Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Karikaturist
#11976 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta je reci, nemaju koga da lijece!?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#11977 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da li je 100 doktora u kantonu koji ima oko pola miliona stanovnika puno?Ozimician wrote: ↑01/12/2023 15:07Da, ja sam vec objavljivao ove podatke za KS, na kraju mi rekose da su to vjerovatno oni koji ne zele da rade, ono sigurno neko se skolovao 7 god, placao godinu 6-15 000 KM (ovisno gdje je studirao) i sad ne zeli da radi._BataZiv_0809 wrote: ↑01/12/2023 14:48 https://faktor.ba/vijest/vlada-tk-plani ... ove/217768
Svi odose, nestajemo, nema nas A NA BIROU RADA 106 DOKTORA samo u TK
@Ozimician @n+1![]()
U KS ima po zadnjem biltenu ca. 100 doktora medicine, 200 doktora stomatologije i 100 magistara farmacije na birou. Inzenjerskih struka, koje je malo teze pobrojati jer imas bachelor i master, takodjer nekoliko stotina, mozda i do 1000 sve ukupno. Dakle to je samo jedan kanton !
Za ostale kantone nema podataka po strukama. A konkursa/ oglasa za posao za takva zanimanja skoro da i nema, ono..kap u moru.
Od tih 100 sigurno ima ljudi koji su npr. bolesni koji ne mogu više ići na posao npr, "nesretnih slučajeva" gdje ih zbog ko zna kojeg razloga niko ne želi primiti, moraš priznati da nije teško naći u većem gradu kao Sarajevu 40-50 ljudi sa takvom sudbinom.
A ovi što su završili farmaciju i ne moraju baš puno da urade da bi otišli u Njemačku, znam od rodice kolegice otišle da rade u njemačkoj faramceutskoj industriji.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#11978 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa oni koji su bolesni nisu na birou nego idu u invalidsku penziju.sehohari wrote: ↑01/12/2023 16:07Da li je 100 doktora u kantonu koji ima oko pola miliona stanovnika puno?Ozimician wrote: ↑01/12/2023 15:07Da, ja sam vec objavljivao ove podatke za KS, na kraju mi rekose da su to vjerovatno oni koji ne zele da rade, ono sigurno neko se skolovao 7 god, placao godinu 6-15 000 KM (ovisno gdje je studirao) i sad ne zeli da radi._BataZiv_0809 wrote: ↑01/12/2023 14:48 https://faktor.ba/vijest/vlada-tk-plani ... ove/217768
@Ozimician @n+1![]()
U KS ima po zadnjem biltenu ca. 100 doktora medicine, 200 doktora stomatologije i 100 magistara farmacije na birou. Inzenjerskih struka, koje je malo teze pobrojati jer imas bachelor i master, takodjer nekoliko stotina, mozda i do 1000 sve ukupno. Dakle to je samo jedan kanton !
Za ostale kantone nema podataka po strukama. A konkursa/ oglasa za posao za takva zanimanja skoro da i nema, ono..kap u moru.
Od tih 100 sigurno ima ljudi koji su npr. bolesni koji ne mogu više ići na posao npr, "nesretnih slučajeva" gdje ih zbog ko zna kojeg razloga niko ne želi primiti, moraš priznati da nije teško naći u većem gradu kao Sarajevu 40-50 ljudi sa takvom sudbinom.
A ovi što su završili farmaciju i ne moraju baš puno da urade da bi otišli u Njemačku, znam od rodice kolegice otišle da rade u njemačkoj faramceutskoj industriji.
- PreWiBa
#11979 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim više na neku bolest tipa karcinoma. A i da se odlučiš za invalidsku penziju, pretpostavljam da se sve dok se ne okonča taj proces priznavanja vodiš kao nezaposlen.Chmoljo wrote: ↑01/12/2023 16:10Pa oni koji su bolesni nisu na birou nego idu u invalidsku penziju.sehohari wrote: ↑01/12/2023 16:07Da li je 100 doktora u kantonu koji ima oko pola miliona stanovnika puno?Ozimician wrote: ↑01/12/2023 15:07
Da, ja sam vec objavljivao ove podatke za KS, na kraju mi rekose da su to vjerovatno oni koji ne zele da rade, ono sigurno neko se skolovao 7 god, placao godinu 6-15 000 KM (ovisno gdje je studirao) i sad ne zeli da radi.![]()
Last edited by PreWiBa on 01/12/2023 16:22, edited 1 time in total.
-
snijeg_led
#11980 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pacijenata sigurno ima za jos 100 nezaposlenih doktora i bice ih jos vise jer stanovnistvo duze zivi. Problem su kapaciteti objekata gdje se nalaze ambulante, niko ne misli da prosiruje npr Vrazovu, domove zdravlja itd. Mora se raditi infrastruktura za bolje, vece zdravstvo koje moze opsluziti vise stanovnika.
