Sam svoj majstor

Post Reply
kuli1961

#1651 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

Da, otprilike isto pišemo- ova/ove alatke su must have, vjerovatno , za onoga ko od takvih radova zivi.
Ja, na moju srecu ili nesrecu, ne znam ni sam, nisam u toj grupi ljudi, pa mi nije potrebna. Tj. lijepo bi bilo imati je, ali nisam ni kolekcionar alata, da mi stoji u vitrini :-D
A "glede" Einhell-a - ovog trena ne znam tacnu oznaku moje "šrafilice", niti koliko Nm daje. Znam da je brushless, sto se pokazalo dobrim. Ima tri rezima rada- vijak, burgija i čekić, 2 brzine, te 19 podioka sile stezanja, bušenja. Jednom sam probao čekić i to u doba kada sam "popunjavao" pod ispod stepeništa (namjerno sam ostavio prazno, jer nisam bio siguran kako ce se stepenište oslanjati na podlogu). Trebalo je ubusiti nekoliko rupa po 10 cm u betonsku ploču, za udarnu tiplu promjera 6 mm, da bi se postavila štafla 5 x 8 cm. Za prve 2-3 rupe do 4-5 cm dubine je islo nekako, a dalje nikako, a burgija je bila "ganz neu". Morala je da radi dobra stara klasika- električna Bosch Re 680 PCB, iz 1990. godine, iz doba kada je Bosch imao proizvodnju u Svajcarskoj.
Sa druge strane, ovih dana sam koristio tu istu Einhell i busio dosta rupa u zeljeznom L profilu debljine 4 mm. Islo je bez problema, naravno, bušenju sam malo "pomogao" uljem :-D . Stavise, nakon toga sam u svakoj od tih rupa pravio "sic" za glavu vijka, NA SUHO, burgijom za metal od 11 mm- bez ikakvih problema i patnje.
Pripadam staroj skoli i kada se javi potreba za nekim zahtjevnim busenjem u beton, uvijek cu uzeti klasiku, ne toliko sto nemam kvalitetnu accu busilicu, vec vise iz prakticnih razloga- klasika je veca masina, i nekako imam bolju kontrolu pravca, ugla busenja.. navika, sta li...

(U sljedecem postu u PF "Drvene kuce..."- trenutni napredak u gradnji ograde verande u brvnari...)
Stay tuned, koga zanima... :thumbup:
laik1981

#1652 Re: Sam svoj majstor

Post by laik1981 »

Gdje se kod nas mogu kupiti ovakve gumene obloge?
Image
Citam da se ovo moze postavljati i kao pod za garaze. Koliko bi to bilo dugotrajno? Znali neko cijene ovako necega po kvadratu?
super_bayern

#1653 Re: Sam svoj majstor

Post by super_bayern »

laik1981 wrote: 23/10/2023 14:06 Gdje se kod nas mogu kupiti ovakve gumene obloge?
Image
Citam da se ovo moze postavljati i kao pod za garaze. Koliko bi to bilo dugotrajno? Znali neko cijene ovako necega po kvadratu?
https://euroguma.ba/guma-u-rolni/
Protuklizna čepasta guma.
Hakiz

#1654 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

super_bayern wrote: 23/10/2023 19:14
laik1981 wrote: 23/10/2023 14:06 Gdje se kod nas mogu kupiti ovakve gumene obloge?
Image
https://euroguma.ba/guma-u-rolni/
Protuklizna čepasta guma.
Ovo me podsjeti na nešta.

Tražeći da kupim neke stvari naišao sam na jedan problem. Maloprodaja. Evo, ovdje imamo link na web stranicu proizvođača. I lijepo je vidjeti da imamo proizvođača i takvih proizvoda.

Ali, gdje je link na prodavnicu u kojoj ja, kao privatan kupac, mogu kupiti takve proizvode? To što neka firma, neka radiona registrovana kao firma, biznis, neka fabrika, institucija itd mogu od druge firme, proizvođača ili uvoznika, kupiti neki proizvod me puno ne interesuje ako ja, kao neko kome je to hobi, ne mogu u prodavnici maloprodaje (vrste OBI, Penny, Zeka itd) kupiti taj proizvod, ili ako informacija u kojoj prodavnici se taj proizvod može kupiti nije lako vidljiva. Za mene taj proizvod nije dostupan. Praktično, za mene ne postoji.

