Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
swanfilter

#12001 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

n+1 wrote: 02/12/2023 22:37
swanfilter wrote: 02/12/2023 22:34
n+1 wrote: 02/12/2023 22:29

EDIT: Ne govorim o mahinacijama dijasporaca u dijaspori.
Znam. Samo sam htio reci da nije nikakav problem muljati biro, bilo gdje i po bilo kojem osnovu.

Osim da se namerace pa ti posalju kontrolu, al to je promil sanse ...
Ma dobro, nema baš smisla u našem slučaju. Recimo da radiš u SLO, a primaš neku invalidninu od 400 KM kod nas. Morao bi svaki mjesec zapucati do Bosne, prijaviti se, pa nazad. Kad oduzmeš trošak prevoza, ostat će ti 50 KM dobiti. A potrošit ćeš dobar dio godišnjeg. Teško mi je zamisliti takve pokemone.
Za takve jos nisam cuo :lol: .

Mada, na dvije strane svakako ne mozes legalno. Mozes, al nekako kontam da bi jednog dana imao problema kada dođe vrijeme penzije, pa skontaju jedni i drugi sta si radio.

Bavim se prevođenjem i imao sam slucaj nase zene iz Tuzle, koja je ovdje vukla nekakvu nadoknadu na koju nije imala pravo. Ovdje skontali i slali dopis policiji da se zena nađe.

Il slucaj kada porodica nije javila da je primalac penzije umro. Isto slucajno saznali preko hrvatskog zavoda jer je covjek imao dvije stalne adrese, u Hrv i BiH.

23000 hiljade eura duga.

Svasta ljudi rade ...
nuki_cika

#12002 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nuki_cika »

W0rM wrote: 01/12/2023 12:31
_BataZiv_0809 wrote: 30/11/2023 17:30 https://azra.ba/izdvojeno/319481/vodite ... zozemskoj/

Kae Merima:

Azra Magazin

Voditeljica Merima Šemić-Prguda o napuštanju zemlje i televizije za “Azru”: Moj novi početak u Nizozemskoj
Piše: A. H. 29/11/2023

Voditeljica Merima Šemić – Prguda nedavno je okrenula novi list i s porodicom napustila rodno Sarajevo i posao na televiziji. Merima je sa suprugom i dvoje djece svila gnijezdo u Nizozemskoj gdje počinje ispočetka. Odluka kako ističe nije bila jednostavna ali prijeko potrebna jer se umorila od svega kroz šta je godinama prolazila. Samo za “Azru” otkriva razloge odlaska te kako joj se novi život na Sjeveru čini iz prvog utiska.
Nedavno ste okrenuli novi list, napustili posao na televiziji ali i zemlju, kako je došlo do te odluke?
– Ja sam rođena u BiH, odrasla, proživjela nesretni rat, i do danas živjela u političkim tenzijama, stalnim prijetnjama, konstantnom trovanju ratnom retorikom, nacionalizmom, nepotizmom, korupcijom, primitivizmom. To je nažalost sve ono što opisuje BiH danas i to je tužno. Srušen je kompletan sistem – od pravosuđa, zdravstva, obrazovanja, sigurnosti, prekrojava se historija, odgajaju se generacije laži i manipulacije. BiH kakvu mi pamtimo, za koju smo se borili i nosimo u srcima jednostavno živi jos samo u nama, došle su neke nove, drugačije generacije ljudi, za nijansu gore od učitelja koji su razorili zemlju. Ja svoju državu beskrajno volim, sve mi je tu, volim ljude koji su mi ispunjavali život, ali danas malo više volim svoju djecu, njihovu i našu sigurnost i stabilan sistem u kojem će rasti. Jednostavno sam se umorila od primitivizma, umorila sam se od nacionalista i fašista koji svakodnevno prijete i truju javnost svojim izjavama, pljuju mi po rodnom gradu u kojem je bezbroj divnih ljudi kojima ne smeta ni svinjetina ni Miro ni Drago ni Mubera, ni rakija ni pita ni kurban ni Božićno drvce. Grad koji zivi za različitost. Žene se ubijaju, ubice se sakrivaju, djeca se maltretiraju, akademska zajednica stjerana je u ćošak, autoroteti su srušeni, sistem vrijednosti ne postoji, samo još u ponekoj od porodica s dobrim odgojem i nisu nigdje dobrodošli. BiH je ljubav, i Bosanci i Hercegovci su najbolji ljudi na svijetu. Srčani, dobri, prevrijedni, pametni, srdačni i druželjubivi. Ali kako rekoh, sve to nosim sa sobom, ja sam sarajevska raja, dijete iz mahale, i dat ću sve od sebe da se tamo gdje sam o BiH čuje samo dobro i najbolje od onoga sto je iznjedrila.

