SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

last mohicans

#73226 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Bloo wrote: 05/12/2023 22:08
last mohicans wrote: 05/12/2023 21:48 Možda ima razloga, uplašio se, ranije preživio napad, napali mu dijete...xy stvari. Da se informišeš da islamski svjetonazor ne govori pohvalno o psima, ne bi to izjavio. Zabranjeno ih je drzati u kući, van kuće kao čuvara doma ili stada nije zabranjeno. Kada te pas onjuši, recimo, njegova izlučevina se smatra nečistom, mora se odjeća i abdest promijeniti. Eto, možda je to bio primarni razlog. Ne da mu odmah vjeru proglasiš lažnom. Prilično teška opaska.
Ali nigdje se ne navodi da je odobreno zlostavljanje pasa.
Zlostavlja mene njegovo govno na sred ulice, u užoj jezgri grada, od istih tih vlasnika. Kada se budu kazne uvele za kažnjavanje takvih, onda neka uvedu i kazne za plašenje psa kamenom, ne znam da je nekom oko izbijeno u takvim situacijama, pa da ga karakterišemo kao zlostavljanje. I ti si poput profija, jel kakva vjerska netrpeljvostt, iskačeš iz paštete, direktom. De se barem malo prikrij.
drug_profi

#73227 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

nivla wrote: 05/12/2023 22:01 ne znas jel bez razloga, mozda je iz straha, na kraju nije nista uradio, eventualno bi uradio da ga je neki od tvojih pasa zaskocio
Ponavljam. Psi su bili 5 metara od asfaltirane staze, njušili žbunje. ja stojim na rubu staze i motrim ih jer su tu bez povodca jer nema ljudi u blizini. Vidim ide taj staziom i samo skreće na travu i prema njima.
Ponašanje meni sasvim iracionalno i ne mogu se zakleti da u tim očima ima uopšte razuma. Stao sam pred njega i raširio ruke. Kaže smetaju mi ne mogu da prođem. šta ne možeš, sišao si sa staze maksuz da praviš belaj. Smetaju mi, navro on.
Šta je dalje bilo nije za priču. I ja sam pretjerao, ali sam je tražio jbg.
Bloo
Globalna šefica

#73228 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

last mohicans wrote: 05/12/2023 22:12
last mohicans wrote: 05/12/2023 21:48 Možda ima razloga, uplašio se, ranije preživio napad, napali mu dijete...xy stvari. Da se informišeš da islamski svjetonazor ne govori pohvalno o psima, ne bi to izjavio. Zabranjeno ih je drzati u kući, van kuće kao čuvara doma ili stada nije zabranjeno. Kada te pas onjuši, recimo, njegova izlučevina se smatra nečistom, mora se odjeća i abdest promijeniti. Eto, možda je to bio primarni razlog. Ne da mu odmah vjeru proglasiš lažnom. Prilično teška opaska.
Zlostavlja mene njegovo govno na sred ulice, u užoj jezgri grada, od istih tih vlasnika. Kada se budu kazne uvele za kažnjavanje takvih, onda neka uvedu i kazne za plašenje psa kamenom, ne znam da je nekom oko izbijeno u takvim situacijama, pa da ga karakterišemo kao zlostavljanje. I ti si poput profija, jel kakva vjerska netrpeljvostt, iskačeš iz paštete, direktom. De se barem malo prikrij.
Ja sam za uvodenje kazni. I za edukaciju naroda i narodnosti o tome šta su kućni ljubimci i način imanja kućnog ljubimca.
Ne pada mi na pamet da se prikrivam, nisam ja hinjak ko vjernici. :D
last mohicans

#73229 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

drug_profi wrote: 05/12/2023 22:08
last mohicans wrote: 05/12/2023 21:57 Hazime,imamo Bingo. Profi osvojio Nobela. Mozda neku vrstu osjećaja,lojalnosti i vezanosti za vlasnika, ali da imaju razum si se prosuo ko riža. Daj nam neku studiju koja to potvrđuje. Očito se ti smatraš bog psu, otuda neskrivena mržnja prema svemu što ima vjerski predznak, doduše islamski predznak, radije. Nisam primjetio da katoličanstvo anatemišeš.
Pa da živim među katolibanima bezbeli bi mi bili prvi na spisku za hejtat.
Vidim ja da ti mene mjeriš po porijeklu.
A to care moj samo o tebi govori i o tvojoj vjeri.
Jer mi se čini da si zaboravio da je stvoritelj stvori i tebe i katolike i mene ćafira i ove pse da nas testira kakvi smo zapravo... ili smo samo licemjeri.