- Ozimician
#11981 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije stvar u tome da li je puno ili nije, nije KS jedini katnon, eto imamo info da je i u TK isto toliko.
Vise je stvar u ovome sto @_BataZiv_0809 govori, javni i medijski narativ je takav da se prica kako svi odlaze, kako nas uskoro nece imati ko lijeciti, onda se prica kako treba studirati, ulagati u sebe, da se znanje uvijek isplati, itd. itd.
A na kraju kad podvuces crtu, najmanje ima otvorenih radnih mjesta za visokoobrazovane i najmanje oni imaju mogucnosti da biraju poslove.
A i ovo za infrastrukturu je tacno, potrebe stanovnistvom za zdrav. uslugama su sve vece i vece i postojeca infrastruktura ne moze da podnese to, taman i da zaposlis sve njih - ne bi imali gdje raditi, ne postoji fizicki prostor da ih smjestis tu i rasteretis.
Vise je stvar u ovome sto @_BataZiv_0809 govori, javni i medijski narativ je takav da se prica kako svi odlaze, kako nas uskoro nece imati ko lijeciti, onda se prica kako treba studirati, ulagati u sebe, da se znanje uvijek isplati, itd. itd.
A na kraju kad podvuces crtu, najmanje ima otvorenih radnih mjesta za visokoobrazovane i najmanje oni imaju mogucnosti da biraju poslove.
A i ovo za infrastrukturu je tacno, potrebe stanovnistvom za zdrav. uslugama su sve vece i vece i postojeca infrastruktura ne moze da podnese to, taman i da zaposlis sve njih - ne bi imali gdje raditi, ne postoji fizicki prostor da ih smjestis tu i rasteretis.
-
snijeg_led
#11982 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ko prica ? Ako znamo ko, znamo ko je kriv ako ulazemo u znanje koje se ne isplati.Ozimician wrote: ↑01/12/2023 18:36 onda se prica kako treba studirati, ulagati u sebe, da se znanje uvijek isplati, itd. itd.
Domove zdravlja treba modernizovati, prostorije su prevelike i lose iskoristene. Svasta se tu moze boljeg napraviti.
-
Bodkin
#11983 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koliko ih je prijavljeno, a vec zivi vani?Ozimician wrote: ↑01/12/2023 15:07Da, ja sam vec objavljivao ove podatke za KS, na kraju mi rekose da su to vjerovatno oni koji ne zele da rade, ono sigurno neko se skolovao 7 god, placao godinu 6-15 000 KM (ovisno gdje je studirao) i sad ne zeli da radi._BataZiv_0809 wrote: ↑01/12/2023 14:48 https://faktor.ba/vijest/vlada-tk-plani ... ove/217768
@Ozimician @n+1![]()
I btw ako pricas sa doktorima, svi ce ti reci da masovno fali doktora po domovima zdravlja ali da nece da primaju
- PreWiBa
#11984 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne možeš biti prijavljen na biro a da živiš vani jer se moraš redovno javljati ZZO-uBodkin wrote: ↑02/12/2023 17:19Koliko ih je prijavljeno, a vec zivi vani?Ozimician wrote: ↑01/12/2023 15:07Da, ja sam vec objavljivao ove podatke za KS, na kraju mi rekose da su to vjerovatno oni koji ne zele da rade, ono sigurno neko se skolovao 7 god, placao godinu 6-15 000 KM (ovisno gdje je studirao) i sad ne zeli da radi._BataZiv_0809 wrote: ↑01/12/2023 14:48 https://faktor.ba/vijest/vlada-tk-plani ... ove/217768
@Ozimician @n+1![]()
I btw ako pricas sa doktorima, svi ce ti reci da masovno fali doktora po domovima zdravlja ali da nece da primaju
Možeš imati prebivalište i voditi se po spiskovima jer se svakako tu ne moraš nužno odjaviti, ali ZZO je svugdje malo druga priča
-
Bodkin
#11985 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam to znaosehohari wrote: ↑02/12/2023 17:30Ne možeš biti prijavljen na biro a da živiš vani jer se moraš redovno javljati ZZO-uBodkin wrote: ↑02/12/2023 17:19Koliko ih je prijavljeno, a vec zivi vani?Ozimician wrote: ↑01/12/2023 15:07
Da, ja sam vec objavljivao ove podatke za KS, na kraju mi rekose da su to vjerovatno oni koji ne zele da rade, ono sigurno neko se skolovao 7 god, placao godinu 6-15 000 KM (ovisno gdje je studirao) i sad ne zeli da radi.![]()
Možeš imati prebivalište i voditi se po spiskovima jer se svakako tu ne moraš nužno odjaviti, ali ZZO je svugdje malo druga priča
Koliko redovno?
