povodac za zivotinje, ali to je plafon sto ces dobiti. Ja necu prelaziti na drugu stranu ulice kad mi u susret ide npr neki selefija sa pokrivenom hanumom.
Plafon sto cu ja traziti od tebe je ono sto zakon nalaze od tebe, zakon drzave u kojoj zivis ...nista drugo ... ako je zakon brnjica i povodac to ocekujem .. ako nije ..ne ocekujem niti trazim

To sto ste se upalili ko kutnjak to je vas problem.. mene ne zanima nista drugo ... ni vasa vjera ni sto ni zasto imate psa, gdje ga vodate...

Postujte zakon i respektujte ostale ljude sa kojim zivite

Ja sam imao 4 vlastita psa a imam oziljak na ruci od tudjeg psa koji nije bio na povodcu i koji je napao mog psa koji je uredno imao sve
noviclan

#73278 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

auspuhc wrote: 06/12/2023 05:47
Chmoljo wrote: 06/12/2023 00:37 Inace, evo ga, uhvacen u trenutku prije smrtonosnog napada, brnjica iz raja izasla

Image
Zamisli da ima bjesnilo ...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#73279 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

noviclan wrote: 06/12/2023 08:09
auspuhc wrote: 06/12/2023 05:47

Image
Da, sigurno bi mu bio ovakav gard da ima bjesnilo.

Mozemo zamisliti i da je ratni zlocinac. Mislim, kad nas je vec krenulo...
Chloe
Photo mod

#73280 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

Chmoljo wrote: 06/12/2023 00:37
Image
.... meeedeeeen jeeeeeeee .......... Image
nivla

#73281 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

problem je bio sto je lik imao stereotipni izgled vehabije sto je skrbniku psa zasmetalo pa je sebi dao za pravo da komentarise sve ono sto ga se ne tice pa izmedju toga i licemjernost “vehabije”, dakle ne branim “vehabiju” ali mi smeta i taj odnos drustva koje ih ne prihvata i prikazuje negativnijim nego sto jesu svaki od njihovih postupaka samo zbog brade i skracenih pantalona, a to su samo ljudi kao i drugi koji nas okruzuju, vecina za koje znam nisu cak ni agresivni i rade svoj posao, karakteristika je da ih drustvo drugacije posmatra jer nose bradu, da nije “vehabija” forumas bi vec nasao neki drugi stereotipni prikaz ali ne bi ukljucio vjerovanje doticnog u pricu, cak je i puhalo radio reportazu u maoci iz koje se dalo vidjeti da su to ljudi kao i saki drugi
meni vise smetaju narkomani koji se okupljaju oko zgrada, pijanice koje smrde na 10m jer su se 20 puta upisali i usrali u onoj odjeci, vlasnici opasnih i manje opasnih pasa koji govore nece on a tamo nidje brnjice i nikojeg kurca koji bi ostatku svijeta dao neki osjecaj sigurnosti, smetaju mi i ovi silni sisa barovi, auta na trotoaru kod nekadasnjeg barlotija i komplet sklop osoba koji to posjecuje ali opet ni na koji nacin to ne povezujem sa vjerovanjem doticnih vec iskljucivo odsustvom bilo kakve kulture
Chloe
Photo mod

#73282 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

nivla wrote: 06/12/2023 08:20 problem je bio sto je lik imao stereotipni izgled vehabije sto je skrbniku psa zasmetalo pa je sebi dao za pravo da komentarise sve ono sto ga se ne tice pa izmedju toga i licemjernost “vehabije”, dakle ne branim “vehabiju” ali mi smeta i taj odnos drustva koje ih ne prihvata i prikazuje negativnijim nego sto jesu svaki od njihovih postupaka samo zbog brade i skracenih pantalona, a to su samo ljudi kao i drugi koji nas okruzuju, vecina za koje znam nisu cak ni agresivni i rade svoj posao, karakteristika je da ih drustvo drugacije posmatra jer nose bradu, da nije “vehabija” forumas bi vec nasao neki drugi stereotipni prikaz ali ne bi ukljucio vjerovanje doticnog u pricu, cak je i puhalo radio reportazu u maoci iz koje se dalo vidjeti da su to ljudi kao i saki drugi
meni vise smetaju narkomani koji se okupljaju oko zgrada, pijanice koje smrde na 10m jer su se 20 puta upisali i usrali u onoj odjeci, vlasnici opasnih i manje opasnih pasa koji govore nece on a tamo nidje brnjice i nikojeg kurca koji bi ostatku svijeta dao neki osjecaj sigurnosti, smetaju mi i ovi silni sisa barovi, auta na trotoaru kod nekadasnjeg barlotija i komplet sklop osoba koji to posjecuje ali opet ni na koji nacin to ne povezujem sa vjerovanjem doticnih vec iskljucivo odsustvom bilo kakve kulture
:thumbup:
Karikaturist