Evo banalan primjer: Oksalna (oksacilna) kiselina se koristi kao sredstvo kojim se sa namještaja uklanjaju crne mrlje nastale od vode. Znam da mogu otići u Semikem i moliti da mi prodaju, ali u koju maloprodaju prodavnicu mogu ući, uzeti sa police i platiti na kasi? Bijeli špirit? Denaturovani, ili obični, alkohol u pakovanjima od 1 l, 5l? Sirće za čišćenje? Pčelinji vosak? Sredstva za niklovanje malih predmeta? Obične cijevi od inoxa, mesinga, bakra raznih prečnika? Male komade šperploče, stiropola i drugih materijala koje su se u komunizmu prodavale u prodavnicama hobi materijala i koristile u osnovnoj školi na časovima OTO? I tako dalje i tako dalje.

Ili, ako ne sa police, barem da je "legitimna" online prodavnica sa ozbiljnim, ažuriranim web shop sistemom, da se može naručiti. A ne da smo osuđeni na razne manje ili više sumnjive likove na OLX koji ko zna ko su i šta prodaju.

Odeš na youtube i vidiš da sve te stvari ljudi normalno mogu kupiti u lokalnim prodavnicama širom Evrope, Amerike.

Kod nas kao da kupuješ uranij ili plutonij, nedostupno običnom smrtniku.

Sigurno ne može se kupiti u Penny, ili, šta je ironija, u prodavnici OBI koja se tako pretenciozno zove prodavnicom za "solomahere" :lol:
kuli1961

#1655 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

Ponukan pitanem člana @laik1981 , koju gumenu oblogu uzeti, odgovorom člana @super-bayern-a, o ponudi firme Euroguma, juce sam posjetio njihovu stranicu. Interesantna im je ponuda.. Ali za ikakvu blizu informaciju- da li uopste imaju maloprodaju, lokacija maloprodajnih objekata, ako nemaju svoju maloprodaju ko od njih nabavlja u svrhu maloprodaje, jedinicna cijena (duzina ili povrsina), pa makar i veleprodajna- dakle sve ono sto nas, "male kupce" zanima, komunikacija je moguca telefonom ili e-mailom.
OK, nije problem, napisem im mail sa ovim osnovnim pitanjima. To se desavalo juce popodne, negdje iza 18 sati. Evo danas u 10,00 sati- nema ni telefonskog poziva, ni mail odgovora... valjda ce odgovoriti, bilo kako, ABD.

Ili- pouzdana i azurna web ponuda:
Prethodnih dana sam trazio list tracne pile, poznate su mi tacne dimenzije i kataloski broj proizvodjaca. Nadjem u web ponudi CROM-a, PROX-a, Masineialati.ba i kod jos dva manja prodavca iz BiH. Narucim, generise se potvrda narudžbe, uredno- cijna artikla X+ trošak brze dostave Y, sve uredno...a sutradan mail obavijest da moraju otkazati narudžbu, jer nemaju na stanju a dobava neizvjesna i vrlo spora (CROM i Masineialati ). PROX mi viber porukom javi to isto, kako i ostali. OK, desava se da nekad "zapne", shvatim da u BiH nema smisla traziti i okrenem se prema "mrskom" Zapadu.
Medjutim, napisem svim tim dobavljacima- sada, kada ste i sami saznali da vam je vrlo tesko, gotovo nemoguce nabaviti taj artikl, dajte ga makar izbiriste iz trenutne web ponude, pa kad postane dostupno, objavite! Naravno, od toga nema nista, na trzistu u BiH se i dalje nudi artikl koji je i prodavcima nedostupan.
A ostalo, o cemu i @Hakiz pise, da ne govorim... Htio sam kupiti vodikov peroksid (H2O2) 12%-tni u tečnom stanju, poznat je kao izbljeljivač. Samo jednom sam ga uspio naci i to u prodavnici frizerske opreme....Oksalnu kiselinu ne mogu kupiti, osim na OLX u kristalu, a pošto ne znam pravilan omjer, ne znam kakva je reakcija sa vodom, prvo moram o tome dobro nauciti prije nego se olducim na kupovinu. Bijeli i denaturizovani špirit u mom gradu se ne moze kupiti. Postojece prodavnice boja i lakova nude samo onu robu koja garantovano prolazi, nista uzgredno...
Haris.ba

