Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#22952 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Lijeva ruka, desni dzep.

Sada ce se isrpljivati na glupostima "spasimo skenderiju", a drugi projekat ma drugoj lokaciji prodje. :run:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#22953 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Pa treba Beograd na vodi napravit.

Samo preko puta Skenderije.
Haris.ba

#22954 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 19/11/2023 12:00 Pa treba Beograd na vodi napravit.

Samo preko puta Skenderije.
I to je rivalski projekat. :D
sarajevsko_pivo

#22955 Re: Sarajevo Construction

Post by sarajevsko_pivo »

I Treba da se gradi. Ovaj Niksic obicni propali politicar.
tramvajtrojka

#22956 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 19/11/2023 11:56 Lijeva ruka, desni dzep.

Sada ce se isrpljivati na glupostima "spasimo skenderiju", a drugi projekat ma drugoj lokaciji prodje. :run:
al kako je to skontao neka se proglasi nacionalnim spomenikom obicna brutalisticka dvorana koja je u raspadnom stanju, i kada se proglasi spomenikom zaboravi bilo kakvu rekonstrukciju dvorana :lol: :lol: i onda ces u centru grada imati jos vecu ruinu nego sto je dns :zzzz:

Image

gledaj od sinoc koncerta i stanja u kojem se nalazi dvorana tj krov
oldtajmer

#22957 Re: Sarajevo Construction

Post by oldtajmer »

da je bar hoce srusiti pa nek prave sta god hoce, ruglo je ne moze biti vece (jedina joj je vrijednost sentimentalna),jedna postena koncertna dvorana nam je dosta u gradu a koliko nas sad zanima sport dovoljne su nam sale gorana cengica ili na mojmilu,taman :thumbup:
Horcrux

#22958 Re: Sarajevo Construction

Post by Horcrux »

Ne znam kako ne kuzite MO: ne odrzavaju, ne ulazu, puste stvari da propadnu, da bi imali alibi da treba srusiti/prodati/sagraditi novo. Kako ste tako naivni... :-)
Haris033

#22959 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris033 »

Nema ružnijeg objekta od Skenderije i veće ublehe od Damira Nikšića. Za mene on nije ništa bolji od Faće, Hatića i sl. Bezvezni populista koji je iskoristio YT za promovisanje samog sebe, a ovce mu dale glas..
sarajevsko_pivo

#22960 Re: Sarajevo Construction

Post by sarajevsko_pivo »

tramvajtrojka wrote: 19/11/2023 12:31

al kako je to skontao neka se proglasi nacionalnim spomenikom obicna brutalisticka dvorana koja je u raspadnom stanju, i kada se proglasi spomenikom zaboravi bilo kakvu rekonstrukciju dvorana :lol: :lol: i onda ces u centru grada imati jos vecu ruinu nego sto je dns :zzzz:

Image

gledaj od sinoc koncerta i stanja u kojem se nalazi dvorana tj krov
Pitanje vremena kada će se urušiti i ovdje krov kao na ledenoj.
tramvajtrojka

#22961 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Horcrux wrote: 19/11/2023 13:10 Ne znam kako ne kuzite MO: ne odrzavaju, ne ulazu, puste stvari da propadnu, da bi imali alibi da treba srusiti/prodati/sagraditi novo. Kako ste tako naivni... :-)
Koja je uloga sadasnje Skenderije, privredni grad je u ovom obliku propao 91e, garaza kojih nema dovoljno, dvorane u stanju raspada dio oko coloseuma kao Černobil itd itd. zna li iko sta je smisao onog prostora i koja mu namjena treba biti u budućnosti jer ovako u narednih dvadesetak godina nece moci ici posebno ako postane nacionalni spomenik, ostace nam rugoba u samom centru grada za sva vremena
Haris.ba

#22962 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Horcrux wrote: 19/11/2023 13:10 Ne znam kako ne kuzite MO: ne odrzavaju, ne ulazu, puste stvari da propadnu, da bi imali alibi da treba srusiti/prodati/sagraditi novo. Kako ste tako naivni... :-)
Mislis na direktora Nase stranke? Je li on dosao sa pricom da trgovke sa platoa samo sto ne idu?

Eno ih jos stoje.
tramvajtrojka

#22963 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 19/11/2023 13:39
Mislis na direktora Nase stranke? Je li on dosao sa pricom da trgovke sa platoa samo sto ne idu?

Eno ih jos stoje.
Doveli fosila pred penziju i jugonostalgicara na tu funkciju= koji sanja da ce privredni grad biti kao nekad= propast

A sto je najjace jedan od razloga propasti Skenderije je krenuo 80tih godina prošlog stoljeća kad se dozvolilo razbijanje velikih objekata u privrednom gradu, gdje se stvaranjem malih poslovnih prostora ubila sama smisao onog prostora.

