Jugoslavija

Post Reply
istra_hr

#176 Re: Jugoslavija

Post by istra_hr »

8) ... da, za potpuno "razumijevanje" Hrvatsko-Srpske "ljubavi" moramo spomenuti tri velike seobe Srba i dolazak u Hrvatske krajeve:

1- 17/18 stoljeće i naseljavanje Vojne krajine uz obaveznu mitomaniju da su "oduvek ovde i da čine većinu" - LAŽ, jer po popisu stanovništva iz AU, sredinom 19.stoljeća (Slavene su djelili na Katolike-Hrvate i Pravoslavce-Srbe) evo samo jedan podatak npr. Knin: oko 80% Hrvata..i 20 % Srba
2- nakon 1918 i prvog svjetskog rata, druga najezda Srba u Hrvatsku, naročito Liku i sjev. Dalmaciju ... korijeni četništva u Hrvatskoj, Pop Đujić.
Popisi stanovništva, opet ću spomenut Knin i okolicu: izjednačava se, Hrvati emigriraju "braća" Srbi dolaze sve više.
3- nakon 1945 i drugog rata, općepoznata metamorfoza četnika u najveće Jugoslavene. Omjer stanovništva lagano prelazi na Srpsku stranu i konkretno, opet podaci za Knin: 1990-ih na početku "balvan revolucije" Hrvata svega 20%, Srbi sad u većini 80%

OK. trpili smo to i istrpili ... do "Oluje" '95

I onda opet teorije i bajke o raspadu exYU... "ko nas zavadi"? :roll:
escobar__

#177 Re: Jugoslavija

Post by escobar__ »

skrbavi-admin wrote: 03/12/2023 09:42
escobar__ wrote: 03/12/2023 09:04 Mislim da taj žal za propalim državama jednim dijelom proizilazi i iz nesposobnosti da sami sebi stvorimo normalno i za život dobro i ugodno mjesto, pa je lakše oslanjati se na druge - praktično mentalitet hamala kojem neko komanduje šta i kako da radi.
cinjenica je da kod nas vlada podanicki mentalitet koji sve to ukljucuje al isto tako treba imat u viduda nam je svaka neprijateljska cizma ubijala nase najbolje sjeme i intelektualce kad god je mogla i gdje god je mogla.....BIH nazalost ima kulturu sklanjanja sposobnih a postavljanja i sistemske zastite podobnih....pocevsi od Mehmeda Spahe, Dzemala Bijedica, Pozderaca, Mikulica, Bogicevica pa do Sefera, Nanica, Imamovica, Zajke i sl....slobodno nabrajajte.....bh neprijatelji tj vecinom njihovi munafici da ne kazem petokolonasi u BIH su se uvijek revno trudili izbacit iz stroja najprogresivniji establisment u odredjenom momentu bosanske istorije.....
I to je nažalost tačno.
WarrenGrozni

#178 Re: Jugoslavija

Post by WarrenGrozni »

istra_hr wrote: 03/12/2023 11:00 8) ... da, za potpuno "razumijevanje" Hrvatsko-Srpske "ljubavi" moramo spomenuti tri velike seobe Srba i dolazak u Hrvatske krajeve:

1- 17/18 stoljeće i naseljavanje Vojne krajine uz obaveznu mitomaniju da su "oduvek ovde i da čine većinu" - LAŽ, jer po popisu stanovništva iz AU, sredinom 19.stoljeća (Slavene su djelili na Katolike-Hrvate i Pravoslavce-Srbe) evo samo jedan podatak npr. Knin: oko 80% Hrvata..i 20 % Srba
2- nakon 1918 i prvog svjetskog rata, druga najezda Srba u Hrvatsku, naročito Liku i sjev. Dalmaciju ... korijeni četništva u Hrvatskoj, Pop Đujić.
Popisi stanovništva, opet ću spomenut Knin i okolicu: izjednačava se, Hrvati emigriraju "braća" Srbi dolaze sve više.
3- nakon 1945 i drugog rata, općepoznata metamorfoza četnika u najveće Jugoslavene. Omjer stanovništva lagano prelazi na Srpsku stranu i konkretno, opet podaci za Knin: 1990-ih na početku "balvan revolucije" Hrvata svega 20%, Srbi sad u većini 80%

Dobro, nije mane ni hrvatskom mitomanisanju.
Bolje ne pominjite te AU popise
JohnnyS

#179 Re: Jugoslavija

Post by JohnnyS »

I hrvatska i srpska mitomanija se uklapa u generalno pravilo da što je manja i nebitnija država, veća je mitomanija
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#180 Re: Jugoslavija

Post by _BataZiv_0809 »

U Srba je mitomanija veca.

U Hrvata je gluplja.
dr_Evil

#181 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

_BataZiv_0809 wrote: 03/12/2023 12:39 U Srba je mitomanija veca.

