SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#72301 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Messier wrote: 15/11/2023 01:17
suspect_zero wrote: 15/11/2023 00:57 Djete je jučer nakon traume prvo pregledano u Hitnoj, obzirom da je bilo preuzeto iz 16 h, na teren je izašao dežurni soc.radnik/ca....u pratnji policije i soc.rad je djete vjerovatno smješteno u ustanovu za zbrinjavanje.
U ovakvim slučajevima se brzo traži najbliži srodnik koji je podoban za skrbništvo ( tetka, daidža, nana...) neko za koga se procijeni da može pružiti djetetu normalan odgoj, pažnju, ljubav, zdravu sredinu i sve ono što je potrebno za psiho-fizički razvoj.
U slučaju da takva osoba ne postoji onda se skrbništvo dodjeljuje nadležnom CSR koje dijete smješta u Dom za nezbrinutu djecu.
Iskreno se nadam da neko sa majčine strane ima da preuzme brigu, porazno bi bilo da skrbništvo dobije ova baba Mukelefa.
Da ,vidio sam i to negdje, majka od ovog ubice, nema lijepe rijeci za nju.

Prvo mi objasni sistem.
Sta znaci dezurni socijalni radnik?
Do 16 redovan, a od 16 dezurni neki, jadan mora doci u 17 iz kafane, a taman svratio?
Sta znaci " vjerovatno smjesteno u ustanovu za zbrinjavanje"?
Gdje , kada i koja je to ustanova?
Ko je docekao dijete, je li to neki dom?
Da li su ga docekali psiholozi, pedagozi i ko vec treba iz soc sluzbe?
Ko brzo trazi najblize srodnike?
Kako brzo, mailom, vatsapom, golubom?
Kolko vremena prodje od trenutka dok mailom se utvrdi da nema skrbnika do trenutka u kom se nadje neko pun paznje, ljubavi ..? Godina?

A onda kad to prodje, nakon godine procedure i limba, ide u dom?

Krasan sistem.
I onda ti ostane.. kao ti sto kazes, iskreno se nadam, da ovo dijete nece dozivjeti da..
Nece vjerovatno, al neko drugo hoce
zašto bi tebi neko objašnjavao kada je dovoljno pročitati javno dostupne dokumente (zakone, pravilnike, izvještaje o radu) gdje će ti se sve samo reći.

no, pošto ljudi vole bubati ko maksim po diviziji, a da blage veze nemaju ni o čemu da ukratko objasnim šta se vjerovatno desilo.

postoje dežurni socijalni radnici, jer sranja se ne dešavaju od 8 do 16. nisu u stanju socijalne potrebe samo djeca.

dakle, ako je izašao socijalni radnik, bez obzira koje struke, imao je dvije varijante za institucionalno smještanje djeteta: Odgojni centar ili Dom za djecu bez roditeljskog staranja, odnosno dom na bjelavama. zakonski, pravilnije bi bilo u odgojni centar, ali kako je svaka priča, priča za sebe, to se procijeni u datom trenutku.

svaka od ustanova: kantonalni centar, odgojni centar, bjelave, svi oni imaju i socijalne radnike i pedagoge i psihologe.

zakonski, dijete može ostati u odgojnom centru dok centar za socijalni rad skenira situaciju, vidi da li bi mogao biti ostavljen srodnicima na brigu i procijeni generalno psihičko stanje djeteta i šta je bolje za njega. čisto sumnjam da će je dati ovoj budali od nane sa očeve strane. treba napomenuti da djeca smještena npr. na bjelavama, nisu sva siročad. djeca se tu smještaju jer nema adekvatne brige za njih iako npr imaju roditelje.

također, postoji i varijanta hraniteljstva, srodničko i nesreodničko, gdje bi se dijete vjerovatno lakše priviklo i lakše bi mu palo od smještaja u ustanovu.

dakle, sistem je uspostavljen u tom pogledu. postoji i može se reagovati. kvalitet rada je nešto drugo i varira od slučaja do slučaja. ali treba i do kraja biti pošten pa reći da je kao i svugdje: neko radi bolje, neko lošije. ali generalno, prevladava površnost i nestručnost. ima odličnih socijalnih radnika i posvećenih, ali ima i dosta onoga što je suspect rekla, prebacivanja loptice.

kada je već spomenula mučišta, to je problem koji realno nadilazi kapaciteta jednog kantonalnog centra za socijalni rad.

ah da, zaposleni u socijalnim ustanovama su prošle godine dobili solidna povećanja na plate, tako da šuplja o potplaćenosti je samo šuplja.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#72302 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

zdruzdjo wrote: 15/11/2023 08:15
Messier wrote: 15/11/2023 01:40
Jedna je sluzbe za socijalni rad , male place, malo ljudi, losa regulativa, ljudi na vjetrometini trebaju Batmane izigravati.
Plus uhljeba , tetki sevala, daj je negdje ubaci.
Izgubis motiv da radis.

