swanfilter wrote: ↑02/12/2023 21:20
Gledajuci sistem vladanja, covjek bi ocekivao da ce se kod Sovjeta desiti nas slucaj raspada.
Oni akademski, a mi ovdje ko pomahnitale horde primata ...
Tako je.
Jer je KGB odlucivao gdje ce rat krenuti.
Jugoslavija se raspala jer je Rusija kreirala agresivni sovinizam u Srbiji i glavne protagoniste a u Slo i Cro Njemacka kao Ruski proxy.
Nista nije islo samo od sebe, ni kreiranje ni raspad, sav taj kadar je bio sklon priklanjanju jacem i poslusan a nikad i nikako sklon autonomnom hrabrom djelovanju na svoju ruku.
Jedini momenat ikad, kada se podrucni politicari odlucuju na samostalno odmicanje od glavnog kontrolora je 48 i bjeg od sigurne iskustveno im poznate Staljinove egzekucije a i tad je to trajalo kratko jer su uspostavili vezu sa amerikancima za pomoc u slucaju napada na Yu.
Samo se prisjetimo 27.3.1941 i pokretanja demonstracija u Bg nakon cega je krenuo kratkotrajni devastirajuci rat, a nakon cega je nastupilo cijepanje zemlje na zone te teski bratoubilacki rat cije posljedice imamo i danas a sve to jer je Churchil trebao par sedmica da izvuce manju brigadu iz Grcke u Afriku. Toliko o samostalnosti kako tad tako i poslije, a o sad da ne pricamo.
Jugoslavija je bila “nako” , poredeci se sa EU zemljama tada prepuna mana, stvar je sto ovo sto nastade iza je takvo smetlje da Yu ispada savrsenstvo. I nema vise poredjenja tipa Italija i Svedska su to i to a mi samo ovo ili na OI Yu je 8. po redu sa 21 zlatom 33 srebra i 41 bronzom, ili nas vojni avion nije ni blizu modernom lovcu bombarderu, danas ni zakrilca ne radi niko itd itd ispali smo iz poredjenja sa najrazvijenijim zemljama svijeta i upali u nizerazredne i nebitne za svjetske okvire mjerenja i mjere. Sta mi nemamo a imali smo je duga lista, i sve je duza svakimw danom jer se jos krcka ostatak imovine, ali i ne manje bitno i kredibiliteta i samosvijesti stecene tad
A inace svaka drzava svojim stanovnicima je vreca za nabijanje i kritikama, nema savrsene drzave, Dance da pitas sad nacice joj mana jednako ko i mi svojoj ili ovoj ili onoj, tako da i diskusija ima taj limit.