Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sumirprimus

#12051 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

moimoi wrote: 04/12/2023 20:33
sumirprimus wrote: 04/12/2023 20:24 Mijenjam buru i juzinu za 6 mjeseci zime, vlage i smrada, sto manje mjesto to bolje
Ascare ne utice juzina na tebe :D ne znas ti koja je to jebada. Svi ludi, a nemas gdje da se sklonis .. a moze trajati danima :lol:
Znam i ne smeta mi, to je pusi smouk gdje zivim, u bosni nema vece ludare, godinama haha
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#12052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

detroit-mercy wrote: 04/12/2023 20:38
sehohari wrote: 04/12/2023 20:30
detroit-mercy wrote: 04/12/2023 20:13
Pa idu vanka za vecu lovu, jer realno gledajuci sitna je to lova ta taj fax i edukaciju koja traje godinama a vani mogu uzeti puno bolje pare. Ne zaboravi da ove mladje generacije nisu kao starije. Dosta njih je vec provodilo vrijeme vani po kojekakvim studijima ili uzimalo semestre vani, uglavnom vladaju stranim jezicima tako da ih nije bas toliko briga gdje zive, vise je kako zive.
Pa o tome ti i govorim, samo si potvrdio da su uslovi loši pa zbog toga idu.
Vi stvarno niste normalni ako mislite da se nekome tek tako ide vani, još npr. da nauči Njemački onako na hau-ruk, valjda što mu se sviđa :lol:
Nije mi bas poznato kakvo je zdravstvo u HR, predpostavljam da je uredenije nego kod nas. Ali i to onda ne znaci puno jer mi i nismo bas neka referentna tacka.
Glede odlaska, reako sam da je danasnjim generacijama puno lakse napraviti taj korak nego nekim drugim, globalizacija cini cuda. Kad malo pricam sa ovom nasom studentarijom, dosta njih je bilo vani po kojekavim studijskim programima. Ovi iz Hrvatske opet i vise valjda su u EU pa im jos lakse. Druga vremena.
Ma dobro ba, ali ne možeš sve time objasniti, to je prelako.
Tako bi mogli i reći da stanje u BiH nije kriva za iseljavanje, nego su danas samo svi umreženi pa je lakše i više se o tome razmišlja. Mislim, how yes no.
Ako odeš na program/semestar vani, većinom ti studenti komuniciraju na engleskom. Ne moram ti govoriti koliko je teško naućiti općenito strani jezik da bi se negdje iselio i radio, a kamoli da radiš kao doktor gdje ti je dobra komunikacija glavni osnov uspješno obavjlenog posla.
moimoi

#12053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sumirprimus wrote: 04/12/2023 20:38
sumirprimus wrote: 04/12/2023 20:24 Mijenjam buru i juzinu za 6 mjeseci zime, vlage i smrada, sto manje mjesto to bolje
Ascare ne utice juzina na tebe :D ne znas ti koja je to jebada. Svi ludi, a nemas gdje da se sklonis .. a moze trajati danima :lol:
Znam i ne smeta mi, to je pusi smouk gdje zivim, u bosni nema vece ludare, godinama haha
Nikada necu zaboraviti kada sam prvi put dovela tadasnjeg momka a sadasnjeg muza kod svojih u dalmaciju… Pa kada je moja pokojna nona pocela bacati tece(serpe) od 5l i poklopce, jer je moj pokojni dida kupio 8kg dagnji :lol: da nas “najede” .. elem, prvi put nakon rata je ja mislim dozivio ptsp :D Trebalo mu je jako puno vremena da shvati neke stvari :D
detroit-mercy

#12054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 04/12/2023 19:55
detroit-mercy wrote: 04/12/2023 19:52
Ozimician wrote: 04/12/2023 19:49

Pa covjece sve sto pises u vezi toga je pogresno:

Eto cifra je cak i veca od ove koju sam ja naveo.

