Jugoslavija

Post Reply
radostan dan

#151 Re: Jugoslavija

Post by radostan dan »

Kad ti đečurlija i progledala dijaspora objašnjavaju kako si živio sedamdesetih i osamdesetih...
skrbavi-admin

#152 Re: Jugoslavija

Post by skrbavi-admin »

jeza u ledja wrote: 01/12/2023 01:18
Piaty wrote: 30/11/2023 22:43
dječak sa šibicama wrote: 30/11/2023 22:27 Nisu Amerikanci unistili Jugoslaviju vec pad berlinskog zida, nije vise nikome trebala, isti oni koji su je osnovali ne 45 ili koje je godine bio AVNOJ nego 1918. pustili su je niz vodu.

Vjerovatno bi umrla i nakon Tita, fizicki, da je bilo zgodno vrijeme. Ali je umrla ekonomski, osamdesetih je izdisala dok na kraju nije izdahnula.
Interesantno je kratko vrijeme Ante Markovica koji je dokazao da ona moze funkcionisati, ali kratko trajase. Onda je Milosevic upao u monetarni sistem i tako dalje i tako dalje.

Nostalgija logicna, drzava se razvijala, privredno jaka, industrija u procvatu ali ocigledno je sve to bila samo mimikrija. Juga je dobijala sve te kredite jer je trebala, i zapadu i istoku, pokret nesvrstanih je bio idealna tampon zona za dva bloka. Kad vise nije trebala, urusila se sama od sebe, a bratstvojedinstveni narod pokazao pravo lice.
:thumbup:

Zalijepit ovo za kraj da svi pročitaju i zaključati ovu temu!

Jer što više rasprava ide dalje, utoliko su i navijači lijevih i desnih manje objektivni.
Covjek sve ukratko fino objasnio. :thumbup:
koliko ja vidim poprilicno je ovdje prisutno prosrpske ili procetnicke mantre ili jednostavno sve objasnit jednim esencijalnim neznanjem i nepoznavanjem historijskih cinjenica i retrospektiva....

koliko takodjer vidim, lajka se uvodni post iako je samo polovicno da ne kazem djelimicno tacan.... pa da evo navedem cinjenice iz samog posta

1. Ante Markovic uspio stabilizirat ekonomiju???? - pa to znaci da je Jugoslavija imala zdravu osnovu za razvoj konvergentne ekonomije koja bila neka simbioza kontrolisane drzavne i slobodne ekonomije (vidi pod Kina) - dakle postojale su osnove da se od neceg napravi bolje DEM = 7 DIN mogos otic u banku i zamjenit.

2. SFRJ je bila ozbiljan kandidat za razmatranje pristupa u EEZ (tadasnjoj EU) dakle ne bih rekao da je bas toliki propalitet bila sto se tice ekonomskih resura (ovo je vec verifikovano)

3. SFRJ je bila, ispostavice se, izuzetno fluidno i fleksibilno podrucje za visestranacke izbore koji nisu apro pois morali donijeti raspad drzave....

Srbocetnicka hegemonija je bivala sve glasnija sve ljuca sve krvavijih ociju i sve veca.... rasla je kao kancer.
1989 se desio Gazimestan - "desavanje naroda" :lol: a to je sve mnogo prije svih ratova i agresija i proglasenja nezavisnosti.....
Ivicne drzave tipa Slovenija i HR obzirom na fizicko otvorenje odlucise se na hrabar potez ne bit dijelom te novonastale srpske hegemonije koja je imala mnogo potpisa i obrisa "svi srbi u jednoj drzavi" (bijah tada u ekskurziji "Titovim Stazama Slobode" i najvise sto pamtim je pamfletozno reklamiranih jebenih 600 godina SEOBE SRBA jbt..., odvodjenje u G Milanovac na mjesto 1 i 2 srspkog ustanka itd blage veze sa SFRJ i Titom)..... nejse.... tada isto tako vidjoh cetnicki stroj uredno u pokretu u Valjevu / pricam o 1990 godini....

o upadu u platni sistem samoinicijativno da svoje dugove rijese preko ledja drugih republika da ne pricam.... ljudi iskoristili stampariju na svom terenu da hladno isplacuju lovu i koriste je za vlastita nahodjenja :lol: - radilo se tada o milijardama $$$

Kada je Dzemo Bijedic "poginuo" prvi na licu mjesta njegove smrti je bio Jovica Stanisic - govnar koji je bio glavni i odgovorni urednik srbijanskog SDBa, CIAe, Skorpiona, i mnogostosta.....