Jedino rješenje za privredni grad je napraviti podzemnu garažu umjesto njega, vise bi kesha donio od sadašnjih poslovnih prostora
Horcrux

#22964 Re: Sarajevo Construction

Post by Horcrux »

tramvajtrojka wrote: 19/11/2023 13:28
Koja je uloga sadasnje Skenderije, privredni grad je u ovom obliku propao 91e, garaza kojih nema dovoljno, dvorane u stanju raspada dio oko coloseuma kao Černobil itd itd. zna li iko sta je smisao onog prostora i koja mu namjena treba biti u budućnosti jer ovako u narednih dvadesetak godina nece moci ici posebno ako postane nacionalni spomenik, ostace nam rugoba u samom centru grada za sva vremena
Na to pitanje je vlast trebala davno odgovoriti i odgovorno se ponasati prema objektu. Vjerum da je bilo ljudi koji su sve te godine upozoravali na lose stanje, ali niko nista. Kao sto sam rekao, pusti da propadne, friziraj tu i tamo malo da izgleda i da mozes reci kao da se nesto radi, a u stvari cekas da sve bude tako lose da mozes prodati budzasto - sumnjivim investitorima i skrivenim vlasnicima sa offshore racunima. "ostace nam rugoba u samom centru grada za sva vremena" - pa neka ostane sa plakom Spomenik javasluku i korupciji svih nivoa vlasti BiH.
last mohicans

#22965 Re: Sarajevo Construction

Post by last mohicans »

Gledam sinoć slike iz Arene i koncert DM, perverzija. Mi smo jedna obična primitivna kasaba koja nema arene. Da, ja sam odrastao u toj Skenderiji, pratio košarku, primao paketiće, bio na mnogobrojnim koncertima, polagao zakletvu u njoj tokom rata, odjevao se sve do otvaranja trznih centara, ali to ostaviti uspomenama i sjećanjima. Napraviti malu repliku na trgu, neka se evociraju uspomene. Rušiti i praviti novi objekat sa raznovrsnim sadržajem bez oblakodera uz nju.
kio01

#22966 Re: Sarajevo Construction

Post by kio01 »

Sta ce Sarajevu dvorana ili veliki plato za razne evente blizu centra, ionako ih imamo previse. Kultura cvjeta, ulaganje u umjetnost i kulturu nikad vise. Sarajevo je toliko ziv grad, jedina mu je mana sto fali garaza i penthausa od milion maraka :-D .

A odmah preko puta rijeke je najvece ruglo, bukvalno rusevine u centru grada, i to cijela ulica rusevina. Ogroman prostor za razne moderne nebodere, hotele, shopping centre itd itd. A vi bi da se prvo srusi zgrada sa mnogo arhitektonske vrijednosti i historije koja se aktivno koristi te je dijelom renovirana. I kakav bi taj novi kompleks zgrada izgledao :skoljka:

Btw to sto je nesto zasticeno ne znaci da se ne moze renovirat i readaptirat, pa cak i na drasticne nacine. Pogledajte malo primjere readaptacija diljem Evrope i Amerike gdje je stara zgrada prezervirana, a dodat novi dio. Ako imate primjedbe sa dizajnom Skenderije i/ili trenutnim losim stanjem, ima i drugih opcija prije bacanja nuklearne bombe na dvoranu. Svi problemi koji trenutno postoje se vjerovatno mogu rijesiti sa adekvatnim ulaganjem i brigom.
Ajatolah_

#22967 Re: Sarajevo Construction

Post by Ajatolah_ »

Nimby stranka.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#22968 Re: Sarajevo Construction

Post by izvrsni direktor »

Na koji projekat mislis i na kojoj je lokaciji? Nisam upoznat
tramvajtrojka

#22969 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

last mohicans wrote: 19/11/2023 13:51 Gledam sinoć slike iz Arene i koncert DM, perverzija. Mi smo jedna obična primitivna kasaba koja nema arene. Da, ja sam odrastao u toj Skenderiji, pratio košarku, primao paketiće, bio na mnogobrojnim koncertima, polagao zakletvu u njoj tokom rata, odjevao se sve do otvaranja trznih centara, ali to ostaviti uspomenama i sjećanjima. Napraviti malu repliku na trgu, neka se evociraju uspomene. Rušiti i praviti novi objekat sa raznovrsnim sadržajem bez oblakodera uz nju.
Image

Razlika kao noc i dan :lol: , da spomenes ovima sto su im puna usta Skenderije da sad u Skenderiju moras ulupati 40+ miliona da na nesto lici rekli bi sto se bacaju pare na to :mrgreen:

Pa prijovicka kad je sad bila u zetri nije mogla donijeti binu iz Beograda koju je planirala da koristi i svim arenama jer je u zetri prenizak strop za toga :lol:
Haris.ba

