Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Moderator: Benq
- dzeko1
- Quaresma
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- dzeko1
#46204 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Kako na najlaksi nacin igrati stare igre tipa Super Mario Bros, Adventure Island, Bomberman, tenkci, cirkus, patke one sto si gadjao pistoljem itd, ima li neki emulator koji podrzava i kontrolere, bas sam nostalgican za tim vremenima, crna sega, diskete, dzojstici po 1km 
- Averus
#46205 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
1. Skines emulator za sistem koji ti treba: https://www.emulator-zone.com/dzeko1 wrote: ↑04/12/2023 09:37 Kako na najlaksi nacin igrati stare igre tipa Super Mario Bros, Adventure Island, Bomberman, tenkci, cirkus, patke one sto si gadjao pistoljem itd, ima li neki emulator koji podrzava i kontrolere, bas sam nostalgican za tim vremenima, crna sega, diskete, dzojstici po 1km![]()
2. Skines igre sa "legalnih" stranica
3. Svaki emulator ima neke postavke koje moras podesiti, kod starijih sistema je to najcesce samo kontroller tj mapiranje dugmadi na tastaturu ili gamepad
4. Profit!
- Dope_Man
#46206 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ne bih se full slozio sa ovim. Ogroman je broj dobrih prica u igrama koje se mogu pretvoriti u dobre filmove/serije.n+1 wrote: ↑02/12/2023 22:18 Ova Fallout serija baš miriše na teški odron. Ne bi me čudilo da Silo bude bolja Fallout serija od Fallout serije.
To koliko su filmovi i serije po video igrama historijski bili odron samo pokazuje koliko je priča u igrama oduvijek bila sekundarna, a čak i onda kada nije sekundarna, koliko je...drugačija u odnosu na ono što srećemo u filmu ili književnosti.
Čini mi se da uvijek postoji ta dihotomija: da li udovoljiti fanovima video igre, ili praviti film za širu publiku. Ovo prvo će gotovo neminovno izgledati kao nezgrapna adaptacija, a ovo drugo zahtijeva hrabrost nešto radikalnijeg odmaka od izvornog materijala, što dosad nismo vidjeli.
Ali postoje pomaci u pravom smjeru, kao što pokazuje The Last of Us.
Problem nije po meni u prici iz same igre, koliko u losim adaptacijama. Obicno studio misli "Ovo vec ima fanove, nije bitno kako ga slepas, zaradicemo" pa se napravi jeftino smece, sa nekim amaterima od pisaca koji prilagode pricu formatu filma/serije gdje onda jos naprave izmjene koje nemaju nikakvog smisla i samo raspizde fanove igre (na prvu mi pada Hitman i promjena pozadine ko je 47, kako je postao to sto jeste itd.. bezveze scena na pocetku filma koja me odmah raspizdila jer to vise nije "moj" 47).
I na kraju dobijes poluproizvod gdje se niko nije potrudio da napravi nesto dobro jer se oslanja na laku zaradu od postojecih fanova, a pri tom uspije razocarati i njih, i potencijalnu novu publiku. Uostalom, slicno je i u svijetu filmova gdje se na ime stare uspjesne fransize prave nastavci koji razocaravaju sve po redu (Indiana Jones, Ghostbuster, Ocean's 8, That 90's Show itd...)
A ovom da se igre ne mogu pretvoriti u film je ponajvise kumovao onaj ublehas Uwe Boll.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#46207 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Fallout je poprilično narativno siromašan. priča u četvorci je blagi užas. ako se može nazvati pričom.
u suštini moglo bi dobro biti pod uvjetom da postoji priča koja egzistira nezavisno od univerzuma, a isti bude samo dekoracija toj priči i kreativni šlag na tortu.
ali slažem se da je lakše iskoristiti postojeće fanove i ne protraćiti dobar scenario kada možeš snimiti splačinu u univerzumu koji ima fanove i film na osnovu dobrog scenarija. na taj način se može izvući više novca.
u suštini moglo bi dobro biti pod uvjetom da postoji priča koja egzistira nezavisno od univerzuma, a isti bude samo dekoracija toj priči i kreativni šlag na tortu.
ali slažem se da je lakše iskoristiti postojeće fanove i ne protraćiti dobar scenario kada možeš snimiti splačinu u univerzumu koji ima fanove i film na osnovu dobrog scenarija. na taj način se može izvući više novca.