Kako onda da uzmem za ozb i ovo za doktore iz HR i SRB :D
Nikako, najbolje da slusaju tebe i nek sjede na birou. Ta ce drugo.
Da, neko ko je u BiH na birou ima spremnih 15-20 000 $ na racunu.
Vjerovatno je da ih ima i takvih, ( btw, sva testiranja, fees i aplikacije ce te kostat oko 4k za ako vec naginjes na USA) :mrgreen: . Jer krenuli smo od HR, SL, Njemacke, do USA. U biti za svaku od ovih zemlja si naveo, ne moze, predugo, preskupo, ne isplati se, ne valja i sta jos ne. Kolko vidim, samo se je tebi isplatio odlazak, jer ti si neki specijalni slucaj.
Ono sto ti govorim, ako si doktor i ako si na birou i ako je pored tebe jos par stotina njih kao sto tvrdis, onda ti je bolje burgijaj da ides u bilo koju od ovih zemalja, sve ce ti se bolje isplatiti od sjedenja na birou, posebno sa takvim fakultetom.
Ne kontam to potrebu za negacijom svega, u bilo koju zemlju da odes naci ces nase doktore (ili doktore sa nasih prostora). od Austrije, preko Njemacke do Kanade i USA, svi su dosli nekako, svi rade i svi su zadovoljni, samo ti kazes da je nemoguce. Jebi ga, neko ovdje nekog kara.
Kazes da idu u vukojebine, u koju vukojebinu, pa u jednom Konjicu doktori ti nisu primili placu od Augusta. Da idu mozda u Rudo, Petrovac. O kojem Sarajevu i Zenici pricati. U Kaknju ne mozes u DZ bez stele, u Brckom djecko koji je sada jedan od najboljih mladih doktora Evrope nije mogao dobiti stalni posao, politika. Prika moj, ti pricas o par stotina doktroa na birou u kantonu koji broji 400k stanovnika. Ne cini li ti se da nesto tu ne stima. Ako ti par stotina doktora (koji su realno gledajuci krema da la krema akademske zajednice) sjedi na birou u samo jednom kantonu, onda je citava ova tema besmislena.
sumirprimus

#12055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

moimoi wrote: 04/12/2023 20:50
sumirprimus wrote: 04/12/2023 20:38

Nikada necu zaboraviti kada sam prvi put dovela tadasnjeg momka a sadasnjeg muza kod svojih u dalmaciju… Pa kada je moja pokojna nona pocela bacati tece(serpe) od 5l i poklopce, jer je moj pokojni dida kupio 8kg dagnji :lol: da nas “najede” .. elem, prvi put nakon rata je ja mislim dozivio ptsp :D Trebalo mu je jako puno vremena da shvati neke stvari :D
Ma ide sve to dagnje u jagnje haha
detroit-mercy

#12056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

sehohari wrote: 04/12/2023 20:41

Vi stvarno niste normalni ako mislite da se nekome tek tako ide vani, još npr. da nauči Njemački onako na hau-ruk, valjda što mu se sviđa :lol:
Nije mi bas poznato kakvo je zdravstvo u HR, predpostavljam da je uredenije nego kod nas. Ali i to onda ne znaci puno jer mi i nismo bas neka referentna tacka.
Glede odlaska, reako sam da je danasnjim generacijama puno lakse napraviti taj korak nego nekim drugim, globalizacija cini cuda. Kad malo pricam sa ovom nasom studentarijom, dosta njih je bilo vani po kojekavim studijskim programima. Ovi iz Hrvatske opet i vise valjda su u EU pa im jos lakse. Druga vremena.
Ma dobro ba, ali ne možeš sve time objasniti, to je prelako.
Tako bi mogli i reći da stanje u BiH nije kriva za iseljavanje, nego su danas samo svi umreženi pa je lakše i više se o tome razmišlja. Mislim, how yes no.
Ako odeš na program/semestar vani, većinom ti studenti komuniciraju na engleskom. Ne moram ti govoriti koliko je teško naućiti općenito strani jezik da bi se negdje iselio i radio, a kamoli da radiš kao doktor gdje ti je dobra komunikacija glavni osnov uspješno obavjlenog posla.
Prika moj, ja zivio i radio u razlicitim govornim podrucjima :mrgreen:. Nije bas tako tesko koliko se misli. Ide to puno brze nego sto ljudi misle. Sta mislis je li Hemonu teze biti pisac na engleskom ili nekom strancu biti doktor u USA ili Njemackoj.
Btw, ovdje svaki 3 doktor stranac sa akcentom. Jedno kada izadje iz svoje zone komfora, ide to.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#12057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Entropio »

A sto nece niko ma otok? Pa zar to nije ispunjenje snova… mala bolnica, malo obalno mjesto na otoku, zivit bajka.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