Nije se SFRJ raspala jer su narodi to htjeli - nego je kula od karata pocela da pada kako su oni sto su bili dalje od Beyazit centrale bili slobodniji povuci neke konkretne opasne poteze uvidjevsi srbocetnicku hegemoniju koja je radila samo za srpski inteeres odluciili da odjebu i napuste taj narodnoprivatni rezim.... (vidi pod glasanje Bogicevica).....

Jugoslavija je vecini republika bila siguran otklon - ali agresivna srpska hegemonija je svoj danak uzimala godinama i kulminirala krajem 80ih.... manifestovalo se to / moze neko srat i petljat nije / ali jest - u doba Rankovica, Djilasa i mnogih drugih prosrpskih kadrova bivse komunisticke bulumente, preko fingiranih afera i procesa ala Sarajevski proces koji je posluzio srbocetnickoj hegemoniji, a Afera Agrokomerc bila iskra, a ekser je zakuco Slobodan Milosevic koji je u sredini 80ih bez ikakvih sankcija i bez ikakvih posljedica drzao aktivna predavanja aktivnoj srpskoj omladini po Cikagu i Australiji..... Slobodan Milosevic je bio preteca otkrica nudjenja radikalnih desnicarskih stavova umjesto konkretnih drzavnih socijalnih i ekonomskih planova.....
Last edited by skrbavi-admin on 02/12/2023 20:49, edited 1 time in total.
istra_hr

#153 Re: Jugoslavija

Post by istra_hr »

:thumbup: :thumbup:
Napokon da je neko spomenuo glavni razlog raspada exYU

A to nije nacionalizam (pro)zapadnih republika SLO i HR - već onaj poznati istočno-preko Drinski kancerogeni nacionalizam tipa: "Slobo-slobodo ... i ako neumemo da radimo-umemo da se bijemo"
skrbavi-admin

#154 Re: Jugoslavija

Post by skrbavi-admin »

najgore je sto se oko raspada Jugoslavije raspredaju price i pricice a zna se ko je bio najmocniji da to sve kontrolise..... srbo/srbijanski faktor...

jos gore je sto se o raspadu Jugoslavije prica bajkovito kao tamnici naroda i slicno - cinjenica je da je vecina htjela YUG - a cetnicki faktor je dominirao svime i bivao perfidan u svojim namjerama....
jeza u ledja

#155 Re: Jugoslavija

Post by jeza u ledja »

swanfilter wrote: 02/12/2023 20:17
jeza u ledja wrote: 02/12/2023 20:07
swanfilter wrote: 02/12/2023 19:44 Zar glavni razlog par-nepar nije bila naftna kriza 1979 i ne bas jalovi sistem ondasnje drzave?
Pa da, isto se desilo 79-e u Cemerici, zbog naftne krize. A kriza je nastala zbog revolucije u Iranu i onda napada Saddama na Iran. Slicno se deilo i nesto ranije, zbog Yom Kippurskog rata.
Naravno to je pogodilo svakoga ukljucujuci i nas.

Naravno. Al, mnogi kao da zele time ondasnju drzavu prikazati jadnom i na tome ostaje ...
Da, i nije ovo jedini primjer toga.
jeza u ledja

#156 Re: Jugoslavija

Post by jeza u ledja »

istra_hr wrote: 02/12/2023 20:50 :thumbup: :thumbup:

A to nije nacionalizam (pro)zapadnih republika SLO i HR - već onaj poznati istočno-preko Drinski kancerogeni nacionalizam tipa: "Slobo-slobodo ... i ako neumemo da radimo-umemo da se bijemo"
Ah, ma glavni razlog je sto Srbi i Hrvati nisu htjeli zajedno. Odnos je od pocetka bio nategnut.
I nema veze toliko sa tim da li je Juga bila SFR ili kapitalisticka zemlja.
swanfilter

#157 Re: Jugoslavija

Post by swanfilter »

Gledajuci sistem vladanja, covjek bi ocekivao da ce se kod Sovjeta desiti nas slucaj raspada.