#1656 Re: Sam svoj majstor

Post by Haris.ba »

Ja cepastu foliju u maloprodaji nisam nasao. Trebala mi da zamjenim u liftu.
Hakiz

#1657 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Razumijem ja uvoznike, neće uvoziti ono šta se ne prodaje. Ali, evo na primjeru eurogume, zašto naši proizvođači ne urade nešta šta mnogi, ne svi ali mnogi, rade u Evropi ili SAD. Preskoče posrednika, naprave web shop svojih proizvoda, na kojem mogu kupovati i privatni kupci, hobisti, a mogu i firme za potrebe svog poslovanja.

Ima firma koja proizvodi i prodaje hemikalije, laboratorijsku opremu itd u Visokom. Na mail su mi odgovorili i cjenovnikom itd, hoće prodati i privatnoj osobi. Ali, treba znati da postoji ta firma, ja sam slučajno na nju naišao. Nedostatak informacija, teškoća dolaska do informacija nekome ko nije zbog profesije profesionalno "na izvoru" je isto veliki problem kao i nemogućnost kupovine.

Naravno, postoje neki proizvodi koji se po zakonu smiju i moraju prodavati samo ovlaštenoj vrsti kupaca, ne može ih kupiti bilo ko. Ali sve ostale proizvode svi mogu prodavati bilo kome na svom web shopu. Nije valjda da bi uvođenje web shopa i preskakanje posrednika između proizvođača i krajnjeg kupca bio problem.

I kako onda da čovjek svoj novac umjesto da popije u kafani potroši na neki hobi, nešto šta će mu pričiniti i zadovoljstvo i riješiti problem, skoniti ga mladog iz kafane i sa ulice?

Evo, udruženje poslodavaca. Zar mu je problem napraviti "yellow pages", bazu podataka u kojoj neko može po oblasti rada, vrsti proizvoda itd pretraživati i naći proizvođače, distributere, pa da ih kontaktira i vidi može li i kako od njih nešta kupiti.

Ova država, njene institucije, udruženja, pa i ljudi iz raznih oblasti poslovanja kao da su se zavjetovali da "običnom čovjeku" onemoguće šta više mogu.
Hakiz

#1658 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 24/10/2023 10:18 Htio sam kupiti vodikov peroksid (H2O2) 12%-tni u tečnom stanju, poznat je kao izbljeljivač. Samo jednom sam ga uspio naci i to u prodavnici frizerske opreme....Oksalnu kiselinu ne mogu kupiti, osim na OLX u kristalu, a pošto ne znam pravilan omjer, ne znam kakva je reakcija sa vodom, prvo moram o tome dobro nauciti prije nego se olducim na kupovinu. Bijeli i denaturizovani špirit u mom gradu se ne moze kupiti. Postojece prodavnice boja i lakova nude samo onu robu koja garantovano prolazi, nista uzgredno...
Probaj kontaktirati Semikem za tu vrstu proizvoda.

https://semikem.ba/nova/

https://semikem.ba/nova/hemikalije/

Imaju kancelariju na Čengić Vili, preko puta prodavnice vrtnog materijala u Stometarci.

Oksalna kiselina se i vani najčešće prodaje u obliku kristala pa moraš sam pripremiti, rjeđe se prodaje se u obliku pripremljene tekućine.

Ide jedan dio kiseline i 6 dijelova vode. Recimo 20 g kristalića kiseline i 120 g vode.