I odes u drzavu gdje rezisera ZAKOLJU NA ULICI jer se usudio snimati blasfemicne filmove i gdje jedan Gert Wilders pobjedjuje na izborima.

Nemoj bona lagati ovaj NAPACENI narod, nemas to pravo! :D
Bosna ima dosta mahana, true, ali ga je pretjerala. Ne znam za holandski zdravstveni sistem, ali s ovim njemackim, makar za ove manje bolesti, tipa kasalj, gripa, je peglancija, specijalisticki pregledi se isto cekaju. Za operaciju i to vec pretpostavljam da je bolje, hvala Bogu nisam tom ovdje koristio. Sto se skolstva tice, manjak je ucitelja, makar u Bavarskoj, a all inclusive alphabet ljudi stvari se promovisu, a vala ni po nekom znanju se ne razlikuju od nas plaho. Supruga mi je nedavno imala intervju za posao, menadzer sto je treba zaposliti je pita pitanja koja je ona na prvoj godini faxa vec apsolvirala i zna, i on sad kao impresionira, pa nije Bosna, Laos ili Chad...
Nijemci imaju koliko -toliko pravedan sistem i uredjen, kao i socijalnu zastitu, ali ne ide ni kod njih sve kako treba, sto bi rekli, nije sve med i mlijeko.
Jes kontradiktorna-Bosna divna,lijepa, krasna, pa onda 'vaka je, ' naka je, najgora, a na zapadu sve ko uređeno (da se iznenadis).
Nisi ti otisla na neviđeno, ti si imala jaku poleđinu i tutora da ti ponudi novo stanište.
Iz tvog teksta vidi se iz aviona da si sve pripreme za odlazak odradila perfektno i ko sada treba da prolivamo skupa s tobom krokodilske suze.
Zeno tebi sretan put i ne prosipaj lazne emocije tastaturom, jer mnogi ce pasti na tvoju priču bez osnova.
Eto Holandija će odgajati generacije..

Hoće špricera i transseksualaca.
Ozimician

#12003 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 02/12/2023 19:40
Ozimician wrote: 01/12/2023 18:36 Nije stvar u tome da li je puno ili nije, nije KS jedini katnon, eto imamo info da je i u TK isto toliko.

Vise je stvar u ovome sto @_BataZiv_0809 govori, javni i medijski narativ je takav da se prica kako svi odlaze, kako nas uskoro nece imati ko lijeciti, onda se prica kako treba studirati, ulagati u sebe, da se znanje uvijek isplati, itd. itd.

A na kraju kad podvuces crtu, najmanje ima otvorenih radnih mjesta za visokoobrazovane i najmanje oni imaju mogucnosti da biraju poslove. :D

A i ovo za infrastrukturu je tacno, potrebe stanovnistvom za zdrav. uslugama su sve vece i vece i postojeca infrastruktura ne moze da podnese to, taman i da zaposlis sve njih - ne bi imali gdje raditi, ne postoji fizicki prostor da ih smjestis tu i rasteretis.
Ima obicnih hecima ali nema specijalista ;)
Pa specijalisti se ne skoluju na fakultetima, specijalisti nastaju tako sto ustanova zaposli "obicnog hecima" i posalje ga na specijalizaciju.

A na birou ima i nekih desetak specijalista.
Ozimician

#12004 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 02/12/2023 17:19 Koliko ih je prijavljeno, a vec zivi vani?
I btw ako pricas sa doktorima, svi ce ti reci da masovno fali doktora po domovima zdravlja ali da nece da primaju
Pa sumnjam da ce neko ko je doktor u Njemackoj da se javlja redovno na biro u BiH (svakih koliko dana?), koja mu je svrha toga, to je mislim jos jedan od mitova u narodu.

