laik1981 wrote: ↑03/11/2023 12:20
kuli1961 wrote: ↑03/11/2023 10:24
laik1981 wrote: ↑03/11/2023 07:18
"...zivotni vijek oko hiljadu punjenja..."
Na ovom linku:
https://www.einhell.ca/blog/workshop/battery-guide
su date osnovne informacije za Einhell Li Ion akumulatore. Jedna od njih je da "efekt memorije"- broj punjenja/kapacitet, kod Li-Ion baterija vise nije od znacaja. Da li je to zaista tako, ne znam, no ja se samo trudim da moje baterije ne ispraznim do kraja, nakon punjenja je odmah skidam sa punjaca i nikad je ne drzim na alatu ako ne radim njime.
Nisam profesionalac, već sam DIY "majstor", tako da mi batt od 1,5 Ah i 2,5 Ah zadovoljavaju sve moje potrebe.
Punjac valjda prestane puniti kada napuni bateriju. Ja ih ne skidam sa punjaca pod obavezno. Nisam ni ja profesionalac. Ove od cetiri ampera mi trebaju samo za kutnu brusilicu. Ona stvarno svuce bateriju od 4Ah za dvadesetak minuta brusenja. Rezati vec moze puno duze.
btw. kupio sam danas dvije sa punjacima. Ako nekom treba ima u centar alata akcija. Baterija od 4Ah zajedno sa punjacem 69KM. Inace je 99KM, dok su same dvije baterije od 4Ah u twin packu 160KM. Eto dole 138KM dvije, s tim da se dobiju i rezervni punjaci koji su cini mi se oko tridesetak KM po komadu.
Punjač prestane puniti kada napuni, ali uvijek se može "prevariti". Dva su razloga zašto treba bateriju odmah skinuti sa punjača:
1. Litijumske baterije "ne vole" punjenje na 100 %. Imaš na mobitelima i laptopima aplikacije koje "kažu" punjaču da prestane puniti baterije kada su napunjene između 80 i 90 %, koliko namjestiš. Nije problem puniti ih prije nego što dođu na 0, nemaju memorijski efekat itd, ali ne vole biti napunjene previše.
2. U slučaju da punjač "pogriješi" i ne prepozna da je baterija puna, nastavit će je puniti, a onda može baterija da pukne ili se zapali. Litijumska baterija kada se zapali opasnija je od drugih vrsta baterija, gori veoma brzo i "nasilno", oslobađa mnogo energije kada gori.
Poslije punjenja bateriju treba što prije skinuti, a ja je ne bih nikako držao na punjaču duže od duplog vremena punjenja. Ako za bateriju treba 3 sata da je napuni, ne bih je nikako držao duže od 6 sati na punjaču. A skinuo bih je ako mogu odmah čim je napuni, ili što prije, ali bih se dobro potrudio da je skinem prije nego što prođe duplo vrijeme potrebno za punjenje. Pogotovo kod jeftinijih baterija i punjača, a Einhell je takav. Jeste da punjač treba da prekine punjenje kada je baterija puna, ali ništa nije 100 % sigurno. Osim smrti.
I, da, ne smije baterija puknuti, ne smije litijum doći u dodir sa vazduhom, odmah gori. Zato moraš paziti da ti baterije ne ispadaju, da kućište ne bude oštećeno. Jeste da baterije dolaze kao ćelije u svojim omotačima, pa se stavljaju u kućište koje se kopča na uređaj, pa ako kućište koje ide na uređaj pukne ne znači nužno da je i sama baterijska ćelija otećena, ali treba paziti.
I još nešto. Litijumke baterije ne vole hladnoću. Ispod 5 stepeni brzo, za nekoliko minuta, padnu na 0 i onda im na toj temperaturi treba cijela vječnost da ih napuniš. Imaj i to na umu.
Ja za Einhell imam dvije od 5,2 Ah i jednu od 2,5 Ah. Jedan punjač. Ova od 2,5 je kupljena na akciji sa punjačem, inače je ne bih kupio. Neka je kao backup. Ono, isprazni ti se baterija a tebi ostala još 3 šarafa da zašarafiš