Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Treba li zabraniti pušenje na javim mjestima

Poll ended at 16/06/2021 17:06

Obavezno
156
80%
N slučajno
40
20%

Total votes: 196

CrazyDiablo

#1601 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by CrazyDiablo »

Truba wrote: 15/11/2023 21:14
CrazyDiablo wrote: 15/11/2023 15:09
Truba wrote: 15/11/2023 12:03 kolko djevojaka u zadnje vrijeme ide i puši cigar
jes to meni gadno... fuj
I sta cemo sad sto je tebi to gadno. Gledaj malo vise svoja posla i nece ti biti fuj
Nekulturno do bola...bezobrazno i veoma droljasto

Ide droca i pusi cigar

Stani ba zapali opusti se
Sta paradiras ko ne znam ni ja koda si gola na pisti
Oj frustracija grob te je...
Idi sta povali bice ti zivot ljepsi
last mohicans

#1602 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by last mohicans »

Aerodrom, eh, svaka čast, kako ih je lijepo vidjeti vanka da se mrznu radi svog ćeifa.
Image
paladinka

#1603 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by paladinka »

To je tako da recimo aerodromi jest zabranjeno pusenje, ali na svakom aerdromu ima i mjesto se za pusenje.
Hakiz

#1604 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

Na Sarajevskom ima prostor poslije pasoške/sigurnosne kontrole, u čekaoni. Prije kontrola, za one koji čekaju ili ispraćaju nekoga, ali neće letjeti, nema, oni moraju vani.
paladinka

#1605 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by paladinka »

To je bas par koraka vani od cekaone i ako hoce ka pasoskoj kontroli , to je mozda 10 minuta cekanja.
Hakiz

#1606 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

paladinka wrote: 23/11/2023 22:57 To je bas par koraka vani od cekaone i ako hoce ka pasoskoj kontroli , to je mozda 10 minuta cekanja.
Da, ali ako ne ideš u avion, nemaš boarding pass, ne možeš doći do prostorije za pušenje, moraš vani. Jer je prostorija nakon pasoške kontrole. Nema veze sa čekanjem. U prostoriju za pušenje mogu samo oni koji imaju boarding pass, koji lete. I radnici koji tamo rade, naravno.
paladinka

#1607 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by paladinka »

Razumijem sta hoces da kazes , ali aerodrom je tako mali da ne igra ulogu. i ako cekas , par korak i mozes da zapalis.
Hakiz

#1608 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

Naravno, nego izgleda da ne govorimo o istom.

Kada je -5 u januaru, izaći napolje i ući u kabinu za pušenje je velika razlika :-D

Borading pass onda dođe i kao propusnica za pušenje :oops:
paladinka

#1609 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by paladinka »

To sa pusenjem je teska tema... mislim licno da sam restorani cak i profitiraju od toga, cist zrak , miris jela.. pusaci mogu uvjek izaci napolje da zapale.. plus imaju klijentalu koji ma je smrad nikotina smetao.
insaneinthebrain

#1610 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by insaneinthebrain »

evo izgleda sjetili se da nesto pocnu raditi

https://www.klix.ba/vijesti/bih/impleme ... /231128051
eeeeeee

#1611 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by eeeeeee »

insaneinthebrain wrote: 28/11/2023 12:31 evo izgleda sjetili se da nesto pocnu raditi

https://www.klix.ba/vijesti/bih/impleme ... /231128051
Nevjerovatno

Jesu li se ovi ublehasi iz PROI složili s ovim?
Ovi nesposobnjakovici su mogli pravilnikom komotno ukinuti zakon koji je donešen da se ne muče bezveze :lol:
Hakiz

#1612 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

Najveći problem će biti pušenje u kancelarijama. Treba se svađati sa kolegama ako ih prijaviš da puše na radnom mjestu.

Prije neki dan uđem u boračku kancelariju u opštini Novo Sarajevo. Odmah sam izletio vani da dođem sebi, pa se pripremim da opet uđem. Kako smrdi, to je nevjerovatno.

Svaka čast načelniku, stranci i koaliciji iz kojih je, ako ne želi ili može urediti ponašanje uposlenika, neće htjeti i moći ni samu opštinu. Ni on, ni stranka, ni koalicija.