#22970 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

last mohicans wrote: 19/11/2023 13:51 Gledam sinoć slike iz Arene i koncert DM, perverzija. Mi smo jedna obična primitivna kasaba koja nema arene. Da, ja sam odrastao u toj Skenderiji, pratio košarku, primao paketiće, bio na mnogobrojnim koncertima, polagao zakletvu u njoj tokom rata, odjevao se sve do otvaranja trznih centara, ali to ostaviti uspomenama i sjećanjima. Napraviti malu repliku na trgu, neka se evociraju uspomene. Rušiti i praviti novi objekat sa raznovrsnim sadržajem bez oblakodera uz nju.
Mislim da mi pored Zetre ne trebamo izmisljati. Gledano od polozaja, parkinga, mogucnosti prosirenja...

Skenderija treba da ostane orjentisana sportu. Nije losa ideja da se skroz ukinu trgovke i napravi parking. Neka naprave ledenu dvoranu. Neka naprave jos koje sportske terene. Ne znam je li ono pogodno mjesto za bazen, ali ako moze neka i bazen naprave.

Ne znam. Valjda neko strucan zna. Bio sam na djecijem sajmu. Zagusljivo. Nepristupacno sa svim onim stepenicama. Usko, klaustofobicno....
izvrsni direktor wrote: 19/11/2023 13:59

Ma tu se prelamaju razni interesi. Jedni su da se nista ne napravi jer bi uticalo na postojece poslovne prostore. Drugi da izmedju Scc i Miljacke se naprave novi objekti. Treci guraju projekt na Skenderiji. Cetvrti bi probali da konkurisu sa objektima oko Holideja i Unitika.

Ko ce pobjediti zavisi ko i uvijek od politike.
tramvajtrojka

#22971 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 19/11/2023 14:04
Mislim da mi pored Zetre ne trebamo izmisljati. Gledano od polozaja, parkinga, mogucnosti prosirenja...

Skenderija treba da ostane orjentisana sportu. Nije losa ideja da se skroz ukinu trgovke i napravi parking. Neka naprave ledenu dvoranu. Neka naprave jos koje sportske terene. Ne znam je li ono pogodno mjesto za bazen, ali ako moze neka i bazen naprave.

Ne znam. Valjda neko strucan zna. Bio sam na djecijem sajmu. Zagusljivo. Nepristupacno sa svim onim stepenicama. Usko, klaustofobicno....

Ma tu se prelamaju razni interesi. Jedni su da se nista ne napravi jer bi uticalo na postojece poslovne prostore. Drugi da izmedju Scc i Miljacke se naprave novi objekti. Treci guraju projekt na Skenderiji. Cetvrti bi probali da konkurisu sa objektima oko Holideja i Unitika.

Ko ce pobjediti zavisi ko i uvijek od politike.
Image
Image

Skenderija je nikad zavrsen projekat, zamisli da neko dodje i kaze okay neka ostane dvorana a da se izgradi hotel gdje je i trebao po planu ne bi ni to moglo proci od yugo kvazi nostalgicara

a sto se tice izgradnje sto ne bi u CB to izgradili, kvazi gradjanima nemoj da se sta gradi, a mogu hiljadu i jedno nelegalno parking mjesto nama je CBD postao parking nad parkingom
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#22972 Re: Sarajevo Construction

Post by izvrsni direktor »

Haris.ba wrote: 19/11/2023 14:04

Razne ideje, razni prijedlozi. Sta je lose u tome sto razliciti ljudi imaju razlicite vizije/ideje/prijedloge?
Pa eto i ti imas neki prijedlog
Haris.ba

#22973 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

izvrsni direktor wrote: 19/11/2023 14:17 Razne ideje, razni prijedlozi. Sta je lose u tome sto razliciti ljudi imaju razlicite vizije/ideje/prijedloge?
Pa eto i ti imas neki prijedlog
Lose je sto jedni druge sabotiraju.

Moj prijedlog je da se gradi sve.

A Skenderiji neka obnove ledenu dvoranu, rijese trgove i poslovne prostore, eto neka bude garaza. Naprave dodatne sportske plohe. Ako neko hoce hotel tamo, neka mu se da da ga pravi.
tramvajtrojka

#22974 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Image

2/3 osoba koje bi da ostave Skenderiju kakva trenutno jeste su ove koje bi sve zaledili u ovoj 83oj :lol: :lol: :mrgreen:
twonk

#22975 Re: Sarajevo Construction

Post by twonk »

Podsjetio je da je Skenderija 2019. godine svrstana među značajnije objekte brutalističke arhitekture u svijetu na inicijativu Njemačkog arhitektonskog muzeja za spašavanje brutalističkih djela.
Ovo zvuci ko da je iz nekog skeca nadrealista
Tacno mogu zamisliti kako Nele cita u vijestima ovo
Post Reply