Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Treba li zabraniti pušenje na javim mjestima

Poll ended at 16/06/2021 17:06

Obavezno
156
80%
N slučajno
40
20%

Total votes: 196

BadBoy

#1576 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by BadBoy »

CrazyDiablo wrote: 13/11/2023 22:33
BadBoy wrote: 13/11/2023 22:28
CrazyDiablo wrote: 13/11/2023 20:37
Zajebano je kad se opanak popapuci...
Jašta, došo ja sa dna kace pa hoću malo da uređujem po gradu. Jbg šta ću kad me asfalt vuče sebi
Sreca pa nes nis moci promjeniti. Kome se ne svida nek se vrati odakle je sljego
Barem mogu nervirati smrdljive pušače
perfect_guy

#1577 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by perfect_guy »

JohnnyS wrote: 12/11/2023 23:36 Ja neki dan bio u Marshall's gelato, unutra zabranjeno pušenje, na svakom stolu veliki znak, peći za pušače na onoj priručnoj terasi. Odličan osjećaj sjesti u takav ugostiteljski objekt u Bosni i Hercegovini
opet je i tu problem što su zabranjene obične cigare, ali ne i električna govna, jer ne spadaju u istu kategoriju
last mohicans

#1578 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by last mohicans »

@swanfilter

O kakvim ti čirevima bulazniš? Ne smijemo izraziti građanski protest na kurčev zakon koji je donesen, ali se iz nekih nebuloznih razloga ne primjenjuje. Očito se i ti pepeljeraš, pa ti siva zona godi. Slobodno jarane, ali napolje, dekica i mrzni se za svoj ćeif gdje truješ sebe ali ne i druge. Očekivao sam makar od pušačke marve da pređe na iqos ili da se djelimično prilagode mjesta gdje se jede. Pričam o Metropolisu koji služi hranu i Vatri koja nudi kolače i dezerte. Svaka čast gazdama koji su stavili znakove i sklonuli pepeljare,imam i takvih, ako vjeruješ, ali gladnoj stoki od gazdica nije naumpalo da urede pušačke i nepušače zone, barem to. Nadasve, mislim da je SCC jedini najveći trzni centar u nekom glavnom gradu gdje se s ulaza osjeti smrad duhana, pa smo i po tome, na mjestu gdje i pripadamo, u pripizdini Evrope.
sarajevsko_pivo

#1579 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by sarajevsko_pivo »

Samo se u BiH može pušiti u tržnom ćentrima i marketima. Sjećam se kada sam vidio likove kako puse u Food Courtu u SCC. Jeli se gore i dalje puši?

I Bingo klošari dozvoljavaju pušenje u njihovim marketima
Chloe
Photo mod

#1580 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Chloe »

last mohicans wrote: 14/11/2023 00:43 @swanfilter

O kakvim ti čirevima bulazniš? Ne smijemo izraziti građanski protest na kurčev zakon koji je donesen, ali se iz nekih nebuloznih razloga ne primjenjuje. Očito se i ti pepeljeraš, pa ti siva zona godi. Slobodno jarane, ali napolje, dekica i mrzni se za svoj ćeif gdje truješ sebe ali ne i druge. Očekivao sam makar od pušačke marve da pređe na iqos ili da se djelimično prilagode mjesta gdje se jede. Pričam o Metropolisu koji služi hranu i Vatri koja nudi kolače i dezerte. Svaka čast gazdama koji su stavili znakove i sklonuli pepeljare,imam i takvih, ako vjeruješ, ali gladnoj stoki od gazdica nije naumpalo da urede pušačke i nepušače zone, barem to. Nadasve, mislim da je SCC jedini najveći trzni centar u nekom glavnom gradu gdje se s ulaza osjeti smrad duhana, pa smo i po tome, na mjestu gdje i pripadamo, u pripizdini Evrope.
:thumbup: ... još je SCC dobar :-) ...... u Zenici, ne znam kako se zove tržni centar, kao pušač sam izjurila van prije nego sam ušla, ne znam da li se nešto promijenilo novim zakonom, što smrdi što je zavjesa dima ... :run:
sarajevsko_pivo

#1581 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Pa jeli zakon usvojen ili Sta? Od kada bi se trebale početi pisati kazne. Jeli sad u Novembru ili tek naredne godine?
sarajevsko_pivo

#1582 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

U Albaniji je recimo zabranjeno pušenje u zatvorenim prostorima i strogo se kažnjavaju.

