ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Mishelinke

#9851 Re: ZOBS

Post by Mishelinke »

mani86 wrote: 25/11/2023 12:11
Mishelinke wrote: 25/11/2023 12:06
mani86 wrote: 25/11/2023 11:43

slika je dokaz mupa kao sto je "saobracajna" dokaz vozaca
ne znam bas da li ce sud vise vuci na stranu vozaca u odnosu na mup
kao sto su rekli zavisi od sudije i od niza okolnosti kako ce biti od oslobadjajuce preko minimalne do maksimalne je moguc njegov ishod

a ja sam napisao sta bi mogla biti greska
a to je sistem koji moguce drugacije radi kad registracija istekne pa se produzi od one koja se produzi u toku vazenja registracije
Za sud je sve mimo saobraćajne i ZOBS-a bespredmetno.

Očigledno ovdje mnogi nisu ni prošli pored suda, a kamo li bili na nekom ročištu pa pišu svašta.

Slike, zapisi, evidencije, "klikanje", to možda pije vode u kafanama, na forumu, na sijelima, trač partijama, na sudu ne.

Isto kao što nekima ne radi internet, baci karticu i kaže ne mogu mi ništa, nije mi radilo. Ode na sud, počne priču da mu nije radilo i zato nije platio, a sudija pita samo "imate li dokaz o uplati?". Nemaš, kraj priče. Sve ostalo, da ne znam ti šta da pokažeš i prložiš, sud ne zanima.

Potvrda o registraciji je potvrda da si tad i tad bio registrovan. Imaš to ili nemaš, treće ne postoji.
pa isto i policija ima dokaz da je uslikan i da je sistem to zaveo kao neregistrovan
rociste na sudu nije jednostrana radnja kao sto je ti zelis prikazati
sud ce sigurno uzeti kao dokaze i jednu i drugu stranu sta priloze
opet govorim ne znam kako to ide pravno i sl pa ne zelim da raspravljam o tome al se mora naci "krivac" da li je to vozac ili mup naci ce se
onda vjerovatno ide naknadno sudski ko sta kako u koji moze biti ukljucen vozac a i ne mora zavisno sta odluci sudija je li kriv on ili nije a to ne mozemo reci sigurno kao sto ti predstavljas
Opet ponavljam, to je bespredmetno.

Sud će uzeti dokaze obje strane, ali dokazi MUP-a u ovom slučaju nemaju nikakvu vrijednost u odnosu na dokaz odbrane, tj. u odnosu na saobraćajnu dozvolu i taj dokaz neće ni vrednovati. Ko je krivac, sud ne zanima, niti je sud istražni organ da istražuje ko je napravio grešku i ko je krivac, niti je to predmet procesa.

Predmet je da MUP tvrdi da taj i taj dan, vozilo to i to nije registrovano i prilaže sliku. Druga strana tvrdi da jeste registrovano i prilaže saobraćajnu. Uvidom u saobraćajnu, slučaj se zaključuje. Saobraćajna uvijek iznad bilo kojeg drugo akta i dokaza u ovom slučaju.

Sad, ko je napravio zajeb, jel greška u MUP-u, ili je odbrana našla rupu pa se izvukla, falsifikovala saobraćajnu, ili nešto treće, to nije stvar suda da utvrđuje, već interna stvar mupa, tužilaštva,....
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#9852 Re: ZOBS

Post by Bobi »

kakavdanakneiskustvu wrote: 25/11/2023 12:23
Bobi wrote: 25/11/2023 12:22 Kad nemamo nikog da nam objasni kako taj sistem radi a da je u MUP-u :D. Jel se to mora naknadno knjiziti kao u knjigovodstvu :D ? @kakavdanakneiskustvu ti radis u MUP-u de nam objasni kako to fercera taj program kad produzuješ registraciju, jel sistem odmah tu knjiži ili sta radi kad radnik na šalteru unese te podatke?
ne radim na tim poslovima,nemam dodira sa registracijama
Pa jel znaš nešto šta se priča po hodnicima :D ?
Mishelinke

#9853 Re: ZOBS

Post by Mishelinke »

mani86 wrote: 25/11/2023 12:29
Mishelinke wrote: 25/11/2023 12:25
mani86 wrote: 25/11/2023 12:11

pa isto i policija ima dokaz da je uslikan i da je sistem to zaveo kao neregistrovan
rociste na sudu nije jednostrana radnja kao sto je ti zelis prikazati
sud ce sigurno uzeti kao dokaze i jednu i drugu stranu sta priloze
opet govorim ne znam kako to ide pravno i sl pa ne zelim da raspravljam o tome al se mora naci "krivac" da li je to vozac ili mup naci ce se
onda vjerovatno ide naknadno sudski ko sta kako u koji moze biti ukljucen vozac a i ne mora zavisno sta odluci sudija je li kriv on ili nije a to ne mozemo reci sigurno kao sto ti predstavljas
Opet ponavljam, to je bespredmetno.

