Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#11951 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa zelim joj srecu da nauci holandski jezik na nivou prihvatljivom za televiziju 
-
detroit-mercy
#11952 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Al sam ja odabro NjemackuOzimician wrote: ↑30/11/2023 20:21Zelis li da cujes jedan cliché?
Sarajevo mi ne nedostaje, to više nije ono nekad Sarajevo. Ono nekad Sarajevo mi nedostaje, uvijek će.
Ovo kao da pisu Nele ili Kusturica, a ne neko od 36 god.
Evo jos jedan:
BiH je ljubav, i Bosanci i Hercegovci su najbolji ljudi na svijetu. Srčani, dobri, prevrijedni, pametni, srdačni i druželjubivi. Ali kako rekoh, sve to nosim sa sobom, ja sam sarajevska raja, dijete iz mahale, i dat ću sve od sebe da se tamo gdje sam o BiH čuje samo dobro i najbolje od onoga sto je iznjedrila.
Je li imate neke ambicije kad je riječ o daljoj karijeri?
– Meni je trenutno potreban odmor, od mnogo čega a karijeru planiram nastaviti, samo ćemo vidjeti u kojem smjeru će otići. Nisam neko ko može dugo kući sjediti, radim od 16. godine pa mi je već urođeno da moram imati svoj posao, vrijeme i sve ostalo. Nerad nije opcija.
Sta se smijes, vidis a planira nastaviti karijeru.
(na kraju ce biti kao u onoj prici - Kanada je jako lijepa zemlja...)
-
moimoi
#11953 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jebo majku pa ima i tamo nasih dopisnika. Ne kontam vas??
Imate nasih novinara all over the world. Ko kaze da ce raditi za domace??
Imate nasih novinara all over the world. Ko kaze da ce raditi za domace??
- Ozimician
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#11955 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
eeeee prvi batak BiH nam ode
- ZoomZoomKiwi
#11956 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pametna 
Ako ništa, neće udisati ovaj kancer kojeg ni jugo ni garbin ne mogu otpuhati.

Ako ništa, neće udisati ovaj kancer kojeg ni jugo ni garbin ne mogu otpuhati.

- Ozimician
#11957 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako je krenulo, neces ni ti jos dugo. 
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#11958 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
detroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 20:36Al sam ja odabro NjemackuOzimician wrote: ↑30/11/2023 20:21Zelis li da cujes jedan cliché?
Sarajevo mi ne nedostaje, to više nije ono nekad Sarajevo. Ono nekad Sarajevo mi nedostaje, uvijek će.
Ovo kao da pisu Nele ili Kusturica, a ne neko od 36 god.
Evo jos jedan:
BiH je ljubav, i Bosanci i Hercegovci su najbolji ljudi na svijetu. Srčani, dobri, prevrijedni, pametni, srdačni i druželjubivi. Ali kako rekoh, sve to nosim sa sobom, ja sam sarajevska raja, dijete iz mahale, i dat ću sve od sebe da se tamo gdje sam o BiH čuje samo dobro i najbolje od onoga sto je iznjedrila.
Je li imate neke ambicije kad je riječ o daljoj karijeri?
– Meni je trenutno potreban odmor, od mnogo čega a karijeru planiram nastaviti, samo ćemo vidjeti u kojem smjeru će otići. Nisam neko ko može dugo kući sjediti, radim od 16. godine pa mi je već urođeno da moram imati svoj posao, vrijeme i sve ostalo. Nerad nije opcija.
Sta se smijes, vidis a planira nastaviti karijeru.
(na kraju ce biti kao u onoj prici - Kanada je jako lijepa zemlja...).
- ZoomZoomKiwi
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#11960 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
i ti si meni kad sam vidio intervju al nisam znao gdje okaciti i zaboravio_BataZiv_0809 wrote: ↑30/11/2023 19:44Naumpo si mi odmah cim sam procitao ovo sto Merima prica.
Tek dosla, nije ni pocela raditi, a vec joi sve bolje i vec je strucnjak za holandski sistem.
