Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#16126 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

može to nasljedstvo ako si jedinac. šta ako vas je dvoje ili bože sačuvaj, troje?
PM72

#16127 Re: Cijene stanova All about

Post by PM72 »

Da ste u dijaspori ne bi razmišljali o vlastitom stanu :lol:
gidra

#16128 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

Obzirom na cijene stanova, lagano se vraćamo u zonu bespravne gradnje po sarajevskim brdima, skidaj krov s' kuće i diži još jedan sprat malom..
nivla

#16129 Re: Cijene stanova All about

Post by nivla »

Karikaturist wrote: 27/11/2023 13:35 Zamisli cekas da ti neko blizni umre da naslijedis imovinu i da napokon imas nesto. :lol:
izvorne sarajlije uglavnom tako, kuka kako su doslje sve pokupile a njemu uspjeh memli kuca na vratniku sa stolarijom starijom od roditelja, cast izuzecima
BadBoy

#16130 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

nivla wrote: 27/11/2023 14:15
Karikaturist wrote: 27/11/2023 13:35 Zamisli cekas da ti neko blizni umre da naslijedis imovinu i da napokon imas nesto. :lol:
izvorne sarajlije uglavnom tako, kuka kako su doslje sve pokupile a njemu uspjeh memli kuca na vratniku sa stolarijom starijom od roditelja, cast izuzecima
Mojne mi toga, mem je na drugoj strani, podno Trebevića. Zato se i zove memli strana. Vratnik je okupan suncem :D
daario naharis wrote: 27/11/2023 13:43
Truba wrote: 27/11/2023 13:37 pa ako imas 30 godina valjda ćeš do mirovine dobiti nasljedstvo
ko su ti roditelji gdje su živjeli?
To je svakako najtuzniji dan jer tada znaci nazalost da ti roditelja vise nema.

To nasljedstvo je mojim roditeljima doslo kad su se vec ostvarili i obezbjedili. Ja imam jos 13 godina da stan bude moj (po pola sa zenom) :D .
Nasljedstvo čini posebnu imovinu bračnog druga i ne spada u bračnu stečevinu. Ono što ti roditelji ostave, samo je tvoje :D
daario naharis

#16131 Re: Cijene stanova All about

Post by daario naharis »

BadBoy wrote: 27/11/2023 14:20
Mojne mi toga, mem je na drugoj strani, podno Trebevića. Zato se i zove memli strana. Vratnik je okupan suncem :D
Truba wrote: 27/11/2023 13:37 pa ako imas 30 godina valjda ćeš do mirovine dobiti nasljedstvo
ko su ti roditelji gdje su živjeli?

To nasljedstvo je mojim roditeljima doslo kad su se vec ostvarili i obezbjedili. Ja imam jos 13 godina da stan bude moj (po pola sa zenom) :D .
Nasljedstvo čini posebnu imovinu bračnog druga i ne spada u bračnu stečevinu. Ono što ti roditelji ostave, samo je tvoje :D
Imam jos 13 godina da otplatim kredit za svoj stan.

A sto se tice nasljedstva, da Bog da sto kasnije da dođe, da su moji roditelji zivi i zdravi jos :thumbup:
dječak sa šibicama

#16132 Re: Cijene stanova All about

Post by dječak sa šibicama »

Obicna predrasuda, i nekakav antagonizam prema mrskim rodjenim Sarajlijama.

Vecina vlasnika kuca po sarajevskim mahalama ima i neki stan, dobio od firme i slicno, pa nije dzaba radio u Jugoslaviji tolike godine. Ako nema stan, djeca se uglavnom pokupe i kupe sebi stan ili odu vani, jer danas nijedna snaha ili zet nece da zivi u zajednici.

Zato se i prazne mahale, vrlo malo je njih koji cekaju da roditelj umre pa da zivi u toj "staroj kuci". A nebi bilo lose i da malo zadjete po mahalama, iznenadili bi se kvalitetom kuca.
BadBoy

#16133 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

daario naharis wrote: 27/11/2023 14:22
BadBoy wrote: 27/11/2023 14:20

Imam jos 13 godina da otplatim kredit za svoj stan.