Kada se koristi, ne može se primijeniti samo na dio koji se čisti, mora se na sve nanijeti. Na primjer, ako na stolu ima 5cm krug nastao od vlažnog dna posude, ne nanosi se na tih 5 cm, nanosi se na cijeli stol. U suprotnom će doći do razlike u nijansi tretirane i netretirane površine, postat će "šarena". Oksalna kiselina je izbjeljivač.
kuli1961

#1659 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

:thumbup:
laik1981

#1660 Re: Sam svoj majstor

Post by laik1981 »

Koga god sam kontaktirao u vezi ove cepaste gume nemaju na stanju. Na piku ljudima uredno stoji oglas, a na stanju nemaju ni centa. I niko nece da kaze neku okvirnu cijenu po metru. Koja smo mi vukojebina malo je reci. Gledam po Hrvatskoj i Srbiji u koju god opremljeniju radnju udjes naci ces sta god ti treba.

Pored ovoga gore prodavci su kod nas jako neprofesionalni, neupuceni u informacije o onome sta prodaju i nezainteresovani da bilo sta prodaju. Uzeo u adazalu prije par dana neku einhell aku ubodnu. Svugdje 159KM, a kod njih bila akcija 119KM. Lafo akcija, a ono paket nepotpun, odnosno fale dvije testere koje dodju u pakovanju. Oni se usutili i lafo stavili akciju. Uzeo sam opet jer mi te testere nisu bile bitne iz razloga sto korisim boschove, a imam i neke setove wolfcrafta koji su jako dobri.
zposao

#1661 Re: Sam svoj majstor

Post by zposao »

Hakiz wrote: 24/10/2023 13:47
kuli1961 wrote: 24/10/2023 10:18 Htio sam kupiti vodikov peroksid (H2O2) 12%-tni u tečnom stanju, poznat je kao izbljeljivač. Samo jednom sam ga uspio naci i to u prodavnici frizerske opreme....Oksalnu kiselinu ne mogu kupiti, osim na OLX u kristalu, a pošto ne znam pravilan omjer, ne znam kakva je reakcija sa vodom, prvo moram o tome dobro nauciti prije nego se olducim na kupovinu. Bijeli i denaturizovani špirit u mom gradu se ne moze kupiti. Postojece prodavnice boja i lakova nude samo onu robu koja garantovano prolazi, nista uzgredno...

Imaju kancelariju na Čengić Vili, preko puta prodavnice vrtnog materijala u Stometarci.

Oksalna kiselina se i vani najčešće prodaje u obliku kristala pa moraš sam pripremiti, rjeđe se prodaje se u obliku pripremljene tekućine.

Ide jedan dio kiseline i 6 dijelova vode. Recimo 20 g kristalića kiseline i 120 g vode.

Kada se koristi, ne može se primijeniti samo na dio koji se čisti, mora se na sve nanijeti. Na primjer, ako na stolu ima 5cm krug nastao od vlažnog dna posude, ne nanosi se na tih 5 cm, nanosi se na cijeli stol. U suprotnom će doći do razlike u nijansi tretirane i netretirane površine, postat će "šarena". Oksalna kiselina je izbjeljivač.
Jedna usputna "primjedba".
Ostalo mi u sjecanju i škole da se nikada ne smije dodavati voda u kiselinu nego obrnuto, kiselina u vodu.
Je li to tako i sa kristalima, nemam pojma, ali pripazite.
Hakiz

#1662 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

zposao wrote: 24/10/2023 19:26
Hakiz wrote: 24/10/2023 13:47

Jedna usputna "primjedba".
Ostalo mi u sjecanju i škole da se nikada ne smije dodavati voda u kiselinu nego obrnuto, kiselina u vodu.
Je li to tako i sa kristalima, nemam pojma, ali pripazite.
Hvala.

Ova kiselina nije mnogo agresivna, ali u svakom slučaju treba paziti na ispravne procedure.

Hvala za podsjećanje :thumbup:

Nađoh i ovo: http://eskola.chem.pmf.hr/odgovori/odgo ... 3?sif=4977

Slično je i sa uljem, recino prilikom kuhanja, ako kapi vode padnu u posudu sa vrelim uljem, ulje počne prskati.

