Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moimoi

#23076 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

Sve se ovo da srediti sa malim ulaganjima. Puknes antracit fasadu i stolariju i ispadne boli glava.
Haris.ba

#23077 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Kako se islo da sto veca setnica bude sa stubovima u prizemlju, a sada ni sto su to ukinuli nije dovoljno, vec stave i onu skalameriju na sred setnice.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#23078 Re: Sarajevo Construction

Post by sime_cipol »

tramvajtrojka wrote: 22/11/2023 16:45
_Reds_ wrote: 22/11/2023 16:41 Ma treba kozervirati grad, sve proglasiti nekakvim spoemnicima. Nista ne dirati, da se ljudi mogu ibretiti kad dodju u ovaj sivi grad.

Beton je njima za spomenika. Šta se sve u svijetu srušilo da bi se nešto drugo napravilo, eno Nou Camp se ruši, jbt kako se Katalonci nisu sjetili da ga prosglase kakvim spomenikom,a onoliko betona bilo u njemu.
Image
Image

ta ce spanci levati nisu oni znali kako se u vakat spavalo vani na klupi :lol: :lol: , ne znaju cijeniti svoju historiju :oops:
Everton nakon 135 godina seli sa Goodison Parka. Koji izgleda bolje od vecine stadiona u Evropi :D
ramizovstrasni388

#23079 Re: Sarajevo Construction

Post by ramizovstrasni388 »

Haris.ba wrote: 22/11/2023 17:19 Kako se islo da sto veca setnica bude sa stubovima u prizemlju, a sada ni sto su to ukinuli nije dovoljno, vec stave i onu skalameriju na sred setnice.
Možda šaćko okupira pola šetnice ali zato ne plaća porez :lol:
Škobo Habu

#23080 Re: Sarajevo Construction

Post by Škobo Habu »

drug_profi wrote: 22/11/2023 15:23

Otkud li onda dolaze artefakti porijeklom iz te stone crkve u muzeju i danasnjoj katedrali.
Izvini, meni vjerodostojnije izgleda zapis suvremenika plus artefakti koji odgovaraju lokaciji i drze tu pricu.

Crkva, stolna crkva - po danasnjem katedrala, je spominjana u 13. vijeku u relevantnim tekstovima iz tog doba.
Tacna lokacija se ne zna, kao sto se ne zna ni tacna lokacija naselja Vrhbosna (Marindvor/Skenderija/Ferhadija?)
Artefakti sa te crkve su nađeni u Podtekiji, ali i u Ćemaluši.

Da li je bila potpuno dovršena, to ne znamo, niti je to u ovoj priči važno. Postojala je prije džamija na toj lokaciji.
Ti govoriš o crkvi, ja o katedrali za koju postoje naznake da je njena izgradnja bila započeta...

Logično onom što je bio običaj u srednjovjekovnoj Evropi, da je postojala u obliku u kom ti tvrdiš - barem bi se jedan bosanski kralj u njoj krunisao.

A nije...
dječak sa šibicama

#23081 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Tacno sam znao da ce glavna tema biti dzamija, daj jos jednu dzamiju, malo ih je. Dakle neboder, dzamija i nargilana, sveto trojstvo bosnje 2023.
Ima smisla, ne mora se patiti sa parkingom na sred ceste petkom, samo uskoci iz shisha bara na dzumu.
drug_profi

#23082 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Škobo Habu wrote: 22/11/2023 18:06
drug_profi wrote: 22/11/2023 15:23

Otkud li onda dolaze artefakti porijeklom iz te stone crkve u muzeju i danasnjoj katedrali.
Izvini, meni vjerodostojnije izgleda zapis suvremenika plus artefakti koji odgovaraju lokaciji i drze tu pricu.

Crkva, stolna crkva - po danasnjem katedrala, je spominjana u 13. vijeku u relevantnim tekstovima iz tog doba.
Tacna lokacija se ne zna, kao sto se ne zna ni tacna lokacija naselja Vrhbosna (Marindvor/Skenderija/Ferhadija?)
Artefakti sa te crkve su nađeni u Podtekiji, ali i u Ćemaluši.

Da li je bila potpuno dovršena, to ne znamo, niti je to u ovoj priči važno. Postojala je prije džamija na toj lokaciji.
Ti govoriš o crkvi, ja o katedrali za koju postoje naznake da je njena izgradnja bila započeta...