#73283 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Karikaturist »

auspuhc wrote: 05/12/2023 19:46
Zoooka wrote: 05/12/2023 19:45
drug_profi wrote: 05/12/2023 19:33 Da ti kažem nešto o njihovoj religioznosti.

Ide onaj jedan kratkih pantola kao u transu prema džamiji. Moji psi su na travnjaku njuše žbunje, 5 metara od staze.
On silazi sa staze i ide prema njima usput podižući kamen da ih gađa.

Vile su ga pronosale.
Nabijem i njega i to u šta on vjeruje.
Kaže smetaju mu ne može da prođe.

Zato su mu selama puna usta.

Odličan primjer. Ljudi misle da ako si vjernik da si automatski dobar čovjek.
Ko ne voli zivotinje ne moze biti dobar covjek.
:lol:
Volite li onda anakonde i divlje svinje i komarce i sve te jebene nakaze.
Koje preseravanje od diskusije :lol:
Laplace

#73284 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 05/12/2023 18:13
Laplace wrote: 05/12/2023 16:53
Ateista wrote: 05/12/2023 15:25

Upravo to, ne znam sta se desavalo i koji je razlog svadje ali djeluje da je nana bila bas bezobrazna, mozda htjela da udje bez karte a vozac nije dao pa se raspravljali, kako god oboje papci ispadose, i nana zbog dosadjivanja a i on zbog guranja.
Koliko sam pohvatao, nije htjela da kupi kartu. Čini mi se da pred kraj snimka, prije nego što ju je izgurao, vozač priča o nekakvih 170 KM za koliko je zbog nje kratak. Moguće da joj nije prvi put da pokušava da se vozi bez karte i da je nekad uhvaćena (revizija) bez karte a u tom slučaju i vozač bude kažnjen.
Pisao je neko na komentarima da je lik imao vec scenu sa doticnom i da su njemu naplatili kaznenu kartu od 147KM. Dakle kad kontrola zatekne putnika bez karte onda rebnu vozaca.
Jutros sam opet čitao komentare. Izgleda da se ta žena vozika po Sarajevu gradskim prevozom i bar pola vožnji ne plati. Stari ljudi znaju biti baš drski i bezobrazni, a to se i na snimku jasno čuje.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#73285 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by teskeredzic_22 »

U Bosni i Hercegovini već godinama nije evidentiran niti jedan - jedini slučaj bjesnila kod životinja , niti u Hrvatskoj.
U Srbiji jeste.

Zakonska obaveza je godišnje vakcinisati psa protiv bjesnila vakcinom koja košta između 20 i 30 KM u zavisnosti od veterinara.
Kraj priče.

Zamisli da te bruda spuca štosem jer si prijavio nepropisno parkirano vozilo koje je zauzelo tri parking mjesta , onemogućilo prolazak invalidu , majci koja vozi dijete u kolicima ili staroj osobi sa hodalicom , da bi on popio kafu ocam' ?