vec sam o ovvome pisao prije.
Ljudi u sluzbu za socijalni rad su pre, pre, preoptereceni. takve gluposti obradjuju da je to za plakati.
Sin jedne priliko kod katedrale presao na semaforu na crveno za pjesake. Nahvatao ga policajac i uzeo podatke. On dosao kuci sav istraumiran. Ok platicemo kaznu, nemoj vise i to je to. Medjutim nama ya xy vremena dolazi poziv da dodjemo u centar za socijalni rad u svrakinom. ooooooook????
Odlazimo nas dvojica i ide uzimanje podataka, u kakvim uslovima zivimo, koliko se zaradjuje, koliko nas zivi u stanu, imaju li svi sobe, gdje spavamo, kako se grijemo, imamo li wc, kupatilo, auto...... Nakon toga ide upit soc.radnice sta je uradio. Reko presao na crveno i policajac ga uhvatio. Zena gleda u mene. Aha, znaci bez vozacke, pa jeli vozio brzo ili ... Ne, presao je pjeske. Zena opet gleda u mene. Pa jel se pobio sa policajcem, svadjao....nesto? Ne, najnormalnije dao podatke i otisao u skolu nakon toga. I gleda zena u mene, kaze jel samo to. Reko da. Nije nikad imao nikakvih problema sa zakonom? Reko, ne.
Zove zena nekoga na telefon, hajd dodji. Ulazi druga zena(vjerovatno sefica) i ova joj objasnjava. Njih dvije vidno iznervirane sjebaju se. Kaze meni zena znate li koliko ja imam sada posla da ovo sve obradim. Najmanje cu dan cijeli utrositi na ovo i da sastavim izvjestaj i posaljem na sud. Pokazuje mi gomilu predmeta pored nje koji cekaju i koji su veoma vazni, ali ovo je doslo kao "hitno". Umjesto da su vam kaznu poslali i zavrsena prica. Djete bi nesto i naucilo.
Ali jok. Glupi policajac je poslao prekrsajni nalog nekome a ovaj poslao centru za socijalni rad da vide da li je to djete sklono vrsenju tih strasnih krivicno-prekrsajnih djela pa mozer "zastraniti".
Uglavnom sam morao i na sud. Cak i uzeti advokata. Dosli iz centra za socijalni rad, pravni zastupnik policije, ja i advokat.
Tako da koliko god da i ne rade, moraju se boriti sa velikim i bas glupim vjetrenjacama koje im neko iznad servira.
to što se tebi desilo je više izuzetak nego pravilo.

pretrpanost predmetima nastaje iz drugih razloga:

potkapacitiranost određenih službi, odnosno loša organizacija rada, gdje fatači zjala nemaju posla, a stručni radnici se satiru. također, nije isto biti u službi socijalnog rada u starom gradu i novom gradu. tu odgovornost leži na organima ustanova kako će se organizovati. u suštini oni samo kukaju kako uimaju puno posla i jedini način za rješavanje je zapošljavanje novih ljudi. ali nikada se ne ide u kvalitet rada. to je tabu tema.

što na dovodi do: drugi razlog, nimalo nezanemariv je i njihova stručna potkapacitiranost. iz praske znam nekoliko slučajeva gdje im je drugostepeno crtano kako će uraditi, ali oni nastave po svom. dok se nije umiješalo tužilaštvo nisu dali nikome reći da nisu u pravu. umjesto da su postupili odmah kako je navedeno, riješili bi problem odmah.
Zoooka

#72303 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Zoooka »

Mješate žabe i babe. Ovdje je situacija u ovom slučaju bila drugačija. Ona je njega ostavila, bila u sigurnoj kući, znači pobjegla od budale, a on je nju i dalje maltretirao, tako da vam nema smisla priča da se ona njemu vraćala, te da joj niko nije mogao pomoći. Itekako je mogao, batine bi u ovom slučaju pomogle, opet kažem da mu je neko polomio rebra, ne bi mu palo na pamet da je uznemirava, jer se ovakvi boje batina nego bilo čega drugog.
Last edited by Zoooka on 15/11/2023 10:03, edited 1 time in total.
drug_profi

#72304 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ma dobro, biće njemu sigurno lijepo u muriji.
Samo što to neće djetetu majku vratiti.
Zoooka

#72305 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Zoooka »

Nadam se da će ga silovati svaki dan i da će imati kvalitetan bukake bar jednom sedmično
drug_profi

#72306 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ma ništa mu više ne želim od onog što je on uradio. A to su dobre i česte batine.
vjeshalica