Logično onom što je bio običaj u srednjovjekovnoj Evropi, da je postojala u obliku u kom ti tvrdiš - barem bi se jedan bosanski kralj u njoj krunisao.

A nije...
Pa nije bila crkva vladareve religije. Ta je bila u Moštrama.
I govorimo o sakralnom objektu koji je bio tu prije džamija, jer je priča tako počela.
A ti ga zovi kako hoćeš.
Logovan

#23083 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Ne razumijem u cemu je problem da na Skenderiji i dalje bude dvorana, Dom mladih, itd, a sve ili izgradjeno novo ili rekonstrukcija objekata, ako je moguca. Ipak je to sportsko kulturni centar, dio grada u kome se moze svasta nesto organizovati. Dio grada koji privlaci ogroman broj ljudi radi raznih desavanja. Ako je bolje da se naredaju zgrade, neka se naredaju. Bice novo, ali moglo bi biti mrtvo mjesto. Znam da je sada mrtvo, ali mrtvo je jer se pusta da propada.

- Rekonstrukcija/izgradnja dvorane Mirza Delibasic, Dom mladih, ledene dvorane i male dvorane.
- Rekonstrukcija/izgradnja poslovnog objekta ispred ledene dvorane. Galerija, hotel, muzej, plus podzemna garaza.
- Sruši montazne objekte na trgu. Prebaci ih negdje drugo. Mozda im cak ispod trga dati prostore, ako dole bude ista namjena prostora. Ili podzemna garaza?
- Ukinuti parking ispred trga.
- Preko dva mala parkinga izmedju Skenderbricka i male dvorane napraviti prilaz dvorani Mirza Delibasic. Mozda cak podzemna garaza? Mozda i ovdje hotel?
Mrvice_ba

#23084 Re: Sarajevo Construction

Post by Mrvice_ba »

dječak sa šibicama wrote: 22/11/2023 20:35 Tacno sam znao da ce glavna tema biti dzamija, daj jos jednu dzamiju, malo ih je. Dakle neboder, dzamija i nargilana, sveto trojstvo bosnje 2023.
Ima smisla, ne mora se patiti sa parkingom na sred ceste petkom, samo uskoci iz shisha bara na dzumu.
Ti svakako zivis gdje džamije nema...
sajber87

#23085 Re: Sarajevo Construction

Post by sajber87 »

tramvajtrojka wrote: 22/11/2023 15:56
Thorgerson wrote: 22/11/2023 15:52 Za sve ove koji su za
- renoviranje
- restruktuiranje
- dalje bacanje para
... Skenderije.

Preporucujem jedan tour po istoj. Ja sam nedavno bio i ono je strahota.

Pa evo da opisem. Dakle pricamo o strogom centru grada, drzave. I nekakvom kompleksu.

Ulazite u mracnu garazu. Zice vise, skele drze jedan dio stropa, pola stropa visi. Voda kapa. Lokve. Nema rasvjete. Mrkli mrak. U coskovima nabacano ko zna kakvih stvari.

Izadjete iz auta. Gdje sad? Imate opciju da izadjete kuda ste usli. Ok. Izlazite dakle na straznji dio, i idete na plato. Ulazite ustvari u 1993 godinu. Sve je razruseno. Prljavo. Stakla prasnjava razbijena. Pitate se da li je iko tu ikada prosao.

Druga opcija je kroz garazu. Ako uspijete naci taj put. Nikakvih natpisa. Nista. Stakla razbijena. Plafoni zakrpljeni. Plocice porazbijane. Voda kapa. Zice vire. Prljavo toliko da te strah bilo sta dotaci.

To je samo jedan dio.

Samo sam cekao da izleti negdje onaj iz Saw-a na onom trocikli. Bukvalno kao da si na set-u za taj film.

Ono ne moze niko.vise srediti ni popraviti.

Drugo, da se razumijemo. Da napravimo i novo, mi bi opet tosjebali i ne bi odrzavali.

Dokaz tome je Zetra. Napravili novo sve. Al kakva korist.

Tako da, sta god da se uradi mi smo stoka od naroda to ce se sjebat.

P.S. I nevjerovatno je da od toliko miliona nisu u stanju da to malo srede. Barem ove koridore koje koriste posjetioci.

Mene je stid.
Postoji neki elaborat koji smo mi naručili i koji će reći u kakvom je konstitutivnom građevinskom stanju, koji nalaže hitnost nekih mjera sanacije, ali eto taj elaborat je u biti sad na Ministarstvu privrede i mi čekamo te administrativne, zakonske i imovinsko-pravne probleme da se riješe, pa da se krene u sanaciju. Inače, u stanju je odličnom – odgovorio je Petrinić.

