Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#5101 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Hame_ »

Znate šta je dobro kada čovjek pripije? Što opet može gledati dobar film.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#5102 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Hame_ »

Dr Arsla wrote: 25/11/2023 06:29 Zar ste zaboravili da mi ne lobiramo dovoljno :D
Stranice i stranice foruma od strane zelenih podguznih poltrona su ispisane o tome kako smo na Tk sami sebi krivi jer ne lobiramo dovoljno. Valjda su ponavljam te mantre postigli svoj cilj.
Opet skrećem pažnju na pogrešan opis - nije "podguznih" nego PODREPNIH :mrgreen:
Hame_

#5103 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Hame_ »

zippoo87 wrote: 25/11/2023 19:52 Pa jako rijetko i idem preko Tz ali jos imam traume od tog puta 😂
I mislim da sam isao busom 2-3 puta...jednom isao tako busom bas,morao stici u tacno veijeme u Sa kad ono ispred nas frisak udes,auto na krovu,covjek sa strane krvav,neko mu daje maramicu ili nesto...sudar bio bukvalno 2 minute prije i sofer busa samo zaobidje skrsena auta( vec su mu ljudi pomagali,pa nije ni bilo osnova da staje) a ja kontam ako fulim termin,ode sve u PM.

Isao sam par puta i autom ali zadnjih 5-6 godina nisam isao tim putem ,nego samo komentarisem.
:mrgreen: :thumbup:
costacurta

#5104 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by costacurta »

zippoo87 wrote: 24/11/2023 23:58 Iskljucivi i jedini krivac je politika i nezainteresovanost politike.
Jednostavno bave se njima bitnijim temama tj.kradjom svega sto se moze i ne moze ukrasti.

SDA na TK cine seoske varalice iz Istocne Bosne i najveci debili na dunjaluku...logicno je da ce toliko neznanje doci na naplatu obicnom covjeku.
Evo baš jutros članak na tu temu:
najveće gradilište je još uvijek u Zeničko-dobojskom kantonu gdje se gradi 50 kilometara ceste vrijednosti 1,4 milijarde KM.
1.4 milijarde za 50km puta??!. 30M po km?! Sve ti ebem
zippoo87

#5105 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by zippoo87 »

Ne da su do sada ukrali jedno tri autoputa,nego svaki novi km je duplo skuplji od prethodnog za koji je zavrsena dokumentacija.Kradu i ne vade.
Sjecam se pocetnih onih najava prije pocetka gradnje,cijeli autoput bio 2-3 milijarde KM 😂
Haris.ba

#5106 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

zippoo87 wrote: 26/11/2023 11:36 Ne da su do sada ukrali jedno tri autoputa,nego svaki novi km je duplo skuplji od prethodnog za koji je zavrsena dokumentacija.Kradu i ne vade.
Sjecam se pocetnih onih najava prije pocetka gradnje,cijeli autoput bio 2-3 milijarde KM 😂
Mislis da je ta cijena bila realna?

2 milijarde prije 20 godina? I danas isto kosta?
zippoo87

#5107 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by zippoo87 »

Haris.ba wrote: 26/11/2023 11:52
zippoo87 wrote: 26/11/2023 11:36 Ne da su do sada ukrali jedno tri autoputa,nego svaki novi km je duplo skuplji od prethodnog za koji je zavrsena dokumentacija.Kradu i ne vade.
Mislis da je ta cijena bila realna?

2 milijarde prije 20 godina? I danas isto kosta?
Naravno da ne kosta ali nesto sto su trebali uraditi za 10 godina,oni rade 30 a cijene logicno skacu.
Da su uradili po planu,bilo bi visestruko jeftinije i do sada bi se na tom autoputu obrnule milijarde.
Ovako...mi jos placamo i mastamo a puta nigdje...ili kako bi to FadiLJ rekao...mi gradimo ali se ne vidi :D
Hame_

#5108 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Hame_ »

Nije poskupilo: Za isto para možete uzeti robe u istoj vrijednosti.