A sto se tice nasljedstva, da Bog da sto kasnije da dođe, da su moji roditelji zivi i zdravi jos :thumbup:
Neupitno, da Bog da bili živi i zdravi još dugo godina! :thumbup:
BadBoy

#16134 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

dječak sa šibicama wrote: 27/11/2023 14:25 Obicna predrasuda, i nekakav antagonizam prema mrskim rodjenim Sarajlijama.

Vecina vlasnika kuca po sarajevskim mahalama ima i neki stan, dobio od firme i slicno, pa nije dzaba radio u Jugoslaviji tolike godine. Ako nema stan, djeca se uglavnom pokupe i kupe sebi stan ili odu vani, jer danas nijedna snaha ili zet nece da zivi u zajednici.

Zato se i prazne mahale, vrlo malo je njih koji cekaju da roditelj umre pa da zivi u toj "staroj kuci". A nebi bilo lose i da malo zadjete po mahalama, iznenadili bi se kvalitetom kuca.
Nije da ni Sarajlije nisu krive za taj antagonizam. Nikad nisam razumio to busanje u brsa gdje je neko rođen, ali eto, ima taj neki momenat "pravog" (do Marindvora) i "krivog" Sarajlije (sve ostalo).

Nas ubi papanski mentalitet, nebitno jel importovani ili ovaj autohtoni.
nivla

#16135 Re: Cijene stanova All about

Post by nivla »

ma nije predrasuda nego papanski mentalitet, nisam jednom cuo "moj sin gradsko dijete" i slicne fraze koje se navode kao neke kompetencije, to mi strasno ide na neku stvar, nek zna radit posao koji mu je dat pa nek bude odakle hoce, problem tog stereotipa gradsko dijete, dijete ovog grada, moji su ovdje 500 godina i slicnih gluposti je upravo nikakva kompetentnost za obavljanje bilo kakvih poslova, a onda mu obidjes to njegovo i vidis da mu nije dedo nesto obezbijedio ne bi imao na cemu spavat
opet kazem cast izuzecima, razlicite su i ljudske sudbine i svako uradi onoliko koliko moze

sto se tice dobijenih stanova kupio sam jedan sto je neko dobio za nista, a to za nista je bilo zato sto su i moji roditelji odvajali od plate da se grade stanovi, posebno mi ide na neku stvar prica o tome kako su svi mogli dobiti stan a same liste da se to dobije su bile ciste stele (osim u rijetkim situacijama i za manje stanove na manje popularnim mjestima), kupio naravno na kredit i jos cu se dugo odricati dobrog dijela prihoda da ga otplatim, al nek se zdravo pa bice i otplaceno
izbjeglica_iz_besmisla

#16136 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Sid the sloth wrote: 27/11/2023 13:06 Ma kod nas je najveci problem ekonomska nepismenost. Ljudi se boje banke ko smrti i misle ako im banka da kredit da im je ucinila najvecu uslugu u zivotu. Kontaju ako ne budu mogli placati kredit da ce ih banka likvidirati na javnom trgu, ne kontaju uopste pojam hipoteke. Ako je stan hipoteka, najgore sto se moze desiti (a to je banci zadnja opcija) jeste da ti uzmu stan i opet si na istom, prije kredita nisi imao stan, nemas ni sad. Placao si kredit umjesto kirije (veci je iznos kredita ali ok) i to je to.
A koliko sam cuo, sve da ti banka i oduzme stan (sto je njima zadnja zadnja opcija), oni ce od prodaje uzeti samo iznos koji im dugujes a ostatak para ostaje tebi.

Ne vidim kako kirija moze biti isplativa. Jedino ako zivos dzaba kod staraca, onda je jednacina a i nacin zivota drugaciji.
Ozimician