Psi, kao i sve više životinje, imaju i inteligenciju i osjećaje, i razum... to ne želi da vidi onaj ko to neće da prihvati, a neće jer mu se kosi sa svjetonazorima.

I da ti dodam još o tom tzv. islamskom učenju o psima (daj mi molim te navedi referencu za to):
Ima jedna mlada porodica. Otac outfitom vehabija, majka pokivene kose, dvoje djece brat i sestra cca. 4-5 godina. Slatka dječica vesela i vaspitana.
Uvijek me pita smiju li djeca malo pomaziti cuke. Naravno da smiju, i moje cuke vole djecu. Ova mlađa je na sedmom nebu kad je okružena djecom.
I on sam i njegova supruga rado pomiluju pse.
E za mene je njihova vjera čista i najčišća jer isijava ljubav prema svakom stvoru.
I bilo bi me stid kada bih ih ičim uvrijedio.
Pereš se, nevješto, evo ti stav IZ, da ne navodimo selefijske autorite :mrgreen:
https://islamskazajednica.ba/component/ ... e?id=10024
last mohicans

#73231 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Bloo wrote: 05/12/2023 22:16
last mohicans wrote: 05/12/2023 22:12

Ja sam za uvodenje kazni. I za edukaciju naroda i narodnosti o tome šta su kućni ljubimci i način imanja kućnog ljubimca.
Ne pada mi na pamet da se prikrivam, nisam ja hinjak ko vjernici. :D
Eto da se jednom i složimo.
drug_profi

#73232 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

last mohicans wrote: 05/12/2023 22:03
drug_profi wrote: 05/12/2023 21:59
last mohicans wrote: 05/12/2023 21:53 Ti razmišljas kao vlasnik psa, on,očito ne.
Nisam vlasnik. Ne možeš biti vlasnik živom biću. Po mom svjetonazoru.
Ja sam gazda, skrbnik, zaštitnik, predvodnik čopora... kako hoćeš, a ovo zadnje je najbitnije za pse.
Ja određujem pravila i tjeram da se poštuju. Nagrađujem i kažnjavam. Nagrade su izdašne, kazne su simbolične, ali efikasne.
Pružam hranu, ljubav i zaštitu. I zato me moji psi slušaju bez pogovora i to im se obraćam na bosanskom jeziku.
Stani, sačekaj, ne-ne, ovamo, hajde, sjedi, dođi, polako, brzo, auto, fino (se ponašaj) ...
Ove riječi razumiju, ta bića bez uma i razuma... :-)
Ne shvaćaš razliku između uma i instikta, dresure i sl, ali eto, imaju razum. :mrgreen:
Dresura?
Kako naučiš psa da razumije šta znači polako?
:-)
jedna fascinantan riječ za koju sam se ja zaprepastio da su razumjeli. Jednostavno uspori korak i drži se blizu mene. Nisam ga učio, samo ponavljao u situacijama kad je trebalo. Sam je shvatio šta tražim od njega. Iz okolnosti i ponavljanja. To je care logičko zaključivanje. Razum.
Bloo
Globalna šefica

#73233 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

last mohicans wrote: 05/12/2023 22:17 Pereš se, nevješto, evo ti stav IZ, da ne navodimo selefijske autorite
Da se prebacimo na PF Religija?
Pretpostavljamo da je razlog zabrane higijensko-zdravstvene naravi. Ali, moguće je da ima i nekih drugih razloga, nama trenutno nepoznatih
Pretpostavljamo razlog zabrane
moguće