A lokalni izbori za manje od godinu.
Logovan

#1613 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Logovan »

Također je rekao da u nacrtu pravilnika ugostiteljski objekti do 50 kvadrata biraju da li su za pušače ili ne :lol:

Pa ako se poslužuje hrana, onda ne bi trebali birati.
insaneinthebrain

#1614 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by insaneinthebrain »

malo je 50 kvadrata, sve do 150 kvadrata nek bude za pusaĆe. jebo ostale koji zele da ne udisu otrov :zzzz:
eeeeeee

#1615 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by eeeeeee »

Logovan wrote: 28/11/2023 13:43 Također je rekao da u nacrtu pravilnika ugostiteljski objekti do 50 kvadrata biraju da li su za pušače ili ne :lol:

:lol:
Tako ne stoji u zakonu, tamo piše da je pušenje strogo zabranjeno u kafićima gdje se poslužuje hrana i oni nemaju izbor.
Sad se pravilnikom derogira zakon i kaže da imaju izbor, ali da ne poslužuju hranu u tom dijelu :izet: i da moraju imati ventilaciju :lol:. Čika inspektore imam ventilaciju ali je malo pokvarena i nikad je ne uključujem :lol:

Pa je li ovo zakon zabrane ako je ostavio ugostiteljima izbor? Da mi je vidjeti koji će reći da je pušenje zabranjeno pa nije lud.

Onda ovo nije zakon o zabrani pušenja već zakon o legalizovnju pušenja.
Hakiz

#1616 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

eeeeeee wrote: 28/11/2023 13:51
Logovan wrote: 28/11/2023 13:43 Također je rekao da u nacrtu pravilnika ugostiteljski objekti do 50 kvadrata biraju da li su za pušače ili ne :lol:

Tako ne stoji u zakonu, tamo piše da je pušenje strogo zabranjeno u kafićima gdje se poslužuje hrana i oni nemaju izbor.
Sad se pravilnikom derogira zakon i kaže da imaju izbor, ali da je poslužuju hranu u tom dijelu :izet: i da moraju imati ventilaciju :lol:. Čika inspektore imam ventilaciju ali je malo pokvarena i nikad je ne uključujem :lol:

Pa je li ovo zakon zabrane ako je ostavio ugostiteljima izbor? Da mi je vidjeti koji će reći da je pušenje zabranjeno pa nije lud.

Ovaj je zakon kao i svaki drugi naš zakon. Da imamo zakon, ali da ništa ne uredi.
eeeeeee

#1617 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by eeeeeee »

Hakiz wrote: 28/11/2023 13:52
eeeeeee wrote: 28/11/2023 13:51

Sad se pravilnikom derogira zakon i kaže da imaju izbor, ali da je poslužuju hranu u tom dijelu :izet: i da moraju imati ventilaciju :lol:. Čika inspektore imam ventilaciju ali je malo pokvarena i nikad je ne uključujem :lol:

Ovaj je zakon kao i svaki drugi naš zakon. Da imamo zakon, ali da ništa ne uredi.
Zamisli ovakav zakon:
policija smije uhapsiti onoga ko krade (logično skroz), a pravilnikom kažeš neka vlasnik radnje odluči da li će ga policija uhapsiti :lol: pa ko je lud.

Zakon je dobar problem su ovi ublehasi koji pravilnicima stavljaju taj zakon van snage ili ga namjeno minimiziraju.
John Cleese

#1618 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by John Cleese »

eeeeeee wrote: 28/11/2023 14:08 Zamisli ovakav zakon:
policija smije uhapsiti onoga ko krade (logično skroz), a pravilnikom kažeš neka vlasnik radnje odluči da li će ga policija uhapsiti :lol: pa ko je lud.

Zakon je dobar problem su ovi ublehasi koji pravilnicima stavljaju taj zakon van snage ili ga namjeno minimiziraju.
Pa ima toga cak i u krivicnim zakonima (izvjesnih drzava) :D
Primjera radi - ubica ne dobije smrtnu kaznu, ako mu oprosti porodica ubijenog.