Ako ulje padne u posudu sa vodom reakcija nije tako agresivna.
kuli1961

#1663 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

zposao wrote: 24/10/2023 19:26 nikada ne smije dodavati voda u kiselinu nego obrnuto, kiselina u vodu
Tako je!
Sjećam se, moj nastavnik hemije u osnovnoj skoli Zijah Plaćo (ehh, skoro 5 dekada zivota je proslo a sjecam mu se i imena i lika) je govorio- djeco nije VUK, nego KUV.... :-D
hvala mu, naučeno od njega....
kuli1961

#1664 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

laik1981 wrote: 24/10/2023 16:41 Koga god sam kontaktirao u vezi ove cepaste gume nemaju na stanju. Na piku ljudima uredno stoji oglas, a na stanju nemaju ni centa. I niko nece da kaze neku okvirnu cijenu po metru. Koja smo mi vukojebina malo je reci. Gledam po Hrvatskoj i Srbiji u koju god opremljeniju radnju udjes naci ces sta god ti treba.
Galileo Galilej, raspet na inkvizitorskom točku, a potom i na lomači, reče: Eppur si muove! tj, ipak se (o)kreće
Dakle, ima pozitivnih pomaka i uvoj našoj priči oko "pločaste gumene čepare".
Kako sam vec pisao, poslao sam im mail- upit, kako gdje, sta, koliko, kako...
Evo konkretnog odgovora, stize danas, od slova do slova:
"Poštovani,
U nastavku link sa našim čepastim gumama.
Na lagewru trenutno imam dvije vrste i to:
EG Podna čepasta obloga gumena 3 X 1450 X 10 000 mm crna – 25,00 KM + PDV / m2
EG Podna čepasta obloga gumena 3 X 1450 X 10 000 mm siva – 35,00 KM + PDV / m2
Gumu sječemo na dužni metar, sirina rolne je obavezna.
http://otiraci.ba/bs/proizvodi/podne-gume/cepasta-guma
Srdačan pozdrav.
Namir Čomaga, BA
Sales & Marketing
Kontakt telefon: + 387 33 776 351 | + 387 33 776 363 | +387 62 101 201
E-mail: [email protected]
Web: [www.euroguma.ba]www.euroguma.ba
Web: www.otiraci.ba
Adresa: Safeta Zajke 386 B, 71000 Sarajevo, B&H"

Dakle, nismo bili sasvim u pravu kudeci proizvodjace/trgovce.. a mozda je ovo samo svijetli primjer koji potvrdjuje crno pravilo...
EDIT: sirina rolne je 1,45 m, duzina- koliko ti srce ište...do 10 m max :-D
kuli1961

#1665 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

laik1981 wrote: 24/10/2023 16:41 Uzeo u adazalu prije par dana neku einhell aku ubodnu. Svugdje 159KM, a kod njih bila akcija 119KM. Lafo akcija, a ono paket nepotpun, odnosno fale dvije testere koje dodju u pakovanju. Oni se usutili i lafo stavili akciju. Uzeo sam opet jer mi te testere nisu bile bitne iz razloga sto korisim boschove, a imam i neke setove wolfcrafta koji su jako dobri.
Ako je sa klatnom, model TE_ JS 18 Li, tj. 3+1 pozicija otklona pile, imam je i ja...zeznuo sam se, ne valja! Cim sam je kupio, pila je imala uzasan otklon reza prema vani na donjoj strani reza. Naravno, pokusao sam je apsolutno uvesti u ravan, koliko to pila dozvoljava, ali isti vrag. Vratim je, dobijem drugu, nesto je bolja ali opet to nije to. Sad se snalazim tako sto koristim sto krace pile, pozeljno sa negativnim zubom i sa vise zuba, nekad pilu stavim kontra pa rezem prema sebi... i ni po koju cijenu je jace ne guram. Ako je gurnem, ode rez nakrivo....
Mada, za neke rezove gdje se bas ne trazi apsolutno ravan rez, moze proci.
Inace, dobra je cijena- 40 KM razlike, a Bosch pile i Metabo pile, koje ja koristim, set od 3 ili vise komada kosta mnogo manje od 40 KM, kolika ti je razlika u cijeni.
Prije dosta vremena sam se snabdio sa dosta razlicitih modela pila za drvo- ovakvo, onakvo, sitne, grube, negativne, pozitivne, za meke metale, tako da i ne znam tacno sadasnju cijenu pila. Kod Bosch-a, mislim na onu njihovu seriju npr. T 318 B, itd...
Ako kome treba, evo link:
https://www.bosch-professional.com/hr/h ... 29-ocs-ac/
https://www.metabo.com/t3/fileadmin/met ... abo_EN.pdf
(strana 168-178, prihvat T)
laik1981