Sud će uzeti dokaze obje strane, ali dokazi MUP-a u ovom slučaju nemaju nikakvu vrijednost u odnosu na dokaz odbrane, tj. u odnosu na saobraćajnu dozvolu i taj dokaz neće ni vrednovati. Ko je krivac, sud ne zanima, niti je sud istražni organ da istražuje ko je napravio grešku i ko je krivac, niti je to predmet procesa.

Predmet je da MUP tvrdi da taj i taj dan, vozilo to i to nije registrovano i prilaže sliku. Druga strana tvrdi da jeste registrovano i prilaže saobraćajnu. Uvidom u saobraćajnu, slučaj se zaključuje. Saobraćajna uvijek iznad bilo kojeg drugo akta i dokaza u ovom slučaju.

Sad, ko je napravio zajeb, jel greška u MUP-u, ili je odbrana našla rupu pa se izvukla, falsifikovala saobraćajnu, ili nešto treće, to nije stvar suda da utvrđuje, već interna stvar mupa, tužilaštva,....
ajd ok necu se dulje raspravljati jer se vrtimo u krug
vidjet cemo sta ce reci vozac kako ce zavrsiti
Da, volio bih da objavi presudu na kraju sa obrazloženjem.

Tako će biti jasne mnoge druge stvari i slične situacije.
kakavdanakneiskustvu

#9854 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

Bobi wrote: 25/11/2023 12:26
Bobi wrote: 25/11/2023 12:22 Kad nemamo nikog da nam objasni kako taj sistem radi a da je u MUP-u :D. Jel se to mora naknadno knjiziti kao u knjigovodstvu :D ? @kakavdanakneiskustvu ti radis u MUP-u de nam objasni kako to fercera taj program kad produzuješ registraciju, jel sistem odmah tu knjiži ili sta radi kad radnik na šalteru unese te podatke?
Pa jel znaš nešto šta se priča po hodnicima :D ?
jok
Bobi
Forum administrator

#9855 Re: ZOBS

Post by Bobi »

mani86 wrote: 25/11/2023 12:31
onda nam objasni kako su one prostitutke oslobodjene? :D
Dje, u Sarajevu, ma on je iz Zenice :D, kako ce to znati?
vjeshalica

#9856 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Xperia_123 wrote: 25/11/2023 11:25
vjeshalica wrote: 25/11/2023 11:15 To ne mijenja cinjenicu da je lik uveliko bio neregistrovan od 15.04
Imas gore sliku.Istekla mi registracija 15.04.2023.,stigao u BiH 20.04. Znaci tih 5 dana auto vozano nije.20.04.2023.otisao registrovati,platio predao dobio potvrdu za 3 -4 dana da je registrovano. 1.5.2023.prolazio kroz Sarajevo,jedino tad i uhvatila me kamera da sam neregistrovan,sad ono prvo ne bih pisao bez veze,nebi smarao ostale bez veze da ima nesto skriveno,nema smisla.Do agenta nije jer mi je uredno predao potvrdu,nije mogao on udariti pecat i potpis za 3 4 dana.To je ono sto znam.Pokusao putem maila da bez veze ne idem u Sarajevo,jer su ga postavili kao kontakt medjutim nista.Otici cu u ponedjeljak da vidim tacno o cemu se radi i tjt pa javim tacno,hvala na objasnjenju ovo za sud.Lp svima
Izvini ali ne govoris istinu. Tebe je kamera slikavala ravno 11 puta u vremenu od 28.04 do 01.05.

Ravno 5 dana te kamera slikava po Sarajevu,ukuno 11x.
Jer da si slikan samo 01.05, to bi ti pisalo da si navedenog dana 11x uslikan.
Bobi
Forum administrator

#9857 Re: ZOBS

Post by Bobi »

mani86 wrote: 25/11/2023 13:14 28.04 -01.05 je petak ponedjeljak znaci neko je za vikend dolazio u sarajevo sa autom

ps. posto je on pu kakanj zedo kanton
je li moguce da sistemi nisu uvezani i da je kad je istekla registracija u sa mup sistemu njega odmah izbacilo kao neregistrovan a u ze do je registrovan?
zato sam i govorio da je moguce da drugacije sistem obradjuje obnovu registracije dok je jos registrovan i kad istekne
Pao sistem, ništa novo,koji nesposobnjakovici tamo rade a experti kao naš @gentoo uredjuje forum koji evo nije pao ima 4 godine :D :kiss: :bih:
drug_profi

#9858 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Xperia_123 wrote: 25/11/2023 07:38
kabal1337 wrote: 24/11/2023 23:05 21.11.2023. je dobio plavu kovertu