Po direktoru Skenderije ona je u odlicnom stanju kad zaposlis lika da ga uhljebis do penzije, frajer ne zna u kakvom mu se stanju nalazi objekat kojim upravlja :lol: :lol: , koja fula od direktora za njega je kapo bio Bill Gates :roll: :roll: , al to je kad na poziciju zaposlis metuzalema kojem je svijet u vezi Skenderije stao u 83oj
Ubijedjen sam ako bi dosao ozbiljan investitor recimo iz emirata kako se govori i da neki poznati svjetski arhitektonski studio napravi projekat poslovnog centra(neka bude i dvorana) na skenderiji da bi se palo na dupe kako bi izgledalo ova slika sto cirkulise o nekakvim neborerima iz novina je glupost, ovakva skenderija zauzima jednu od najboljih parcela u gradu sa najvecim potencijalom a produkuje samo gubitke i nema nikakvu buducnost kakvu zasluzuje sarajevo i taj dio grada posebno. Sarajevu trebaju investicije, novi poslovni distrikt bas na prostoru skenderije recimo i marijin dvora, treba razvoj, ucahuriti se i reci ne diraj nista ne gradi nebarkaj je samo nazadak
Haris.ba

#23086 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

sajber87 wrote: 22/11/2023 23:15 Sarajevu trebaju investicije, novi poslovni distrikt bas na prostoru skenderije recimo i marijin dvora, treba razvoj, ucahuriti se i reci ne diraj nista ne gradi nebarkaj je samo nazadak
A sto na Skenderiji kada zjapi prazan prostor na Marin dvoru?
sajber87

#23087 Re: Sarajevo Construction

Post by sajber87 »

Haris.ba wrote: 22/11/2023 23:21
sajber87 wrote: 22/11/2023 23:15 Sarajevu trebaju investicije, novi poslovni distrikt bas na prostoru skenderije recimo i marijin dvora, treba razvoj, ucahuriti se i reci ne diraj nista ne gradi nebarkaj je samo nazadak
I jedno i drugo, skenderija je realno ogroman prostor sa ogromnim potencijalom za poslovni distrikt i jednu arenu od recimo 10 000 koja sarajevu treba i koja bi bila multifunkcionalna, neka se i zove nova skenderija da ljudi koji imaju emociju prema sadasnjoj lakse svare. Marijin dvor takodje ima slican potencijal ne razdvajam ih. Ja da se pitam dao bi i centralna banka pravi zgradu u hastahani na svom zsmljistu uz uslov da napravi park iz projekta koji je pobijedio na konkursu mislim da se zove zalfija. Ovo stanje totalne blokade u izgradnji je katastrofa za sarajevo i napredak grada
tramvajtrojka

#23088 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Koja mentalna cijepanja kod Nikšića kad ga je novinarka upitala neka pitanja odmah ide neoliberalni kapitalizam Sarajevo kojeg vise nema :lol: :lol:

koja ubleha :cry:
DaysleepeR

#23089 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

samoTEgledam wrote: 22/11/2023 16:05
Spoiler
Show
DaysleepeR wrote: 22/11/2023 13:35
samoTEgledam wrote: 22/11/2023 13:32
To je ta sljepoća i narativ koji nipodištavaju kulturu, tradiciju i moja vjerska ubjeđenja. Kakve veze ima sda ili bilo koja stranka sa rušenjem mog vjerskog objekta kako bi se na njegovim temeljima podigla točionica alkohola? Olimpijada i sve drugo je samo kvazi izgovor kako bi se poslala jasna poruka tog vremena šta i kako se treba biti, ponašati, koja uvjerenja su nazadana a koja "prosperitetna". Nema svrhe dalje, činjenice kazuju a ja :run:
Obzirom da si zasljepljen instant imanom, vjerovatno nisi vidio pa ću ti ponoviti kako sam kažeš činjenice
Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije sa džamije je skinut olovni pokrov pod isprikom da ga treba zamijeniti bakrenim, što se nikada nije dogodilo, pa se kupola urušila, a ostatak građevine srušio se do 1935. godine, ostavljajući za sobom samo munaru. Munara džamije je uklonjena 1960. godine radi izgradnje sportskog centra Skenderija.
Dakle, džamija se urušila komplet do 1935 godine, kada je Islamska Zajednica bila itekako jaka i aktivna u ovom gradu pa je nikad ne obnoviše.
Što bi rekli, pustili je niz vodu. Mislim, postojala je Islamska Zajednica u BiH i nakon 1945, ali ko će vas ubijediti da je to istina...