Šta misliš šta je češće , bjesnilo koje odavno nije registrovano a vakcinacija zakonski propisana ili bruda koji je odavno registrovan ?
Zašto braća ne reaguju na brude ? Ne ugrožavaju ih , ne smeta im usaglašavanje opšte kulture sa njihovom kulturom religije ili se jednostavno samo boje i neće da se zamjeraju , a kera je puno lakše nabiti nogom ?
Cherry-Cherry

#73286 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Cherry-Cherry »

last mohicans wrote: 05/12/2023 21:49
Cherry-Cherry wrote: 05/12/2023 21:45 Svaki cuko je čistiji i uredniji od vehabija. I bolja osoba.
Psi nisu osobe, to su živiotinje koje se vode instiktima, nemaju razum, um, kontaš? Jedino ako si sarkastičan..
Pojma nemaš. Psi imaju emocije i osobine. I bolje su osobe od kvazivjernika i krezavih vehabija.
Laplace

#73287 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

sime_cipol wrote: 05/12/2023 18:17 Ja bih ugasio bus i zovnuo policiju. To je trebao i on uraditi. Tu sva prica zavrsava.
To jeste rješenje, ali znaš našu policiju. Znači, najmanje pola sata stajanja u mjestu.

Sad zamisli da ti kreneš na posao ili na neku neodložnnu obavezu ilil zadatak, nemaš auto ili zbog gradsek gužve koristiš gradski prevoz. Sve ti je uklopljeno u nekih desetak minuta a onda neka stara žena neće da plati kartu (koju ti uredno plaćaš) i pola sata se svađa sa vozačem dok ne dođe policija. A onda policija obavlja uviđaj, razgovore, ne smiju ni oni primijeniti neku silu jer bi prošli isto kao i vozač, bar u očima javnosti (vidjeli smo to kad su mlatili one džeparoše koji su im bježali po krovovima). Znači, najmanje sat zastoja za sve putnika.

Žena se vozika po Sarajevu gradskim prevozom iz ćejfa a neće da plaća karte. Vjerovatno nije jedina. I šta će policija tu uraditi? odvesti je u stanicu, obaviti razgovor, sve zavesti u protokol i sljedeći put ista priča (a sljedeći put može biti za petnaestak minuta).

Ova situacija je slična sa problemom tolerisanja netolerancije.
teskeredzic_22

#73288 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by teskeredzic_22 »

nivla wrote: 06/12/2023 08:20 problem je bio sto je lik imao stereotipni izgled vehabije sto je skrbniku psa zasmetalo pa je sebi dao za pravo da komentarise sve ono sto ga se ne tice pa izmedju toga i licemjernost “vehabije”, dakle ne branim “vehabiju” ali mi smeta i taj odnos drustva koje ih ne prihvata i prikazuje negativnijim nego sto jesu svaki od njihovih postupaka samo zbog brade i skracenih pantalona, a to su samo ljudi kao i drugi koji nas okruzuju, vecina za koje znam nisu cak ni agresivni i rade svoj posao, karakteristika je da ih drustvo drugacije posmatra jer nose bradu, da nije “vehabija” forumas bi vec nasao neki drugi stereotipni prikaz ali ne bi ukljucio vjerovanje doticnog u pricu, cak je i puhalo radio reportazu u maoci iz koje se dalo vidjeti da su to ljudi kao i saki drugi
To je njihov izbor.

S obzirom da sami biraju načinom odijevanja "da im na čelu piše" da pripadaju određenoj religiji , moraju snositi sve pozitivne strane kao i predsrasude prema takvim ljudima ako uopšte postoje. A predrasude postoje svuda o svakome ?

Kako ljudi reaguju na Fuada Backovića ? Zašto , zato što je on to tako izabrao. Stotine hiljada ljudi kod nas baš boli briga da li je neko homoseksualac ili nije ali kad on krene u promociju svih tih nekih negativnih aspekata koje homoseksualna promocija nosi i kojima ljudima bodu oči , naravno da će reagovati , ili ga htjeti tući i slično.

I u jednom i u drugom slučaju , predrasuda dolazi ili od straha ili od nepoznavanja situacije.

Poenta je da neko samo zato što je vjernik , ne može imati bilo kako drugačiji status od bilo kog drugog čovjeka u odnosu na zakonske propise sve dok ne dođemo u situaciju da smo ukinuli sekularnu državu.

To apsolutno ne znači naravno da bilo ko treba biti ugrožen ili sataniziran ili se boriti sa predrasudama samo zato što je vjernik.

Religija je privatna stvar i mora biti omogućena sloboda upražnjavanja iste svakom ko to želi.
Nametanje religijskih standarda drugima koje to ne interesuje ili ih ne žele nije privatna stvar.