Pa jel neko uradio neko naučno istraživanje? :D
nivla

#73234 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

@Bloo
eno ja pdf postavio, sve pise
drug_profi

#73235 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

last mohicans wrote: 05/12/2023 22:17
Pereš se, nevješto, evo ti stav IZ, da ne navodimo selefijske autorite :mrgreen:
Ovo što piše na linku je zdrav razum. Držanje psa u kući traži povišene higijenske mjere. I to je zaključak. Dakle nije zabranjeno.
Međutim, možemo reći da su te mjere, u slučaju da osoba ipak drži psa u kući/stanu neophodne i ublažavaju oštricu zabrane
Za mene je problem što se ispoljava bolesna mržnja prema psima.
Ta bića to nisu nikako zaslužila.
nivla

#73236 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

to sa mrznjom je idiotizam lika imao ne imao bradu
meni se npr gadi bilo kakvu zivotinju dirati, taki sam, al ne ispoljavam mrznju ali dam do znanja vlasniku da je makne od mene,nemam bradu i skracene pantalone
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#73237 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by teskeredzic_22 »

nivla wrote: 05/12/2023 21:18 za crne hronike je da vecina vlasnika pasa smatra da je sasvim uredu da vodaju pse bez brnjice jer nece njihov pas
ima i normalnih vlasnika ali to je mizeran procenat u odnosu na ogromnu vecinu koja se ne pridrzava toga da pas treba imati povodac i brnjicu , da kad se posere da treba ocistiti(nisam jednom na semaforu stao na govno posebno oko vilsa i aleje lipa)
na kraju vlasnici mogu kao i roditelji o svojoj djeci, o svojim psima mislit sve najbolje ali ne citaju ostali ljudi misli i ne osjecaju se lagodno kad pored njih prolazi pas
ovdje je karakterizacija bila da je to vehabija, pa eto otkud vehabiji pravo da se boji psa, da je neko ko nije tako karakteristicnog izgleda ne bi ni bilo komentara
Svaki vehabija se ne boji psa zbog straha od psa svi mi to vrlo dobro znamo.

Nisam jednom dobio komentar kad sam s psom prolazio pored džamije u vrijeme dolaska na molitvu "da ne prolazim tuda" iako to nije privatni put ni put od džamije ni put od vjernika nego javna šetnica koju čistom i prohodnom održavaju Park i Rad.

Tu sam se ozbiljno posvađao tih par puta ali nikad nije izbila tuča. (mada je bilo umalo)

Svakako predrasude ljudi prema psima bilo zbog straha bilo zbog religije ne pravdaju slijedeće :
1.nehigijenu , vlasnici MORAJU čistiti za svojim psima
2.ograničavanje kretanja - svi psi ne moraju nostiti brnjicu i ne postoji ni pola metra zvanično ograničenog javnog prostora za kretanje s psom. Ko se boji psa nek siđe na cestu s autima ako ga je tako manje strah da se kreće a pas apsolutno ne može i ne smije onemogućavati prolaz bilo kome.
Last edited by teskeredzic_22 on 05/12/2023 22:45, edited 2 times in total.
drug_profi

#73238 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

nivla wrote: 05/12/2023 22:24 to sa mrznjom je idiotizam lika imao ne imao bradu
meni se npr gadi bilo kakvu zivotinju dirati, taki sam, al ne ispoljavam mrznju ali dam do znanja vlasniku da je makne od mene,nemam bradu i skracene pantalone
Vidi, prvo što tražim za sebe je da mi niko ne nameće svoje svjetonazore.
Isto tako se trudim da ja nikome ne ometam ili narušavam njegov mir.

Tako se ponašam i kada sam sa psima vani.
kokuz_sa

#73239 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kokuz_sa »

Postade ovo AV Mau grupa 🙂
drug_profi

#73240 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Dao sam plastičan primjer iskrivljene vjere, ne može biti jasniji. Iza fasade mumina se krije prevrtljivac i zlikovac.
Kao i primjeri konverzacije iz Sky aplikacije.