@Ozimician @Didier

Evo jos Merime

https://radiosarajevo.ba/magazin/showbi ... ana/523507

Merima Šemić–Prguda: Ma sjajno! Oboje smo htjeli otići, to je bila zajednička jednoglasna odluka. On je taj koji je preuzeo štafetu, dobio je posao i onda smo svi otišli. On je trenutno menadžer u kompaniji “Go sharing”, zadovoljan je, ispunjen, i to je zapravo važno. Jer je posao pola našeg života... Ja trenutno odmaram, ne znam do kada. Potrebno mi je, prija mi, provodim više vremena s djecom, a posao ću traziti svakako jer ja nisam neko ko može baš predugo biti kući :).
Radiosarajevo.ba: Da li ste imali priliku sresti Bosance u Nizozemskoj?

Merima Šemić–Prguda: Jesam. To su sretni ljudi. Dovoljno daleko da budu sretni

Radiosarajevo.ba: Koliko je skup život u Nizozemskoj?

Merima Šemić–Prguda: Život je ovdje usklađen sa standardom života ljudi, plate i troškovi isto tako. Radite - imate, ne radite na rubu ste. Vrlo jednostavno. Sistem je napravljen tako da jednostavno ne možete da ne radite, jer je to potpuno normalno, i nekako je sve podređeno tome da privrjeđujete. A država će vam zauzvrat obezbijediti sve što vam treba. Tako da su stvati postavljene vrlo jednostavno, ali sve funkcioniše i nema nikakvih problema.

Radiosarajevo.ba: Kako vam izgleda grad? Kakva je razlika u dnevnom i noćnom životu?

Merima Šemić–Prguda: Ma meni je ovdje sve prekrasno. Sve je drugačije od Balkana, i sve je izuzetno čisto, uredno, sve je na svom mjestu i s razlogom. Za noćni zivot, sa dvoje djece od godinu i po i četiri godine, nemate prostora. Ali bit će nekad. Ali je lijepo zaista, grad je živ u svakom trenu dana, lokali, restorani sve radi sve je puno, ljudi se druže, izlaze. Ljudi su srdačni, vrlo su pristupačni, otvoreni.. Ne osjećate se kao stranac. Zaista je lijepo i osvježavajuće. A zrak - uvijek to kažem, pošto se u Sarajevu u ovo doba godine ne može disati - ovdje je zrak stalno kao da ste na Bjelašnici.

:skoljka: :skoljka:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#12059 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Entropio wrote: 04/12/2023 22:35 A sto nece niko ma otok? Pa zar to nije ispunjenje snova… mala bolnica, malo obalno mjesto na otoku, zivit bajka.
Pa i nije baš. Sam si, većinom su starije osobe na tim otocima, a za bilo koju veću kupovinu moraš ići trajektom.
sumirprimus

#12060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

_BataZiv_0809 wrote: 04/12/2023 22:35 @Ozimician @Didier

Evo jos Merime

Merima Šemić–Prguda: Ma sjajno! Oboje smo htjeli otići, to je bila zajednička jednoglasna odluka. On je taj koji je preuzeo štafetu, dobio je posao i onda smo svi otišli. On je trenutno menadžer u kompaniji “Go sharing”, zadovoljan je, ispunjen, i to je zapravo važno. Jer je posao pola našeg života... Ja trenutno odmaram, ne znam do kada. Potrebno mi je, prija mi, provodim više vremena s djecom, a posao ću traziti svakako jer ja nisam neko ko može baš predugo biti kući :).

Merima Šemić–Prguda: Život je ovdje usklađen sa standardom života ljudi, plate i troškovi isto tako. Radite - imate, ne radite na rubu ste. Vrlo jednostavno. Sistem je napravljen tako da jednostavno ne možete da ne radite, jer je to potpuno normalno, i nekako je sve podređeno tome da privrjeđujete. A država će vam zauzvrat obezbijediti sve što vam treba. Tako da su stvati postavljene vrlo jednostavno, ali sve funkcioniše i nema nikakvih problema.

Radiosarajevo.ba: Kako vam izgleda grad? Kakva je razlika u dnevnom i noćnom životu?