U Hrvata je gluplja.
Odlika svakog nacionalizma je da treba sto vise naglasavati tudji, a poricati vlastiti. Ogromna boljka srpskog nacinalizma krajem osamdesetih i pocetkom devesetih, vidimo isto i danas nisu ni milimetra se pomaknuli od Gazimestana.

Imamo toga danas i kod Bosnjaka. Zanimljivo je posmatrati..

Sto se tice Hrvatskog, istinu zboris Hrvatski je zaista glupav i pogubljen.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#182 Re: Jugoslavija

Post by _BataZiv_0809 »

swanfilter wrote: 02/12/2023 23:54

Za srpsko skolstvo je zasluzan Srbin koji dođe iz Londona, a za njega u istoj toj Srbiji malo ko zna.

I guslanje stoljecima pređe u folklor, bastinu i kulturu.
Kako ono bjese ime? Nesto sam citao o tome, ali ne mogu se sjetiti gdje.
tramvajtrojka wrote: 03/12/2023 00:32
Pa kad vidiš ulice koje su bile u Sarajevu Milosa obilica, cara Dušana, Vojvode Radomira Putnika itd.itd. sve cetnicka ikonografija u nazivima u sred Sarajeva
Sto ti bolan treba da valjas ovakve gluposti
the the

#183 Re: Jugoslavija

Post by the the »

swanfilter wrote: 02/12/2023 21:20 Gledajuci sistem vladanja, covjek bi ocekivao da ce se kod Sovjeta desiti nas slucaj raspada.

Oni akademski, a mi ovdje ko pomahnitale horde primata ...
Tako je.

Jer je KGB odlucivao gdje ce rat krenuti.

Jugoslavija se raspala jer je Rusija kreirala agresivni sovinizam u Srbiji i glavne protagoniste a u Slo i Cro Njemacka kao Ruski proxy.

Nista nije islo samo od sebe, ni kreiranje ni raspad, sav taj kadar je bio sklon priklanjanju jacem i poslusan a nikad i nikako sklon autonomnom hrabrom djelovanju na svoju ruku.

Jedini momenat ikad, kada se podrucni politicari odlucuju na samostalno odmicanje od glavnog kontrolora je 48 i bjeg od sigurne iskustveno im poznate Staljinove egzekucije a i tad je to trajalo kratko jer su uspostavili vezu sa amerikancima za pomoc u slucaju napada na Yu.

Samo se prisjetimo 27.3.1941 i pokretanja demonstracija u Bg nakon cega je krenuo kratkotrajni devastirajuci rat, a nakon cega je nastupilo cijepanje zemlje na zone te teski bratoubilacki rat cije posljedice imamo i danas a sve to jer je Churchil trebao par sedmica da izvuce manju brigadu iz Grcke u Afriku. Toliko o samostalnosti kako tad tako i poslije, a o sad da ne pricamo.

Jugoslavija je bila “nako” , poredeci se sa EU zemljama tada prepuna mana, stvar je sto ovo sto nastade iza je takvo smetlje da Yu ispada savrsenstvo. I nema vise poredjenja tipa Italija i Svedska su to i to a mi samo ovo ili na OI Yu je 8. po redu sa 21 zlatom 33 srebra i 41 bronzom, ili nas vojni avion nije ni blizu modernom lovcu bombarderu, danas ni zakrilca ne radi niko itd itd ispali smo iz poredjenja sa najrazvijenijim zemljama svijeta i upali u nizerazredne i nebitne za svjetske okvire mjerenja i mjere. Sta mi nemamo a imali smo je duga lista, i sve je duza svakimw danom jer se jos krcka ostatak imovine, ali i ne manje bitno i kredibiliteta i samosvijesti stecene tad

A inace svaka drzava svojim stanovnicima je vreca za nabijanje i kritikama, nema savrsene drzave, Dance da pitas sad nacice joj mana jednako ko i mi svojoj ili ovoj ili onoj, tako da i diskusija ima taj limit.
istra_hr

#184 Re: Jugoslavija

Post by istra_hr »

WarrenGrozni wrote: 03/12/2023 12:32 Dobro, nije mane ni hrvatskom mitomanisanju.
Bolje ne pominjite te AU popise
@WasoGrozni

- Austrougarski popisi stanovništva su priznati u svim "zapadnim zemljama", ako nisi znao - a ti ih možeš zvati mitomanijom koliko hoćeš
- zadnji AU popis stanovništva iz 1910 je bio glavni Titov argument za vraćanje Slovenskog primorja, Istre, otoka i Zadra u Jugoslaviju, nakon II svj. rata.