#1666 Re: Sam svoj majstor

Post by laik1981 »

kuli1961 wrote: 24/10/2023 21:58
laik1981 wrote: 24/10/2023 16:41 Uzeo u adazalu prije par dana neku einhell aku ubodnu. Svugdje 159KM, a kod njih bila akcija 119KM. Lafo akcija, a ono paket nepotpun, odnosno fale dvije testere koje dodju u pakovanju. Oni se usutili i lafo stavili akciju. Uzeo sam opet jer mi te testere nisu bile bitne iz razloga sto korisim boschove, a imam i neke setove wolfcrafta koji su jako dobri.
Ako je sa klatnom, model TE_ JS 18 Li, tj. 3+1 pozicija otklona pile, imam je i ja...zeznuo sam se, ne valja! Cim sam je kupio, pila je imala uzasan otklon reza prema vani na donjoj strani reza. Naravno, pokusao sam je apsolutno uvesti u ravan, koliko to pila dozvoljava, ali isti vrag. Vratim je, dobijem drugu, nesto je bolja ali opet to nije to. Sad se snalazim tako sto koristim sto krace pile, pozeljno sa negativnim zubom i sa vise zuba, nekad pilu stavim kontra pa rezem prema sebi... i ni po koju cijenu je jace ne guram. Ako je gurnem, ode rez nakrivo....
Mada, za neke rezove gdje se bas ne trazi apsolutno ravan rez, moze proci.
Inace, dobra je cijena- 40 KM razlike, a Bosch pile i Metabo pile, koje ja koristim, set od 3 ili vise komada kosta mnogo manje od 40 KM, kolika ti je razlika u cijeni.
Prije dosta vremena sam se snabdio sa dosta razlicitih modela pila za drvo- ovakvo, onakvo, sitne, grube, negativne, pozitivne, za meke metale, tako da i ne znam tacno sadasnju cijenu pila. Kod Bosch-a, mislim na onu njihovu seriju npr. T 318 B, itd...
Ako kome treba, evo link:
https://www.bosch-professional.com/hr/h ... 29-ocs-ac/
https://www.metabo.com/t3/fileadmin/met ... abo_EN.pdf
(strana 168-178, prihvat T)
Nisam je jos ni probao. Ma i ne treba meni za neke precizne rezove. Za odrezati staflu i letvu, za ukrojiti neku speru i slicno ce valjda biti dobra. Cini mi se da ima pofino snage, a to mi je bilo bitno. Imam neku staru boschovu koja nije losa al mi nekad zatreba i aku. Sutra cu izrezati komad kuhinjske radne ploce da vidim kako se snalazi.
Hakiz

#1667 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Mafell ima pilicu, zove se Cunex W1, koja je, zapravo dvije pilice zavarene jedna uz drugu. Tako je pilica postala debela toliko da se ne savija, pa dovođenjem pile u "vinklo" rez bi trebao biti precizan.

Problem je u tome da, iako pilica ima T priključak za pilu, kažu da može samo na Mafell pilu.