Istina je na pola puta.

Posjedovanje pasa u Bosni i Hercegovini je dozvoljeno.
Potrebno je uvesti zakon da se zabrani držanje pasa na lancu i da se svi vanjski psi smjeste u boksove koji površinom i visinom trebaju biti u skladu sa veličnom psa.
Treba nam registar pasa kojeg nemamo.
Treba nam registar opasnih pasa kojeg nemamo.
Iza psa treba očistiti izmet UVIJEK I SVAKI PUT nevezano gdje pas obavlja nuždu.
Psa treba voditi na povocu da ne smeta drugim prolaznicima , da ih ne dodiruje , ne njuši ako to sami ne žele , imalo to veze ili ne sa religijom to je opšta kultura.

Vrlo jednostavno.
Last edited by teskeredzic_22 on 06/12/2023 09:08, edited 3 times in total.
Laplace

#73289 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Zoooka wrote: 05/12/2023 19:45
drug_profi wrote: 05/12/2023 19:33 Da ti kažem nešto o njihovoj religioznosti.

Ide onaj jedan kratkih pantola kao u transu prema džamiji. Moji psi su na travnjaku njuše žbunje, 5 metara od staze.
On silazi sa staze i ide prema njima usput podižući kamen da ih gađa.

Vile su ga pronosale.
Nabijem i njega i to u šta on vjeruje.
Kaže smetaju mu ne može da prođe.

Zato su mu selama puna usta.

Odličan primjer. Ljudi misle da ako si vjernik da si automatski dobar čovjek.
To propovijedaju vjeroučitelji. Po njima je vjernik dobar čovjek po definiciji a ateista (ili pripadnik druge religije) loš čovjek po definiciji. Nema tu dobrih i loših djela, samo naš=dobar, njihov=loš.
DaysleepeR

#73290 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Ja koliko sam shvatio, čovjeku je zasmetalo što je krenuo po kamen da gađa pse.
Da imam psa i da neko krene sa kamenom na mog psa, dobio bi isti u glavu prije nego bi imao priliku da ga baci.
To je nedopustivo ponašanje, ne znam ko da si.
Chloe
Photo mod

#73291 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

teskeredzic_22 wrote: 06/12/2023 08:52

U Bosni i Hercegovini već godinama nije evidentiran niti jedan - jedini slučaj bjesnila kod životinja , niti u Hrvatskoj.
U Srbiji jeste.

Zakonska obaveza je godišnje vakcinisati psa protiv bjesnila vakcinom koja košta između 20 i 30 KM u zavisnosti od veterinara.
Kraj priče.

Zamisli da te bruda spuca štosem jer si prijavio nepropisno parkirano vozilo koje je zauzelo tri parking mjesta , onemogućilo prolazak invalidu , majci koja vozi dijete u kolicima ili staroj osobi sa hodalicom , da bi on popio kafu ocam' ?

Šta misliš šta je češće , bjesnilo koje odavno nije registrovano a vakcinacija zakonski propisana ili bruda koji je odavno registrovan ?
Zašto braća ne reaguju na brude ? Ne ugrožavaju ih , ne smeta im usaglašavanje opšte kulture sa njihovom kulturom religije ili se jednostavno samo boje i neće da se zamjeraju , a kera je puno lakše nabiti nogom ?
Nabijanje psa nogom sam vidjela od strane razno raznih ljudi, a i vjernici su samo ljudi.

Obzirom na broj lutalica, na incidente kad su u čoporima napadali i odrasle i djecu ( kod nas je jedan slučaj napada na dijete popraćeno raznim protestima i akcijama da se nešto poduzme s psima lutalicama, nakon toga smo dobili azil za pse), nije povod uvijek "mržnja" prema psima, često je strah jači od svega.
Moja starija kćerka pri odlasku u školu se uplašila kad je čopor za njom išao i lajao, gledajući iza sebe, pala je niz put, oni se nadvili nad nju, dijete bilo izlupano i krvavo, uplašeno, da sam je u hitnu morala voziti. To je trauma. Životinje preVoli al i danas ima dozu straha kad vidi pse lutalice.
Nije sve crno-bijelo.
Ateista

#73292 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Kakvih sve gluposti covjek moze procitati, a sve zbog bespotrebne mrznje prema zivotinjama...