Naravno da fali doktora, to i jeste paradoks, mediji pricaju pricu o tome kako "fali doktora" te se stice dojam kako neko jedva ceka da zaposlni nekog, a ovamo bukvalno stotine njih na birou.
detroit-mercy

#12005 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 04/12/2023 01:03
I btw ako pricas sa doktorima, svi ce ti reci da masovno fali doktora po domovima zdravlja ali da nece da primaju
Pa sumnjam da ce neko ko je doktor u Njemackoj da se javlja redovno na biro u BiH (svakih koliko dana?), koja mu je svrha toga, to je mislim jos jedan od mitova u narodu.

Naravno da fali doktora, to i jeste paradoks, mediji pricaju pricu o tome kako "fali doktora" te se stice dojam kako neko jedva ceka da zaposlni nekog, a ovamo bukvalno stotine njih na birou.
Nesto mi taj broj o stotinama doktora na birou bas i ne ide u vugla. Koliko izadje Studenata sa UNSA sa diplomom Medicine, to bi onda bilo par generacija.
Na stranu sve to, da bi bio primljen moras imati stelu i to debelu a dosta domova zdravlja i bolnica ne prima jer pogodi zasto, "para nema". Tako da i stela danas malo znaci.
Ovo nam opet otkriva jedan drugi, malo veci odnosno strukturalni problem naseg zdravstva, gdje debelo zaostajemo po stanardima po broju doktora na odredjenu populaciju. A zaostjes iz prostog razloga, para nema.
Ma kolio nas pojedini ubjedivali da pare laze u svakom budzaku.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12006 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Isplati se iz Bosne muljat dijasporske drzave.

Iz dijaspore muljat Bosnu se ne isplati.
moimoi

#12007 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ne isplati, jer oni muljaze uvijek otkriju pa ti fino sjednu na racun :D

Znam da nasi vecinom pokusavaju izmuljati za djeciji doplatak iako im recimo djeca zive u BiH sa majkom :D To im je glavno.

Kao i muljanje sa invalidskom peMzijom
Last edited by moimoi on 04/12/2023 16:49, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12008 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ma izvarali su nasi boga.

Po Skandinaviji glumili bjesnilo da dobiju socijale.
moimoi

#12009 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Doktorirali smo muljaze… ali su i ovi vec doktorirali nase ;)
Ozimician

#12010 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 04/12/2023 16:10 Nesto mi taj broj o stotinama doktora na birou bas i ne ide u vugla. Koliko izadje Studenata sa UNSA sa diplomom Medicine, to bi onda bilo par generacija.
Na stranu sve to, da bi bio primljen moras imati stelu i to debelu a dosta domova zdravlja i bolnica ne prima jer pogodi zasto, "para nema". Tako da i stela danas malo znaci.
Ovo nam opet otkriva jedan drugi, malo veci odnosno strukturalni problem naseg zdravstva, gdje debelo zaostajemo po stanardima po broju doktora na odredjenu populaciju. A zaostjes iz prostog razloga, para nema.
Ne razumijem bas sta zelis da kazes, ali ovako:

2 sarajevska medicinska fakulteta (na UNSA i SSST) izbace godisnje 100tinjak doktora.
Naravno da nema para ni infrastrukure.

S tim se aposlutno slazem, moj pocetni post se odnosio na medijsko izvjestavanje, koliko moze uticati na javno mnijenje, cak evo i na forumu. Jer ono sto se stalno ponavlja, postaje istina i ne samo u vezi iseljavanja, nego svih ostalih tema.
U svakoj mogucoj vijesti o zdrav. radnicima prica se o nedostatku kadra i to na taj nacin, da neko ko bas dobro nije upucen u tu problematiku, rekao bih da je situacija takva da te poslodavci cekaju ispred fakulteta kad diplomiras da krenes kod njih raditi i ne pitaju koliko trazis.