Za info: u Austrijskoj pokrajini Küstenland (današnja sjeveroistočna Italija s Trstom, današnje Slovensko primorje i Hrvatska Istra) ... po Austrijskom popisu stanovništva bilo oko 60+ % Slavena (Hrvati i Slovenci), oko 30% Talijana, ostalo Austrijanci i Njemci

Općepoznato je da su "zapadni saveznici" cijenili i poštivali bivšu AU kao sređenu zemlju (naročito W.Churchill).
U poslijeratnoj krizi oko "zone A i zone B. Kao rješenje-razgraničenje između Italije i Jugoslavije, Saveznici su nakon II svj. rata ODBILI priznati rezultate talijanskog popisa iz 1921., kao i rezultate jugoslavenskog popisa iz 1945. - a u svojim su procijenama uglavnom slijedili austro-ugarski popis stanovništva iz 1910.

Toliko o mojoj "mitomaniji". Treba čitat malo nezavisne izvore...Image
escobar__

#185 Re: Jugoslavija

Post by escobar__ »

Čovjek je već pisao ranije, Jugoslavija se raspala zbog velikosrpskih mokrih snova i nacional-šovinizma uperenog ka drugim južnoslavenskim narodima.
jeza u ledja

#186 Re: Jugoslavija

Post by jeza u ledja »

istra_hr wrote: 03/12/2023 11:00 8) ... da, za potpuno "razumijevanje" Hrvatsko-Srpske "ljubavi" moramo spomenuti tri velike seobe Srba i dolazak u Hrvatske krajeve:

Ljudi danas maltene zaboravljaju da su Srbi cinili bitan faktor u Hrvatskoj i da ih je procentualno bilo vise nego recimo Hrvata u BiH.
jeza u ledja

#187 Re: Jugoslavija

Post by jeza u ledja »

WarrenGrozni wrote: 03/12/2023 10:13
Johny12 wrote: 03/12/2023 07:02

Pa dobro to bi objasnilo mrznju srba prema hrvatima, no ne objasnjava drugi smjer, Jasenovac itd…
Animozitet Hrvata prema Srbima potice u biti od animoziteta prema Srbima u Hrvatskoj.
Ima to neku svoju siru dijalektiku kroz povijest, ali se svodi na tu da su u Zagrebu na Srbe od njihovog doseljavanja gledalo na element koji je pod kontrolom Beca ili Budimpeste.
Kulminira sve u drugoj polovici XIX stoljeca u vrijeme tkz "nacionalnih preporoda". Hrvati su u jako losem politickom polozaju, a dvadeset godina u Zagrebu stoluje madjarski grof ban Kun Hedevari uz pomoc Srba, kojima zauzvrat daje razna prava i privilegije.
Najbolje se to moze iscitati kroz radove hrvatskog oca nacije Anta Starcevica.
To su u biti korijeni ustaskog pokreta.
Srbi su u biti remetilacki faktor i glavna prepreka zaokruzivanju hrvatske nacije i drzave.
A gdje tu u sve upada Ilirski pokret? Je li Hrvatima
vise odgovarala Jugoslavija nego sto se to danas predstavlja?

Ja bih u ovo tvoje dodao i odnos Srba i Hrvata unutar danasnje BiH.
istra_hr

#188 Re: Jugoslavija

Post by istra_hr »

jeza u ledja wrote: 03/12/2023 15:12
Ljudi danas maltene zaboravljaju da su Srbi cinili bitan faktor u Hrvatskoj i da ih je procentualno bilo vise nego recimo Hrvata u BiH.
12% uključujući i vojna lica s povremenim boravkom (mnogi se nikad nisu "odjavili" iako su prekomandirani). Pitanje, zašto?

Ne znam stvarno koliko je danas Hrvata u BiH
jeza u ledja

#189 Re: Jugoslavija

Post by jeza u ledja »

istra_hr wrote: 03/12/2023 15:23
jeza u ledja wrote: 03/12/2023 15:12
12% uključujući i vojna lica s povremenim boravkom (mnogi se nikad nisu "odjavili" iako su prekomandirani). Pitanje, zašto?

Ne znam stvarno koliko je danas Hrvata u BiH
Tu negdje, mozda par procenata vise. Ali mislim da su i procenti Srba u Hrvatskoj bili nekada visi.
skrbavi-admin

#190 Re: Jugoslavija

Post by skrbavi-admin »

kolko je Hrvata u Istri :mrgreen:
istra_hr

#191 Re: Jugoslavija

Post by istra_hr »

Krivo misliš...@jež u leđima
Last edited by istra_hr on 03/12/2023 15:34, edited 1 time in total.
istra_hr

#192 Re: Jugoslavija

Post by istra_hr »

skrbavi-admin wrote: 03/12/2023 15:29 kolko je Hrvata u Istri :mrgreen:
oko, mislim 70-72%
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#193 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

escobar__ wrote: 03/12/2023 13:46 Čovjek je već pisao ranije, Jugoslavija se raspala zbog velikosrpskih mokrih snova i nacional-šovinizma uperenog ka drugim južnoslavenskim narodima.
Ne isključivo.
Jeste Milošević rušio jugoslovenski poredak, ali je pritom naišao na veoma plodno tlo kod Hrvata.
Izbor Tuđmana nije bio samo reakcija na Miloševića, i da nije bilo srpskog nacionalizma sigurno bi bilo knap između njega i nekog umjerenijeg.

