Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Did

#16176 Re: Cijene stanova All about

Post by Did »

Prijedlog se odnosi na vise stanova koji se ne koriste. Za jedan stan koji jedna porodica iz dijaspore posjeduje u BiH tesko ce se moci dokazati. Medjutim ima ih sto imaju i kucu i po 2 - 3 stana. Cak ima vise mafijasa, ratnih profitera i privrednika sto su u BiH nego sto ima dijaspore da imaju bruku nekretnina. Prijedlog je odlican i povecace ponudu na trzistu i smanjiti cijenu kirije.
dječak sa šibicama

#16177 Re: Cijene stanova All about

Post by dječak sa šibicama »

Nista to nije slucajno, vecina kupaca nekretnina su dijaspora i lokalni mafijasi koji posjeduju neki i desetine stanova.

Oderi bagru.
Karikaturist

#16178 Re: Cijene stanova All about

Post by Karikaturist »

Znaci cilj je ispunjen - da se oderu mafijasi i dijaspora a nije da lokalci/domaci se nekako docepanu nekretnine.
Ovaj forum je stvarno smrdljiva bara a Mektic je ovakve kao ovaj salatan od politicara opisao onom recenicom cega se on dosjetio..
Haris.ba

#16179 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

dječak sa šibicama wrote: 28/11/2023 14:04 Nista to nije slucajno, vecina kupaca nekretnina su dijaspora i lokalni mafijasi koji posjeduju neki i desetine stanova.

Oderi bagru.
Mislis 300KM godisnje da ce nekako uticati na to da prodaju stanove?

Samo ce se taj trosak pkreza prebaciti na kupca, zakupca.

Ali, nek se uvede.
Ozimician

#16180 Re: Cijene stanova All about

Post by Ozimician »

Did wrote: 28/11/2023 14:00 Prijedlog se odnosi na vise stanova koji se ne koriste. Za jedan stan koji jedna porodica iz dijaspore posjeduje u BiH tesko ce se moci dokazati. Medjutim ima ih sto imaju i kucu i po 2 - 3 stana. Cak ima vise mafijasa, ratnih profitera i privrednika sto su u BiH nego sto ima dijaspore da imaju bruku nekretnina. Prijedlog je odlican i povecace ponudu na trzistu i smanjiti cijenu kirije.
Pa svakog clana porodice prijavis na po jednu adresu i to je to.

U sustini samo se komplikuju stvari, a tih par stotina KM godisnje nije nista nekome ko vec da preko 1000 KM za rezije.
Did

#16181 Re: Cijene stanova All about

Post by Did »

Ozimician wrote: 28/11/2023 14:10
Did wrote: 28/11/2023 14:00 Prijedlog se odnosi na vise stanova koji se ne koriste. Za jedan stan koji jedna porodica iz dijaspore posjeduje u BiH tesko ce se moci dokazati. Medjutim ima ih sto imaju i kucu i po 2 - 3 stana. Cak ima vise mafijasa, ratnih profitera i privrednika sto su u BiH nego sto ima dijaspore da imaju bruku nekretnina. Prijedlog je odlican i povecace ponudu na trzistu i smanjiti cijenu kirije.

U sustini samo se komplikuju stvari, a tih par stotina KM godisnje nije nista nekome ko vec da preko 1000 KM za rezije.
Ne bi imalo smisla samo s prijavama. Oporezivace se vlasnistvo. A prepisivanje na potomke i rodjake takodje kosta, i puni budzet. Odredjena kontrola od strane porezne uprave morace se provodit.
Ozimician

#16182 Re: Cijene stanova All about

Post by Ozimician »

Did wrote: 28/11/2023 14:42
Ozimician wrote: 28/11/2023 14:10

Ne bi imalo smisla samo s prijavama. Oporezivace se vlasnistvo. A prepisivanje na potomke i rodjake takodje kosta, i puni budzet. Odredjena kontrola od strane porezne uprave morace se provodit.
Onda da ti kazem da od toga nema sigurno nista.