-
moimoi
#11986 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ima obicnih hecima ali nema specijalistaOzimician wrote: ↑01/12/2023 18:36 Nije stvar u tome da li je puno ili nije, nije KS jedini katnon, eto imamo info da je i u TK isto toliko.
A na kraju kad podvuces crtu, najmanje ima otvorenih radnih mjesta za visokoobrazovane i najmanje oni imaju mogucnosti da biraju poslove.![]()
- PreWiBa
#11987 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam tačno, ali nije da baš 10 godina možeš biti vani a da ti još uvijek ZZZ (zbrkao sam ZZO i ZZZ) uplaćuje za zdravstvenu knjižicu.Bodkin wrote: ↑02/12/2023 19:15Nisam to znao
Koliko redovno?
Tako je u svim evropskim zemljama.
Jedina mogućnost jeste da državni uhljebi općenito ne vode puno računa o statistici (recimo, to što ti više ne uplaćuju ne znači da su te i izbrisali sa spsika nezaposlenih).
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#11988 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
naravno da je moguce. plati malo sluzbenika i komsija redovno se za tebe javlja na birou. a tek ako poznajes sluzbenika licno. ili oni koji idu u inostranstvo na crno raditi po tri mjeseca taman da se redovno javlja.sehohari wrote: ↑02/12/2023 20:32Ne znam tačno, ali nije da baš 10 godina možeš biti vani a da ti još uvijek ZZZ (zbrkao sam ZZO i ZZZ) uplaćuje za zdravstvenu knjižicu.
Tako je u svim evropskim zemljama.
Jedina mogućnost jeste da državni uhljebi općenito ne vode puno računa o statistici (recimo, to što ti više ne uplaćuju ne znači da su te i izbrisali sa spsika nezaposlenih).
naravno to nece doktori medicine radit, ko ode nije mu do birou sigurno
- ZoomZoomKiwi
#11989 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U ZDK je obaveza javljanja svakih:
- 30 dana ako ostvaruješ pravo na novčanu naknadu i zdravstveno osiguranje
- 60 dana ako ostvaruješ samo pravo na zdravstveno osiguranje
- 90 dana ako nemaš ništa od gore navedenog, odnosno samo si u evidenciji kao nezaposlena osoba.
- 30 dana ako ostvaruješ pravo na novčanu naknadu i zdravstveno osiguranje
- 60 dana ako ostvaruješ samo pravo na zdravstveno osiguranje
- 90 dana ako nemaš ništa od gore navedenog, odnosno samo si u evidenciji kao nezaposlena osoba.
- n+1
#11990 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bilo je tako nekada davno. Sada je:
30 dana – ako ostvaruje pravo na novčanu naknadu i penzijsko i invalidsko osiguranje;
45 dana – ako ostvaruje pravo na zdravstveno osiguranje,
120 dana – ako ne ostvaruje prava po osnovu nezaposlenosti
30 dana – ako ostvaruje pravo na novčanu naknadu i penzijsko i invalidsko osiguranje;
45 dana – ako ostvaruje pravo na zdravstveno osiguranje,
120 dana – ako ne ostvaruje prava po osnovu nezaposlenosti
- ZoomZoomKiwi
#11991 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hvala na info, kod mene su informacije od prije 10 godina 
- n+1
#11992 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Uglavnom, ako se osoba ne pojavi svakih 30/45 dana lično na birou, sa svojim ličnim dokumentima, i ne potpiše, brišu je sa svih evidencija. Apsolutno je nemoguće da neko živi i radi mjesecima vani, a kamoli godinama, a da se vodi kao nezaposlen na birou. Možeš profulati nekoliko dana rok, lijepo će te pokušati i nazvati u tom slučaju, a nakon toga si zbrisan, i nema ponovne prijave.
Možda se neko i provuče ako zna službenika, ali argument da to rade hiljade ili desetine hiljada je sulud. Ova priča "rade vani, a kod nas se vode na birou" spada u red onih floskula koje se redovno izbacuju u eter, mada je hiljadu puta ponovljeno da je takvo šta nemoguće.
Možda se neko i provuče ako zna službenika, ali argument da to rade hiljade ili desetine hiljada je sulud. Ova priča "rade vani, a kod nas se vode na birou" spada u red onih floskula koje se redovno izbacuju u eter, mada je hiljadu puta ponovljeno da je takvo šta nemoguće.
-
swanfilter
#11993 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
n+1 wrote: ↑02/12/2023 22:13 Uglavnom, ako se osoba ne pojavi svakih 30/45 dana lično na birou, sa svojim ličnim dokumentima, i ne potpiše, brišu je sa svih evidencija. Apsolutno je nemoguće da neko živi i radi mjesecima vani, a kamoli godinama, a da se vodi kao nezaposlen na birou. Možeš profulati nekoliko dana rok, lijepo će te pokušati i nazvati u tom slučaju, a nakon toga si zbrisan, i nema ponovne prijave.