Ko hoće da proba, radi to na svoj rizik, ja ne znam:

https://www.axminstertools.com/eu/mafel ... rrency=BAM

Ja koristim Bosch, imju one malo deblje, kraća T144DP i duža T344DF.
kuli1961

#1668 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

Ne isplati mi se da probam, jer u glupi Einhell slot za pilu ne mogu ući dvije pile.
"Glupi"- kad nema pile, bravica ide do dna tijela glave/ slota, a kad je pila stavljena, do pola? Ja mislio da je construction fault, kad ono- tako je dizajnirano? Svasta!
Hakiz

#1669 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 25/10/2023 16:35 Ne isplati mi se da probam, jer u glupi Einhell slot za pilu ne mogu ući dvije pile.
"Glupi"- kad nema pile, bravica ide do dna tijela glave/ slota, a kad je pila stavljena, do pola? Ja mislio da je construction fault, kad ono- tako je dizajnirano? Svasta!
To do pola i do kraja mi se čini da je sljedeće: Kada pila radi ide samo "do pola". Kada ne radi može do kraja zbog toga što se tako otljučava bravica za stavljanje oštrice. Upravo sam provjerio, moj Bosch GST 90 BE isto radi tako da se u radu "glava" ne spušta skroz do kraja, do ploče, ide do pola. Ali, kod Boscha je ispod glave onaj kotačić koji "usmjerava" oštricu, pa ni zbog njega ne može dublje.

Mafell pilice su 3 mm debele, ove Bosch koje koristim su debele 2 mm. Mafell svakako kod nas nema, moraju se naručivati izvana.

Probajte sa Bosch oštricama, lakše ih je nabaviti, mogu u svaku pilu sa T priključkom, malo su skuplje, T144DP su oko 25 KM za pakovanje od 5 oštrica ako se ne varam.

Nemojte ih zamijeniti sa T144D, ta je tanja. Treba biti DP.

D je za brzo rezanje, DP je za precizno rezanje.

Napomena, kako je DP oštrica debela, nije pogodna za rezanje krivih, barem ne oštrih krivina, samo je za ravno rezanje.

I na kraju, ubodna pila i nije predviđena za precizno rezanje. Ne da nije moguće, naravno da je moguće precizno rezati i sa njom, ali nije predviđena. Slično kao ručni cirkular. Treba se pomučiti da se sa ta dva alata precizno reže.
Hakiz

#1670 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Krivljenje oštrice se može pokušati spriječiti tako da se pila ne gura naprijed jako. Treba pustiti da oštrica sama reže, pilu samo lagano pomijerati naprijed, ne pokušavati snagom guranja "ubrzati" rad.
laik1981

#1671 Re: Sam svoj majstor

Post by laik1981 »

Gdje u Sa imaju da se kupe samoresci 20mm duzine, a da im je glava sestostrana? Moze i 16mm. Najkraci koje sam nasao su 25mm. Ove krace sam nasao samo sa glavom za krstasti.
laik1981

#1672 Re: Sam svoj majstor

Post by laik1981 »

Imaju li baaterije za aku alate rok trajanja? Intresuje me za einhell baterije. I gdje se moze vidjeti datum proizvodnje na samoj bateriji?
kuli1961

#1673 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

laik1981 wrote: 02/11/2023 20:19 Imaju li baaterije za aku alate rok trajanja? Intresuje me za einhell baterije. I gdje se moze vidjeti datum proizvodnje na samoj bateriji?
Kao i svaki akumulator, sto batt za accu alate u biti i jeste, jer akumulira energiju/snagu, naravno da ima rok trajanja, koji istice kada se elementi akumulatora potroše..
pokusacu sutra da ti odgovorim na drugi dio pitanja- datum proizvodnje batt. kad odem na plac, ako je taj podatak vidljiv :thumbup:
(moje iskustvo- Einhell Power X Charge batt od 1,5 A, jednakim kapacitetom radi vec evo pune 4 godine!)
Ne znam prosjek godina forumaša na ovom PF-, pa evo podsjecanja nama starijima/starima, a mozda simpaticna info mladjim, jer sumnjam da su danasnji nastavni planovi osnovne i sarednje skole iz fizike isli "tako daleko i duboko"-
izumiteljem baterije/akumulatora se smatra francuz Žorž Leklanše (Georges Leclanche), koji je prvi stvorio akumulator. Jedan pol mu je bio grafitni štapić a drugi- cinčani valjak, sa nekom tvari kao aktivatorom izmjene elektorna izmedju polova (zaboravio sam koja je to tvar, a net mi je veceras nesto prespor da brzo pretrazim Wiki..). Zato se ta prva, a i mnoge druge "baterije", zovu "suvi Leklanešeov element"
Sve se to desava sredinom 19. vijeka, a tehnologija je u medjuvremenu napredovala i trenutno smo negdje na kombinaciji Li- ion...
laik1981