- Ozimician
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#11962 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bosna ima dosta mahana, true, ali ga je pretjerala. Ne znam za holandski zdravstveni sistem, ali s ovim njemackim, makar za ove manje bolesti, tipa kasalj, gripa, je peglancija, specijalisticki pregledi se isto cekaju. Za operaciju i to vec pretpostavljam da je bolje, hvala Bogu nisam tom ovdje koristio. Sto se skolstva tice, manjak je ucitelja, makar u Bavarskoj, a all inclusive alphabet ljudi stvari se promovisu, a vala ni po nekom znanju se ne razlikuju od nas plaho. Supruga mi je nedavno imala intervju za posao, menadzer sto je treba zaposliti je pita pitanja koja je ona na prvoj godini faxa vec apsolvirala i zna, i on sad kao impresionira, pa nije Bosna, Laos ili Chad..._BataZiv_0809 wrote: ↑30/11/2023 17:30 https://azra.ba/izdvojeno/319481/vodite ... zozemskoj/
Kae Merima:
Azra Magazin
Voditeljica Merima Šemić-Prguda o napuštanju zemlje i televizije za “Azru”: Moj novi početak u Nizozemskoj
Piše: A. H. 29/11/2023
Voditeljica Merima Šemić – Prguda nedavno je okrenula novi list i s porodicom napustila rodno Sarajevo i posao na televiziji. Merima je sa suprugom i dvoje djece svila gnijezdo u Nizozemskoj gdje počinje ispočetka. Odluka kako ističe nije bila jednostavna ali prijeko potrebna jer se umorila od svega kroz šta je godinama prolazila. Samo za “Azru” otkriva razloge odlaska te kako joj se novi život na Sjeveru čini iz prvog utiska.
Nedavno ste okrenuli novi list, napustili posao na televiziji ali i zemlju, kako je došlo do te odluke?
– Ja sam rođena u BiH, odrasla, proživjela nesretni rat, i do danas živjela u političkim tenzijama, stalnim prijetnjama, konstantnom trovanju ratnom retorikom, nacionalizmom, nepotizmom, korupcijom, primitivizmom. To je nažalost sve ono što opisuje BiH danas i to je tužno. Srušen je kompletan sistem – od pravosuđa, zdravstva, obrazovanja, sigurnosti, prekrojava se historija, odgajaju se generacije laži i manipulacije. BiH kakvu mi pamtimo, za koju smo se borili i nosimo u srcima jednostavno živi jos samo u nama, došle su neke nove, drugačije generacije ljudi, za nijansu gore od učitelja koji su razorili zemlju. Ja svoju državu beskrajno volim, sve mi je tu, volim ljude koji su mi ispunjavali život, ali danas malo više volim svoju djecu, njihovu i našu sigurnost i stabilan sistem u kojem će rasti. Jednostavno sam se umorila od primitivizma, umorila sam se od nacionalista i fašista koji svakodnevno prijete i truju javnost svojim izjavama, pljuju mi po rodnom gradu u kojem je bezbroj divnih ljudi kojima ne smeta ni svinjetina ni Miro ni Drago ni Mubera, ni rakija ni pita ni kurban ni Božićno drvce. Grad koji zivi za različitost. Žene se ubijaju, ubice se sakrivaju, djeca se maltretiraju, akademska zajednica stjerana je u ćošak, autoroteti su srušeni, sistem vrijednosti ne postoji, samo još u ponekoj od porodica s dobrim odgojem i nisu nigdje dobrodošli. BiH je ljubav, i Bosanci i Hercegovci su najbolji ljudi na svijetu. Srčani, dobri, prevrijedni, pametni, srdačni i druželjubivi. Ali kako rekoh, sve to nosim sa sobom, ja sam sarajevska raja, dijete iz mahale, i dat ću sve od sebe da se tamo gdje sam o BiH čuje samo dobro i najbolje od onoga sto je iznjedrila.
I odes u drzavu gdje rezisera ZAKOLJU NA ULICI jer se usudio snimati blasfemicne filmove i gdje jedan Gert Wilders pobjedjuje na izborima.
Nemoj bona lagati ovaj NAPACENI narod, nemas to pravo!![]()
Nijemci imaju koliko -toliko pravedan sistem i uredjen, kao i socijalnu zastitu, ali ne ide ni kod njih sve kako treba, sto bi rekli, nije sve med i mlijeko.
- ZoomZoomKiwi
#11963 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ahaaa, ma sumnjam, ovo je sve predstava ja vjerujem.