Merima Šemić–Prguda: Ma meni je ovdje sve prekrasno. Sve je drugačije od Balkana, i sve je izuzetno čisto, uredno, sve je na svom mjestu i s razlogom. Za noćni zivot, sa dvoje djece od godinu i po i četiri godine, nemate prostora. Ali bit će nekad. Ali je lijepo zaista, grad je živ u svakom trenu dana, lokali, restorani sve radi sve je puno, ljudi se druže, izlaze. Ljudi su srdačni, vrlo su pristupačni, otvoreni.. Ne osjećate se kao stranac. Zaista je lijepo i osvježavajuće. A zrak - uvijek to kažem, pošto se u Sarajevu u ovo doba godine ne može disati - ovdje je zrak stalno kao da ste na Bjelašnici.

Hehe čisto, zrak, plate :skoljka:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Nema nikakvih problema :lol:
sumirprimus

#12062 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

_BataZiv_0809 wrote: 04/12/2023 22:43 Nema nikakvih problema :lol:
Mada jedan se naslucuje.
:mrgreen: :skoljka:
Ozimician

#12063 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Sto se Merime tice, cistoca gradova i Holandija idu u istu recenicu ako zivi u nekom malom gradu. Ja ovu patetiku kojom odise njen tekst mrzim, a njen narativ je svakako dobrodosao na ovaj forum.

Takodjer, svi moji upisi se na kraju svedu na to da sam ja "protiv iseljenja", a apsolutno nisam, nego samo ukazujem na neke stvari koje se serviraju u medijima i ovo za doktore je krenulo od toga - prica o nedostatku, a ljudi na birou i sta jedan takav moze da uradi osim da iseli ?

Medjutim, kao sto jedan forumas napisa, stvari oko iseljavanja se previse simplificiraju, a nije sve crno ni bijelo i svako ima svoju individualnu poziciju, ovdje se cesto stvari postavljaju kao da je svako u mogucnosti da se preseli u bilo koji kraj svijeta i radi posao koji zeli, a procedura vrlo cesto zna biti "muka Isusova". Ili sto bi Bata rekao : "Ne lazite ovaj napaceni narod" - neko ce se primiti.

Takodjer na jednoj drugoj temi o zdravstvu se pisalo kako neki doktor 50+ god. kuka kako je sve otislo u ku*ac i da zeli da ide vani, a taj isti se na poslu pojavljuje od 9-11h :D Eh dotle ide taj narativ i takav neko sigurno u koju god drzavu svijeta da iseli, nema ni teoretske sanse da ce mu biti bolje nego sto je trenutno tu gdje jeste, ali on prijeti odlaskom i kuka kako sistem ne valja. Tako da svako ima svoju individualnu poziciju, razloge i prepreke.

Merima je dosla na gotovo, muz menadzer u toj nekoj kompaniji, kucica na selu, djeca. Znam takodjer mnogo zena koje se vode kao uspjesne, mega, giga karijere domace / vani (you name it) a zapravo sve to je posljedica a) dolaze iz bas bogate i uticajne porodice b) udale su se u jednu takvu porodicu.

Imate i tekstove poput ovog, od kojih se jako povraca:
https://studomat.ba/upoznajte-aminu-al- ... ih/158380/

Ono... cak i u Parizu bi se znalo ko su roditelji, a kamoli u mahali :D
Didier

#12064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

@Ozimician @Didier

Evo jos Merime

Koliko sam shvatio, ova firma se nalazi u Eindhovenu. To je sve, samo nije čist i zanimljiv grad.

Ali dobro, ako je bila vječno nadrkana, super da je otišla. Sreća njena pa ne mora rađati, ali moraće plaćati vrtić i produženi boravak ako želi raditi. Kad joj za to ode milja i po, i to nakon što dobije subvenciju, neka nam se onda opet javi :D A plata joj dvije milje, i to ako Bog da, zato što će moći raditi u Starbucksu na aerodromu, i nigdje više jer ne zna holandski. Pa kad ga nauči, opet neće moći naći ozbiljan posao jer u njenoj struci ga moraš znati kao da ti je maternji, čak i ako nisi u novinarstvu, nego negdje u marketingu ili komunikacijama.

