Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#12026 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

swanfilter wrote: 04/12/2023 19:37 U Rijeci to neto il bruto?

Mnogo ne vjerujem da je neto ...
Ne znam, mogu se raspitati. Imala je pondu i iz Slo al ode u Svabiju.
Ozimician

#12027 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 04/12/2023 19:39 Residency je placen, zaradjujes od 50-60k godisnje i traje 3 godine a ne 5 godina, btw.
Ovdje more doktora iz Srbije i Hrvatske i svima se ispalti i nisu u vukojebinama osim ako ne izaberu. Ali ako ti kazes, onda mora da je tako.
Jeste placen Residency, ali NE MOZES poceti residency dok ne polozis USMLE. A taj proces za USMLE traje.
Is it possible to work as a doctor in USA without USMLE?
No, without taking the USMLE exam, one cannot apply for residency within the USA as a foreign medical graduate. You need to pass all four tests of the USMLE sequence which is required by any doctor to obtain a license to practice medicine in the United States.
Dodatak za Residency:
The average length of residency training is about four and a half years. The shortest residency training programs are three years and the longest are seven. After residency training, some people pursue fellowship training which can range in length from one to three years, on average.
Last edited by Ozimician on 04/12/2023 19:44, edited 1 time in total.
swanfilter

#12028 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

detroit-mercy wrote: 04/12/2023 19:41
swanfilter wrote: 04/12/2023 19:37 U Rijeci to neto il bruto?

Mnogo ne vjerujem da je neto ...
Ne znam, mogu se raspitati. Imala je pondu i iz Slo al ode u Svabiju.
Ma, bruto.
anelsol

#12029 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

_BataZiv_0809 wrote: 04/12/2023 16:49 Ma izvarali su nasi boga.

Po Skandinaviji glumili bjesnilo da dobiju socijale.
Kad smo kod muljaža poznat mi je jedan zanimljiv slučaj naših ljudi koji su stekli norveško državljanstvo. Preselili u BiH pod krinkom studiranja. Helem nekolicina njih su napravili kriminalnu šemu i lažno prikazivali da su pohađali fakultete, magistarske i doktorske studije. Falsifikovali sve moguće dokumente, aplicirali elektronski, a norvežani nisu ništa posebno istraživali. Nakon nekoliko godina neko iz te norveške institucije koja radi na obradi tih zahtjeva slučajno nazove službu u tom našem univerzitetu radi pojašnjenja nekih podataka, i tada slučajno saznaju da tih ljudi nema nikakonu evidencijama da su bilo šta studirali. Uglavnom na taj način su izvukli stotine hiljada EUR-a. Godinama živili na visokoj nozi, a nisu radili ništa. Sad je vjerovatno krivični postupak u toku a u Norvešku ne smiju ni da povire.
detroit-mercy

#12030 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 04/12/2023 19:41
detroit-mercy wrote: 04/12/2023 19:39 Residency je placen, zaradjujes od 50-60k godisnje i traje 3 godine a ne 5 godina, btw.
Ovdje more doktora iz Srbije i Hrvatske i svima se ispalti i nisu u vukojebinama osim ako ne izaberu. Ali ako ti kazes, onda mora da je tako.
Jeste placen Residency, ali NE MOZES poceti residency dok ne polozis USMLE. A taj proces za USMLE traje.
No, without taking the USMLE exam, one cannot apply for residency within the USA as a foreign medical graduate. You need to pass all four tests of the USMLE sequence which is required by any doctor to obtain a license to practice medicine in the United States.
Dodatak za Residency:
The average length of residency training is about four and a half years. The shortest residency training programs are three years and the longest are seven. After residency training, some people pursue fellowship training which can range in length from one to three years, on average.
Ne kosta 15k kosta puno manje, ako se iole zadas prolazis, za USA studente prolaznost prvi puta je 93%.
Ali ti je zato povrat na investiciju jako velik.
I opet ti kazem, zato iz Srbije i HR imas masu tih mldjih doktora ovdje ali Bosnje kaje nemere i nemere.
Ozimician

