Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#12076 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@EFD22 sve ces to ponijet sa sobom bruda.
-
sumirprimus
#12077 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ćumur jbm joj znaćiEFD22 wrote: ↑05/12/2023 09:03Vis![]()
Al' jebo to, bolje je u Zenici udisat malo čumura, malo koksa, malo aglomeracije, vozit se po rupama, jerbo ovdje možeš kafe ispijati do u nedogled kukajući na sistem dok kurcem ne mrdaš. Jebo ti svijet, tamo se mora radit'.
- ZoomZoomKiwi
#12078 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Misliš?
Ne vjerujem, ostaje da vidimo.
Nisam nikad bio neki patriota, na bilo kojem nivou, ako se na to referiraš, da će mi možda nedostajati domovina ili nešto slično.
Ja sam svoj svijet sebi stvorio, sad ga samo trebam izmjestiti u zdravije okruženje.
Volim sebe, svoju ženu i svoje dijete, volim prirodu, zelenilo, more, čist zrak, volim auta i volim putovanja. Jednostavna sam osoba, ne tražim ja puno niti nemoguće.
Samo me umara konstantno što dajem sve od sebe a onda zbog javašluka drugih ispaštam ja i moja porodica, a ne postoji sistem kao oslonac u koji se mogu pouzdati kada već nije do mene i kada ne mogu sam da se izborim s nekim stvarima.
Ne kažem da neki vid nostalgije neće isplivati na površinu kad se zaista otisnemo, i to ostaje da vidimo, neke stvari je zaista nemoguće predvidjeti, zato sam i rekao, najlakše se vratiti.
Ali čisto sumnjam da ću ovu tjeskobu i limitiranost osjećati tamo negdje.
-
sumirprimus
#12079 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svaka cast i sretno.EFD22 wrote: ↑05/12/2023 09:31 Ma dobro ova mala je klasični attention seeker, daj da šta kažem pa makar...
Ali ovdje se svaki takav komentar na kurac od sistema u BiH dočeka na takav način i sa takvim nerazumijevanjem da je to više postalo dosadno.
Teško se staviti u tuđu kožu, zato ovakve članke i ne čitam, bez obzira na kojoj strani medalje bili.
Teško je opisati neke stvari a da ne zvuče šovinistički, ponižavajuće ili nešto još gore.
Realno, ja evo imam već par godina osjećaj da me nešto bukvalno i figurativno guši, ne mogu da dišem punim plućima, preopterećen raznoraznim glupostima.
Trenutno stanje u ovoj državi nije direktno krivo za takav trenutni osjećaj, nego je to kumulativ svih stanja od kako znam za sebe pa do danas.
Jednostavno ne možeš imati vječni kapacitet za suludi optimizam i ono "bit će bolje" kad ti konstantno cjelokupan sistem, kad god dođeš u dodir sa istim, pokazuje i dokazuje da neće i da može samo gore u ovoj vukojebini.
Potratih pola života na čekanje boljeg sutra, zato sam i započeo ovo što sam započeo da odem probati negdje drugdje, možda budem imao sreće možda ne, najlakše mi se vratiti u blato i valjati dalje.
I da se razumijemo, ostajem pri stavu da je cjelokupna EU, pogotovo Njemačka, jedno samo malo bolje umotano govno.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- ZoomZoomKiwi
-
Bodkin
#12082 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nece
Sve sto te svakodnevno muci u bosni nemas vani. Imas druge probleme, al nemas ovo sto je covjek opisao i postu
Ono sto dobijes, na sta ljudi ne racunaju, je konflikt sa rajom koja ostane u bosni. Otprilike nesto kao na ovom forumu
-
Bodkin
#12083 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jesi otisao vec ili planiras?EFD22 wrote: ↑05/12/2023 09:40Misliš?
Nisam nikad bio neki patriota, na bilo kojem nivou, ako se na to referiraš, da će mi možda nedostajati domovina ili nešto slično.
Ja sam svoj svijet sebi stvorio, sad ga samo trebam izmjestiti u zdravije okruženje.
Volim sebe, svoju ženu i svoje dijete, volim prirodu, zelenilo, more, čist zrak, volim auta i volim putovanja. Jednostavna sam osoba, ne tražim ja puno niti nemoguće.
Samo me umara konstantno što dajem sve od sebe a onda zbog javašluka drugih ispaštam ja i moja porodica, a ne postoji sistem kao oslonac u koji se mogu pouzdati kada već nije do mene i kada ne mogu sam da se izborim s nekim stvarima.