Oni akademski, a mi ovdje ko pomahnitale horde primata ...
skrbavi-admin

#158 Re: Jugoslavija

Post by skrbavi-admin »

meni je potpuno jasan raspad Jugoslavije i nema mi ga ko sta objasnjavat / ono sto bih ja volio da mi jedan cetnik/srbin/srbocetnik - ovako otvoreno kaze - je enigma koja mene licno proganja a to je antologija te mrznje i zla, plodjenje, razvijanje, sirenje i odrzavanje.... - da objasni antologiju zla i patoloske mrznje......

bas bih volio da mi neki srbocetalj to onako iskreno iz duse objasni - tu mrznju / obzirom da je prosjecan bosnjak loko ko smuk, zdero slaninu, gibanicu, koljenicu, ko nista, rakijo i peko rakiju normala.... pa me zanima zivo u kojem je to segmentu jedan prosjecan procetnik i ultracetnik odlucio da mu takav bosnjo koji daje djeci nemuslimanska imena i totalno se odjebo od vjere - smeta..... na koji nacin su bili filovani tom mrznjom, cuo sam price i predaje al volio bih da mi neko kaze iz PRVE ruke.....

to je veca enigma od raspada jugoslavije.... ta kolektivna psihopatologija (nemoj slucajno da neko kaze da su to pojedinacni jer za prvo hvatanje, rasporedjivanje, hapsenje, streljanje, bageranje, razbagervanje 1, razbagerovanje 2.3.4.5x nije sigurno djelo pojedinca nego jednog mnogo veceg kolektiva.... napor je ispucat 30 metaka u sarzeru a kamo li streljat 8000 ljudi, vezat, vodat, tuc, maltretirat, vozat, tovarit, utovarit.....

puno je to veca masinerija od "pojedinacne" odgovornosti.....
Last edited by skrbavi-admin on 02/12/2023 22:26, edited 2 times in total.
swanfilter

#159 Re: Jugoslavija

Post by swanfilter »

Stoljetni odgoj kroz crkvu i ne skolu. Skola je prekasno dosla na nase prostore.

Odgaja te crkva, a vlada ti musliman 5 stoljeca.

Za srpsko skolstvo je zasluzan Srbin koji dođe iz Londona, a za njega u istoj toj Srbiji malo ko zna.

Mladic se u Srebrenici sveti Turcima. Ne muslimanima.

I guslanje stoljecima pređe u folklor, bastinu i kulturu.
tramvajtrojka

#160 Re: Jugoslavija

Post by tramvajtrojka »

skrbavi-admin wrote: 02/12/2023 22:25 meni je potpuno jasan raspad Jugoslavije i nema mi ga ko sta objasnjavat / ono sto bih ja volio da mi jedan cetnik/srbin/srbocetnik - ovako otvoreno kaze - je enigma koja mene licno proganja a to je antologija te mrznje i zla, plodjenje, razvijanje, sirenje i odrzavanje.... - da objasni antologiju zla i patoloske mrznje......

bas bih volio da mi neki srbocetalj to onako iskreno iz duse objasni - tu mrznju / obzirom da je prosjecan bosnjak loko ko smuk, zdero slaninu, gibanicu, koljenicu, ko nista, rakijo i peko rakiju normala.... pa me zanima zivo u kojem je to segmentu jedan prosjecan procetnik i ultracetnik odlucio da mu takav bosnjo koji daje djeci nemuslimanska imena i totalno se odjebo od vjere - smeta..... na koji nacin su bili filovani tom mrznjom, cuo sam price i predaje al volio bih da mi neko kaze iz PRVE ruke.....

to je veca enigma od raspada jugoslavije.... ta kolektivna psihopatologija (nemoj slucajno da neko kaze da su to pojedinacni jer za prvo hvatanje, rasporedjivanje, hapsenje, streljanje, bageranje, razbagervanje 1, razbagerovanje 2.3.4.5x nije sigurno djelo pojedinca nego jednog mnogo veceg kolektiva.... napor je ispucat 30 metaka u sarzeru a kamo li streljat 8000 ljudi, vezat, vodat, tuc, maltretirat, vozat, tovarit, utovarit.....