Jer problem vlasnistva u BiH se nasljedjuje generacijama, ko taj problem uspije rijesiti, svaka mu cast.
Tu ce najvise nastradati domaci, dijaspora manje-vise.
moimoi

#16183 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 28/11/2023 13:24
A kako dokazati stanuje li neko u stanu? Cips prijavom prebivalista? Pa dijaspora po zakonu ima pravo na tu prijavu.

I koliko taj porez moze biti? Ne moze biti veci od trenutnog na vikendice i stanove za odmor. Znaci cca. 6KM po kvadratu godisnje.

Dijaspora ce u nesvjest da padne sto mora platiti 300-400KM godisnje na stan. :D
Racunima za struju :D
ReymondReddington

#16184 Re: Cijene stanova All about

Post by ReymondReddington »

Fbih planira usvojiti neke fiskalne zakone koji ce skresati budzet da bi plata bila 1000.

Ovo je vjerovatno pokusaj da se dio tih gubitaka namiri.

E sad kako su ovo zamislili ostaje da se vidi.
Haris.ba

#16185 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

moimoi wrote: 28/11/2023 15:07 Racunima za struju
Instalirati neki racunar pa nek barem majna bitkoine. :D
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#16186 Re: Cijene stanova All about

Post by laserShow »

Meni je odlicna stvar da se placa porez na nekretninu gdje se ne zivi. Sigurno u svijetu ima modela kako to detektovati i to uspjesnih, te koje benefite donose.

Siguran sam da ne bi bilo glupe kupovine stana, ono nek se ima ako zatreba. Nemam ja nista protiv, ali to onda gledam kao luksuz. Ne ziis, plati dodatni porez i svi sretni.

Vjerujem da se po potrosnji vode, struje i sl moze znati da li zivi. Pa tako ako ne potrosi vise od 10KM vode i vise od 20KM struje, 99% ne zivi u tom stanu :D 100KM destimulativnog poreza mjesecno koji ce ici u subveciju izgradjnje nekretnina za ostale. Perfektno.
azdralovic

#16187 Re: Cijene stanova All about

Post by azdralovic »

9 maraka po kvadratu porez na Bjelasnici ... otimaju se za apartmane
ko se nada da ce porez nekoga otjerati od stana ili nesto pojeftiniti sretno mu
Haris.ba

#16188 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

azdralovic wrote: 28/11/2023 16:16 9 maraka po kvadratu porez na Bjelasnici ... otimaju se za apartmane
ko se nada da ce porez nekoga otjerati od stana ili nesto pojeftiniti sretno mu
Ma naravno da nece. Ali, eto - nek se uvede.
Did wrote: 28/11/2023 14:42

Koje vlasnistvo? Desetine hiljada nelegalnih objekata je u kantonu. U papirima samo postoji zemljiste na nekom cukundedu.

Muz i zena imaju dva stana. Hoce li oni placati porez? Prepise jedan muz na sebe, drugi zena? Sta sad?

Daju stan djetetu da zivi? Ne pika se, mora placati porez?
Last edited by Haris.ba on 28/11/2023 16:43, edited 1 time in total.
Haris.ba

#16189 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

laserShow wrote: 28/11/2023 16:06 Vjerujem da se po potrosnji vode, struje i sl moze znati da li zivi. Pa tako ako ne potrosi vise od 10KM vode i vise od 20KM struje, 99% ne zivi u tom stanu :D 100KM destimulativnog poreza mjesecno koji ce ici u subveciju izgradjnje nekretnina za ostale. Perfektno.
Vecina stanova nema vodomjer po stanu.

Struja je nesta sto se ne mora trositi. A, i ostavis sijalicu da se pali, gasi.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#16190 Re: Cijene stanova All about

Post by laserShow »

Haris.ba wrote: 28/11/2023 16:39
laserShow wrote: 28/11/2023 16:06 Vjerujem da se po potrosnji vode, struje i sl moze znati da li zivi. Pa tako ako ne potrosi vise od 10KM vode i vise od 20KM struje, 99% ne zivi u tom stanu :D 100KM destimulativnog poreza mjesecno koji ce ici u subveciju izgradjnje nekretnina za ostale. Perfektno.
Vecina stanova nema vodomjer po stanu.