Ne kažem da neki vid nostalgije neće isplivati na površinu kad se zaista otisnemo, i to ostaje da vidimo, neke stvari je zaista nemoguće predvidjeti, zato sam i rekao, najlakše se vratiti.
U svakom slucaju sretno!
- ZoomZoomKiwi
#12084 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
We'll see
Nisam još, laganini se papirologija korak po korak skuplja i reguliše. Potrajat će, ali ne žurim nigdje, kad sam izdržao ovoliko, mogu još godinu, imam još 5 dok mali ne krene u školuBodkin wrote: ↑05/12/2023 10:01Jesi otisao vec ili planiras?EFD22 wrote: ↑05/12/2023 09:40Misliš?
U svakom slucaju sretno!
Hvala
- Qler
#12085 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja jedino u onom Meriminom postu sto se slazim skroz, je ovo sranje od politike i podjela ovdje... Da se debili hoce dogovoriti da normalno zivimo, sve bi bilo puno bolje...
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12087 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
svuda su političke podjele vidljive
ali je u drugim normalnim zemljama ljudima izvan tih stvari omogućeno da normalno žive i niko ih ne dira
reći da je normalna politika u USA ili Mađarskoj ili Italiji može samo totalni ignorant
evo uzwt ću istočnu ilidžu
e tako bih se osjećao da odem u pečuh ili detroit
svi su mi isti daj para da živim normalno
- Qler
#12088 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo sad cu ja nabrzinu da to zamislim.... Nije ovo tema kako ce da se desi, nego da treba da se desi. To kako ce se desiti je skroz drugi problem.
Ili se ti slazes da je ovo bajno sad, da svako malo neko prijeti nekim ratovima, problemima? Da treba da ostane ovako?
Ili se ti slazes da je ovo bajno sad, da svako malo neko prijeti nekim ratovima, problemima? Da treba da ostane ovako?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12089 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
a što se dogovaranja tiče što se u bugarskoj ne dogovore 
- Qler
#12090 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To, da me ne zanima sta je Dodik, Bakir, Dragan danas rekao, ko je koga zajebao, ko je kome obecao pa izradio...Truba wrote: ↑05/12/2023 10:11svuda su političke podjele vidljive
ali je u drugim normalnim zemljama ljudima izvan tih stvari omogućeno da normalno žive i niko ih ne dira
reći da je normalna politika u USA ili Mađarskoj ili Italiji može samo totalni ignorant
evo uzwt ću istočnu ilidžuja tamo ne znam ni koje načelnik ni ko je u vijeću svi su mi isti
Da mi omoguce da zivim, i da se ne sekiram za buducnost djece..
- ZoomZoomKiwi
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#12092 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zamisljao ti Qleru ne zamisljao kako ce da se desi, desiti se nece, nece iz x razloga, sto opravdanih sto neopravdanih. Nisam ni ja fan statusa quo, ali bolje i to nego da se ide na stetu drzave.
-
Bodkin
#12093 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mediji ubijaju negativom. Doslovno ti guraju u glavu sta je dodik danas rekao, sta je covic juce rekao. Totalno nebitne gluposti ali drze narod u stanju stalnog stresa.Qler wrote: ↑05/12/2023 10:13To, da me ne zanima sta je Dodik, Bakir, Dragan danas rekao, ko je koga zajebao, ko je kome obecao pa izradio...Truba wrote: ↑05/12/2023 10:11svuda su političke podjele vidljive
evo uzwt ću istočnu ilidžuja tamo ne znam ni koje načelnik ni ko je u vijeću svi su mi isti
Da mi omoguce da zivim, i da se ne sekiram za buducnost djece..
Mislim oni drugi isto rade sa bakirom ili zeljkom.
Od toga nema bjezanja. Sve i da je bosna najsigurnija od rata na svijetu, kad slusas ili gledas medije, dodje ti da ubijes sve oko sebe
I to je sto vani ne slusas ako bas neces
- Dope_Man
#12094 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja ti s ove strane ogledala mogu reci da neces.
Naravno da nije sve u BiH crno a "tamo negdje" gdje god ko ode, bijelo kao sto to ova gore prosipa koja je odjednom kivna na sve u BiH i sve joj savrseno tu gdje jeste.
Al isto tako znas i sam da nije sve idealno ni u BiH, nit je sve lose "tamo negdje".
Pluseva i minusa postoji, al objektivno gledano realnost je da je vise pluseva nego minusa na jednoj strani, a vise minusa nego pluseva na drugoj.