Pa kad vidiš ulice koje su bile u Sarajevu Milosa obilica, cara Dušana, Vojvode Radomira Putnika itd.itd. sve cetnicka ikonografija u nazivima u sred Sarajeva koji apsolutno nikakve veze sa tim likovima nije imao, perfidno kurcenje od strane drugova komunista posebno djilasa se osjeti taj nivo srpskog khurcenja i postavljanja jednog naroda da bude iznad ostalih sve pod plaštom komunizma i borbe za bratstvo i jedinstvo :zzzz:
jeza u ledja

#161 Re: Jugoslavija

Post by jeza u ledja »

Pa Srbi su Jugoslaviju zamisljali kao Veliku Srbiju. Kad se tako shvate stvari onda se sve ostale kockice brzo posloze.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#162 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

skrbavi-admin wrote: 02/12/2023 22:25 meni je potpuno jasan raspad Jugoslavije i nema mi ga ko sta objasnjavat / ono sto bih ja volio da mi jedan cetnik/srbin/srbocetnik - ovako otvoreno kaze - je enigma koja mene licno proganja a to je antologija te mrznje i zla, plodjenje, razvijanje, sirenje i odrzavanje.... - da objasni antologiju zla i patoloske mrznje......

To je istorijski razvoj koji je išao stoljećima.
A on nije samo srpski fenomen, već općenito prisutan na svim prostorima Balkana koji su bili pod dužom osmanskom vlašću, tj. Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji i tkd.
"Četnici" nisu srpski fenomen, postojali su takvi pod drugačijim imenom i u Bugarskoj ili Grčkoj, i na sličan način su se odnosili prema svojim "Turcima" kao i naša verzija. Jedino ih dijeli to što su ovi to riješili prije 100 i više godina, dok ovi Bošnjake i danas moraju trpiti pa se i dalje služe opasnim nacionalizmom. Mi srpski odnos, pa i općenito politiku i društvo možemo samo razumijeti ako ga posmatramo kao post-osmansko pravoslavno, obrasci su često isti: i u Grčkoj si imao veliki uticaj pravoslavne crkve, masovne i gnusne zločine na Kipru 70-ih protiv muslimana i tkd.

Izvinjavam se na dugom filozofiranju.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#163 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

jeza u ledja wrote: 02/12/2023 21:07

Ah, ma glavni razlog je sto Srbi i Hrvati nisu htjeli zajedno. Odnos je od pocetka bio nategnut.
Ja samo ne razumijem baš kako je nastala ta mržnja između Hrvata i Srba između dva svjetska rata?
Ono, razumijem da je bilo animoziteta zbog politike, ali mi je teško shvatiti kako su politička prepucavanja za rezultat mogla imati nešto poput Jasenovca. Čak i ako uključimo politička ubistva, sve je to trajalo svega 30 godina (a čak je i bilo završilo kakvim-takvim sporazumom). I Italijani su gledali na Austrijance kao "tlačitelje nacije" , Nijemci isto sve istočne narode, pa niko od njih nije izmislio parolu "trećinu...".
skrbavi-admin

#164 Re: Jugoslavija

Post by skrbavi-admin »

sehohari wrote: 03/12/2023 00:58

To je istorijski razvoj koji je išao stoljećima.
A on nije samo srpski fenomen, već općenito prisutan na svim prostorima Balkana koji su bili pod dužom osmanskom vlašću, tj. Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji i tkd.
"Četnici" nisu srpski fenomen, postojali su takvi pod drugačijim imenom i u Bugarskoj ili Grčkoj, i na sličan način su se odnosili prema svojim "Turcima" kao i naša verzija. Jedino ih dijeli to što su ovi to riješili prije 100 i više godina, dok ovi Bošnjake i danas moraju trpiti pa se i dalje služe opasnim nacionalizmom. Mi srpski odnos, pa i općenito politiku i društvo možemo samo razumijeti ako ga posmatramo kao post-osmansko pravoslavno, obrasci su često isti: i u Grčkoj si imao veliki uticaj pravoslavne crkve, masovne i gnusne zločine na Kipru 70-ih protiv muslimana i tkd.