Nemam psa niti sam ga ikad imao, ali kad god pored mene prodje neko sa psom nasmijem se psu i pogledam ga najvise da dam do znanja da nisam jedan od tih zadojenih mrznjom i da mi isti ne smeta iako nemam psa, jer znam kroz sta prolaze vlasnici istih i kako se mnogi ponasaju prema njima bez ikakvog razloga.
Rockefeller

#73293 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Rockefeller »

Samo nek pokupe govna poslije i to je to.
teskeredzic_22

#73294 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by teskeredzic_22 »

Chloe wrote: 06/12/2023 09:07

Nabijanje psa nogom sam vidjela od strane razno raznih ljudi, a i vjernici su samo ljudi.

Obzirom na broj lutalica, na incidente kad su u čoporima napadali i odrasle i djecu ( kod nas je jedan slučaj napada na dijete popraćeno raznim protestima i akcijama da se nešto poduzme s psima lutalicama, nakon toga smo dobili azil za pse), nije povod uvijek "mržnja" prema psima, često je strah jači od svega.
Moja starija kćerka pri odlasku u školu se uplašila kad je čopor za njom išao i lajao, gledajući iza sebe, pala je niz put, oni se nadvili nad nju, dijete bilo izlupano i krvavo, uplašeno, da sam je u hitnu morala voziti. To je trauma. Životinje preVoli al i danas ima dozu straha kad vidi pse lutalice.
Nije sve crno-bijelo.
Slažem se.
Ispravio sam se u novom postu i prije tvoje replike.
Svi smo samo ljudi :thumbup:

Rasprava u religijskom kontekstu je krenula jer su čovjeku htjeli nabiti na nos da mrzi religiju jer je štitio svoje pse od potencijalnog napada osobe koja fizičkim izgledom tvrdi da upražnjava religiju.

Da vodimo računa jedni o drugima ništa od ovoga ne bi bilo.
To se prije rata zvalo "Priroda i društvo" u školama :D
Haris.ba

#73295 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Laplace wrote: 06/12/2023 08:59
Žena se vozika po Sarajevu gradskim prevozom iz ćejfa a neće da plaća karte. Vjerovatno nije jedina. I šta će policija tu uraditi? odvesti je u stanicu, obaviti razgovor, sve zavesti u protokol i sljedeći put ista priča (a sljedeći put može biti za petnaestak minuta).
Ima kazna, neka joj napisu prekrsaj. Na kraju, neka rade svoj posao.

A, to sto se bus nece voziti nije problem vozaca. Nisam jednom vidio kako narod verbalno napada onoga sto nema karte jer vozac nece da vozi. Izadju brzo.
Laplace

#73296 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

nivla wrote: 05/12/2023 21:18 za crne hronike je da vecina vlasnika pasa smatra da je sasvim uredu da vodaju pse bez brnjice jer nece njihov pas
ima i normalnih vlasnika ali to je mizeran procenat u odnosu na ogromnu vecinu koja se ne pridrzava toga da pas treba imati povodac i brnjicu , da kad se posere da treba ocistiti(nisam jednom na semaforu stao na govno posebno oko vilsa i aleje lipa)
na kraju vlasnici mogu kao i roditelji o svojoj djeci, o svojim psima mislit sve najbolje ali ne citaju ostali ljudi misli i ne osjecaju se lagodno kad pored njih prolazi pas
ovdje je karakterizacija bila da je to vehabija, pa eto otkud vehabiji pravo da se boji psa, da je neko ko nije tako karakteristicnog izgleda ne bi ni bilo komentara
Povodac bi trebao biti dovoljan, bar ako nije riječ o opasnoj vrsti. Recimo, u Italiji su ljudi pse vodili na povocu, nijedan nije imao brnjicu. Btw, nigdje nisam vidio psa lutalicu.

U vezi sa gađanjem pasa kamenom, ovdje je (koliko sam shvatio) riječ o gađanju pasa koji su bili daleko, mirni i ni na koji način nisu ugrožavali vehabiju. Takva praksa gađanja pasa iz čista mira je jedan od glavnih uzroka agresivnosti pasa lutalica. Loš odnos prema tim životinjama vraća nam se kao bumerang. Nažalost, u pravilu se vraća nekome ko ni kriv ni dužan naiđe na agresivnog psa.

