Za pocetak ce ih gurati sa ovim nekim uslugama kad dobijes datum za neki pregled duzi od xx dana u drzavnoj... pa ce povecati kvotu za porodicnu medicinu vjerovatno za privatne itd. Skontali su oni to ne brini , ne pravi onaj onoliku bolnicu bez da racuna na dio kolaca od 600 miliona...
Sebija All about
-
Dimu1927
#21001 Re: Sebija All about
- nivla
- Styling
#21003 Re: Sebija All about
Ja na sebe mogu osigurati muža, djecu i sve ostale članove porodice koji recimo nemaju primanja, tj. nezaposleni su.
Moji roditelji kao penzioneri i imaju sve što im treba. Znači, meni jednoj odbijaju od plate da bi nas petero- šestero imalo zdravstvenu zaštitu. Gdje to ima?
- Styling
#21004 Re: Sebija All about
Kad imaš privarno osiguranje ne ideš u državnu bolnicu već privatniku. Zato i služi. Naravno da će te u državnoj opaliti po ušima.Dozer wrote: ↑29/11/2023 13:06 KMCini mi se da si nesto debelo fulila.... Mozda bi to tako bilo da sistem ne vode polupismeni kleptomani, ali posto ga vode i njime upravljaju upravo oni, ova prica moze proci samo kod ljudi koji ne zive ovdje.Styling wrote: ↑29/11/2023 09:17 Sistem nije savršen, ali je za razliku od mnogih naprednih zemalja još uvijek dovoljno dobar da pacijenti besplatno ili uz minimalnu naknadu dobiju uslugu koja u tim zemljama košta pravo bogatstvo. Dijabetičari, recimo, kod nas dobijaju besplatno inzulin i trakice. Operacije žući i sl. su besplatne. Ortopedija uz minimalnu naknadu, itd.
Pitaj ove što žive u Austriji, Švedskoj, itd. koliko bi ih koštala operacija, recimo, koljena. O stomatološkim uslugama da ne govorimo.
A porediti ZS u Njemackoj, Austriji ili Svedskoj s nasim, malo je...khm...
Evo primjercic naseg JZS i "funkcionisanja". Nedavno jaranu nesto upalo u oko, a radi za strance i ima ono VanBreda osiguranje koje pokriva 80%, a on licno 20% troskova bilo kojeg lijecenja ili tretmana, i otisao na UKC. Primili ga, pregled oftamologa na onom uredjaju, dijagnoza - imate jednu spenu u oku. OK, mozete li to izvaditi? Moze. Imam to i to osiguranje. OK, nema problema, priznajemo to, molim vas da odete na blagajnu i regulisete, pa se vratite da to izvadimo. Dala mu papire, on na blagajnu, kaze lik - 190 KM. Jaran mu objasni da on placa 20%, a osiguranje 80%, a lik ce njemu - da, da, 20% je 190 KM. Jaran popizdi, nista ne plati, vrati se gore i pokupi svoje papire. Doktorica se nesto bunila, kao - ona otvorila proces, nalog, blabla, on samo rekao da zatvori i preko vrata.
Pravo odatle nazove SaNasu, dobar dan, imate li oftamologa? Imamo. Primate li Van Bredu? Primamo. Mogu li doci na pregled, imam nesto u oku? Naravno.
Otisao tamo, primili ga, sjeo za isti onakav uredjaj kao na UKC, nije ni pitao za cijenu od huje. Zena ga pregledala i kaze - imate 6 spena u oku. Mozete li to izvaditi? Naravno. Dala mu malo anestezije, i za 3 minute sve povadila. On na kasu, dao karticu osiguranja, a blagajnica ce - 6 KM. On u nevjerici pitao da li je sigurna jer on placa 20%, osiguranje 80%, a blagajnica ce - naravno, ovo je 30 KM, i 20% od toga je 6 KM.
Da ne pricamo o kompletno pogresno nastimanom sveukupnom sistemu i procentualnoj otimacini od plata koja se desava, i to bez ikakve segmentacije. A pogotovo o tome da se ljudima i od otpremnina otima za doprinose i ZO, pri cemu im se apsoluutno nista od toga ne priznaje za bilo sta. Jednostavno se samo uzme, i to je to.