Izvinjavam se na dugom filozofiranju.
cijenim observaciju i uopste potroseno vrijeme na repliku - al opet mi je ta opskurna rigidna psiho-patologija zla nejasna i nelogicna - sta ima neko star 50/70 godina sa osmanlijama turcima kurcima.... moj caca i ja veze sa NOBom nismo imali cetnicima ustasama nana bila SKOJevka DIDO isto drugi odveden na prisilni rad.... neam pojma i ne vjerujem da je iko i u drugom koljenu iza mene cinio ikakav zlocin bili ljudi dobri ko hljeb ili cascavali u kafani ili bili vjernici ili intelektualci nikom zla nanijeli.... stari uhapsio cetalja na Maglaju i sutno ga nazad u sumu da mu ne bi neko jebo mater jer je Maglaj bio meta za izivljavanje u srboagresiji..... nebitno.... nikad mi nece bit jasno - je l to sto nemam taj cip u glavi pa ne mogu ili ne mogu zdravorazumski to komprehendirat.....
Last edited by skrbavi-admin on 03/12/2023 01:25, edited 1 time in total.
baxus

#165 Re: Jugoslavija

Post by baxus »

sehohari wrote: 03/12/2023 01:08

Ja samo ne razumijem baš kako je nastala ta mržnja između Hrvata i Srba između dva svjetska rata?
Ono, razumijem da je bilo animoziteta zbog politike, ali mi je teško shvatiti kako su politička prepucavanja za rezultat mogla imati nešto poput Jasenovca. Čak i ako uključimo politička ubistva, sve je to trajalo svega 30 godina (a čak je i bilo završilo kakvim-takvim sporazumom). I Italijani su gledali na Austrijance kao "tlačitelje nacije" , Nijemci isto sve istočne narode, pa niko od njih nije izmislio parolu "trećinu...".
To je odlična tema, bolna za Srbe. Moglo bi se diskutirati.
Razlog je bio sto su se Srbi zajebali 1918. To je ustvari njima majka svih zajeba i generator svih frustracija i problema do danas.
Imali su sitaciju gdje su bili na strani pobjednika, kao Kraljvina Srbija, država priznata u Evropi. Imaju sigurno da im tom novom poretku pripada i teritorij BiH i sve to da se zove Kraljivna Srbija.
Ali gladne oci, načitane starih nacertanija hoće i teritorij hrvatske koja je bila na gubitničkoj strani. Kontaju sad je prilika.
Ali taj isti teritorij hoće i Italija koja je takodjer na strani pobjednika.
Hrvati bi radije sa Srbima, jer mudro procjenjuju ako odu pod Italiji, nestat ce (kulturno, ekonomsko, vojno jači Talijani će ih asimilirati) i tako lobiraju da idu u Kraljivinu, a još proguraju da to ne bude Srbija nego da se nazove SHS, a kasnije Jugoslavija.
I onda im počnu kontrirati u vladi, tražit svoja prava. HSS i HSP bile jake stranke.
Tako da za manje od 10 god Srbi su od gotovog, zbog pohlepe napravili nefunkcionalnu državu, a da to nije bila ni Srbija. Srbije kao države je nestalo. A ne krive sebe za tu istorijsku grešku (sto bi trebali) nego Hrvate.
A onda im Tito razjebo i tu Kraljevini i Kralja 😂 i napravio FNRJ
PM72

#166 Re: Jugoslavija

Post by PM72 »