@Xperia_123
@Xperia_123

na kraju kljucna inf. kada je preuzeo saobracajnu/ potvrdu o registraciji.
Dobio plavu da pošaljem podatke ko je upravljao.Poslao upit putem maila prvi dan kad mi je stigla posta,sta da uradim u ovom slucaju,medjutim nikad nisu odgovorili.Nisam se usutio,da naglasim nisam pokusavao pravizi malverzacije niti bilo sta,mislim ono nigdje veze sto neki napisase pokusao odgodit par dana,sta dobijam tim nista.Objasnio sam najjednostavnije,20.04.2023.otisao u osiguranje prvi dan kad sam stigao s posla,platio registraciju,zavrsio tehnicki sve ok,posto je bio cetvrtak potvrdu o registraciji,sam dobio 24.04.2023.Kroz Sarajevo sam prolazio 1.5.2023.ali sam posjedovao potvrdu o registraciji,koju sam u prethodnom postu slikao,gdje se jasno vidi datum do kad vazi reg (20.04.2024.)Pitao sam za iskustva vozaca iz Sarajeva,da li su se desavale slicne greske sa ovim kamerama i kako ste rjesavali,ne iz namjere da pravim neke malverzacije,nego sta uciniti konkretno,prvi put mi se desava ovo u preko 10 godina u saobracaju,mozda ste vec imali slicno iskustvo,isto sam poslao upit MUP-u KS , poslao sliku potvrde o reg,policu osiguranja ali se jos oglasili nisu evo vec 5 dana.Hvala svima sto su se javili,i naravno podjelit cu na kraju krajnji ishod,jer za sad se nista nije promjenilo,cekam odgovor od MUP-a.Ako se ne oglase u ponedjeljak,posjetit cu stanicu pa podjelim informacije.
Hajd molim te, posto ovdje ima puno pravnika, zanima me kako ce zavrsiti prica.

Ukratko, trazi sudsko.
kuli1961

#9859 Re: ZOBS

Post by kuli1961 »

"Slika je šta?

Toalet papir. On ima službeni dokument sa datumom isteka registracije, odnosno saobraćajnu dozvolu. To sud jedino zanima. Nikakve slike, ništa."
Mishelinke wrote: 25/11/2023 12:25 Sud će uzeti dokaze obje strane, ali dokazi MUP-a u ovom slučaju nemaju nikakvu vrijednost u odnosu na dokaz odbrane, tj. u odnosu na saobraćajnu dozvolu i taj dokaz neće ni vrednovati. Ko je krivac, sud ne zanima, niti je sud istražni organ da istražuje ko je napravio grešku i ko je krivac, niti je to predmet procesa.

Posto citirano izricitio navodis, jesi li dipl. pravnik po zanimanju, eventualno polozio pravosudni ispit, i dobro poznajes pravila postupka, dokaznu snagu isprava i drugoga?
drug_profi

#9860 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Pa evo nek nam iskusni pravnik objasni kako ce sud mjeriti dokaze. Nek ne postavlja samo pitanja.
kuli1961

#9861 Re: ZOBS

Post by kuli1961 »

Vec objasnjeno u prethodnim postovima.
kabal1337

#9862 Re: ZOBS

Post by kabal1337 »

Bobi
Forum administrator

#9863 Re: ZOBS

Post by Bobi »

Privat acc, ne vidi se to ništa :D.
kabal1337

#9864 Re: ZOBS

Post by kabal1337 »

Bobi wrote: 26/11/2023 16:55 Privat acc, ne vidi se to ništa :D.
oldtajmer wrote: 26/11/2023 16:52

:oops:
semirsar

#9865 Re: ZOBS

Post by semirsar »

kuli1961 wrote: 25/11/2023 21:31 "Slika je šta?

Toalet papir. On ima službeni dokument sa datumom isteka registracije, odnosno saobraćajnu dozvolu. To sud jedino zanima. Nikakve slike, ništa."
Mishelinke wrote: 25/11/2023 12:25 Sud će uzeti dokaze obje strane, ali dokazi MUP-a u ovom slučaju nemaju nikakvu vrijednost u odnosu na dokaz odbrane, tj. u odnosu na saobraćajnu dozvolu i taj dokaz neće ni vrednovati. Ko je krivac, sud ne zanima, niti je sud istražni organ da istražuje ko je napravio grešku i ko je krivac, niti je to predmet procesa.