Dakle:
- Ljudi su krivi što psi lutalice postoje.
- Ljudi su rivi što psi lutalice formiraju čopore.
- Ljudi su krivi što su psi lutalice agresivni (pri tome ne mislim na rase poje su po sebi agresivne nego na pse koji su bili mirni pa postali agresivni zbog ovakvih kao spomenuti vehabija).

Sjećam se jedne prilike kad lik elektrošokerom prepada psa. Pas lutalica, viđao sam ga često, odbačen i prepadnut od svih, plaši se svoje sjene i bježi kad mu priđeš na deset metara, taj ne samo da ne bi napao nikoga nego se plaši prići kad mu daješ hranu. Ali, sa takvim tretmanom vjerovatno će brzo da zamrzi ljude i postane agresivan.
nivla

#73297 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

kako znati da psi koji stoje na livadi nisu lutalice ako nisu na povodcu, nekom je 5m taman i daleko nekom se cini i suvise blizu, nije gadjao nego uzeo kamen ako bude morao reagovati, nije iz cista mira mozda su ga tako vec ranije napali psi
al eto sta zna praznoglavi vehabija, koji mozda nije vehabija nego cetnik
HelaS

#73298 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

sime_cipol wrote: 05/12/2023 18:17 Ja bih ugasio bus i zovnuo policiju. To je trebao i on uraditi. Tu sva prica zavrsava.

Ja bih joj platio te dvije marke, bilo da sam vozač, bilo da sam putnik. Iživljavanje nad staricom, na njegov način, nije samo za otkaz, nego i za jednomjesečni zatvor i psihijatrijsko posmatranje.
Laplace

#73299 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

nivla wrote: 05/12/2023 22:01 ne znas jel bez razloga, mozda je iz straha, na kraju nije nista uradio, eventualno bi uradio da ga je neki od tvojih pasa zaskocio
sto se namaza tice da ga je taj pas ocesao morao bi ponovit abdest a ako je zurio u dzamiju da klanja farze dzematile jer je tako veca nagrada za sevape onda bi zbog ponovnog uzimanja abdesta mozda to i preskocio, mozda mu se gadi abdestiti u abdesthani u dzamiji jer je dosta ljudi koja tamo abdesti dosta peksinjava(razlog zasto rijetko abdestim u dzamiji) i ne poznaje nikakve higijenske norme(opet manjak edukacije a ne vjerovanja)
Išao sam možda tridesetak puta ili više u džamiju, uglavnom na džumu, i svaki put sam abdest uzimao u abdesthani u samoj džamiji. Dođem nešto ranije i obavim sve. Ako nemam vremena da sve to obavim, ne dođem i to je to. Nepotrebno nasilje prema bilo kome, čovjeku ili životinju, po mom shvatanju vjere obesmišljava namaz i ukida eventualnu nagradu.
Chloe
Photo mod

#73300 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

teskeredzic_22 wrote: 06/12/2023 09:13
Chloe wrote: 06/12/2023 09:07

Nije sve crno-bijelo.
Slažem se.
Ispravio sam se u novom postu i prije tvoje replike.
Svi smo samo ljudi :thumbup:

Rasprava u religijskom kontekstu je krenula jer su čovjeku htjeli nabiti na nos da mrzi religiju jer je štitio svoje pse od potencijalnog napada osobe koja fizičkim izgledom tvrdi da upražnjava religiju.

Da vodimo računa jedni o drugima ništa od ovoga ne bi bilo.
To se prije rata zvalo "Priroda i društvo" u školama :D
Ne možemo. JA na prvih sto mjesta ( UNiP) pa onda drugima šta ostane, uglavnom ništa jer opet sebe najVolimo, taman posla da bi se "trošili" ili "savili" za nekog ili nešto .... naravno, ako se plaća onda bi moglo .... :lol: ljubav prema sebi je najbitnija - današnja psihologija življenja, kulture kao i prirode i društva. :kafa1:
Post Reply