Elem, mrski komunisti nisu srušili munaru sve do 1960 godine, i to su učinili tek kad se ukazala potreba gradnje olimpijske dvorane.
I to sam siguran da se desilo u dogovoru sa Islamskom Zajednicom.

Zato, ne kaki više matere ti, prosipaš se samo bezveze sa tom pričom...
Fulaš poentu, od onolikog fizičkog prostora, poslovnih prostora, dvorana, ulaza, hodnika, pazi na temeljima džamije, baš na temeljima džamije se "morao" postaviti dom mladih :-) i to tako da mihrab bude u centru kruga.
Nepopravljivo si glup.
saale

#23090 Re: Sarajevo Construction

Post by saale »

tramvajtrojka wrote: 23/11/2023 08:27

Koja mentalna cijepanja kod Nikšića kad ga je novinarka upitala neka pitanja odmah ide neoliberalni kapitalizam Sarajevo kojeg vise nema :lol: :lol:

koja ubleha :cry:
Teška ubleha :run:
saale

#23091 Re: Sarajevo Construction

Post by saale »

sajber87 wrote: 22/11/2023 23:15
tramvajtrojka wrote: 22/11/2023 15:56
Thorgerson wrote: 22/11/2023 15:52 Za sve ove koji su za
- renoviranje
- restruktuiranje
- dalje bacanje para
... Skenderije.

Preporucujem jedan tour po istoj. Ja sam nedavno bio i ono je strahota.

Pa evo da opisem. Dakle pricamo o strogom centru grada, drzave. I nekakvom kompleksu.

Ulazite u mracnu garazu. Zice vise, skele drze jedan dio stropa, pola stropa visi. Voda kapa. Lokve. Nema rasvjete. Mrkli mrak. U coskovima nabacano ko zna kakvih stvari.

Izadjete iz auta. Gdje sad? Imate opciju da izadjete kuda ste usli. Ok. Izlazite dakle na straznji dio, i idete na plato. Ulazite ustvari u 1993 godinu. Sve je razruseno. Prljavo. Stakla prasnjava razbijena. Pitate se da li je iko tu ikada prosao.

Druga opcija je kroz garazu. Ako uspijete naci taj put. Nikakvih natpisa. Nista. Stakla razbijena. Plafoni zakrpljeni. Plocice porazbijane. Voda kapa. Zice vire. Prljavo toliko da te strah bilo sta dotaci.

To je samo jedan dio.

Samo sam cekao da izleti negdje onaj iz Saw-a na onom trocikli. Bukvalno kao da si na set-u za taj film.

Ono ne moze niko.vise srediti ni popraviti.

Drugo, da se razumijemo. Da napravimo i novo, mi bi opet tosjebali i ne bi odrzavali.

Dokaz tome je Zetra. Napravili novo sve. Al kakva korist.

Tako da, sta god da se uradi mi smo stoka od naroda to ce se sjebat.

P.S. I nevjerovatno je da od toliko miliona nisu u stanju da to malo srede. Barem ove koridore koje koriste posjetioci.

Mene je stid.
Postoji neki elaborat koji smo mi naručili i koji će reći u kakvom je konstitutivnom građevinskom stanju, koji nalaže hitnost nekih mjera sanacije, ali eto taj elaborat je u biti sad na Ministarstvu privrede i mi čekamo te administrativne, zakonske i imovinsko-pravne probleme da se riješe, pa da se krene u sanaciju. Inače, u stanju je odličnom – odgovorio je Petrinić.