A i da se zatvori, džabe kad imaš 50% tehnički neispravnih vozila, a o kućama i onome šta se loži u istim da ne pričam.
Zato

- Dope_Man
- ZoomZoomKiwi
#11965 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma odlučio sam ja davno, al' onda rampa - kurona, pa ženidba, pa napravio kuću, pa dijete... U međuvremenu izleti mogućnost za USA, pa je i tu bilo vaganja... Sad se malo sve to sleglo pa idemo dalje. Al' svakako će da potraje, a i ne žurim nigdje, stići ću dok mali ne bude morao u školu 
- Dope_Man
#11966 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da je i najbitnije, kad se vec imaju djeca, da to bude prije skole. Da ona imaju neki normalan starti i sto bolju prilagodbu.
- ZoomZoomKiwi
#11967 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Slažem se u potpunosti 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#11968 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Samo laga gaga laganini nicaze Real Madrid ovo onoEFD22 wrote: ↑01/12/2023 12:38 Ma odlučio sam ja davno, al' onda rampa - kurona, pa ženidba, pa napravio kuću, pa dijete... U međuvremenu izleti mogućnost za USA, pa je i tu bilo vaganja... Sad se malo sve to sleglo pa idemo dalje. Al' svakako će da potraje, a i ne žurim nigdje, stići ću dok mali ne bude morao u školu![]()
- ZoomZoomKiwi
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#11970 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Veliki umovi slicno razmisljajuTruba wrote: ↑01/12/2023 12:22i ti si meni kad sam vidio intervju al nisam znao gdje okaciti i zaboravio_BataZiv_0809 wrote: ↑30/11/2023 19:44Naumpo si mi odmah cim sam procitao ovo sto Merima prica.
Tek dosla, nije ni pocela raditi, a vec joi sve bolje i vec je strucnjak za holandski sistem.![]()
- Didier
#11971 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jao majko mila kakva gomila sranja, vidi se da u životu nije nigdje duže živjela van Sarajeva._BataZiv_0809 wrote: ↑30/11/2023 17:30 https://azra.ba/izdvojeno/319481/vodite ... zozemskoj/
Kae Merima:
Azra Magazin
Voditeljica Merima Šemić-Prguda o napuštanju zemlje i televizije za “Azru”: Moj novi početak u Nizozemskoj
Piše: A. H. 29/11/2023
Voditeljica Merima Šemić – Prguda nedavno je okrenula novi list i s porodicom napustila rodno Sarajevo i posao na televiziji. Merima je sa suprugom i dvoje djece svila gnijezdo u Nizozemskoj gdje počinje ispočetka. Odluka kako ističe nije bila jednostavna ali prijeko potrebna jer se umorila od svega kroz šta je godinama prolazila. Samo za “Azru” otkriva razloge odlaska te kako joj se novi život na Sjeveru čini iz prvog utiska.
Nedavno ste okrenuli novi list, napustili posao na televiziji ali i zemlju, kako je došlo do te odluke?
– Ja sam rođena u BiH, odrasla, proživjela nesretni rat, i do danas živjela u političkim tenzijama, stalnim prijetnjama, konstantnom trovanju ratnom retorikom, nacionalizmom, nepotizmom, korupcijom, primitivizmom. To je nažalost sve ono što opisuje BiH danas i to je tužno. Srušen je kompletan sistem – od pravosuđa, zdravstva, obrazovanja, sigurnosti, prekrojava se historija, odgajaju se generacije laži i manipulacije. BiH kakvu mi pamtimo, za koju smo se borili i nosimo u srcima jednostavno živi jos samo u nama, došle su neke nove, drugačije generacije ljudi, za nijansu gore od učitelja koji su razorili zemlju. Ja svoju državu beskrajno volim, sve mi je tu, volim ljude koji su mi ispunjavali život, ali danas malo više volim svoju djecu, njihovu i našu sigurnost i stabilan sistem u kojem će rasti. Jednostavno sam se umorila od primitivizma, umorila sam se od nacionalista i fašista koji svakodnevno prijete i truju javnost svojim izjavama, pljuju mi po rodnom gradu u kojem je bezbroj divnih ljudi kojima ne smeta ni svinjetina ni Miro ni Drago ni Mubera, ni rakija ni pita ni kurban ni Božićno drvce. Grad koji zivi za različitost. Žene se ubijaju, ubice se sakrivaju, djeca se maltretiraju, akademska zajednica stjerana je u ćošak, autoroteti su srušeni, sistem vrijednosti ne postoji, samo još u ponekoj od porodica s dobrim odgojem i nisu nigdje dobrodošli. BiH je ljubav, i Bosanci i Hercegovci su najbolji ljudi na svijetu. Srčani, dobri, prevrijedni, pametni, srdačni i druželjubivi. Ali kako rekoh, sve to nosim sa sobom, ja sam sarajevska raja, dijete iz mahale, i dat ću sve od sebe da se tamo gdje sam o BiH čuje samo dobro i najbolje od onoga sto je iznjedrila.