Evo lista za sve zemlje svijeta

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_smoking_bans
sarajevsko_pivo

#1583 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Posto još nisam bio u Srbiji kakva je situacija tamo?
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#1584 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by teskeredzic_22 »

sarajevsko_pivo wrote: 14/11/2023 08:13 Pa jeli zakon usvojen ili Sta? Od kada bi se trebale početi pisati kazne. Jeli sad u Novembru ili tek naredne godine?
Usvojen je zakon ali da bi se zakon primjenjivao konkretno (ili restriktivno) , Vlada Federacije (nova , Nikšićeva ) mora donijeti Pravilnik kojim će se implementirati sve konkretne (restriktivne) odredbe zakona.
Pravilnik se donosi prostom većinom na sjednici vlade , mislim da ne prolazi nikakve domove naroda jer nije Zakon , dakle puna odgovornost na implementaciji je konkretno na aktuelnoj vladi i nikome više .

(Pravilnik je spreman , otkucan , iščitan , prečitan i sl. , resorni ministar ga treba staviti na dnevni red neke sjednice , pretpostavljam nakon ovog zakonskog roka "prilagođavanja").
BadBoy

#1585 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by BadBoy »

Ma pronašo se prozvan u mojim postovima. Samo nulta tolerancija i to je to. Prilagodi se sve preko noći
MehmedPasaMoric

#1586 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by MehmedPasaMoric »

Isti oni koji su za vrijeme pLandemije navijali za to da se nevakcinisanim zabrani izlazak iz kuce i da se za ne nosenje beskorisne maske ide u zatvor, sada navijaju da se pusaci istjeruju na nekakve tease ... U oba slucaja naravno pojeo vuk magarca
foton

#1587 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by foton »

MehmedPasaMoric wrote: 14/11/2023 18:29 Isti oni koji su za vrijeme pLandemije navijali za to da se nevakcinisanim zabrani izlazak iz kuce i da se za ne nosenje beskorisne maske ide u zatvor, sada navijaju da se pusaci istjeruju na nekakve tease ... U oba slucaja naravno pojeo vuk magarca
Jer smo zatucana sredina puna idiota nesposobnih da misle na ljude oko sebe?
JohnnyS

#1588 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by JohnnyS »

Istjerano ej to u Italiji i Turskoj, istjerat će se i u nas. Samo strpljenja
swanfilter

#1589 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by swanfilter »

BadBoy wrote: 13/11/2023 19:37
swanfilter wrote: 12/11/2023 19:45
BadBoy wrote: 12/11/2023 16:43

Treba im se posrat na sto, ako im smeta nek izađu
Izvinite, al u kojim uslovima ste prije ispijali kafe da vam sadasnje stanje tako tesko pada?

Reakcije su takve, kao da je donesen zakon o uvođenju pusenja u zatvorenim prostorima.

Ili su vasa ocekivanja bila, zakon ce se iste sekunde poceti provoditi. Sto je iluziorno bilo za ocekivati.

Jedini spas za nas po pitanju ovog, a i svih drugih mogucih zakona jeste da nas prime u EU, pa onda prihvatati i provoditi zakone.

Inace sami cirevi na forumu ...
Generalno ne "ispijam" kafe, ali od oktobra do aprila ih i nisam nikako ni pio u zatvorenim prostorijama zbog smrdljivih pušača. I očekujem da se zakon uvede, objavi u službenom glasniku i stupi na snagu u punom obimu u roku od 8 dana od dana objavljivanja. Nikakva ova sranja o odgodi primjene na godinu dana, pa donošenje podzakonskih akata, pa period prilagodbe, mrš. Nema pušenja i ćao. Šta se imaš prilagođavati, izađi vani zapali i prilagodi se.

Razumijem ja tebe. Sam sam pusac, al sam se licno uvjerio kolika razlika je i podrzavam.

Kada sam prvi put dosao u BiH, nakon sto je u Slo uvedena zabrana, iz kafica sam izasao nakon pola sata misleci da cu povracati. Popio dvije, tri pive.

Nisam iz prve ni shvatio zasto mi je okrenulo zeludac.

Meni kao pusacu je kod nas provoditi vrijeme u kafani smrt. Oci suzne, otezano disanje, osjecaj mucnine.

Ali, ovdje kod nas ce taj zakon tesko zazivjeti sve dok BiH ne postane clanica. A to ce biti, sam znas kada ...

I Slo je uvela zabranu godinama nakon ulaska, kada su vec dolazili rokovi iz Brisela.