Nije Alan Ford, Fadil Novalić :-)
Last edited by Hame_ on 26/11/2023 16:40, edited 4 times in total.
Haris.ba

#5109 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

zippoo87 wrote: 26/11/2023 16:35 Naravno da ne kosta ali nesto sto su trebali uraditi za 10 godina,oni rade 30 a cijene logicno skacu.
Da su uradili po planu,bilo bi visestruko jeftinije i do sada bi se na tom autoputu obrnule milijarde.
Ovako...mi jos placamo i mastamo a puta nigdje...ili kako bi to FadiLJ rekao...mi gradimo ali se ne vidi
Ali, onda ne bi domace firme radile nijednu dionicu, mozda samo kao podizvodjaci.
zippoo87

#5110 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by zippoo87 »

Haris.ba wrote: 26/11/2023 16:37
zippoo87 wrote: 26/11/2023 16:35 Naravno da ne kosta ali nesto sto su trebali uraditi za 10 godina,oni rade 30 a cijene logicno skacu.
Ovako...mi jos placamo i mastamo a puta nigdje...ili kako bi to FadiLJ rekao...mi gradimo ali se ne vidi
Ali, onda ne bi domace firme radile nijednu dionicu, mozda samo kao podizvodjaci.
Bjezi ba...pa i sada rade kao podizvodjaci i opet ti ga dodje na isto...samo bi manje ukrali nego sada.
costacurta

#5111 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by costacurta »

Domaćim firmama bih zabranio da apliciraju na tender.
Koga zaboli za te stranačke praonice para?
Pogledaj šta rade na lokalnom nivou, pa kružni tok u Tz im treba 3 mjeseca da završe radove i koštaće 400k KM.
Daj Kineze i zaboli koga za domaće, nahapali su se i previše a sfušerili što se moglu sfušeriti
zippoo87

#5112 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by zippoo87 »

costacurta wrote: 26/11/2023 16:50
Domaćim firmama bih zabranio da apliciraju na tender.
Pogledaj šta rade na lokalnom nivou, pa kružni tok u Tz im treba 3 mjeseca da završe radove i koštaće 400k KM.
Daj Kineze i zaboli koga za domaće, nahapali su se i previše a sfušerili što se moglu sfušeriti
Slazem se...i ja bi potpuno zabranio domacih prijavu na tendere...sluze samo za pranje i kradju para,kvaliteta nigdje
Haris.ba

#5113 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

zippoo87 wrote: 26/11/2023 16:42
Bjezi ba...pa i sada rade kao podizvodjaci i opet ti ga dodje na isto...samo bi manje ukrali nego sada.
Pa nisu samo radile ko podizvodjaci.

A, i sto bi oni sto su nastimali sistem da se obogate ista drugo uradili?

Drzavne jake firme koje su mogle odraditi citav koridor su ....privatizovane tako da ih nema vise.

Svako se ugradjuje kako moze. Neko tako, neko posadi vocku razdaljine pola metra na placu da sta cvakne.
zippoo87

#5114 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by zippoo87 »

Haris.ba wrote: 26/11/2023 16:56
zippoo87 wrote: 26/11/2023 16:42

Pa nisu samo radile ko podizvodjaci.

A, i sto bi oni sto su nastimali sistem da se obogate ista drugo uradili?

Drzavne jake firme koje su mogle odraditi citav koridor su ....privatizovane tako da ih nema vise.

Svako se ugradjuje kako moze. Neko tako, neko posadi vocku razdaljine pola metra na placu da sta cvakne.
Ma tako je...samo treba krasti,krasti,krasti i nista ne raditi...samo se ugradjivati i "bice bolje" :lol:
escobar__

#5115 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Nesposobni uhljupi nisu u stanju snijeg čistit s postojećih kozjih staza, o čemu dalje uopće pričat? :lol:
Dr Arsla

#5116 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dr Arsla »

Na svečanom prijemu juče u zgradi Predsjedništva prisutan i Abdurahman Hodžić zvani Hodža. Inače veliki ahbab ŽK. Njegova firma HIH dobija sve tendere u EPBIH, Cestama FBIH i Direkciji cesta Tk. Redovno finansira izborne kampanje Df-a i Sda. Direktno učestvovao u kupovini Poslanika 2021 god. Jasmine Lugavić a 2022 god. Senada Aliće Šilje i Jakuba Suljkanovića. Dok takve spodobe paradiraju po svečanoj sali Predsjedništva ovdje nema hajra ni napretka
So What!