A istina je upravo ova oko koje se slazemo, nedostatak kadra realno postoji, ali ne postoji neko ko ce zaposliti taj kadar, npr. svi oni koji su dobili ugovore na odredjeno za vrijeme korone, nikome nije produzen ugovor, svi su poslati na biro.
detroit-mercy

#12011 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 04/12/2023 17:18
detroit-mercy wrote: 04/12/2023 16:10 Nesto mi taj broj o stotinama doktora na birou bas i ne ide u vugla. Koliko izadje Studenata sa UNSA sa diplomom Medicine, to bi onda bilo par generacija.

2 sarajevska medicinska fakulteta (na UNSA i SSST) izbace godisnje 100tinjak doktora.

S tim se aposlutno slazem, moj pocetni post se odnosio na medijsko izvjestavanje, koliko moze uticati na javno mnijenje, cak evo i na forumu. Jer ono sto se stalno ponavlja, postaje istina i ne samo u vezi iseljavanja, nego svih ostalih tema.
U svakoj mogucoj vijesti o zdrav. radnicima prica se o nedostatku kadra i to na taj nacin, da neko ko bas dobro nije upucen u tu problematiku, rekao bih da je situacija takva da te poslodavci cekaju ispred fakulteta kad diplomiras da krenes kod njih raditi i ne pitaju koliko trazis.

A istina je upravo ova oko koje se slazemo, nedostatak kadra realno postoji, ali ne postoji neko ko ce zaposliti taj kadar, npr. svi oni koji su dobili ugovore na odredjeno za vrijeme korone, nikome nije produzen ugovor, svi su poslati na biro.
Zato Hrvatska vec salje ponude nasim svrsenicima i nudi posao lijecnika u HR isto kao i Slovenci. Tako da bi se i taj broj onih koji su na birou ubrzo mogao ocistiti jer potraznje u regionu ima. Imas mozda onih koji se jos neckaju ili su lijeni da malo pogledaju ali blizina HR i SL, kao i jezik moze doprinijeti da nam dosta tog kadra ode tamo.
Bodkin

#12012 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 04/12/2023 01:03

Fali doktora toliko da mogu zaposliti 100 samo u sarajevu preko noci.
Problem je sto nece iz x razloga
Bodkin

#12013 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

detroit-mercy wrote: 04/12/2023 18:18

Zato Hrvatska vec salje ponude nasim svrsenicima i nudi posao lijecnika u HR isto kao i Slovenci. Tako da bi se i taj broj onih koji su na birou ubrzo mogao ocistiti jer potraznje u regionu ima. Imas mozda onih koji se jos neckaju ili su lijeni da malo pogledaju ali blizina HR i SL, kao i jezik moze doprinijeti da nam dosta tog kadra ode tamo.
Znam ih par i cak iz dalje familije. Sto je najludje, dobre su pare. A da ne kazem da ako imas srece mozes dobiti nesto na moru. Ljepota
JohnnyS

#12014 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Sve bi to bilo točno da ne treba proći proces nostrifikacije koji traje ihaha, i do godinu dana, ovisi kako ti se poklopi, a može i dulje (pričam za Hrvatsku, ne znam kako je za druge zemlje).

I ako mislite da se lako zaposliti na Rebru ili bilo gdje u Zagrebu, how yes no. Dobiješ otok ili neku tako selendru, ili neka bolnica u Slavoniji gdje je Bog rekao laku noć.

I u BiH se možeš zaposliti, samo nitko neće u Novu Bilu ili Drvar, svi bi Sarajevo, Mostar, Zenica, Tuzla :D
JohnnyS

#12015 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Bodkin wrote: 04/12/2023 18:49
detroit-mercy wrote: 04/12/2023 18:18

Znam ih par i cak iz dalje familije. Sto je najludje, dobre su pare. A da ne kazem da ako imas srece mozes dobiti nesto na moru. Ljepota

Preko ljeta ne stigneš do mora doći jer radiš ko da si konobar, od jutra do sutra, a van sezone psihijatrija zbog južine. Da valja, svi bi išli na otoke, a ne bježali sa njih :D
Ozimician