Dotad će se već prekvalifikovati da radi s pokrivenim Marokankama u apoteci. Cirkus.
Bodkin

#12065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

detroit-mercy wrote: 04/12/2023 20:13
Pa idu vanka za vecu lovu, jer realno gledajuci sitna je to lova ta taj fax i edukaciju koja traje godinama a vani mogu uzeti puno bolje pare. Ne zaboravi da ove mladje generacije nisu kao starije. Dosta njih je vec provodilo vrijeme vani po kojekakvim studijima ili uzimalo semestre vani, uglavnom vladaju stranim jezicima tako da ih nije bas toliko briga gdje zive, vise je kako zive.
Znas sta je najludje? Sto pise na temi na kojoj je masa ljudi vec otislo.
Ovi sto zive vani i pricaju ljudima kako treba ostati jer eto nije lako vani su u rangu sanovima sto su vani i glasaju za sda (doduse za bilo koju stranki al eto)
Bodkin

#12066 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

sumirprimus wrote: 04/12/2023 22:42
_BataZiv_0809 wrote: 04/12/2023 22:35 @Ozimician @Didier

Evo jos Merime

Hehe čisto, zrak, plate :skoljka:
Tekst je pun fula :D nit je sve cisto nit su plate prilagodjene cijenama. Holandjani stede na svemu tako da je cijela zemlja nedovrsena. Nema uzivanja u zivotu. A trk sto nema stanova jer ne grade dovoljno :D

Mada eto, sve zavisi sa cim poredis. Ocigledno je mrzila sve dole pa ti svaki malo bolji grad dodje kao disneyland
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ili ubjedjuje sebe.
De ba jaranice nisi gastarbajter iz 1960-tih koji je suseljanima mogao pricat bajke o Zapadnoj Njemackoj.
Rockefeller

#12068 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

I DE je kihnula samo tako. Politicki da ne govorim.
ZoomZoomKiwi

#12069 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

BiH je raj na zemlji, nema niđe bolje :bih:
Rockefeller

#12070 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

EFD22 wrote: 05/12/2023 08:54 BiH je raj na zemlji, nema niđe bolje :bih:
A o tome posebno :lol:
sumirprimus

#12071 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

bome ljepse u hrvatskoj na moru. :mrgreen: :kiss: :bih:
ZoomZoomKiwi

#12072 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

sumirprimus wrote: 05/12/2023 09:00
bome ljepse u hrvatskoj na moru. :mrgreen: :kiss: :bih:
Vis :srce:

Al' jebo to, bolje je u Zenici udisat malo čumura, malo koksa, malo aglomeracije, vozit se po rupama, jerbo ovdje možeš kafe ispijati do u nedogled kukajući na sistem dok kurcem ne mrdaš. Jebo ti svijet, tamo se mora radit'.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12073 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ima svojih prednosti i mana kao i svaka drzava. Stvar je prioriteta.

Mnogi agresivno reaguju kad se napise da ni na zapadu nije sve savrseno, a na Bosnu bi poljevali kofu govana i kad treba, a cesto treba, a boga mi i kad ne treba.
Login77777

#12074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Login77777 »

_BataZiv_0809 wrote: 05/12/2023 08:48 Ili ubjedjuje sebe.
De ba jaranice nisi gastarbajter iz 1960-tih koji je suseljanima mogao pricat bajke o Zapadnoj Njemackoj.
Kakva Njemacka, nije to vise sto je nekad bilo.
ZoomZoomKiwi

#12075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ma dobro ova mala je klasični attention seeker, daj da šta kažem pa makar...

Ali ovdje se svaki takav komentar na kurac od sistema u BiH dočeka na takav način i sa takvim nerazumijevanjem da je to više postalo dosadno.

Teško se staviti u tuđu kožu, zato ovakve članke i ne čitam, bez obzira na kojoj strani medalje bili.

Teško je opisati neke stvari a da ne zvuče šovinistički, ponižavajuće ili nešto još gore.

Realno, ja evo imam već par godina osjećaj da me nešto bukvalno i figurativno guši, ne mogu da dišem punim plućima, preopterećen raznoraznim glupostima.
Trenutno stanje u ovoj državi nije direktno krivo za takav trenutni osjećaj, nego je to kumulativ svih stanja od kako znam za sebe pa do danas.
Jednostavno ne možeš imati vječni kapacitet za suludi optimizam i ono "bit će bolje" kad ti konstantno cjelokupan sistem, kad god dođeš u dodir sa istim, pokazuje i dokazuje da neće i da može samo gore u ovoj vukojebini.

Potratih pola života na čekanje boljeg sutra, zato sam i započeo ovo što sam započeo da odem probati negdje drugdje, možda budem imao sreće možda ne, najlakše mi se vratiti u blato i valjati dalje.

I da se razumijemo, ostajem pri stavu da je cjelokupna EU, pogotovo Njemačka, jedno samo malo bolje umotano govno.
Post Reply