#72307 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Izvršenim provjerama u kaznenoj i operativnoj evidenciji koja se vodi kod MUP-a Kantona Sarajevo utvrđeno je da je Anel Bećirović ubilježen kao osuđivan za krivična djela:

- Iz člana 222. stav 1. KZFBiH nasilje u porodici, presudom Općinskog suda u Sarajevu od dana 26. 6. 2023. godine na kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca, dok je u operativnoj evidenciji MUP-a Kantona Sarajevo evidentiran ukupno sedam puta, i to za krivično djelo iz člana 359. KZFBiH napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, iz člana 183. KZFBiH ugrožavanje sigurnosti, iz člana 239. KZFBiH posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, iz člana 238. KZFBiH neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, iz člana 222. nasilje u porodici.
Thorgerson

#72308 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Zoooka wrote: 15/11/2023 09:56 Mješate žabe i babe. Ovdje je situacija u ovom slučaju bila drugačija. Ona je njega ostavila, bila u sigurnoj kući, znači pobjegla od budale, a on je nju i dalje maltretirao, tako da vam nema smisla priča da se ona njemu vraćala, te da joj niko nije mogao pomoći. Itekako je mogao, batine bi u ovom slučaju pomogle, opet kažem da mu je neko polomio rebra, ne bi mu palo na pamet da je uznemirava, jer se ovakvi boje batina nego bilo čega drugog.
A jesi ti navalio sa batinama.
Otkud znas kako bi djelovale na njega?
Mozda bi je onda jos prije ubio?
Mozda bi ubio toga koji bi krenuo da ga batina.

Vidis da lik nije dobar u glavu. Ubije zenu pred djetetom. Ti fkt mislis da bi to rijesilo stvar?

I na kraju. Otkud ti znas da on nije dobio batine?
auspuhc

#72309 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by auspuhc »

Thorgerson wrote: 15/11/2023 12:20
Zoooka wrote: 15/11/2023 09:56 Mješate žabe i babe. Ovdje je situacija u ovom slučaju bila drugačija. Ona je njega ostavila, bila u sigurnoj kući, znači pobjegla od budale, a on je nju i dalje maltretirao, tako da vam nema smisla priča da se ona njemu vraćala, te da joj niko nije mogao pomoći. Itekako je mogao, batine bi u ovom slučaju pomogle, opet kažem da mu je neko polomio rebra, ne bi mu palo na pamet da je uznemirava, jer se ovakvi boje batina nego bilo čega drugog.
A jesi ti navalio sa batinama.
Otkud znas kako bi djelovale na njega?
Mozda bi je onda jos prije ubio?
Mozda bi ubio toga koji bi krenuo da ga batina.

Vidis da lik nije dobar u glavu. Ubije zenu pred djetetom. Ti fkt mislis da bi to rijesilo stvar?

I na kraju. Otkud ti znas da on nije dobio batine?
Ma jedini spas od ovakvih je da ih izbjegavas.
MAha

#72310 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MAha »

Ne znam da li neko ima statistiku kakvu ovakvih slucajeva u zemljama u nasem susjedstvu, pa onda u zemljama u eu, i naravno kod nas? Bas bih volio da to vidim. Ono, na 100.000 stanvnika koliko godisnje bude ovakvih slucajeva (ubistva zena od strane muzeva, bivsih muzeva, partnera)
Last edited by MAha on 15/11/2023 12:40, edited 2 times in total.
Haris.ba

#72311 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Iz iskustva ovi sto propagiraju batine su prvi koji ne bi bili sposobni psihicki ikoga izudarati.
Zoooka

#72312 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Zoooka »

Da mi neko maltretira i tuče dragu žensku osobu, bio bi spreman na svakakve činove, nismo svi čkapi k'o ti
insaneinthebrain

#72313 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

MAha wrote: 15/11/2023 12:39 Ne znam da li neko ima statistiku kakvu ovakvih slucajeva u zemljama u nasem susjedstvu, pa onda u zemljama u eu, i naravno kod nas? Bas bih volio da to vidim. Ono, na 100.000 stanvnika koliko godisnje bude ovakvih slucajeva (ubistva zena od strane muzeva, bivsih muzeva, partnera)
U Srbiji 26 zena ubijeno ove godine, na 6,7 miliona stanovnika.
petunija

#72314 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by petunija »

auspuhc wrote: 15/11/2023 12:32 Ma jedini spas od ovakvih je da ih izbjegavas.
Problem je što takvi tebe ne izbjegavaju i nađu te kad požele :(
Haris.ba

#72315 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Zoooka wrote: 15/11/2023 12:51 Da mi neko maltretira i tuče dragu žensku osobu, bio bi spreman na svakakve činove, nismo svi čkapi k'o ti
:thumbup: Ja barem ne pozivam druge na fizicko nasilje.