Hrvatsko proljeće je pokazalo da znatnom dijelu oba najveća naroda YU dogovoreno ustrojstvo države nije skroz odgovaralo, niti su baš Hrvati i prije uspona Slobe imali neke snajne odnose sa Srbima.
istra_hr

#194 Re: Jugoslavija

Post by istra_hr »

@sehohari,
ne znam koliko si star/mlad?
Raspad YU je počeo Miloševićevom "diktaturom" - o tome već i svi vrapci svijeta znaju
Kao odgovor na to, Slovenija i Hrvatska su upočetku tražile konfederaciju, a ne isključivo samostalnost
Ali, drug Slobo je prijetio: "ako ne umemo da radimo-umemo da se bijemo"
Ostalo je povijest/historija
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#195 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

istra_hr wrote: 03/12/2023 15:48 @sehohari,
Raspad YU je počeo Miloševićevom "diktaturom" - o tome već i svi vrapci svijeta znaju
Kao odgovor na to, Slovenija i Hrvatska su upočetku tražile konfederaciju, a ne isključivo samostalnost
Poznato je meni to.
Ipak, težnje Hrvata za samostalnošću i mržnja nezamerivog dijela stanovništva prema YU nije nastala od jednom krajem 80-ih, već puno ranije i ispoljavana npr. 70-ih tokom hrvatskog proljeća.
Ono što hoću reći, Slobo i srpska politika jesu najviše krivi, ali nije baš da je druga strana puno držala do tog braka.
jeza u ledja

#196 Re: Jugoslavija

Post by jeza u ledja »

istra_hr wrote: 03/12/2023 15:31 Krivo misliš...@jež u leđima
Ne da krivo mislim, nego sam i debelo potcijenio u pretpostavci - Srba u Hrvatskoj je recimo u 1840-oj bio i preko 30%.

https://hrcak.srce.hr/file/304353
istra_hr

#197 Re: Jugoslavija

Post by istra_hr »

sehohari wrote: 03/12/2023 16:01 Poznato je meni to.
Ipak, težnje Hrvata za samostalnošću i mržnja nezamerivog dijela stanovništva prema YU nije nastala od jednom krajem 80-ih, već puno ranije i ispoljavana npr. 70-ih tokom hrvatskog proljeća.
Ono što hoću reći, Slobo i srpska politika jesu najviše krivi, ali nije baš da je druga strana puno držala do tog braka.
:thumbup:
Da, istina ... kad smo vidjeli kam to sve vodi sa Slobom & CO. - iskoristili smo situaciju, ratovali braneći se ... i otišli van iz Yuge
Istina
Bodkin

#198 Re: Jugoslavija

Post by Bodkin »

istra_hr wrote: 03/12/2023 15:48 @sehohari,
Ne stavljaj sloveniju i hrvatsku u isti kos.
Hrvatska je zeljela i radila na raspadu koliko i srbija, samo na drugaciji nacin i sa razlicitim ciljevima jer je to radila iz drugacije pozicije moci

Mada ne sumnjam u tvoj odgovor cim pricas o popisu stanovnistva iz 1900 godine iz knina :D

Ja mislim da jos nisam cuo zapadnjaka da prica o popisima iz 1900 koliko to cujem na balkanu
Bodkin

#199 Re: Jugoslavija

Post by Bodkin »

istra_hr wrote: 03/12/2023 16:08
sehohari wrote: 03/12/2023 16:01 Poznato je meni to.
:thumbup:
Da, istina ... kad smo vidjeli kam to sve vodi sa Slobom & CO. - iskoristili smo situaciju, ratovali braneći se ... i otišli van iz Yuge
Istina
Jeste, ono naivne sobarice koje su voljele jugoslaviju :D
istra_hr

#200 Re: Jugoslavija

Post by istra_hr »

Bodkin wrote: 03/12/2023 16:09
Jeste, ono naivne sobarice koje su voljele jugoslaviju :D
:D
Slušaj, pre dugo sam danas na forumu, dosta mi je i ove teme i filozofiranja - pa da završim:

Yugoslavija je očito bila neuspješni brak.
Brakovi se raspadaju; ništa novo ... slijedi razvod. Svako nosi van što je donio; neko stan, neko kuću, neko veš-mašinu, neko svoje gaće na štapu

Ali, ratovali smo jer je neko htio nakon razvoda uzet sve ili gotovo sve...
Post Reply