Dakle, ovaj sistem je sve, samo ne dobat i funkcionalan za gradjane koji ga placaju. A tako nije ni u Austriji ni Njemackoj, ni Svedskoj, ni GB. USA je skroz druga prica.
- nivla
#21005 Re: Sebija All about
ljudi ne shvataju da svi pregledi kostaju razlicito u razlicitom situacijama
svaki pregled u domu zdravlja bolnici i bilo gdje u drzavnom vlasnistvu svaka od ustanova evidentira pregled i naplati od zzo plus eventualna participacija, ultrazvuk je u domu zdravlja po tarifi 80km
sve privatne ustanove u kojim mozes uraditi ultrazvuk preko zzo su sa 40-50-60km digle te cijene na 80 kad im dolazis preko zzo
svaki pregled u domu zdravlja bolnici i bilo gdje u drzavnom vlasnistvu svaka od ustanova evidentira pregled i naplati od zzo plus eventualna participacija, ultrazvuk je u domu zdravlja po tarifi 80km
sve privatne ustanove u kojim mozes uraditi ultrazvuk preko zzo su sa 40-50-60km digle te cijene na 80 kad im dolazis preko zzo
-
moimoi
#21006 Re: Sebija All about
To sve neko drugi placa, kao uostalom svugdje.Styling wrote: ↑29/11/2023 16:44Ja na sebe mogu osigurati muža, djecu i sve ostale članove porodice koji recimo nemaju primanja, tj. nezaposleni su.
Moji roditelji kao penzioneri i imaju sve što im treba. Znači, meni jednoj odbijaju od plate da bi nas petero- šestero imalo zdravstvenu zaštitu. Gdje to ima?
I u drugim drzavama imas djece, nezaposlenih i penzionera.
Sto se privatnih osiguranja tice, kod privatnika mozes samo za preglede i neke manje zahvate. Za sve ostalo si opet ovisna o drzavnim bolnicama. Kao i svaki problem izvan radnog vremena.
-
RtrnOfSalisbury
#21007 Re: Sebija All about
... hocel se po odlasku gospoje sebije opet moci radit malo tam malo vam iliti, malo skuc-puc itd pa malo vise privatno
nes mi se javlja da je i to bio dio problema
- ultima_palabra
#21008 Re: Sebija All about
Pa radilo se tako, ali ko je bio dobar s njom. Ko nije, morao je birati.RtrnOfSalisbury wrote: ↑29/11/2023 17:48 ... hocel se po odlasku gospoje sebije opet moci radit malo tam malo vam iliti, malo skuc-puc itd pa malo vise privatnones mi se javlja da je i to bio dio problema
-
RtrnOfSalisbury
#21009 Re: Sebija All about
... e jebga onda, to nije posteno .... nikakoultima_palabra wrote: ↑29/11/2023 17:49Pa radilo se tako, ali ko je bio dobar s njom. Ko nije, morao je birati.RtrnOfSalisbury wrote: ↑29/11/2023 17:48 ... hocel se po odlasku gospoje sebije opet moci radit malo tam malo vam iliti, malo skuc-puc itd pa malo vise privatnones mi se javlja da je i to bio dio problema
- Styling
#21010 Re: Sebija All about
Enra je uredno ordinirala privatno sve vrijeme.RtrnOfSalisbury wrote: ↑29/11/2023 17:48 ... hocel se po odlasku gospoje sebije opet moci radit malo tam malo vam iliti, malo skuc-puc itd pa malo vise privatnones mi se javlja da je i to bio dio problema
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#21011 Re: Sebija All about
Ova diskusija je smiješna.
Kao prvo, ne brani se Sebija, već način sistema kao takav. Koliko sam čitao, niko ne govori da je menadžment ili rukovođenje sistemom dobro, samo ne vidim gdje i kako bi se sistem kao takav trebao promjeniti.
Bh. sistem gdje se sve finansira iz zajedničkog ZZO u biti i jeste u teoriji isti kao i u evropi, samo što bi se možda više privatnog sektora moglo primiti u isti.