Privatnik misli na prihode. Drzava bi i kaznjavala, al kada su mnogi povezani, pa ce neko placati kazne, neke dase ne jer imaju nekog tamo.

Nemojte ni od pusionica mnogo ocekivati, pa da se ublazi problem. Il odvojenih prostora.

Ako se budu gledali normativi, ispuniti iste kosta prilicno i uradice ih rijetki.

Jos jednom, zakon jeste jedan od korisnijih i pametnijih.

Podrzavam ga jer koristi covjeku, al ste ocito ocekivali previse i jos dugo ce potrajati da to kod nas zazivi.

Manje od 2 godine sigurno ne.
Last edited by swanfilter on 14/11/2023 20:41, edited 2 times in total.
swanfilter

#1590 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by swanfilter »

BadBoy wrote: 14/11/2023 17:39

Ma pronašo se prozvan u mojim postovima. Samo nulta tolerancija i to je to. Prilagodi se sve preko noći
Nista ja prozvan nisam, procitaj.

Vi kao da ste sMarsa pali u nekakvu nedođiju, pa sad kukulele.
belfy

#1591 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by belfy »

BadBoy wrote: 14/11/2023 00:00
BadBoy wrote: 13/11/2023 22:28

Jašta, došo ja sa dna kace pa hoću malo da uređujem po gradu. Jbg šta ću kad me asfalt vuče sebi
Sreca pa nes nis moci promjeniti. Kome se ne svida nek se vrati odakle je sljego
meni ovdje izgleda kao da je situacija obrnuta... :D
MehmedPasaMoric

#1592 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

foton wrote: 14/11/2023 20:14
MehmedPasaMoric wrote: 14/11/2023 18:29 Isti oni koji su za vrijeme pLandemije navijali za to da se nevakcinisanim zabrani izlazak iz kuce i da se za ne nosenje beskorisne maske ide u zatvor, sada navijaju da se pusaci istjeruju na nekakve tease ... U oba slucaja naravno pojeo vuk magarca
Jer smo takvi kakvi smo sa svojim vrlinama i manama i nema potrebe da se mijenjamo da bi se nekome dopali i priblizili... Ja licno volim drustvo sa sto manje pravila i meni odgovaramo ovakvi, kome ne odgovara ima brate Njemacka sa 14 miliona pravila i zakona, gdje prnes u autobusu i dobijes kaznu 500€ pa neka izvoli. Ali nemoj mi ovde u mom na mom nametati 14 miliona pravila i kazne za prdez. Disclaimer: nisam pusac, na ovo gledam vise sa socioloske tacke gledista
foton

#1593 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by foton »

MehmedPasaMoric wrote: 14/11/2023 21:06
Jer smo takvi kakvi smo sa svojim vrlinama i manama i nema potrebe da se mijenjamo da bi se nekome dopali i priblizili... Ja licno volim drustvo sa sto manje pravila i meni odgovaramo ovakvi, kome ne odgovara ima brate Njemacka sa 14 miliona pravila i zakona, gdje prnes u autobusu i dobijes kaznu 500€ pa neka izvoli. Ali nemoj mi ovde u mom na mom nametati 14 miliona pravila i kazne za prdez. Disclaimer: nisam pusac, na ovo gledam vise sa socioloske tacke gledista
Ti sam sebi i prdi i smrdi, do tebe je, i kradi i lazi i vakcinisi se a i ne moras. Ali kad se šljegneš među ljude, onda hajde ne budi egoista, ne budi papak. Ja licno volim drustvo u kojem se pravila postuju. Ili ako ti ne odgovara, ima Antarktik pa tamo prdi sa fokama.
MehmedPasaMoric

#1594 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

foton wrote: 14/11/2023 22:15
MehmedPasaMoric wrote: 14/11/2023 21:06

Ti sam sebi i prdi i smrdi, do tebe je, i kradi i lazi i vakcinisi se a i ne moras. Ali kad se šljegneš među ljude, onda hajde ne budi egoista, ne budi papak. Ja licno volim drustvo u kojem se pravila postuju. Ili ako ti ne odgovara, ima Antarktik pa tamo prdi sa fokama.
Zamijenili smo uloge izgleda, ja se ne zalim ni na sta, ne vidim zasto bih isao na Antarktik :? Meni dapace odgovara sto narod pusi, tacnije zaboli me za njihovo pusenje ali nisam ljubitelj nikakvih drustvenih normi koje se namecu sa zapada
BadBoy

#1595 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by BadBoy »

swanfilter wrote: 14/11/2023 20:36
BadBoy wrote: 13/11/2023 19:37
swanfilter wrote: 12/11/2023 19:45

Izvinite, al u kojim uslovima ste prije ispijali kafe da vam sadasnje stanje tako tesko pada?