Struja je nesta sto se ne mora trositi. A, i ostavis sijalicu da se pali, gasi.
Novi stanovi nemaju vodomjer, svi su pausalno? Nisam rekao da je to najbolji metod, ali sigurno da ima metoda na kojima se to moze uraditi. Ko to ne bi podrzao destimulativni porez koji ide u fond za izgradnju stanova?
lissics

#16191 Re: Cijene stanova All about

Post by lissics »

Evo ja kao dijaspora sa praznim stanom podržavam ovu inicijativu. Nadam se da će dovesti do pada cijena da uzmem jos dva
MAha

#16192 Re: Cijene stanova All about

Post by MAha »

Mah, to nece imati nikakav, ali nikakav, uticaj na stanje trzista nekretnina (i kupovina/prodaja i rentanje) po mom misljenju. Ako se zeli, a treba, ja sam za to, oporezivati vise ljude koji ostvaruju vece dohotke, to se trsba (i mora) uraditi kroz vecu stopu poreza na dohodak za visa primanja. Dalje, ako se zeli oporezovati necija imovina (bigatstvo), onda treba sve na hrpu pa iznad odredjenog iznosa/vrijednosti oporezovat (zasto ne bi neko ko ima viletinu sa sta ja znam 20 dunuma zemlje, vrijednosti 10mil, platili porez na to, oa nek i zivi tu sra ima veze) Nisam siguran da je ovo najbolji pristup, podrzavam btw, ali ima boljih nacina. Drugo, ne znam da li postoji nacin da se oporezuju nekretnine ovih arapa i drugih stranaca nekako dodatno? Sve znam, i da je to imovina domacih firmi, ali znamo da je to prakticno kroz dugorocne najmive ili sta vec, prakticno dozivotna njihiva imovina (pravo koristenja), i da je upitna ustavnost ako se radi rakva diferencijacija, ali ja bi ih bas dobro opalio porezom. Dosli su jeftino do zemlje, izgradili, "uzurpirali", zagradili se, nek sad lijepo placaju.
Athlon64

#16193 Re: Cijene stanova All about

Post by Athlon64 »

Onaj ko ima veći dohodak svakako više plaća poreza, jer se porez plaća procentualno.

Ako misliš progresivno oporezivanje, to će opet najviše štete nanijeti onima koji uredno plaćaju poreze, kriminalci i ovi na crno će još više profitirati od toga.
MAha

#16194 Re: Cijene stanova All about

Post by MAha »

Athlon64 wrote: 28/11/2023 22:47 Onaj ko ima veći dohodak svakako više plaća poreza, jer se porez plaća procentualno.

Ako misliš progresivno oporezivanje, to će opet najviše štete nanijeti onima koji uredno plaćaju poreze, kriminalci i ovi na crno će još više profitirati od toga.
Da, progresivno oporezivanje, vec sam naveo ("veca stopa poreza na dohodak za visa primanja"). Degresivnost PDV se jedino moze "izravnati" sa progresivnim direktnim porezima. Ako je argument da ce se vise izbjegavati porez, onda ga treba ukinuti skroz pa se nece izbjegavati nikako, banaliziram, ali mislim da to nije dobar argument protiv.
Ozimician

#16195 Re: Cijene stanova All about

Post by Ozimician »

Ja sam nekad bio pobornik progresivnog oporezivanja dok nisam dosao u Njemacku, tu sam skonto koliko je to da izvinete sra*e.

Bukvalno svakog tjera da bude taj neki prosjek, ako zelis da vise radis, trudis se, napredujes, skontas da ti se ne isplati jer vise moras dati drzavi.

Progresivno oporezivanja ubija volju za napretkom. Mojih dosta kolega kad su trebali da napreduju, uzeli su 80% radnog vremena, kazu vole imati jedan dan slobodan u sedmici nego da ovo sto zarade moraju dati drzavi.