I odes u drzavu gdje rezisera ZAKOLJU NA ULICI jer se usudio snimati blasfemicne filmove i gdje jedan Gert Wilders pobjedjuje na izborima.
Nemoj bona lagati ovaj NAPACENI narod, nemas to pravo!![]()
Sad kad je došla u Holandiju, vjerovatno je nastanjena u nekoj selendri jer ako samo muž radi (a sigurno je tako), nema šanse da unajme nešto u gradu. U selima se možda i nekako može doći do doktora, ali im je generalno primarna njega na takvom nivou da te puste da mjesecima hodaš s upalom pluća, a neće da te prime na pregled. O specijalističkim pregledima da ne pričam, to samo ako si na samrti. Tad je doduše bolje nego kod nas jer imaju strašnu opremu, ali čovjeka nigdje.
Merimica sigurno još ne radi, a vidjeće kad krene učiti holandski kako to ide. Jedna od lekcija je sastaviti motivaciono pismo, pa kao primjeri su navedeni pekari, radnici na kasi, smetljari i sl. profesije koje bi oni najviše voljeli da svi radimo. Osim njih, naravno
Pa kad shvati da joj nikad niko neće izgovoriti Š i Ć iz prezimena, možda se malo osvijesti, ili kad ne bude NIKAD više radila u struci. Znam naše novinare u Holandiji kojima je holandski kao maternji, pa ne mogu da se izbore, a kamoli neko ko je došao sa 40 godina.
Radiće u nekom kol centru, i to ako bude sretna, ali pitao bih je da je rađala u Holandiji, pa se vraćala na posao nakon dva i po mjeseca, a bebu ostavljala u vrtiću. Ups, neće imati para za vrtić, zato će i sjediti kući još jedno vrijeme, a kad se zaposli, 70% plate će davati na produženi boravak.
Pa kad joj sunce ne grane od oktobra do maja, uzeće D vitamin.
Itakodalje.
Elem, sere k'o foka.
- Point.
#11972 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam nešto pratio ovo, valjda ovaj obješeni i ubijeni je arap a ova braća navodno čileanskog etniciteta. Navodno.Ozimician wrote: ↑01/12/2023 09:05 @Point.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/sved ... /231201015
Sta vele mediji tamo, "ciji je ko" ?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#11973 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://faktor.ba/vijest/vlada-tk-plani ... ove/217768
Svi odose, nestajemo, nema nas A NA BIROU RADA 106 DOKTORA samo u TK
@Ozimician @n+1
@Ozimician @n+1
- Ozimician
#11974 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da, ja sam vec objavljivao ove podatke za KS, na kraju mi rekose da su to vjerovatno oni koji ne zele da rade, ono sigurno neko se skolovao 7 god, placao godinu 6-15 000 KM (ovisno gdje je studirao) i sad ne zeli da radi._BataZiv_0809 wrote: ↑01/12/2023 14:48 https://faktor.ba/vijest/vlada-tk-plani ... ove/217768
@Ozimician @n+1
U KS ima po zadnjem biltenu ca. 100 doktora medicine, 200 doktora stomatologije i 100 magistara farmacije na birou. Inzenjerskih struka, koje je malo teze pobrojati jer imas bachelor i master, takodjer nekoliko stotina, mozda i do 1000 sve ukupno. Dakle to je samo jedan kanton !
Za ostale kantone nema podataka po strukama. A konkursa/ oglasa za posao za takva zanimanja skoro da i nema, ono..kap u moru.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#11975 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imamo doktora na birou, to je znak da je stanje divno!