- Averus
#46208 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Serija ce biti canon u timeline-u iz igara fyi
- n+1
#46209 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Pročitao sam to, i pomislio koliko je smiješna ta konstantacija za igru u kojoj faktički igraš nelinearno i stvaraš vlastitu priču.
Možda nisam bio do kraja jasan. U historiji video gaminga postoji ta vječna debata između onih koji video igre smatraju narativnim medijem (poput književnosti i filma) i onih koji smatraju da su video igre fundamentalno drugačiji medij (primjerice, jer im je imanentna ludonarativna disonanca).Dope_Man wrote: ↑04/12/2023 12:52Ne bih se full slozio sa ovim. Ogroman je broj dobrih prica u igrama koje se mogu pretvoriti u dobre filmove/serije.n+1 wrote: ↑02/12/2023 22:18 Ova Fallout serija baš miriše na teški odron. Ne bi me čudilo da Silo bude bolja Fallout serija od Fallout serije.
To koliko su filmovi i serije po video igrama historijski bili odron samo pokazuje koliko je priča u igrama oduvijek bila sekundarna, a čak i onda kada nije sekundarna, koliko je...drugačija u odnosu na ono što srećemo u filmu ili književnosti.
Čini mi se da uvijek postoji ta dihotomija: da li udovoljiti fanovima video igre, ili praviti film za širu publiku. Ovo prvo će gotovo neminovno izgledati kao nezgrapna adaptacija, a ovo drugo zahtijeva hrabrost nešto radikalnijeg odmaka od izvornog materijala, što dosad nismo vidjeli.
Problem nije po meni u prici iz same igre, koliko u losim adaptacijama. Obicno studio misli "Ovo vec ima fanove, nije bitno kako ga slepas, zaradicemo" pa se napravi jeftino smece, sa nekim amaterima od pisaca koji prilagode pricu formatu filma/serije gdje onda jos naprave izmjene koje nemaju nikakvog smisla i samo raspizde fanove igre (na prvu mi pada Hitman i promjena pozadine ko je 47, kako je postao to sto jeste itd.. bezveze scena na pocetku filma koja me odmah raspizdila jer to vise nije "moj" 47).
I na kraju dobijes poluproizvod gdje se niko nije potrudio da napravi nesto dobro jer se oslanja na laku zaradu od postojecih fanova, a pri tom uspije razocarati i njih, i potencijalnu novu publiku. Uostalom, slicno je i u svijetu filmova gdje se na ime stare uspjesne fransize prave nastavci koji razocaravaju sve po redu (Indiana Jones, Ghostbuster, Ocean's 8, That 90's Show itd...)
A ovom da se igre ne mogu pretvoriti u film je ponajvise kumovao onaj ublehas Uwe Boll.
Prema onome što vidimo iz dosadašnjih adaptacija video igara u film, čini mi se izglednim da su ovi drugi u pravu. To ne znači da ne postoji dobra priča u igrama (mada je i takvo šta rijetko, ali iz drugih razloga), nego da se ta priča teško prilagođava drugom i drugačijem mediju, iz niza razloga.
- Dope_Man
#46210 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ljepota Fallouta je sto ima osnovnu premisu o nuklearnom ratu, sklonistima itd.. i citav svijet da mozes samo uzeti ovu osnovu, odabrati komad zemlje, i vrijeme u kojem nijedna igra nije smjestena, i raditi sta god hoces tu.
Tako da se ne moraju oni, i vjerovatno nece, drzati niti jedne od prica iz igara. U tom im je jedini zadatak da ne naprave likove koje mrzis il da svijet ne izgleda debilno, sto neko rece vec i ovi izvad sklonista izgledaju previse cisto i nasminkano.. kakav je to Wasteland gdje je mlada ustala i nasminkala se prije nego krene ganjati mutirane zohare za dorucak
Al ako dobro naprave pricu odlaska iz sigurnosti i ugodnog zivota u sklonistu (ako je jedan od takvih) do ucenja kako prezivjeti u svijetu izvan sklonista, serija moze lako biti hit.
- MarlboroGold
#46211 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ima par primjera sa pomacima u pravom smjeru, ali puno više je onih gdje to nije slučaj.n+1 wrote: ↑02/12/2023 22:18 Ova Fallout serija baš miriše na teški odron. Ne bi me čudilo da Silo bude bolja Fallout serija od Fallout serije.