Npr. neko ko ima brutto 3000 platu, imat ce ugrubo 2000; a neko ko ima 6000 bruto, imat ce ugrubo 3000.
Dakle moras se izboriti za 2x vecu platu da dobijes 50% vecu.
Last edited by Ozimician on 28/11/2023 23:33, edited 1 time in total.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#16196 Re: Cijene stanova All about

Post by PreWiBa »

Od ovog nema ništa.

Kao prvo, političari bi bukvalno sami sebi uveli porez, toga nema ni u zapdnim zemljama
Samo zamislite situaciju, pa onaj ministar Hurtić bi morao mjesečno plaćati 20 milja poreza :lol:

Onda, zato treba ozbiljna infrastruktura. Šta ako imam kuću sa nekoliko spratova? Šta ako sam ipak uredno prijavljen tu? Šta ako je žena prijavljena ovdje, a muž se prijavi u drugom stanu? Znate li vi koliko ljudi treba da provjeri sve to, a ne zaboravimo na bh. korupciju?
Hajvan

#16197 Re: Cijene stanova All about

Post by Hajvan »

Nizozemska nema porez na nekretnine

a u drzavi u kojoj je 15 vijekova nezaposlenost +30% ubrzo bi dobili i armiju beskucnika

moj Damire Onogoštu, neopjevani glupane.
Haris.ba

#16198 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

sehohari wrote: 28/11/2023 23:32 Šta ako imam kuću sa nekoliko spratova? Šta ako sam ipak uredno prijavljen tu? Šta ako je žena prijavljena ovdje, a muž se prijavi u drugom stanu?
Pa ako nije etazirana kuca, sve ok.

Ali, ako je etazirana, onda si obrao bostan. Platices porez na prazne spratove/stanove. :D

Valjda je logicno da suprug moze biti vlasnik jedne nekretnine, a zena druge. Pa, prijave se odvojeno u cipsu da zive. :D
Ako su suvlasnici, morace to podijeliti za zivota. :-)
Hajvan wrote: 28/11/2023 23:47 a u drzavi u kojoj je 15 vijekova nezaposlenost +30% ubrzo bi dobili i armiju beskucnika
Sto bi dobili armiju beskucnika? Ako zivis u nekretnini - ne placas.

Vjerovatno bi bilo rjesenje ko u entitetu RS.
S time da u entitetu RS porez se placa prema trzisnoj vrijednosti, pa onaj na Skenderiji i onaj u Rakovici ne bi isto placali - sto u Sarajevu nisu sposobni ocito da uvedu, vec ce biti i sirotinja i milioner isto placa.
(1) Poreski obveznik iz člana 5. ovog zakona ima pravo na umanjenje poreske osnovice utvrđene u skladu sa ovim zakonom, za vrijednost do 50 m² za obveznika i po 10 m² za svakog člana njegovog domaćinstva od procijenjene vrijednosti nepokretnosti koja je njihovo prebivalište.

(2) Ako više obveznika ima prebivalište u jednoj stambenoj jedinici, tada samo jedan od obveznika može koristiti umanjenje u vrijednosti od 50 m², a za ostale obveznike i članove njihovog domaćinstva umanjuje se osnovica za vrijednost od po 10 m².

(3) Umanjenje iz stava 1. ovog člana odnosi se samo na jednu nepokretnost u kojoj poreski obveznik ili članovi njegovog domaćinstva imaju prebivalište.

(4) Samo jedno lice može biti nosilac prava na umanjenje poreske osnovice iz stava 1. ovog člana na jednoj nepokretnosti.
Last edited by Haris.ba on 29/11/2023 00:12, edited 1 time in total.
Hajvan

#16199 Re: Cijene stanova All about

Post by Hajvan »

Nizozemska nema porez na nekretnine
Haris.ba

#16200 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Hajvan wrote: 29/11/2023 00:12 Nizozemska nema porez na nekretnine
Ima. I tesko je porediti zemlju sa nama gdje prosjecna kuca kosta 400.000 eura.
Property owner tax for residences: 0,0431 % of the official listed value. Property owner tax for business properties: 0,1911 % of the official listed value. Property user tax for tenants/users of business properties: 0,1370 % of the official listed value.
Post Reply