Po direktoru Skenderije ona je u odlicnom stanju kad zaposlis lika da ga uhljebis do penzije, frajer ne zna u kakvom mu se stanju nalazi objekat kojim upravlja :lol: :lol: , koja fula od direktora za njega je kapo bio Bill Gates :roll: :roll: , al to je kad na poziciju zaposlis metuzalema kojem je svijet u vezi Skenderije stao u 83oj
Ubijedjen sam ako bi dosao ozbiljan investitor recimo iz emirata kako se govori i da neki poznati svjetski arhitektonski studio napravi projekat poslovnog centra(neka bude i dvorana) na skenderiji da bi se palo na dupe kako bi izgledalo ova slika sto cirkulise o nekakvim neborerima iz novina je glupost, ovakva skenderija zauzima jednu od najboljih parcela u gradu sa najvecim potencijalom a produkuje samo gubitke i nema nikakvu buducnost kakvu zasluzuje sarajevo i taj dio grada posebno. Sarajevu trebaju investicije, novi poslovni distrikt bas na prostoru skenderije recimo i marijin dvora, treba razvoj, ucahuriti se i reci ne diraj nista ne gradi nebarkaj je samo nazadak
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
VladaFBiH

#23092 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

sajber87 wrote: 22/11/2023 23:35
I jedno i drugo, skenderija je realno ogroman prostor sa ogromnim potencijalom za poslovni distrikt i jednu arenu od recimo 10 000 koja sarajevu treba i koja bi bila multifunkcionalna, neka se i zove nova skenderija da ljudi koji imaju emociju prema sadasnjoj lakse svare. Marijin dvor takodje ima slican potencijal ne razdvajam ih. Ja da se pitam dao bi i centralna banka pravi zgradu u hastahani na svom zsmljistu uz uslov da napravi park iz projekta koji je pobijedio na konkursu mislim da se zove zalfija. Ovo stanje totalne blokade u izgradnji je katastrofa za sarajevo i napredak grada
napradak grada je rušenje Skenderije i pravljenje stambeno/poslovnih zgrada na onoj lokaciji? - dalje nisam ni čitao

bio sam ubijeđen da je napredak grada širenje prema Sarajevskom polju i oživljavanje periferije (ako su ti već simboli napretka stambeno-poslovne zgrade), micanje nelegalne gradnje i dovođenje u neke normalne okvire, poštovanje standarda građenja i urbanog življenja, prilagođavanje grada stanovnicima a ne automobilima i investitorima (nastavi niz)... ali jok "Bošnjo" bi sve da nagura do Marijin Dvora koji btw. ima potencijal da bude najbolji "distrikt" u regionu ali jok bolje ga je "Tibrizirati" sa neboderima od 25 spratova
DaysleepeR

#23093 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Objavljeni projekat je urbicid, neboder visine do Soukbunara, to može samo neprijatelj ovog grada predložiti kao projekat.

Skenderiji treba metla i čistka i treba nabiti nogom sve i apsolutno treba napraviti nešto od onog prostora.

Ono što se zaboravlja da je Skenderija u državnom vlasništvu, a neko sada želi da to sve prepusti "investitoru" koji će podmazati privatne džepove pojedinaca kako bi za male pare dobio premium lokaciju gdje će onda prodavati stanove.

Po kojoj logici se bjelosvjetskim mufljuzima poklanjaju takve lokacije?

O čemu pričamo mi?
sajber87

#23094 Re: Sarajevo Construction

Post by sajber87 »

VladaFBiH wrote: 23/11/2023 09:06

napradak grada je rušenje Skenderije i pravljenje stambeno/poslovnih zgrada na onoj lokaciji? - dalje nisam ni čitao
Gdje sam pomenuo stambeno poslovne, govorio sam o poslovnom distriktu sa multifunkcionalnom arenom od recimo 10 000 mjesta, ono sto ti govoris ljudima na prvu djeluje kao tibra sa poslovnim prostorima ispod a to nema veze sa istinom i vizijom tog dijela grada. Evo zamisli samo na tom prostoru od ne znam ispravice me neko oko 40 000 kvadrata koliko obuhvata skenderija otprilike da svjetski poznati arhitektonski studio napravi projekat kako bi to izgledalo, tesko da i mozemo zamisliti. Kao narod i drustvo moramo izaci iz cahure i shvatiti da je 21. Vijek i da moramo krenuti hrabro naprijed.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#23095 Re: Sarajevo Construction

Post by izvrsni direktor »

tramvajtrojka wrote: 22/11/2023 17:07
ramizovstrasni388 wrote: 22/11/2023 16:57
samoTEgledam wrote: 22/11/2023 16:40

Nego šta nego paranoja, neopredijeljen do 74., kasnije vjerska odrednica, od 46+ "nano skidaj bošću", mezarja pretvaraj u male i velike parkove, gradi nebodere na mjestu džamija, mašinu za točeno pivo na mjestu nekadašnjeg mihraba, tek nakon 3 mjeseca po građanskom vjenčanju možeš napraviti dovu (nesmiješ se šerijatski vjenčati), pa kada ništa nije uspjelo od 92-95 me cvijećem obasipali. Paranoja nego šta :kiss:
pa sama IZ je napravila vakufski neboder, kasnije JAT-ov, tako što su poravnali džamiju :lol:
Image
Image