#16137 Re: Cijene stanova All about

Post by Ozimician »

nivla wrote: 27/11/2023 14:44 ma nije predrasuda nego papanski mentalitet, nisam jednom cuo "moj sin gradsko dijete" i slicne fraze koje se navode kao neke kompetencije, to mi strasno ide na neku stvar, nek zna radit posao koji mu je dat pa nek bude odakle hoce, problem tog stereotipa gradsko dijete, dijete ovog grada, moji su ovdje 500 godina i slicnih gluposti je upravo nikakva kompetentnost za obavljanje bilo kakvih poslova, a onda mu obidjes to njegovo i vidis da mu nije dedo nesto obezbijedio ne bi imao na cemu spavat
opet kazem cast izuzecima, razlicite su i ljudske sudbine i svako uradi onoliko koliko moze

sto se tice dobijenih stanova kupio sam jedan sto je neko dobio za nista, a to za nista je bilo zato sto su i moji roditelji odvajali od plate da se grade stanovi, posebno mi ide na neku stvar prica o tome kako su svi mogli dobiti stan a same liste da se to dobije su bile ciste stele (osim u rijetkim situacijama i za manje stanove na manje popularnim mjestima), kupio naravno na kredit i jos cu se dugo odricati dobrog dijela prihoda da ga otplatim, al nek se zdravo pa bice i otplaceno
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Predobro sve napisano.
daario naharis

#16138 Re: Cijene stanova All about

Post by daario naharis »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 27/11/2023 14:46
Sid the sloth wrote: 27/11/2023 13:06 Ma kod nas je najveci problem ekonomska nepismenost. Ljudi se boje banke ko smrti i misle ako im banka da kredit da im je ucinila najvecu uslugu u zivotu. Kontaju ako ne budu mogli placati kredit da ce ih banka likvidirati na javnom trgu, ne kontaju uopste pojam hipoteke. Ako je stan hipoteka, najgore sto se moze desiti (a to je banci zadnja opcija) jeste da ti uzmu stan i opet si na istom, prije kredita nisi imao stan, nemas ni sad. Placao si kredit umjesto kirije (veci je iznos kredita ali ok) i to je to.
A koliko sam cuo, sve da ti banka i oduzme stan (sto je njima zadnja zadnja opcija), oni ce od prodaje uzeti samo iznos koji im dugujes a ostatak para ostaje tebi.

Ne vidim kako kirija moze biti isplativa. Jedino ako zivos dzaba kod staraca, onda je jednacina a i nacin zivota drugaciji.
Naravno, i da ga prodas, opet vratis banci svoj dio sto dugujes (bez kamata naravno) + naknada za prijevremenu otplatu.

Ja stan kupio 120k, sada vrijedi 220 k sigurno. Da ga sada prodam, bio bi u plusu pofino. :D
dječak sa šibicama

#16139 Re: Cijene stanova All about

Jedini i iskljucivi sukob na relaciji gradjana i dosljaka je uzrokovan neciviliziranoscu mnogih dosljaka, izostanak osnovne kucne kulture, nepoznavanje bontona, neodgoj, neobrazovanje, ukratko ponasanje divljeg plemena.

Sve drugo je minorno na toj relaciji.

On misli da ako je kupio stan u gradu, da je kupio i grad. Pa nisi, majstore.
nivla

#16140 Re: Cijene stanova All about

Post by nivla »

dječak sa šibicama wrote: 27/11/2023 15:01 Jedini i iskljucivi sukob na relaciji gradjana i dosljaka je uzrokovan neciviliziranoscu mnogih dosljaka, izostanak osnovne kucne kulture, nepoznavanje bontona, neodgoj, neobrazovanje, ukratko ponasanje divljeg plemena.

Sve drugo je minorno na toj relaciji.

On misli da ako je kupio stan u gradu, da je kupio i grad. Pa nisi, majstore.
evo ja starosjediocima u zgradi, sarajlijama ne mogu objasniti da nije uredu da istresaju mrve kroz prozor direktno na ulaz u zgradu, glume gospodu a ustvari primitivci 1/1
zivio u porodicnoj kuci pa nisam to radio, moji su doelili kad su bili djeca u sarajevo
u prethodnoj zgradi sto sam zivio starosjedilac istresala toz od kafe sa balkona, bacala smece kroz prozor, zamisli kakva je bila kad joj je komsija koji je rom jedan dan odnio smece i ubacio u stan, inace uvijek sriktana i uvijek mi starosjedioci
VladaFBiH

#16141 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

sime_cipol wrote: 27/11/2023 13:51 Kako sam ja bio sjeban prvih godinu dana kredita, to je strasno. Granicilo sa depresijom. Dobijem platnu listu, 65% plate nema.
Danas, ostalo jos 18 mjeseci kredita. Vec gledam ima li kakve zemlje na pola sata od Sarajeva da se kupi i da se neke kucice napravi do penzije. :lol:
hahhah isto s tim da je depra krenula tamo negdje treći mjesec kada je skinuta rata kada sam skontao da će to biti permanentno stanje :)

kada je kredit istekao opet sam imao isto para :D pa sam se uvalio u novi kredit :bih: :bih: :bih:
nekome