#12016 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

ovo sto @JohnnyS govori je upravo tako

Proces nostrifikacije za doktore je uzasno spor i skup i tezak (gdje god da odu). Prednost Hrvatske je jedino sto ne moraju jezik polagati, ali da ce se nesto hljeba najesti tamo i nece, jer da je dobro, ne bi njhovi hrlili u Njemacku, Austriju. Za Sloveniju, Austriju, Njemacku se polaze i jezik na C1 nivou i jos dodatni ispiti (na lokalnom jeziku) pa good luck. Za USA se polaze famozni USMLE za koji ti treba 5 god strpljenja i barem 15 000 $ troskova, a velika je vjerovatnoca da ces i tamo zavrsiti u nekoj njihovoj vokoje*ini, tkz. "matching sistem". Sestra mi dobija ponude sad i iz Skandinavije, ali sta traze i nude je samo da se nasmijes na te ponude. (C1 lokalni jezik pod obavezno)

Mozes i u BiH u takvim vukoje*inama dobiti posao (placen malo manje nego u Sarajevu), gdje neces napredovati promil u karijeri, a o uslovima zivota i rada da ne pricam.

Taj posao na otoku ne znam kome moze biti zanimljiv? Pa ja kad sam gledao reportaze s Novalje, pa to je uzas koliko se ubijaju od posla i to nisu nimalo bezazleni slucajevi.

EDIT: I mnogi zaboravljaju da su doktori u najboljem slucaju u 2. polovini 20-ih god, dobar dio osnuje i porodicu i time se fleksibilitet znacajno smanjuje.
Last edited by Ozimician on 04/12/2023 19:27, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#12017 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

_BataZiv_0809 wrote: 04/12/2023 16:49 Ma izvarali su nasi boga.

Po Skandinaviji glumili bjesnilo da dobiju socijale.
i došli onda na bh. forum da se nama smiju kako nam je "dole" loše :sax: :mrgreen:

i po dobrom starom običaju su uglavnom projekcije
detroit-mercy

#12018 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 04/12/2023 19:12 ovo sto @JohnnyS govori je upravo tako

Proces nostrifikacije za doktore je uzasno spor i skup i tezak (gdje god da odu). Prednost Hrvatske je jedino sto ne moraju jezik polagati, ali da ce se nesto hljeba najesti tamo i nece, jer da je dobro, ne bi njhovi hrlili u Njemacku, Austriju. Za Sloveniju, Austriju, Njemacku se polaze i jezik na C1 nivou i jos dodatni ispiti (na lokalnom jeziku) pa good luck. Za USA se polaze famozni USMLE za koji ti treba 5 god strpljenja i barem 15 000 $ troskova, a velika je vjerovatnoca da ces i tamo zavrsiti u nekoj njihovoj vokoje*ini, tkz. "matching sistem". Sestra mi dobija ponude sad i iz Skandinavije, ali sta traze i nude je samo da se nasmijes na te ponude. (C1 lokalni jezik pod obavezno)

Mozes i u BiH u takvim vukoje*inama dobiti posao (placen malo manje nego u Sarajevu), gdje neces napredovati promil u karijeri, a o uslovima zivota i rada da ne pricam.

Taj posao na otoku ne znam kome moze biti zanimljiv? Pa ja kad sam gledao reportaze s Novalje, pa to je uzas koliko se ubijaju od posla i to nisu nimalo bezazleni slucajevi.
Nista onda, nek ovih par stotina doktora sto su na birou sjede, godinu za godinu cekakuci nesto. Posao dokotora je dosta specifican, jer ne mozes sjediti par godina na birou i lelemudati pa se onda vratiti u praksu. I ono malo klinickih vijestina sto imas se ispari jako brzo ako ne pocnes da radis. A da ne pricamo o specijalizacijama koje traju jos godina i godina iz toga.
U biti, poenta price, ne valja Holandija, ne valja Slo, ne valja u HR cak ni USA :mrgreen: , bolje biti na birou i ispijati kafe u Strosi :skoljka:.
Btw, prbolem vukojebina u USA je sto tamo treses puno vecu lovu nego u bilo kojem vecem urbanom centru. Ameri lovom prave ove vukojebine atraktivnim.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#12019 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