Ironično je malo sa jedne strane govoriti kako ovdje treba biti zdravstvo kao u zap. evropi, a obda u drugoj rečenici predlagati da svako uplaćuje samo za sebe.
Kao prvo, ne brani se Sebija, već način sistema kao takav. Koliko sam čitao, niko ne govori da je menadžment ili rukovođenje sistemom dobro, samo ne vidim gdje i kako bi se sistem kao takav trebao promjeniti.
Bh. sistem gdje se sve finansira iz zajedničkog ZZO u biti i jeste u teoriji isti kao i u evropi, samo što bi se možda više privatnog sektora moglo primiti u isti.
Ironično je malo sa jedne strane govoriti kako ovdje treba biti zdravstvo kao u zap. evropi, a obda u drugoj rečenici predlagati da svako uplaćuje samo za sebe.
- Ozimician
#21012 Re: Sebija All about
Hoce li biti ista od ove ASA bolnice, meni to izgleda kao da su zagrizli ogroman kolac, najavljivalji su otvaranje do kraja 2023. god. cini mi se ?
-
laik1981
#21013 Re: Sebija All about
Tesko ces zadrzati bilo kog dobrog strucnjaka ako mu ne dopustis da se bavi i privatnom praksom. Iako su i u bolnicama ti strucnjaci dobro placeni opet visestruko vise uzimaju u privatnim praksama. Ove stvari se moraju nekako zakonski urediti. Preduslov je da se iskorijeni korupcija u zdravstvu i da te doktor ne salje iz bolnice u privatnu kliniku gdje ce te oderati. Sebijina greska je bila sto je to zabranila. Ne vjerujem da ih je otjerala koliko da su ti doktori sami otisli zbog nesrazmjerno vece love. Na kraju krajeva bolje je u bolnici imati strucnjaka i par sati dnevno nego nemati ga nikako. Vlast mora urediti ovu oblast. Sad je u nasem zdravstvu teska lakrdija ako nemas nekog da te pogura.
- JohnnyS
#21014 Re: Sebija All about
Vidio sam na LinkedInu, recepcija i hodnici izgledaju napucani kao Hilton. Sad ne znam kako je po salama i ambulantama.
Nisam nigdje vidio ni oglas da zapošljavaju, doduše nisam ni tražio
- JohnnyS
#21015 Re: Sebija All about
Treba odrediti norme po specijalnostima i tko ispuni normu može raditi dodatno u privatnoj praksi.laik1981 wrote: ↑29/11/2023 20:04 Tesko ces zadrzati bilo kog dobrog strucnjaka ako mu ne dopustis da se bavi i privatnom praksom. Iako su i u bolnicama ti strucnjaci dobro placeni opet visestruko vise uzimaju u privatnim praksama. Ove stvari se moraju nekako zakonski urediti. Preduslov je da se iskorijeni korupcija u zdravstvu i da te doktor ne salje iz bolnice u privatnu kliniku gdje ce te oderati. Sebijina greska je bila sto je to zabranila. Ne vjerujem da ih je otjerala koliko da su ti doktori sami otisli zbog nesrazmjerno vece love. Na kraju krajeva bolje je u bolnici imati strucnjaka i par sati dnevno nego nemati ga nikako. Vlast mora urediti ovu oblast. Sad je u nasem zdravstvu teska lakrdija ako nemas nekog da te pogura.
- Ozimician
#21016 Re: Sebija All about
Pricali su da im se na oglase javilo nekih 6-7000 ljudi
Ma napucavanje je najmanji problem, treba to upregnuti da funkcionise i zaradjuje.
-
moimoi
#21017 Re: Sebija All about
Stvar je u tome sto ti placas oko 17% od plate za zdravstvo. Plus neki jos i dodatno osiguranje.. a onda dodjes u situaciju da ti treba pa moras ganjati veze i vezice plus jos sam placati osnovno. Kontas? Nije to mala lova kada skontas koliko stanovnistva imamo…sehohari wrote: ↑29/11/2023 19:52 Ova diskusija je smiješna.