Kakav je trebao biti i kakav je na kraju ispao razlika kao nebo i zemlja :-) :(
Treba zastitit ovaj neboder, ima veliku vrijednost kao ovakav. Zastiti od arapa prije svega koji hoce sve novo da prave
sajber87

#23096 Re: Sarajevo Construction

Post by sajber87 »

DaysleepeR wrote: 23/11/2023 09:12 Objavljeni projekat je urbicid, neboder visine do Soukbunara, to može samo neprijatelj ovog grada predložiti kao projekat.

Skenderiji treba metla i čistka i treba nabiti nogom sve i apsolutno treba napraviti nešto od onog prostora.

Ono što se zaboravlja da je Skenderija u državnom vlasništvu, a neko sada želi da to sve prepusti "investitoru" koji će podmazati privatne džepove pojedinaca kako bi za male pare dobio premium lokaciju gdje će onda prodavati stanove.

O čemu pričamo mi?
O kojem projektu govoris, ja sam jedino vidio onu neku slicicu iz novina koja je smijesna i nama veze sa stvarnoscu
DaysleepeR

#23097 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

sajber87 wrote: 23/11/2023 09:14

Gdje sam pomenuo stambeno poslovne, govorio sam o poslovnom distriktu sa multifunkcionalnom arenom od recimo 10 000 mjesta, ono sto ti govoris ljudima na prvu djeluje kao tibra sa poslovnim prostorima ispod a to nema veze sa istinom i vizijom tog dijela grada. Evo zamisli samo na tom prostoru od ne znam ispravice me neko oko 40 000 kvadrata koliko obuhvata skenderija otprilike da svjetski poznati arhitektonski studio napravi projekat kako bi to izgledalo, tesko da i mozemo zamisliti. Kao narod i drustvo moramo izaci iz cahure i shvatiti da je 21. Vijek i da moramo krenuti hrabro naprijed.
Ovaj grad decenijama sjedi na projektu studia Zahe Hadid koji će kako stvari stoje biti nabijen nogom u korist nekakvog projekta Tibre koji je radio nekakav priučeni lokalni arhitekta.

Pišete apstrakcije samo da bi nešto napisali.
DaysleepeR

#23098 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

sajber87 wrote: 23/11/2023 09:16
DaysleepeR wrote: 23/11/2023 09:12 Objavljeni projekat je urbicid, neboder visine do Soukbunara, to može samo neprijatelj ovog grada predložiti kao projekat.

O čemu pričamo mi?
O kojem projektu govoris, ja sam jedino vidio onu neku slicicu iz novina koja je smijesna i nama veze sa stvarnoscu
Ima itekako veze sa stvarnošću.
tramvajtrojka

#23099 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

bio sam ubijeđen da je napredak grada širenje prema Sarajevskom polju i oživljavanje periferije (ako su ti već simboli napretka stambeno-poslovne zgrade), micanje nelegalne gradnje i dovođenje u neke normalne okvire, poštovanje standarda građenja i urbanog življenja, prilagođavanje grada stanovnicima a ne automobilima i investitorima (nastavi niz)... ali jok "Bošnjo" bi sve da nagura do Marijin Dvora koji btw. ima potencijal da bude najbolji "distrikt" u regionu ali jok bolje ga je "Tibrizirati" sa neboderima od 25 spratova
Pa sta je pojam CBDa nego neboderi i poslovne zgrade :lol:

Image

zato u Varšavi u njihovom CBDu grade zgradice do 5 spratova :oops:
sajber87

#23100 Re: Sarajevo Construction

Post by sajber87 »

DaysleepeR wrote: 23/11/2023 09:18
sajber87 wrote: 23/11/2023 09:16

O čemu pričamo mi?
Ima itekako veze sa stvarnošću.
Ako mislimo na istu slikicu iz novina vjeruj da nema i da to nije ni p od projekta, ako je drzava vlasnik skenderije neka trazi novu multifunkcionalnu arenu od 10 000 i neka da uslov investitoru da moze biti poslovni distrikt koji bi izradio neki poznati svjetski arhitektonski studio, a ti ljudi znaju svoj posao
Post Reply