#12031 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 04/12/2023 19:47 Ne kosta 15k kosta puno manje, ako se iole zadas prolazis, za USA studente prolaznost prvi puta je 93%.
I opet ti kazem, zato iz Srbije i HR imas masu tih mldjih doktora ovdje ali Bosnje kaje nemere i nemere.
Pa covjece sve sto pises u vezi toga je pogresno:
Fixed costs include application fees, visa fees, exam fees, ECFMG certification, etc. Unfortunately, you cannot alter these expenses and they typically amount to approximately $15-20k.
Eto cifra je cak i veca od ove koju sam ja naveo.

Kako onda da uzmem za ozb i ovo za doktore iz HR i SRB :D
detroit-mercy

#12032 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Dodatak za Residency:
Ovaj dodatak se odnosi na felowship sto je nesto potpuno drugo od residency :mrgreen:. I druge su pare :mrgreen: Na to se nadovezjuju kojekakve specijalizacije u tih 7 godina. al elem nejse. Ne valja i ne moze.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12033 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Cuj lava AKO IM SE POSRECI dobiju nesto na moru :lol:
Ne mozes doktore u HR puskom natjerat da idu radit na obalu :D
detroit-mercy

#12034 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 04/12/2023 19:49
detroit-mercy wrote: 04/12/2023 19:47 Ne kosta 15k kosta puno manje, ako se iole zadas prolazis, za USA studente prolaznost prvi puta je 93%.
Fixed costs include application fees, visa fees, exam fees, ECFMG certification, etc. Unfortunately, you cannot alter these expenses and they typically amount to approximately $15-20k.

Nikako, najbolje da slusaju tebe i nek sjede na birou. Ta ce drugo.
Ozimician

#12035 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 04/12/2023 19:50
Dodatak za Residency:
Ovaj dodatak se odnosi na felowship sto je nesto potpuno drugo od residency :mrgreen:. I druge su pare :mrgreen: Na to se nadovezjuju kojekakve specijalizacije u tih 7 godina. al elem nejse. Ne valja i ne moze.
Sad vec ne zelis ni da citas, dodatak se odnosi i na residency (specijalizacija) i na fellowship (subspecijalizacija).

A ni na jedno od toga ne mozes uci bez ovog USMLE.

Ali nejse. Zivio.
Ozimician

#12036 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 04/12/2023 19:52
Ozimician wrote: 04/12/2023 19:49

Nikako, najbolje da slusaju tebe i nek sjede na birou. Ta ce drugo.
Da, neko ko je u BiH na birou ima spremnih 15-20 000 $ na racunu.
moimoi

#12037 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sehohari wrote: 04/12/2023 19:37 Problem pronalaska doktora u HR, makar po onom što sam ja vidio, je manjak para.

Haj, probajte na obali naći stan za iznajmljivanje sa tomplatom. Kupovina imovine nemoguće, a sveopšti sistem samo jedan level manje u banani nego u BiH
Stan im se placa. Samo sto niko ne zeli da radi u malim sredinama. To je svugdje tako.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12038 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Odustani @Ozimician uzalud je
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#12039 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 04/12/2023 19:56
sehohari wrote: 04/12/2023 19:37 Problem pronalaska doktora u HR, makar po onom što sam ja vidio, je manjak para.

Haj, probajte na obali naći stan za iznajmljivanje sa tomplatom. Kupovina imovine nemoguće, a sveopšti sistem samo jedan level manje u banani nego u BiH
Stan im se placa. Samo sto niko ne zeli da radi u malim sredinama. To je svugdje tako.
Zavisi gdje. Evo Dubrovnik npr. ne može nikako da nađe doktore (makar tako čitam), nije baš da je to samo problem nekih udaljenih otoka.
A opet stan neće biti tvoj.