ALI... (Starkovo)... odmah se na zadnje noge propinju branitelji islama, a nisu shvatili da je ne napadam islam već munafike koji ga izvrću ruglu.
Mrvice_ba

#73241 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Mrvice_ba »

Ja upozorim vlasnike kerova da ih ni slučajno ne približavaju meni.
drug_profi

#73242 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Mrvice_ba wrote: 05/12/2023 22:49 Ja upozorim vlasnike kerova da ih ni slučajno ne približavaju meni.
I to je legitimno i sasvim ok. Mada ja vec prepoznam bez rijeci ko ne zeli psa blizu sebe, pa ih usmjerim podalje.
Bullet Tooth Tony

#73243 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bullet Tooth Tony »

drug_profi wrote: 05/12/2023 22:54
Mrvice_ba wrote: 05/12/2023 22:49 Ja upozorim vlasnike kerova da ih ni slučajno ne približavaju meni.
I to je legitimno i sasvim ok. Mada ja vec prepoznam bez rijeci ko ne zeli psa blizu sebe, pa ih usmjerim podalje.

Sta ako ja ne vjerujem u tvoju sposobnost usmjeravanja glasovnim komandama jer nit znam ko si ni sta si ni kakvii su ti psi nego ocekujem da su na povodcu ? Kako se nosis sa tim ja kazem da im stavis povodac ?
teskeredzic_22

#73244 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by teskeredzic_22 »

drug_profi wrote: 05/12/2023 22:48 Dao sam plastičan primjer iskrivljene vjere, ne može biti jasniji. Iza fasade mumina se krije prevrtljivac i zlikovac.
Kao i primjeri konverzacije iz Sky aplikacije.

ALI... (Starkovo)... odmah se na zadnje noge propinju branitelji islama, a nisu shvatili da je ne napadam islam već munafike koji ga izvrću ruglu.
Ne razumijem zašto te toliko pogađa šta muslimani misle o tvom mišljenju o islamskoj religiji ili bilo koji drugi konfesionar šta misliš o njegovoj religiji jer nigdje nisi naveo bilo šta loše o toj ili bilo kojoj drugoj religiji ? Bar ne ovdje na temi u zadnje tri stranice.

Samo si napisao da više voliš svoje pse od tog čovjeka koji se svjesno i dobrovoljno javno oblači kao pripadnik određene religije jer želi da ga ljudi tako percipiraju.
I kako ćemo ga mi percipirati , kao stolara ?

I ja više volim svog psa od svake osobe ili životinje koja želi da naudi mom psu.
drug_profi

#73245 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Bullet Tooth Tony wrote: 05/12/2023 23:02

Sta ako ja ne vjerujem u tvoju sposobnost usmjeravanja glasovnim komandama jer nit znam ko si ni sta si ni kakvii su ti psi nego ocekujem da su na povodcu ? Kako se nosis sa tim ja kazem da im stavis povodac ?
Ne znam šta da ti kažem. ŠBBKBB
drug_profi

#73246 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

teskeredzic_22 wrote: 05/12/2023 23:03 Ne razumijem zašto te toliko pogađa šta muslimani misle o tvom mišljenju o islamskoj religiji ili bilo koji drugi konfesionar šta misliš o njegovoj religiji jer nigdje nisi naveo bilo šta loše o toj ili bilo kojoj drugoj religiji ? Bar ne ovdje na temi u zadnje tri stranice.
Pogađa me što ne čitaju šta je napisano već im se crvena krpa pojavljuje ispred očiju. Zapravo sam očekivao da će osuditi ponašanje munafika.
Kad vidi vraga.
Ja sam sigurno kriv jer nisam musliman.
A imam i cuke.
tramvajtrojka

#73247 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tramvajtrojka »

drug_profi wrote: 05/12/2023 23:07
Bullet Tooth Tony wrote: 05/12/2023 23:02

Ne znam šta da ti kažem. ŠBBKBB
ma pusti ih vidis da to nikad nije imalo životinju kao kućnog ljubimca, i da brane bez pogovora nonsense sto ih je neko naskrabao prije 1500 godina