#5117 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

costacurta wrote: 26/11/2023 16:50Domaćim firmama bih zabranio da apliciraju na tender.
A na cemu vi zasnivate to da je u stranim firmama spas kada su tenderi u pitanju. Nije Bogzna neki spas ni u domacim firmama, ali barem nasi ljudi tu rade, kapital ostaje u drzavi i od dva zla je manje.

Jedino ko se do sada pokazao su turske kompanije, koje manje vise trenutno i nose cestogradnju u ovoj zemlji, iako je iza Cengiza ostajalo klizista, realno ostajalo ih je i iza Euro-Asfalta isto.

Dobar dio ljudi koji mrzi te domace kompanije, mrzi ih samo zato sto nasi ljudi, rade isto sto rade i ti stranci u svojim zemljama (izuzev Kineza), gomilaju kapital i dobivaju tendere na mutne nacine, da bi se mogli probiti na vanjsko trziste. Vrlo malo gradjevinskih kompanija bilo gdje je cistog obraza.

Evo neki bilans stranih kompanija na nasem trzistu kada je cestogradnja u pitanju, s naglaskom na Kineze koje prizivas:

- SCT banktorirao, sarajevska zaobilaznica na čekanju

- Zbog Osijek-Koteksa sarajevska obilaznica kasnit će godinu dana

- Brod koji tone: Primorje, graditelj tunela Vijenac, u velikim finansijskim problemima

- Kasne radovi na zaobilaznici u Brčkom: Izgrađena samo tri kilometra puta - „Putevi Brčko“ angažovali su stručnjaka EBRD-a da pomogne u rešavanju brojnih neusaglašenosti sa izvođačem radova španskom firmom „Rubau“.

- Azvirt ne isključuje ni sudski spor zbog dionice Vranduk-Ponirak

- Šokantni detalji: Kineske firme varale na tenderima za Koridor Vc, u fokusu most u Počitelju

- Ministar prije godinu dana govorio o Kinezima koji se ne snalaze na Počitelju
costacurta

#5118 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by costacurta »

So What! wrote: 27/11/2023 10:47
costacurta wrote: 26/11/2023 16:50Domaćim firmama bih zabranio da apliciraju na tender.
A na cemu vi zasnivate to da je u stranim firmama spas kada su tenderi u pitanju. Nije Bogzna neki spas ni u domacim firmama, ali barem nasi ljudi tu rade, kapital ostaje u drzavi i od dva zla je manje.

Jedino ko se do sada pokazao su turske kompanije, koje manje vise trenutno i nose cestogradnju u ovoj zemlji, iako je iza Cengiza ostajalo klizista, realno ostajalo ih je i iza Euro-Asfalta isto.

Stvar je vrlo prosta, koliko im se dozvoli toliko će se baviti marifetlucima.
Pri izgradnji Pelješkog EU je vršila nadzor i kontrolu hrvatskog nadzornog organa. MORALO se raditi po zakonu, morali su ispostavljati račun investitoru, morali su se odreći naplate mostarine jer je to bio uslov dobijanja sredstava za izgradnju jer je EU postavljala uslove i jasno naveli šta će se dogoditi u slučaju nepoštivanja ugovora. Ima li toga kod nas?
Ima al u qurcu. Toliko smo na lošem glasu da se ni Turci više ne javljaju na tendere, što domaćem ološu ide na ruku dakako.
Nemam ništa protiv da klepaju, ali de barem uradite čestito. Ovako, sve je više postalo odvratno :cry:
zippoo87

#5119 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by zippoo87 »

Tako je...kod nas su u talu izvodjaci i nadzorni organ,jer svjesno propustaju da rade onako kako struka nalaze.

Nadzorni organ bi trebao biti bitniji od izvodjaca,jer bi trebao reagovati i ispravljati izvodjaca radova,da sve sto urade lose,da odmah poprave i rijese.

Ali kod nas to ne postoji...zato i imamo pola dionica koje su i izgradjene,da su neupotrebljive a toga ce biti jos vise,kako se bude privodila kraju gradnja.Takodjer oni dijelovi autoputa koji su izgradjeni prije 20 godina,oni ce biti za potpunu rekonstrukciju dok se zavrse ovi neki posljednji dijelovi :D

Bukvalno kvalitet izvedenih radova je ocajan a geologija i ostali izgovori ovdje su samo skretanje paznje...fokus je u javasluku,kriminalu,nesposobnosti.
I to traje od prvog kilometra autoputa.
So What!