Reakcije su takve, kao da je donesen zakon o uvođenju pusenja u zatvorenim prostorima.

Ili su vasa ocekivanja bila, zakon ce se iste sekunde poceti provoditi. Sto je iluziorno bilo za ocekivati.

Jedini spas za nas po pitanju ovog, a i svih drugih mogucih zakona jeste da nas prime u EU, pa onda prihvatati i provoditi zakone.

Inace sami cirevi na forumu ...
Generalno ne "ispijam" kafe, ali od oktobra do aprila ih i nisam nikako ni pio u zatvorenim prostorijama zbog smrdljivih pušača. I očekujem da se zakon uvede, objavi u službenom glasniku i stupi na snagu u punom obimu u roku od 8 dana od dana objavljivanja. Nikakva ova sranja o odgodi primjene na godinu dana, pa donošenje podzakonskih akata, pa period prilagodbe, mrš. Nema pušenja i ćao. Šta se imaš prilagođavati, izađi vani zapali i prilagodi se.

Razumijem ja tebe. Sam sam pusac, al sam se licno uvjerio kolika razlika je i podrzavam.

Kada sam prvi put dosao u BiH, nakon sto je u Slo uvedena zabrana, iz kafica sam izasao nakon pola sata misleci da cu povracati. Popio dvije, tri pive.

Nisam iz prve ni shvatio zasto mi je okrenulo zeludac.

Meni kao pusacu je kod nas provoditi vrijeme u kafani smrt. Oci suzne, otezano disanje, osjecaj mucnine.

Ali, ovdje kod nas ce taj zakon tesko zazivjeti sve dok BiH ne postane clanica. A to ce biti, sam znas kada ...

I Slo je uvela zabranu godinama nakon ulaska, kada su vec dolazili rokovi iz Brisela.

Privatnik misli na prihode. Drzava bi i kaznjavala, al kada su mnogi povezani, pa ce neko placati kazne, neke dase ne jer imaju nekog tamo.

Nemojte ni od pusionica mnogo ocekivati, pa da se ublazi problem. Il odvojenih prostora.

Ako se budu gledali normativi, ispuniti iste kosta prilicno i uradice ih rijetki.

Jos jednom, zakon jeste jedan od korisnijih i pametnijih.

Podrzavam ga jer koristi covjeku, al ste ocito ocekivali previse i jos dugo ce potrajati da to kod nas zazivi.

Manje od 2 godine sigurno ne.
Ovo je ti je već normalan post i normalna komunikacija. Nećemo se složiti da je ovakav zakon dobar. Nije bilo potrebe za ovoliko dugim periodom privikavanja.

Neke stvari treba prelomiti preko koljena, posebno kod našeg naroda
BadBoy

#1596 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by BadBoy »

belfy wrote: 14/11/2023 20:47
BadBoy wrote: 14/11/2023 00:00

meni ovdje izgleda kao da je situacija obrnuta... :D
Haha pa jest stvarno mrzim i stvarno me nervira ta pojava, pa neku noć sam došao kući sa jedne večere gdje je bilo toliko zadimljeno da se dim uvukao do gaća :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1597 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Truba »

kolko djevojaka u zadnje vrijeme ide i puši cigar
jes to meni gadno... fuj
CrazyDiablo

#1598 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by CrazyDiablo »

Truba wrote: 15/11/2023 12:03 kolko djevojaka u zadnje vrijeme ide i puši cigar
jes to meni gadno... fuj
I sta cemo sad sto je tebi to gadno. Gledaj malo vise svoja posla i nece ti biti fuj
belfy

#1599 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by belfy »

jes to meni gadno... fuj
kazu da se ta oralna fiksacija moze lako pretociti i u one nemoralne verzije. jesi to znao? cak ima i nekih relevantnih istrazivanja o tome.... :izet:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1600 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Truba »

CrazyDiablo wrote: 15/11/2023 15:09
jes to meni gadno... fuj
I sta cemo sad sto je tebi to gadno. Gledaj malo vise svoja posla i nece ti biti fuj
Nekulturno do bola...bezobrazno i veoma droljasto

Ide droca i pusi cigar

Stani ba zapali opusti se
Sta paradiras ko ne znam ni ja koda si gola na pisti
Post Reply