Najveće sranje na Balkanu napravili su englezi i francuzi.Oni su 1916 spasili kralja i srpsku vojsku kad su kukavički pobjegli iz Srbije pa preko Albanije došli u Grčku.
Čačkali su mečku ubivši Ferdinanda a tad smo bili u EU.Jebo nas je Gavrilo i beogradske zakulisane igre i onda im neko kriv za stradanje.
Dakle,da englezi i francuzi nisu spasili poraženu vojsku i kralja,da im nisu dali smještaj,hranu,oružje i uniforme-još bi bili u Grčkoj.Ta priča kako su mogli ovo ili ono možete mačku o rep.U tom trenutku je zapadnim saveznicima odgovaralo da imaju topovsko meso u vidu srpskih seljaka obučenih u francuske uniforme i šljemove i da,zarad vlastitih interesa na zapadnom frontu,puste srbe da oslabe njemačke i austrijske snage.Nisu imali vlastit opasač ni metak.
Johny12

#167 Re: Jugoslavija

Post by Johny12 »

baxus wrote: 03/12/2023 01:43
sehohari wrote: 03/12/2023 01:08

To je odlična tema, bolna za Srbe. Moglo bi se diskutirati.
Razlog je bio sto su se Srbi zajebali 1918. To je ustvari njima majka svih zajeba i generator svih frustracija i problema do danas.
Imali su sitaciju gdje su bili na strani pobjednika, kao Kraljvina Srbija, država priznata u Evropi. Imaju sigurno da im tom novom poretku pripada i teritorij BiH i sve to da se zove Kraljivna Srbija.
Ali gladne oci, načitane starih nacertanija hoće i teritorij hrvatske koja je bila na gubitničkoj strani. Kontaju sad je prilika.
Ali taj isti teritorij hoće i Italija koja je takodjer na strani pobjednika.
Hrvati bi radije sa Srbima, jer mudro procjenjuju ako odu pod Italiji, nestat ce (kulturno, ekonomsko, vojno jači Talijani će ih asimilirati) i tako lobiraju da idu u Kraljivinu, a još proguraju da to ne bude Srbija nego da se nazove SHS, a kasnije Jugoslavija.
I onda im počnu kontrirati u vladi, tražit svoja prava. HSS i HSP bile jake stranke.
Tako da za manje od 10 god Srbi su od gotovog, zbog pohlepe napravili nefunkcionalnu državu, a da to nije bila ni Srbija. Srbije kao države je nestalo. A ne krive sebe za tu istorijsku grešku (sto bi trebali) nego Hrvate.
A onda im Tito razjebo i tu Kraljevini i Kralja 😂 i napravio FNRJ
Pa dobro to bi objasnilo mrznju srba prema hrvatima, no ne objasnjava drugi smjer, Jasenovac itd…
istra_hr

#168 Re: Jugoslavija

Post by istra_hr »

Johny12 wrote: 03/12/2023 07:02 Pa dobro to bi objasnilo mrznju srba prema hrvatima, no ne objasnjava drugi smjer, Jasenovac itd…
Nismo ni mi Hrvati cvijeće niti "nevinašca"...
u "odnosima" sa Srbima, uvijek "vraćamo sa kamatama"; dobimo šamar - vratimo im pet.

Srbi ubijaju S.Radića - mi organiziramo atentat na kralja Aleksandra.
Hrvatski Srbi između dva rata, "qurce" se po Hrvatskoj, A.Pavelić osniva ustaše , posljedice znamo nažalost (ne odobravam niti ću ikad).
Srbi ponovo rade sranja 1990-ih ... mi odgovaramo "Olujom"

Jednostavno objašnjeno; naplata sa visokim kamatama ...Image
escobar__

#169 Re: Jugoslavija

Post by escobar__ »

U svakom slučaju bolji recept nego onaj kojeg imaju Bošnjaci. :D
sinuhe

#170 Re: Jugoslavija

Post by sinuhe »

Nema države za kojom se nije žalilo u Bosni i Hercegovini. Teško da su stanovnici iste mjerodavni za bilo kakav sud.
Najviše je tu riječ o propuštenim prilikama što važi i za sadašnju državu.
escobar__

