Ja, na moju srecu ili nesrecu, ne znam ni sam, nisam u toj grupi ljudi, pa mi nije potrebna. Tj. lijepo bi bilo imati je, ali nisam ni kolekcionar alata, da mi stoji u vitrini
A "glede" Einhell-a - ovog trena ne znam tacnu oznaku moje "šrafilice", niti koliko Nm daje. Znam da je brushless, sto se pokazalo dobrim. Ima tri rezima rada- vijak, burgija i čekić, 2 brzine, te 19 podioka sile stezanja, bušenja. Jednom sam probao čekić i to u doba kada sam "popunjavao" pod ispod stepeništa (namjerno sam ostavio prazno, jer nisam bio siguran kako ce se stepenište oslanjati na podlogu). Trebalo je ubusiti nekoliko rupa po 10 cm u betonsku ploču, za udarnu tiplu promjera 6 mm, da bi se postavila štafla 5 x 8 cm. Za prve 2-3 rupe do 4-5 cm dubine je islo nekako, a dalje nikako, a burgija je bila "ganz neu". Morala je da radi dobra stara klasika- električna Bosch Re 680 PCB, iz 1990. godine, iz doba kada je Bosch imao proizvodnju u Svajcarskoj.
Sa druge strane, ovih dana sam koristio tu istu Einhell i busio dosta rupa u zeljeznom L profilu debljine 4 mm. Islo je bez problema, naravno, bušenju sam malo "pomogao" uljem
Pripadam staroj skoli i kada se javi potreba za nekim zahtjevnim busenjem u beton, uvijek cu uzeti klasiku, ne toliko sto nemam kvalitetnu accu busilicu, vec vise iz prakticnih razloga- klasika je veca masina, i nekako imam bolju kontrolu pravca, ugla busenja.. navika, sta li...
(U sljedecem postu u PF "Drvene kuce..."- trenutni napredak u gradnji ograde verande u brvnari...)
Stay tuned, koga zanima...