Posto citirano izricitio navodis, jesi li dipl. pravnik po zanimanju, eventualno polozio pravosudni ispit, i dobro poznajes pravila postupka, dokaznu snagu isprava i drugoga?
ma zna ti on sve, a ako i ne zna to je apsolutno nebitno po njemu jerbo je samo on u pravu i samo se njegova pika u svemu, tako da ni ti nemas pojma, po njemu :mrgreen:
poslao sam rodji, link na temu da vidi i da eventualno baci koju rijec iz svog ugla... nece, veli sve jasno, sta god mu to znacilo. :mrgreen:
Fakat me zanima sta ce biti na kraju.
Inace rodjo od prasinara napredovao do inspektora FUP-a, tako da je u dosta toga upucen
kabal1337

#9866 Re: ZOBS

Post by kabal1337 »

semirsar wrote: 26/11/2023 17:16
kuli1961 wrote: 25/11/2023 21:31 "Slika je šta?

ma zna ti on sve, a ako i ne zna to je apsolutno nebitno po njemu jerbo je samo on u pravu i samo se njegova pika u svemu, tako da ni ti nemas pojma, po njemu :mrgreen:
poslao sam rodji, link na temu da vidi i da eventualno baci koju rijec iz svog ugla... nece, veli sve jasno, sta god mu to znacilo. :mrgreen:
Fakat me zanima sta ce biti na kraju.
Inace rodjo od prasinara napredovao do inspektora FUP-a, tako da je u dosta toga upucen

inace nije nista rekao
semirsar

#9867 Re: ZOBS

Post by semirsar »

kabal1337 wrote: 26/11/2023 17:45
inace nije nista rekao
Nece ni reci... ali izmedju redova se provuce da je do nekoordinacije raznih sluzbi, kao sto je vec neko slicno ovdje i zakljucio. Uglavnom, morace se na sudsko pa sud da odluci, a tu forumas navodno gubi. :roll:
kabal1337

#9868 Re: ZOBS

Post by kabal1337 »

semirsar wrote: 26/11/2023 17:54
kabal1337 wrote: 26/11/2023 17:45
inace nije nista rekao
Nece ni reci... ali izmedju redova se provuce da je do nekoordinacije raznih sluzbi, kao sto je vec neko slicno ovdje i zakljucio. Uglavnom, morace se na sudsko pa sud da odluci, a tu forumas navodno gubi. :roll:
pa da je tako onda kao sto kaze forumas mogu nam svima tako kazne podijeliti kada im para zafali
semirsar

#9869 Re: ZOBS

Post by semirsar »

upravo tako, u sistemu se vozilo vodi kao neregistrovano, slike su tu...
ko je kriv, valjda ce sud utvrditi i napisati u obrazlozenju presude... mada se ja nadam da ce biti do greske u sistemu i shodno tome doci do oslobadjajuce presude.
noviclan

#9870 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Moze li jedno strucno da li strumpf moze pisati kaznu za cetiri ljetna pneumatika u ovom periodu 1.11-1.4.2023. ako nema znaka Image
Hvala
veselinovic

#9871 Re: ZOBS

Post by veselinovic »

Obavezna upotreba zimske opreme je samo u slucaju da na dionici IMA snijega na putu.
E ako ima snijega moras imati: 4 zimske gume dubine sare ne manje od 4mm ili ljetnje gume i lance na pogonskim tockovima.
Ako ima snijega na putu a nemas lance na pogonskim tockovima mozes dobiti kaznu za nepostovanje saobracajnog znaka od, cini mi se, 40 KM.
nemezis

#9872 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Čini mi se da je on mislio, obzirom da na nekim mjestima ima ovaj znak, da li je obavezna zimska oprema tamo gdje ga nema. A obavezna jeste jer je propisana obavezna zimska oprema u određenom periodu. A ovdje gdje ima znak oprema je obavezna i u avgustu ako ima snijega.
noviclan

#9873 Re: ZOBS

Post by noviclan »

nemezis wrote: 02/12/2023 14:47 Čini mi se da je on mislio, obzirom da na nekim mjestima ima ovaj znak, da li je obavezna zimska oprema tamo gdje ga nema. A obavezna jeste jer je propisana obavezna zimska oprema u određenom periodu. A ovdje gdje ima znak oprema je obavezna i u avgustu ako ima snijega.
To sam mislio nemam lance a imam ljetne po gradu, znaci kazna = lanci u bingu
Dzontra_Volta

#9874 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Zar po gradu ne trebaju zimske kad zahladi i poledi? Sa lancima u gepeku se možeš slikati ako ispred tebe izleti neki pješak ili auto naglo zakoči.
nemezis

#9875 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Dzontra_Volta wrote: 02/12/2023 17:34 Zar po gradu ne trebaju zimske kad zahladi i poledi? Sa lancima u gepeku se možeš slikati ako ispred tebe izleti neki pješak ili auto naglo zakoči.
Naravno da treba, zimske ili lanci na ljetnim, na ljetnim su obavezni lanci kada su zimski uslovi a led je zimski uslov.
Post Reply