#171 Re: Jugoslavija

Post by escobar__ »

Mislim da taj žal za propalim državama jednim dijelom proizilazi i iz nesposobnosti da sami sebi stvorimo normalno i za život dobro i ugodno mjesto, pa je lakše oslanjati se na druge - praktično mentalitet hamala kojem neko komanduje šta i kako da radi.
breuer

#172 Re: Jugoslavija

Post by breuer »

escobar__ wrote: 03/12/2023 09:04 Mislim da taj žal za propalim državama jednim dijelom proizilazi i iz nesposobnosti da sami sebi stvorimo normalno i za život dobro i ugodno mjesto, pa je lakše oslanjati se na druge - praktično mentalitet hamala kojem neko komanduje šta i kako da radi.
upravo tako, nažalost...
skrbavi-admin

#173 Re: Jugoslavija

Post by skrbavi-admin »

escobar__ wrote: 03/12/2023 09:04 Mislim da taj žal za propalim državama jednim dijelom proizilazi i iz nesposobnosti da sami sebi stvorimo normalno i za život dobro i ugodno mjesto, pa je lakše oslanjati se na druge - praktično mentalitet hamala kojem neko komanduje šta i kako da radi.
cinjenica je da kod nas vlada podanicki mentalitet koji sve to ukljucuje al isto tako treba imat u viduda nam je svaka neprijateljska cizma ubijala nase najbolje sjeme i intelektualce kad god je mogla i gdje god je mogla.....BIH nazalost ima kulturu sklanjanja sposobnih a postavljanja i sistemske zastite podobnih....pocevsi od Mehmeda Spahe, Dzemala Bijedica, Pozderaca, Mikulica, Bogicevica pa do Sefera, Nanica, Imamovica, Zajke i sl....slobodno nabrajajte.....bh neprijatelji tj vecinom njihovi munafici da ne kazem petokolonasi u BIH su se uvijek revno trudili izbacit iz stroja najprogresivniji establisment u odredjenom momentu bosanske istorije.....
Last edited by skrbavi-admin on 03/12/2023 09:44, edited 2 times in total.
muha_sa

#174 Re: Jugoslavija

Post by muha_sa »

Možemo je u avliji uredit ako nemaš petokolonaše koji mrze zajednicku avliju i sve cine da ta avlija ne krene u neki boljitak.
Da smo granicili sa prijateljskim zemljama možda bi sredili avliju--al :-) da je babi muda bila bi dedo :D

Poslije Dejtona se mogla ova avlija (federacija) uredit da nije domacih lopina koji su sve što se moglo popljackat popljackali.
Jebaji ga-odma mi neki nerv proradi--tata me jebal i kad udjoh na sabahu na ovu temu--sjebah sebi ionako sjebano zbog ovog vremena jutro :D
WarrenGrozni

#175 Re: Jugoslavija

Post by WarrenGrozni »

Johny12 wrote: 03/12/2023 07:02

Pa dobro to bi objasnilo mrznju srba prema hrvatima, no ne objasnjava drugi smjer, Jasenovac itd…
Animozitet Hrvata prema Srbima potice u biti od animoziteta prema Srbima u Hrvatskoj.
Ima to neku svoju siru dijalektiku kroz povijest, ali se svodi na tu da su u Zagrebu na Srbe od njihovog doseljavanja gledalo na element koji je pod kontrolom Beca ili Budimpeste.
Kulminira sve u drugoj polovici XIX stoljeca u vrijeme tkz "nacionalnih preporoda". Hrvati su u jako losem politickom polozaju, a dvadeset godina u Zagrebu stoluje madjarski grof ban Kun Hedevari uz pomoc Srba, kojima zauzvrat daje razna prava i privilegije.
Najbolje se to moze iscitati kroz radove hrvatskog oca nacije Anta Starcevica.
To su u biti korijeni ustaskog pokreta.
Srbi su u biti remetilacki faktor i glavna prepreka zaokruzivanju hrvatske nacije i drzave.
Post Reply