Image

Tako ce njihovi sejhovi na platnoj sisi saudije izvuci hiljadu i jedan hadis da kazu kako je muzika haram, pa ce te ti isti ubjedjivati u to kao za pse dok istovremeno imas koncert metalike u saudiji :lol:

licemjerstvo kao i sve kod nas :oops:
zdruzdjo

#73248 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

Najsladje iskustvo sa tom mrznjom ili strahom od pasa mi je bio predprosle godine.
Vracamo se sa mora. Imamo dva psa. Mala rasa. Westy i njemacki spic. Psi su sa nama. Hajde da svratimo na bunu da nesto pojedemo. Naravno da pse ne bih uvodio u tekiju. Sjedamo u jedan od onih restorana u bastu. Nema nikakvih znakova o zabrani niti nam je osoblje ista reklo. Psima sipam vodu u njihove mobilne posudice. Lijezu ispod stola i nikome ne smetaju u prolascima, niti na koga obracaju paznju.
Moji psi su inace skroz nezainteresovani za slucajne prolaznike i ne prilaze nikome. Tek obrate paznju i pridju ukoliko neko podje prema njima jer su ljudima koji vole pse generalno simapticni. Oba su biserno bijela. Onda se zainteresuju ali i tada nisu agresivni niti su napadni u tim prilascima.
Ali... Ne lezi vraže..
Oko bune i u restoranima je stotine turista arapa. Kuku majko. Da sam vodio dva lucifera ili neka slicna demona ili dva divlja vepra na povodcu, manje bi se prepadali kad ih ugledaju. Covjece to skace. Djeca cijuknu. Vidis da je to strah od nepoznatog. Zene sa hidzabima/nikabima skoce u stranu ko oprzene.
Fakat sam se sjeeee. Isto da niko nikada nije vidio psa. Da li je to strah od psa jer nemaju previse dodira sa psima u tim zemljama, ili je to strah od "religioznog prljanja", ja fakat ne znam. Kasnije kad smo zavrsili i krenuli prema autu, to se krug pravi ispred nas kako prolazimo. Ja i zena oplakali od smjeha. Kontam sta bi jos bilo da smo malinou vodili sa sobom koja nije isla sa nama na more.

Moje misljenje o islamu i psima je veoma realno. Kao i svinjetina. U zemlji u kojoj je islam nastao, jedenje mesa koje je masno, silno, podlozno kvarenju...je veoma opasno po opste zdravlje obzirom na opstu temperaturu. Sto ce reci svinjetina. Isto tako i sa psima. Opste poznato je da psi hoce pojesti svasta. I u svakakvom stanju. Isto tako nisu bas skloni nekoj jacoj samohigijeni kao macke.
Samim tim i u ustima i slini im se lako zakote bakterije. Naravno da je to opasno po opste zdravlje ljudi opet u skladu sa okolnom temperaturom. E sad ukoliko moj pas jede ono sto je normalno i nije npr crkotina. Ukoliko ga redovno kupam, vodim na vakcine jer boravi sa mnom u kuci. Pazim da ne pojede komad salame koji je negdje na cesti prekriven muhama. Onda u sustini ni njegova slina nije toliko opasna kao sto bi bila npr u nekoj zemlji u kojoj pas bi pojeo svasta na plus 40.
Na kraju krajeva, opste je poznato da ukoliko covjek nekoga ozbiljno ujede, to zna da se ozbiljno iskomplikuje. I da rijetko prodje bez nekog ozbiljnog lijecenja antibioticima, tetanus itd... Pametnom i isaret dosta..
teskeredzic_22

#73249 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by teskeredzic_22 »

drug_profi wrote: 05/12/2023 23:10
teskeredzic_22 wrote: 05/12/2023 23:03 Ne razumijem zašto te toliko pogađa šta muslimani misle o tvom mišljenju o islamskoj religiji ili bilo koji drugi konfesionar šta misliš o njegovoj religiji jer nigdje nisi naveo bilo šta loše o toj ili bilo kojoj drugoj religiji ? Bar ne ovdje na temi u zadnje tri stranice.
Pogađa me što ne čitaju šta je napisano već im se crvena krpa pojavljuje ispred očiju. Zapravo sam očekivao da će osuditi ponašanje munafika.
Kad vidi vraga.
Ja sam sigurno kriv jer nisam musliman.
A imam i cuke.
Kako bih ti rekao pristojno zbog foruma ( a pametan si čovjek ) ?
Fućka ti se.
Last edited by teskeredzic_22 on 05/12/2023 23:16, edited 1 time in total.
nivla

#73250 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

jesu li cuke na povodcu i s brnjicom kako zakon propisuje da budu na javnoj povrsini
Post Reply