I opet naravno da se vracamo na ono da covjek koji ima neki sredjen zivot, svoju nekretninu, pogotovo svoj posao u BiH, ce mozda trebati malo vremena (ovisno od toga sa koliko novca krece) da isto stekne tamo negdje. Ali ove druge stvari, koje je 'ebu u mozak, u tom aspektu si miran od prvog dana odlaska.*
* - Osim ako se zelis nastaviti baviti BiH politikom nakon odlaska, al ne djelujes mi kao takav tip.
Last edited by Dope_Man on 05/12/2023 10:32, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#12095 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- ZoomZoomKiwi
#12096 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upravo tako.Dope_Man wrote: ↑05/12/2023 10:29Ja ti s ove strane ogledala mogu reci da neces.
Naravno da nije sve u BiH crno a "tamo negdje" gdje god ko ode, bijelo kao sto to ova gore prosipa koja je odjednom kivna na sve u BiH i sve joj savrseno tu gdje jeste.
Al isto tako znas i sam da nije sve idealno ni u BiH, nit je sve lose "tamo negdje".
Pluseva i minusa postoji, al objektivno gledano realnost je da je vise pluseva nego minusa na jednoj strani, a vise minusa nego pluseva na drugoj.
I opet naravno da se vracamo na ono da covjek koji ima neki sredjen zivot, svoju nekretninu, pogotovo svoj posao u BiH, ce mozda trebati malo vremena (ovisno od toga sa koliko novca krece) da isto stekne tamo negdje. Ali ove druge stvari, koje je 'ebu u mozak, u tom aspektu si miran od prvog dana odlaska.
Ja izabrah skoro pa totalni antipod trenutnoj lokaciji
- Rockefeller
#12097 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije, pa razlika 2015 i sada. Jest bolje al‘ nije sad ono vao obecana zemlja.Login77777 wrote: ↑05/12/2023 09:27Kakva Njemacka, nije to vise sto je nekad bilo._BataZiv_0809 wrote: ↑05/12/2023 08:48 Ili ubjedjuje sebe.
De ba jaranice nisi gastarbajter iz 1960-tih koji je suseljanima mogao pricat bajke o Zapadnoj Njemackoj.
-
Karikaturist
#12098 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ukratko ova tema: Ovi vani ubjedjuju ove unutra nesto i obrnuto.
-
Bodkin
#12099 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znas nekoga ko se tako osjeca ili?_BataZiv_0809 wrote: ↑05/12/2023 10:30Ja kazem da hoce.
My 50 cents.
Iz mog iskustva i ovo raje sto znam, sve to uglavnom ostave dole toliko da ne razmisljaju osim ako se ne radi o roditeljima ili braci i sestrama dole. Al opet nivo ni blizu
Zivot gore ili dole (ima nas valjda i u dubaiju ili australiji) ih ne stresira na isti nacin
- ZoomZoomKiwi
#12100 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A najgori su 'vaki k'o ja što hoće da idu a još nisu otišliKarikaturist wrote: ↑05/12/2023 10:41 Ukratko ova tema: Ovi vani ubjedjuju ove unutra nesto i obrnuto.
Upravo tako, moja sestra davno otišla, još mlađa od mene, eno u Beču živi život dostojan čovjeka, radi u struci, zarađuje sasvim normalno, nije ništa bogatija od mene, ali puno manje stresa i mirnije spava. Susretala se sa sistemom, kako kroz zdravstvo tako i kroz birokratiju, i za Austriju pouzdano znam da je sve to bolje nego kod nas. Što ne mora da vrijedi za ostatak EU ili svijeta naravno.Bodkin wrote: ↑05/12/2023 10:43Znas nekoga ko se tako osjeca ili?
Iz mog iskustva i ovo raje sto znam, sve to uglavnom ostave dole toliko da ne razmisljaju osim ako se ne radi o roditeljima ili braci i sestrama dole. Al opet nivo ni blizu
Zivot gore ili dole (ima nas valjda i u dubaiju ili australiji) ih ne stresira na isti nacin
Znači moji roditelji i ja smo već tu emocionalnu barijeru prešli zahvaljujući mojoj sestri, tako da ista neće biti nepremostiva kada ja konačno odem.
Ništa me ne veže za ovo ovdje sranje, pardon stanje
Kuću kako god sam sagradio, tako ću i da je prodam i sa tim kapitalom dole makar da započnem istu, veća mi ne treba, može samo manja s manje zemlje, da imam manje kositi