#5120 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

costacurta wrote: 27/11/2023 21:50Stvar je vrlo prosta, koliko im se dozvoli toliko će se baviti marifetlucima.
Pri izgradnji Pelješkog EU je vršila nadzor i kontrolu hrvatskog nadzornog organa. MORALO se raditi po zakonu, morali su ispostavljati račun investitoru, morali su se odreći naplate mostarine jer je to bio uslov dobijanja sredstava za izgradnju jer je EU postavljala uslove i jasno naveli šta će se dogoditi u slučaju nepoštivanja ugovora. Ima li toga kod nas?
Ima al u qurcu. Toliko smo na lošem glasu da se ni Turci više ne javljaju na tendere, što domaćem ološu ide na ruku dakako.
Nemam ništa protiv da klepaju, ali de barem uradite čestito. Ovako, sve je više postalo odvratno :cry:
Za nadzor se slazem, mada si u nadzorima ovdje dobrim dijelom strane kompanije.

Slazem se i da smo na losem glasu, ali upravo se samo Kinezi i Turci javljaju na nase tendere.
So What!

#5121 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Nadam se da ce biti bolje, pogotovo u ovim regijama koje su skoro zapostavljene od ovog javnog preduzeca.

Njihov kadar, na poziciji ministra, Enver Bijedic je bio konkretniji dosta, u njegovom mandatu je zapocelo busenje tunela Karaula.

Adnan Steta u Sarajevu je vjerovatno u skupini all star ministara u poslijeratnoj BiH.

Za vrijeme Karica u Autocestama, napravljeni su vjerovatno i najkonkretniji potezi.

Apsolutno nije navijacki, sto se mene tice, moze doci kadar iz bilo koje stranke, ako ce raditi, ali eto sumarno, SDP je stvarno ostavio najvise traga.

Image
apsidejzi

#5122 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by apsidejzi »

Evo jedna stara vijest koja ponajbolje opisuje svu nasu tugu i bijedu. 27.9.2016-e otvoren tunel Karaula i Bakir Izetbegovic je izjavio slijedece (u toku je bila predizborna kampanja):

"Izetbegović je nakon otvaranja tunela Karaula rekao da će u narednih 4 do 6 godina biti završena izgradnja Koridora 5C, kao i izgradnja brzih cesta koje će povezati Sarajevo sa Tuzlom, Bihaćem, Mostarom i Goraždem."

TIh 4-6 godina je isteklo 2022. Mi smo na pragu 2024 i ne da nemamo gotov koridor 5C, povezano Sarajevo sa TUzlom, Bihacem, Mostarom i GOrazdem. Mi se nismo daleko ni pomakli od tadasnje pozicije. Iskopalo se malo tunela prema Gorazdu, koridor 5C je dobio novu poddionicu oko Zenice i poravnat je teren prema Zepcu ali to je jos daleko od gotove dionice, prema TUzli se nije nista ni pocelo a Bihac da ne pricamo. Trebala je ici brza cesta preko Travnika i Vakufa al ne vjerujem ni da je projekat napravljen a kamoli se sta uradilo.

Mislim, 2016-e, Bakir je bio najmocniji covjek u FBiH i njegova zaostavstina je NISTA. Danas je karina, i treba da bude karina, zasluzio je to. Ali narod je izgubio sada vec 7 godina i vrlo malo se pomjerio naprijed. Sva ironija nase gluposti i zatupljenosti je sazeta u ovoj recenici.

Ja sam na prvoj stranici ove teme postavio isti ovaj link i to u trenutku kada je i objavljen, cisto da imam neki oblik evidencije za nekad. Danas je to nekad i eto... iako sam i tada sumnjao da ce ista biti, makar je sada dokumentovano...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/bakir-i ... /160927100
ZoomZoomKiwi

#5123 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by ZoomZoomKiwi »

Sad će da se jave SDO botovi da ti objasne zašto si u krivu :lol:
escobar__

#5124 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Pa iz SDA su likovi bukvalno govorili kako gradnja autocesta nije prioritet, tu je već trebalo bit jasno u kom se smjeru ide.
El_comadante

#5125 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by El_comadante »

Eto potpisan sporazum ide put Sarajevo Podgorica, tačnije ovaj dio oko Šćepan polja i neki most na granici.
Post Reply