- JohnnyS
#21018 Re: Sebija All about
Čuo sam da imaju deset operacijskih dvorana. Pa tako veliku privatnu bolnicu nema ni Zagreb koji je i veći i više se para vrti. A valjda znaju što rade.Ozimician wrote: ↑29/11/2023 20:07Pricali su da im se na oglase javilo nekih 6-7000 ljudi![]()
Ma napucavanje je najmanji problem, treba to upregnuti da funkcionise i zaradjuje.
- tramvajtrojka
#21019 Re: Sebija All about

Kako paprike ispadnu sad kad je na birou, barem hudi Bakir nece ostati gladan
- nivla
#21020 Re: Sebija All about
hastor veliki izrabljivac, ja navijam da zaposli ove samoprozvane strucnjake i da im jebe znanje s normama da sami odu, kad budu radili kod njeg nema setanja muda izvan radnog vremena jer ce krepat od posla
a ako ce biti ko u eurofarmu da djesevic svakom pacijentu govori da ima sleep apneu i onda nagovara da mu platis 1000km njemu na ruke, nesto sto kosta 300-400 km onda im zelim brzo zatvaranje
a ako ce biti ko u eurofarmu da djesevic svakom pacijentu govori da ima sleep apneu i onda nagovara da mu platis 1000km njemu na ruke, nesto sto kosta 300-400 km onda im zelim brzo zatvaranje
-
moimoi
#21021 Re: Sebija All about
“Poznavajuci” Hastora primarno ce biti plasticna hirirgija i oftalmologija. Sve ono sto je kod nas neuporedivo jeftinije a dr. imaju dobre rezultate.
Al hajde.. vidjecemo
Al hajde.. vidjecemo
-
RtrnOfSalisbury
#21022 Re: Sebija All about
...jel to ona, sto je, da prostis, nasem sencectu sjebala integritetStyling wrote: ↑29/11/2023 19:40Enra je uredno ordinirala privatno sve vrijeme.RtrnOfSalisbury wrote: ↑29/11/2023 17:48 ... hocel se po odlasku gospoje sebije opet moci radit malo tam malo vam iliti, malo skuc-puc itd pa malo vise privatnones mi se javlja da je i to bio dio problema
-
MMM1977
#21023 Re: Sebija All about
Pisalo je da traže 400 ljudi ukupno, sigurno je da taj broj može pružiti širok spektar usluga, ima sve na njihovoj stranici https://asabolnica.ba/.
-
MMM1977
#21024 Re: Sebija All about
Problem je sto mnogi i dalje rade na crno i ne plaćaju zdravstveno osiguranje ali su i dalje uredno na birou za zapošljavanje i uredno koriste sve usluge. Službena nezaposlenost je 30% i više a uvozimo radnu snagu. Dok se to ne riješi nema rješenja ni za mnoge probleme u zdravstvu.moimoi wrote: ↑29/11/2023 20:07Stvar je u tome sto ti placas oko 17% od plate za zdravstvo. Plus neki jos i dodatno osiguranje.. a onda dodjes u situaciju da ti treba pa moras ganjati veze i vezice plus jos sam placati osnovno. Kontas? Nije to mala lova kada skontas koliko stanovnistva imamo…sehohari wrote: ↑29/11/2023 19:52 Ova diskusija je smiješna.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#21025 Re: Sebija All about
Jel ti stvarno misliš da će neki doktor tamo doći raditi za milju maraka?nivla wrote: ↑29/11/2023 20:16 hastor veliki izrabljivac, ja navijam da zaposli ove samoprozvane strucnjake i da im jebe znanje s normama da sami odu, kad budu radili kod njeg nema setanja muda izvan radnog vremena jer ce krepat od posla
Morat će im makar istu platu nuditi, a najvjerovatnije i više jer niko nije glup pa da ne zna šta znači raditi kod privatnika vs. šta znači raditi u državnoj bolnici.
Da, najvjerovatnije će ih cjediti, ali niko nije lud pa da sutra izađe članak "pacijentu operisali pogrešnu nogu".