EDIT: I mnogi zaboravljaju da su doktori u najboljem slucaju u 2. polovini 20-ih god, dobar dio osnuje i porodicu i time se fleksibilitet znacajno smanjuje.
Glede Hrvatske, doktor u KS je bolje placen nego u HR.
Jbg. za USA se jedino isplati. Mislim, imaš mučenje, ali ako ništa 15-20 hiljada dolara mjesečno.
detroit-mercy

#12020 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

sehohari wrote: 04/12/2023 19:30

Glede Hrvatske, doktor u KS je bolje placen nego u HR.
Jbg. za USA se jedino isplati. Mislim, imaš mučenje, ali ako ništa 15-20 hiljada dolara mjesečno.
Meni osobi iz familije nudili u Rijeci poaso, 2300 Eura, ima godinu radnog staza. Ovoj je veca cifra u Eurima od onoga sto prima u Markama.
Ozimician

#12021 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 04/12/2023 19:29 Nista onda, nek ovih par stotina doktora sto su na birou sjede, godinu za godinu cekakuci nesto. Posao dokotora je dosta specifican, jer ne mozes sjediti par godina na birou i lelemudati pa se onda vratiti u praksu. I ono malo klinickih vijestina sto imas se ispari jako brzo ako ne pocnes da radis. A da ne pricamo o specijalizacijama koje traju jos godina i godina iz toga.
U biti, poenta price, ne valja Holandija, ne valja Slo, ne valja u HR cak ni USA :mrgreen: , bolje biti na birou i ispijati kafe u Strosi :skoljka:.
Btw, prbolem vukojebina u USA je sto tamo treses puno vecu lovu nego u bilo kojem vecem urbanom centru. Ameri lovom prave ove vukojebine atraktivnim.
Pa ja ti sad kazem, nije problem otici i krenuti raditi u nekoj USA vukojebini, problem je sto NE MOZES samo tako otici i raditi tamo.

Potrebno ti je 5 god strpljenja, ucenja i polaganja ispita i minimalno 15 000$ samo za troskove svega toga. Neko mora da plati te troskove i tvojih 5 god. zivota, a takvi koji mogu to sebi da priuste (iz tako bogatih porodica), sigurno ne cekaju na birou, vec se prvi zaposljavaju gdje zele.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#12022 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Problem pronalaska doktora u HR, makar po onom što sam ja vidio, je manjak para.

Haj, probajte na obali naći stan za iznajmljivanje sa tomplatom. Kupovina imovine nemoguće, a sveopšti sistem samo jedan level manje u banani nego u BiH
swanfilter

#12023 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

U Rijeci to neto il bruto?

Mnogo ne vjerujem da je neto ...
Ozimician

#12024 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

U HR je za vrijeme kune pocetna plata bila 7200 kn (dakle ca. 1000€), da li su sad sta povecali, mozda i jesu, ali neznatno.
detroit-mercy

#12025 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 04/12/2023 19:36
detroit-mercy wrote: 04/12/2023 19:29 Nista onda, nek ovih par stotina doktora sto su na birou sjede, godinu za godinu cekakuci nesto. Posao dokotora je dosta specifican, jer ne mozes sjediti par godina na birou i lelemudati pa se onda vratiti u praksu. I ono malo klinickih vijestina sto imas se ispari jako brzo ako ne pocnes da radis. A da ne pricamo o specijalizacijama koje traju jos godina i godina iz toga.
Pa ja ti sad kazem, nije problem otici i krenuti raditi u nekoj USA vukojebini, problem je sto NE MOZES samo tako otici i raditi tamo.

Potrebno ti je 5 god strpljenja, ucenja i polaganja ispita i minimalno 15 000$ samo za troskove svega toga. Neko mora da plati te troskove i tvojih 5 god. zivota, a takvi koji mogu to sebi da priuste (iz tako bogatih porodica), sigurno ne cekaju na birou, vec se prvi zaposljavaju gdje zele.
Residency je placen, zaradjujes od 50-60k godisnje i traje 3 godine a ne 5 godina, btw.
Ovdje more doktora iz Srbije i Hrvatske i svima se ispalti i nisu u vukojebinama osim ako ne izaberu. Ali ako ti kazes, onda mora da je tako.
Post Reply