Mislim, ne znam šta da vam kažem, da su uslovi dobri u krajnem slučaju ne bi njihovi išli vanka.
detroit-mercy

#12040 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

sehohari wrote: 04/12/2023 20:06

Zavisi gdje. Evo Dubrovnik npr. ne može nikako da nađe doktore (makar tako čitam), nije baš da je to samo problem nekih udaljenih otoka.

Mislim, ne znam šta da vam kažem, da su uslovi dobri u krajnem slučaju ne bi njihovi išli vanka.
Pa idu vanka za vecu lovu, jer realno gledajuci sitna je to lova ta taj fax i edukaciju koja traje godinama a vani mogu uzeti puno bolje pare. Ne zaboravi da ove mladje generacije nisu kao starije. Dosta njih je vec provodilo vrijeme vani po kojekakvim studijima ili uzimalo semestre vani, uglavnom vladaju stranim jezicima tako da ih nije bas toliko briga gdje zive, vise je kako zive.
moimoi

#12041 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Pa i Dubrovnik je mala sredina. Svi zele Zagreb i eventualno Split.
Inace za bolnicu u Du je misljenje da ti je presudjena smrt :D
Umiru ljudi od banalnih stvari. Tipa upale slijepog crijeva.

A opet na Korculi imas dr. Ortopedije kakvog se ne bi postidjele najbolje svjetske bolnice. Lik je sad vec uveliko u peMziji,
ali je spasio mnoge cak i diagnoze koje nisu njegova struka. Na otoku je jer je rodjen tamo i nije zelio raditi nigdje drugo. Zavrsio medicinu onomad u Rusiji..
Bodkin

#12042 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

JohnnyS wrote: 04/12/2023 18:58

Preko ljeta ne stigneš do mora doći jer radiš ko da si konobar, od jutra do sutra, a van sezone psihijatrija zbog južine. Da valja, svi bi išli na otoke, a ne bježali sa njih :D
Onda su me lagali :D da se radi do 2-3 i da nema ni blizu pacijanata koliko imaju u bih.
I rekao sam na moru, ne na otocima :D
Bodkin

#12043 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 04/12/2023 19:12 ovo sto @JohnnyS govori je upravo tako

Proces nostrifikacije za doktore je uzasno spor i skup i tezak (gdje god da odu). Prednost Hrvatske je jedino sto ne moraju jezik polagati, ali da ce se nesto hljeba najesti tamo i nece, jer da je dobro, ne bi njhovi hrlili u Njemacku, Austriju. Za Sloveniju, Austriju, Njemacku se polaze i jezik na C1 nivou i jos dodatni ispiti (na lokalnom jeziku) pa good luck. Za USA se polaze famozni USMLE za koji ti treba 5 god strpljenja i barem 15 000 $ troskova, a velika je vjerovatnoca da ces i tamo zavrsiti u nekoj njihovoj vokoje*ini, tkz. "matching sistem". Sestra mi dobija ponude sad i iz Skandinavije, ali sta traze i nude je samo da se nasmijes na te ponude. (C1 lokalni jezik pod obavezno)

Mozes i u BiH u takvim vukoje*inama dobiti posao (placen malo manje nego u Sarajevu), gdje neces napredovati promil u karijeri, a o uslovima zivota i rada da ne pricam.

Taj posao na otoku ne znam kome moze biti zanimljiv? Pa ja kad sam gledao reportaze s Novalje, pa to je uzas koliko se ubijaju od posla i to nisu nimalo bezazleni slucajevi.

EDIT: I mnogi zaboravljaju da su doktori u najboljem slucaju u 2. polovini 20-ih god, dobar dio osnuje i porodicu i time se fleksibilitet znacajno smanjuje.
Ko bolan o americi prica.
Ptisao si sa hrvatske na ameriku.
Nema na kojoj temi ne pljujes po odlasku iz bosne. Mislim ok, al sefe sta onda radis u svabiji :D
Ono, misija ti je da ispravljas krive navode sbova zivota na zapadu i lakih para ili sta :D
moimoi

#12044 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Bodkin wrote: 04/12/2023 20:15
JohnnyS wrote: 04/12/2023 18:58