Pa, ne ostajes na birou 7 dana. Odes, odradis sta je obaveza i cao. Sve u koji sahat.
Poznajem ih podosta koji u Slo po raznim osnovama pare muzu, a dana nisu tu ...
- n+1
#11994 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne razumijem, žive u Sloveniji, a vraćaju se da se prijave na biro svaki mjesec? Zašto? Za pare koje plate na put bukvalno mogu sami finansirati zdravstveno osiguranje.swanfilter wrote: ↑02/12/2023 22:20n+1 wrote: ↑02/12/2023 22:13 Uglavnom, ako se osoba ne pojavi svakih 30/45 dana lično na birou, sa svojim ličnim dokumentima, i ne potpiše, brišu je sa svih evidencija. Apsolutno je nemoguće da neko živi i radi mjesecima vani, a kamoli godinama, a da se vodi kao nezaposlen na birou. Možeš profulati nekoliko dana rok, lijepo će te pokušati i nazvati u tom slučaju, a nakon toga si zbrisan, i nema ponovne prijave.
Pa, ne ostajes na birou 7 dana. Odes, odradis sta je obaveza i cao. Sve u koji sahat.
-
swanfilter
#11995 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne, nasi ljudi koji su na birou ovdje u Slo, a zive dole u BiH.n+1 wrote: ↑02/12/2023 22:22Ne razumijem, žive u Sloveniji, a vraćaju se da se prijave na biro svaki mjesec? Zašto? Za pare koje plate na put bukvalno mogu sami finansirati zdravstveno osiguranje.swanfilter wrote: ↑02/12/2023 22:20n+1 wrote: ↑02/12/2023 22:13 Uglavnom, ako se osoba ne pojavi svakih 30/45 dana lično na birou, sa svojim ličnim dokumentima, i ne potpiše, brišu je sa svih evidencija. Apsolutno je nemoguće da neko živi i radi mjesecima vani, a kamoli godinama, a da se vodi kao nezaposlen na birou. Možeš profulati nekoliko dana rok, lijepo će te pokušati i nazvati u tom slučaju, a nakon toga si zbrisan, i nema ponovne prijave.
Ovdje preko biroa ide osiguranje i nekoliko stotina ojra.
Jedina obaveza je javljati se na zavod kod savjetnika i slati molbe za posao.
Last edited by swanfilter on 02/12/2023 22:29, edited 1 time in total.
- n+1
#11996 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
EDIT: Ne govorim o mahinacijama dijasporaca u dijaspori.swanfilter wrote: ↑02/12/2023 22:27Ne, nasi ljudi koji su na birou ovdje u Slo, a zive dole u BiH.n+1 wrote: ↑02/12/2023 22:22Ne razumijem, žive u Sloveniji, a vraćaju se da se prijave na biro svaki mjesec? Zašto? Za pare koje plate na put bukvalno mogu sami finansirati zdravstveno osiguranje.swanfilter wrote: ↑02/12/2023 22:20
Last edited by n+1 on 02/12/2023 22:30, edited 1 time in total.
-
swanfilter
#11997 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Isplati se. Napisao sam, al si bio brzi ...n+1 wrote: ↑02/12/2023 22:29Pa to sam i rekao. Nema nikakvog smisla.
- n+1
#11998 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Govorimo ovdje o ljudima na bh birou.swanfilter wrote: ↑02/12/2023 22:30Isplati se. Napisao sam, al si bio brzi ...
-
swanfilter
#11999 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znam. Samo sam htio reci da nije nikakav problem muljati biro, bilo gdje i po bilo kojem osnovu.n+1 wrote: ↑02/12/2023 22:29EDIT: Ne govorim o mahinacijama dijasporaca u dijaspori.
Osim da se namerace pa ti posalju kontrolu, al to je promil sanse ...
- n+1
#12000 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma dobro, nema baš smisla u našem slučaju. Recimo da radiš u SLO, a primaš neku invalidninu od 400 KM kod nas. Morao bi svaki mjesec zapucati do Bosne, prijaviti se, pa nazad. Kad oduzmeš trošak prevoza, ostat će ti 50 KM dobiti. A potrošit ćeš dobar dio godišnjeg. Teško mi je zamisliti takve pokemone.swanfilter wrote: ↑02/12/2023 22:34Znam. Samo sam htio reci da nije nikakav problem muljati biro, bilo gdje i po bilo kojem osnovu.
Osim da se namerace pa ti posalju kontrolu, al to je promil sanse ...