#1674 Re: Sam svoj majstor

Post by laik1981 »

kuli1961 wrote: 02/11/2023 21:28
laik1981 wrote: 02/11/2023 20:19 Imaju li baaterije za aku alate rok trajanja? Intresuje me za einhell baterije. I gdje se moze vidjeti datum proizvodnje na samoj bateriji?
Kao i svaki akumulator, sto batt za accu alate u biti i jeste, jer akumulira energiju/snagu, naravno da ima rok trajanja, koji istice kada se elementi akumulatora potroše..
pokusacu sutra da ti odgovorim na drugi dio pitanja- datum proizvodnje batt. kad odem na plac, ako je taj podatak vidljiv :thumbup:
(moje iskustvo- Einhell Power X Charge batt od 1,5 A, jednakim kapacitetom radi vec evo pune 4 godine!)
Ne znam prosjek godina forumaša na ovom PF-, pa evo podsjecanja nama starijima/starima, a mozda simpaticna info mladjim, jer sumnjam da su danasnji nastavni planovi osnovne i sarednje skole iz fizike isli "tako daleko i duboko"-
izumiteljem baterije/akumulatora se smatra francuz Žorž Leklanše (Georges Leclanche), koji je prvi stvorio akumulator. Jedan pol mu je bio grafitni štapić a drugi- cinčani valjak, sa nekom tvari kao aktivatorom izmjene elektorna izmedju polova (zaboravio sam koja je to tvar, a net mi je veceras nesto prespor da brzo pretrazim Wiki..). Zato se ta prva, a i mnoge druge "baterije", zovu "suvi Leklanešeov element"
Sve se to desava sredinom 19. vijeka, a tehnologija je u medjuvremenu napredovala i trenutno smo negdje na kombinaciji Li- ion...
E i ovo boldirano me intresovalo. Ja imam jednu od 1,5Ah, jednu od 2,5, jednu od 3 i jednu od 4.. Danas planiram uzeti jos dvije od cetiri i jos dva punjaca jer brusilica bas svlaci baterije. Na 1,5Ah ne moze ni da radi. Nema kuveta. Za brusilice treba minimum 4Ah. Bilo bi dobro uzeti i jace ali su mi skupe. Negdje procitah da na policama u trgovinama mogu stajati 3-6 godina, u zavisnosti od uslova i da im je zivotni vijek oko hiljadu punjenja, ali nigdje na njima ne mogu da nadjem datum proizvodnje. Pitacu i trgovca, mada cisto sumnjam da ce znati, posto uglavnom ne znaju nista.
kuli1961

#1675 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

laik1981 wrote: 03/11/2023 07:18 "...zivotni vijek oko hiljadu punjenja..."
Na ovom linku:
https://www.einhell.ca/blog/workshop/battery-guide

su date osnovne informacije za Einhell Li Ion akumulatore. Jedna od njih je da "efekt memorije"- broj punjenja/kapacitet, kod Li-Ion baterija vise nije od znacaja. Da li je to zaista tako, ne znam, no ja se samo trudim da moje baterije ne ispraznim do kraja, nakon punjenja je odmah skidam sa punjaca i nikad je ne drzim na alatu ako ne radim njime.
Nisam profesionalac, već sam DIY "majstor", tako da mi batt od 1,5 Ah i 2,5 Ah zadovoljavaju sve moje potrebe.
Post Reply