#16142 Re: Cijene stanova All about

Post by nekome »

gidra wrote: 27/11/2023 14:13 Obzirom na cijene stanova, lagano se vraćamo u zonu bespravne gradnje po sarajevskim brdima, skidaj krov s' kuće i diži još jedan sprat malom..
nek se prestanu razmnozavati ako ne mogu priustiti dijete
black

#16143 Re: Cijene stanova All about

Post by black »

dječak sa šibicama wrote: 27/11/2023 15:01 Jedini i iskljucivi sukob na relaciji gradjana i dosljaka je uzrokovan neciviliziranoscu mnogih dosljaka, izostanak osnovne kucne kulture, nepoznavanje bontona, neodgoj, neobrazovanje, ukratko ponasanje divljeg plemena.
tipicni primjer malogradjanstine
.....
na ovakve stvari je besmisleno trositi slova, nejse, pitanje za 'znalce' :mrgreen: vrijedi li ovih para?
https://olx.ba/artikal/56251297
dječak sa šibicama

#16144 Re: Cijene stanova All about

Ne vrijedi, ovakav stan se moze uzeti za 150k i manje, i renovirati ga po svom gustu i opet neces potrositi 70k na renoviranje.
nivla

#16145 Re: Cijene stanova All about

Post by nivla »

dječak sa šibicama wrote: 27/11/2023 16:06 Ne vrijedi, ovakav stan se moze uzeti za 150k i manje, i renovirati ga po svom gustu i opet neces potrositi 70k na renoviranje.
ovakav stan se mogao kupit prosle godine za te pare, ako ima gdje za 150 dizem kredit da kupim dva
dakle ne moze, osim ako neki levar nema pa ne zna da sad ide po 200k izvorno stanje
Norea

#16146 Re: Cijene stanova All about

Post by Norea »

black wrote: 27/11/2023 16:03
tipicni primjer malogradjanstine
.....
na ovakve stvari je besmisleno trositi slova, nejse, pitanje za 'znalce' :mrgreen: vrijedi li ovih para?
Mi smo prije mjesec kupili renoviran i full namjesten (namjestaj po mjeri, sa svim uređajima) za 213 000 KM, isto na Cengic Vili, 53 m2. Ovom je i mana sto je na visokom prizemlju. Obzirom na to i da nema namjestaja, mislim da bi se komotno mogao spustiti na 200000 KM.
dječak sa šibicama

#16147 Re: Cijene stanova All about

50 kvadrata, izvorno stanje, nema za 150k?

dobro... Cengic vila svakako jeste precijenjena preko svake granice, haman da je Marin Dvor

kod mene, opcina Centar, datum izgradnje slican kao Chvila ili noviji stanovi iz osamdesetih, kvadrat nije 4000

preseravanje

https://olx.ba/artikal/56023643

ali klasicno preseravanje
daario naharis

#16148 Re: Cijene stanova All about

Post by daario naharis »

Cvila lose naselje bas. Nikad veci broj klosara nisam bio na Cvili...
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#16149 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

dječak sa šibicama wrote: 27/11/2023 16:25 50 kvadrata, izvorno stanje, nema za 150k?

dobro... Cengic vila svakako jeste precijenjena preko svake granice, haman da je Marin Dvor

kod mene, opcina Centar, datum izgradnje slican kao Chvila ili noviji stanovi iz osamdesetih, kvadrat nije 4000

preseravanje

https://olx.ba/artikal/56023643

ali klasicno preseravanje
Stan je renoviran.
Pocetkom milenija :D
VladaFBiH

#16150 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

black wrote: 27/11/2023 16:03 .....
lokacija ok., stan na prvu izgleda solidno renoviran ali se to ne može utvrditi na osnovu slika + ja se lično ježim od ovih pločica, visoko prizemlje je minus, zgrada odron - ovo mi je najveći minus... ja bih lično gledao 500m niže (na Malti) stanove :)
Post Reply