Zato je trenutno najbolja solucija animirani film ili serija. Znam, to nije everybody's cup of tea, ali uglavnom animirane serije i filmovi budu bolji od pravih filmova kad je u pitanju neka igra.
Evo primjer - Resident Evil filmovi (kako sa Milom tako i ovaj zadnji) u poređenju sa Resident Evil animiranim filmovima i serijama. Filmovi su bili smeće u poređenju sa animiranim. Hajd, možda jedino prvi sa Milom može proći.
Eno Castlevania na Netflixu je osvojila i neke nagrade koliko se sjećam... bar ona prva serija, a ovu novu Nocturne nisam još gledao. I ne trebaju snimati pravi film.
Mislim da nam animirani filmovi i serije, kad su u pitanju priče i likovi iz videoigara koje igramo i volimo, ipak nude mnogo više kao gejmerima, a mogu privući i casual publiku.
- MarlboroGold
#46212 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Kad već uletih ovdje ima li neko da igra WoW classic Season of Discovery?
Planiram da danas uzmem pretplatu na 3 mjeseca dok traje zima da ubijem vrijeme, pa ak ima još nekih ovdje da igraju ili planiraju igrati javite da se organizujemo
Planiram da danas uzmem pretplatu na 3 mjeseca dok traje zima da ubijem vrijeme, pa ak ima još nekih ovdje da igraju ili planiraju igrati javite da se organizujemo
- ferratilis
#46213 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
To je to. Mislim da su film i video igre dva medija medju kojima nikad ne bi trebalo biti dodira, ali eto svi to rade da se izmuze vise para. Animirane adaptacije su ok, ali live action nikako. Iako bas i ne volim anime, Edgerunners i Cyberpunk 2077 se odlicno uklapaju, ali npr. Witcher igre i Witcher serija nikako.n+1 wrote: ↑04/12/2023 13:14 Prema onome što vidimo iz dosadašnjih adaptacija video igara u film, čini mi se izglednim da su ovi drugi u pravu. To ne znači da ne postoji dobra priča u igrama (mada je i takvo šta rijetko, ali iz drugih razloga), nego da se ta priča teško prilagođava drugom i drugačijem mediju, iz niza razloga.
-
Bosnian Dragon1
#46214 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Nostalgija me ufati kad naletim ovako na stare legende...
Jesmo ti i ja zajedno igrali jedno vrijeme battlefield 3,4 mescini,sad se podsjetih, ja sam bio u onom GFC klanu, serveri su im bili ekstra i dan danas pamtim legendarne meceve...
- dzeko1
-
Kuvet
#46216 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
RAJAAAAAAAAAAAAAAAAAA
IT IS LEGITTTTT
IT IS LEGITTTTT
- Rockefeller
-
Zoooka
#46218 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Valjda ne bude smaračina kao petica, a po traileru izgleda da hoće.
- Rootboi
-
vernes81
#46220 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Jbt. Jesam li ja jedini koji ne igra gta?
Gdje god danas mrdnem samo hype za gta.
Gdje god danas mrdnem samo hype za gta.
-
Zoooka
- SmokingMan
#46222 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Je li to mod prodaju kao 6.cu?
- Quaresma
#46223 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
moguce, bilo nas je dosta iz BiH sto smo igrali.Bosnian Dragon1 wrote: ↑04/12/2023 18:41
Nostalgija me ufati kad naletim ovako na stare legende...
Jesmo ti i ja zajedno igrali jedno vrijeme battlefield 3,4 mescini,sad se podsjetih, ja sam bio u onom GFC klanu, serveri su im bili ekstra i dan danas pamtim legendarne meceve...
Samo dosta ljudi mi je promjenilo nickove na originu pa se vise i ne sjecam ko je bio. Ne znam sto to ljudi rade al et.
imalo smo jedno vrijeme i domace servere.
-
vernes81
#46224 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Gfc je bio njemacki klan cini mi se ?Bosnian Dragon1 wrote: ↑04/12/2023 18:41Nostalgija me ufati kad naletim ovako na stare legende...
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#46225 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
čitam da im je neko leak'o trailer i da su morali pustit' odmah 
meni je San Andreas jedini legitiman GTA, ovo sve poslije ne mogu da shvatim ozbiljno, postajem boomer
meni je San Andreas jedini legitiman GTA, ovo sve poslije ne mogu da shvatim ozbiljno, postajem boomer