Preko ljeta ne stigneš do mora doći jer radiš ko da si konobar, od jutra do sutra, a van sezone psihijatrija zbog južine. Da valja, svi bi išli na otoke, a ne bježali sa njih :D
Onda su me lagali :D da se radi do 2-3 i da nema ni blizu pacijanata koliko imaju u bih.
I rekao sam na moru, ne na otocima :D
U sezoni je juzina :D i to je sasvim dovoljno da se propisu smiridoli :lol:

Kako ide ona od TBF-a

Moja mater te trazi
Nije uzela lijek, a okrice na jugo

:lol:
sumirprimus

#12045 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Mijenjam buru i juzinu za 6 mjeseci zime, vlage i smrada, sto manje mjesto to bolje
PreWiBa

#12046 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 04/12/2023 20:14

Pa i Dubrovnik je mala sredina. Svi zele Zagreb i eventualno Split.
Inace za bolnicu u Du je misljenje da ti je presudjena smrt :D
Umiru ljudi od banalnih stvari. Tipa upale slijepog crijeva.

A opet na Korculi imas dr. Ortopedije kakvog se ne bi postidjele najbolje svjetske bolnice. Lik je sad vec uveliko u peMziji,
ali je spasio mnoge cak i diagnoze koje nisu njegova struka. Na otoku je jer je rodjen tamo i nije zelio raditi nigdje drugo. Zavrsio medicinu onomad u Rusiji..
Pa, i u Njemačkoj svako hoće u Berlin ili Minhen, ali zato ne idu u inostranstvo ako ih Charite ne primi...
Zato što su uslovi bolji...
PreWiBa

#12047 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

detroit-mercy wrote: 04/12/2023 20:13

Pa idu vanka za vecu lovu, jer realno gledajuci sitna je to lova ta taj fax i edukaciju koja traje godinama a vani mogu uzeti puno bolje pare. Ne zaboravi da ove mladje generacije nisu kao starije. Dosta njih je vec provodilo vrijeme vani po kojekakvim studijima ili uzimalo semestre vani, uglavnom vladaju stranim jezicima tako da ih nije bas toliko briga gdje zive, vise je kako zive.
Pa o tome ti i govorim, samo si potvrdio da su uslovi loši pa zbog toga idu.
Vi stvarno niste normalni ako mislite da se nekome tek tako ide vani, još npr. da nauči Njemački onako na hau-ruk, valjda što mu se sviđa :lol:
moimoi

#12048 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sumirprimus wrote: 04/12/2023 20:24 Mijenjam buru i juzinu za 6 mjeseci zime, vlage i smrada, sto manje mjesto to bolje
Ascare ne utice juzina na tebe :D ne znas ti koja je to jebada. Svi ludi, a nemas gdje da se sklonis .. a moze trajati danima :lol:
PreWiBa

#12049 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Uglavnom, koliko čitam, Bosni trebaju doktori, samo da su specijalisti :mrgreen:

U biti, problem koji je sličan onima od kojih "pate" i poslodavci u privatnom sektoru...
detroit-mercy

#12050 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

sehohari wrote: 04/12/2023 20:30
detroit-mercy wrote: 04/12/2023 20:13

Pa o tome ti i govorim, samo si potvrdio da su uslovi loši pa zbog toga idu.
Vi stvarno niste normalni ako mislite da se nekome tek tako ide vani, još npr. da nauči Njemački onako na hau-ruk, valjda što mu se sviđa :lol:
Nije mi bas poznato kakvo je zdravstvo u HR, predpostavljam da je uredenije nego kod nas. Ali i to onda ne znaci puno jer mi i nismo bas neka referentna tacka.
Glede odlaska, reako sam da je danasnjim generacijama puno lakse napraviti taj korak nego nekim drugim, globalizacija cini cuda. Kad malo pricam sa ovom nasom studentarijom, dosta njih je bilo vani po kojekavim studijskim programima. Ovi iz Hrvatske opet i vise valjda su u EU pa im jos lakse. Druga vremena.
Post Reply