Bosanski zakonodavni jebivjetri valjda ne bi da se ikome zamjere, ali im ne ide od ruke.
Hakiz

#1619 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

John Cleese wrote: 28/11/2023 14:42

Bosanski zakonodavni jebivjetri valjda ne bi da se ikome zamjere, ali im ne ide od ruke.
Samo, sada je spiranpravilnik, ne zakon.

Pa sjetite se na izborima ko kakav zakon, pravilnik, rješenje itd donosi.
MehmedPasaMoric

#1620 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by MehmedPasaMoric »

Kako ne bi trebali birati kad je to njihov objekat za koji placaju poreze, dadzbine, doprinose itd... Treba da mogu birati i oni i potencijalni klijenti, tako je najpostenije po meni. On izabere da dozvoli pusenje, tebi ako smeta ti izaberes drugi objekat; on izabere da zabrani pusenje, pusacima ako smeta onda oni izaberu drugi objekat. Sta fali tome?
Hakiz

#1621 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

MehmedPasaMoric wrote: 28/11/2023 14:49

Kako ne bi trebali birati kad je to njihov objekat za koji placaju poreze, dadzbine, doprinose itd... Treba da mogu birati i oni i potencijalni klijenti, tako je najpostenije po meni. On izabere da dozvoli pusenje, tebi ako smeta ti izaberes drugi objekat; on izabere da zabrani pusenje, pusacima ako smeta onda oni izaberu drugi objekat. Sta fali tome?
U tom objektu nekl radi. Zaštita na radu bi nalagala da nema izbora, svuda bi trebalo biti zabranjeno.

Ako prodavačice dobiju obaveznu neradnu nedjelju, mogu i šanker ili konobar dobiti obavezan rad i prostor bez duhanskog dima.

Duhanski dim nije prirodan i neizbježan nusprodukt pripreme, posluživanja i konzumacije hrane i pića, ne mora mu radnik biti izložen.
John Cleese

#1622 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by John Cleese »

Hakiz wrote: 28/11/2023 14:47
John Cleese wrote: 28/11/2023 14:42

Samo, sada je sporan pravilnik, ne zakon.

Pa sjetite se na izborima ko kakav zakon, pravilnik, rješenje itd donosi.
Ako zakon dopusta mogucnost da ga obesmisli nekakav pravilnik, sporan je i zakon :D

A ko donosi... Jebivjetri :D
John Cleese

#1623 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by John Cleese »

Hakiz wrote: 28/11/2023 14:56
MehmedPasaMoric wrote: 28/11/2023 14:49

U tom objektu nekl radi. Zaštita na radu bi nalagala da nema izbora, svuda bi trebalo biti zabranjeno.

Ako prodavačice dobiju obaveznu neradnu nedjelju, mogu i šanker ili konobar dobiti obavezan rad i prostor bez duhanskog dima.

Duhanski dim nije prirodan i neizbježan nusprodukt pripreme, posluživanja i konzumacije hrane i pića, ne mora mu radnik biti izložen.
:thumbup:
swanfilter

#1624 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by swanfilter »

Ne znam sta pod izborom zakon podrazumjeva, al ako je priblizno kao u Slo, to je reda radi.

Izbor imas, al ispuniti ulove kosta i kosta. Plus, inspekcija ce ti spavati pred vratima.

Ovdje su na pocetku pokusali jedni i batalili.

Poznajem samo jedan slucaj naseg covjeka Rase :lol: . On je imao kafanu i radio samo navecer.

Kafana se vodila kao nekakav drustveni klub.

Inspekcije i policija svaki dan ulazili. Unutra prsta vidjeti, al mu nista nisu mogli.

I bio je samo on u Lj, koliko znam.

Ostali imali pusione metar sa metar. I to je umiranje onih 5 minuta ...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1625 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Truba »

CrazyDiablo wrote: 15/11/2023 21:26
Truba wrote: 15/11/2023 21:14
CrazyDiablo wrote: 15/11/2023 15:09

I sta cemo sad sto je tebi to gadno. Gledaj malo vise svoja posla i nece ti biti fuj
Nekulturno do bola...bezobrazno i veoma droljasto

Ide droca i pusi cigar

Stani ba zapali opusti se
Sta paradiras ko ne znam ni ja koda si gola na pisti
Oj frustracija grob te je...
Idi sta povali bice ti zivot ljepsi
Jel i ti pusis dok hodas :D
Post Reply