I kazem ti, naucno je dokazano da ti sto pricaju da bi nesta bili spremni na nekakve cinove nisu to psihicki sposobni.
Sve ostane na pustoj retorici.
petunija wrote: 15/11/2023 13:22
Pa kako ce te naci ako nemas nikakvog odnosa sa njima? Ili, mislis kad je vec nasilje nastupilo?
Zoooka

#72316 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Zoooka »

Haris.ba wrote: 15/11/2023 13:28
Zoooka wrote: 15/11/2023 12:51 Da mi neko maltretira i tuče dragu žensku osobu, bio bi spreman na svakakve činove, nismo svi čkapi k'o ti
:thumbup: Ja barem ne pozivam druge na fizicko nasilje.

I kazem ti, naucno je dokazano da ti sto pricaju da bi nesta bili spremni na nekakve cinove nisu to psihicki sposobni.
Sve ostane na pustoj retorici.
petunija wrote: 15/11/2023 13:22
Pa kako ce te naci ako nemas nikakvog odnosa sa njima? Ili, mislis kad je vec nasilje nastupilo?
Tebi je očigledno čitanje previše komplikovana radnja. Nisi ni svjestan da je ova djevojka njega ostavila i od njeg pobjegla. Idi boji slikovnicu, opusti te vijuge malo
Haris.ba

#72317 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Zoooka wrote: 15/11/2023 13:31 Tebi je očigledno čitanje previše komplikovana radnja. Nisi ni svjestan da je ova djevojka njega ostavila i od njeg pobjegla. Idi boji slikovnicu, opusti te vijuge malo
Djevojka ga ostavila, sistem zakazao i ti preporucas nekakve batine. A, lik ubica. Ubio bi zenu i tog sto bi ko nesta batinao.

Moderne zemlje sve vec istrazile i znaju sta i kako bi trebalo da se postupa, a mi ostali na prici o batinama onih koji nisu sposobni nikoga namarisati osim znatno slabijeg od sebe.

Evi, prica o zakonskom uredjivanju posebnog zlocina femicida. Ni to ne bi sprijecilo ovo ubistvo.
petunija

#72318 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by petunija »

Haris.ba wrote: 15/11/2023 13:28 Pa kako ce te naci ako nemas nikakvog odnosa sa njima?
Prisjeti se slučaja iz Gradačca
Ako hoće da te nađe naći će način
Haris.ba

#72319 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

petunija wrote: 15/11/2023 13:44
Haris.ba wrote: 15/11/2023 13:28 Pa kako ce te naci ako nemas nikakvog odnosa sa njima?
Prisjeti se slučaja iz Gradačca
Ako hoće da te nađe naći će način
Pa to je do sistema. Sistem je slab. Sistem treba da procjeni je li neko opasnost. I da ima mehanizme da spasi onoga koji je zrtva nasilja.
petunija

#72320 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by petunija »

Haris.ba wrote: 15/11/2023 13:32 Ni to ne bi sprijecilo ovo ubistvo.
Kad je klošar svjestan da će zaglaviti u zatvoru, ne u pritvoru već baš u zatvoru, među pravim kriminalcima, itekako bi razmislio prije nego što uradi svinjariju. U većini slučajeva.
Last edited by petunija on 15/11/2023 13:58, edited 1 time in total.
petunija

#72321 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by petunija »

Haris.ba wrote: 15/11/2023 13:53 Pa to je do sistema. Sistem je slab
Sistem ne valja, to svi znamo, ali dok ne proradi, šta ćemo? Pustiti ološ da nas tamani? Upravo zato se i traži posebna kategorija za ovakva ubistva. Po hitnoj proceduri.
Zoooka

#72322 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Zoooka »

najlakše je kriviti sistem i žene koje su odabrale te muškarce (iako su pobjegle od njih) jer jbg ti nikad u životu nisi pogriješio. Bošnjo i zatucanost, name a better love story
vjeshalica

#72323 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 15/11/2023 13:32
Zoooka wrote: 15/11/2023 13:31 Tebi je očigledno čitanje previše komplikovana radnja. Nisi ni svjestan da je ova djevojka njega ostavila i od njeg pobjegla. Idi boji slikovnicu, opusti te vijuge malo
Djevojka ga ostavila, sistem zakazao i ti preporucas nekakve batine. A, lik ubica. Ubio bi zenu i tog sto bi ko nesta batinao.

Moderne zemlje sve vec istrazile i znaju sta i kako bi trebalo da se postupa, a mi ostali na prici o batinama onih koji nisu sposobni nikoga namarisati osim znatno slabijeg od sebe.

Evi, prica o zakonskom uredjivanju posebnog zlocina femicida. Ni to ne bi sprijecilo ovo ubistvo.
Dok ne bude smrtna kazna za teske prestupe uvedena kao oblik kaznjavanja, od neke rehabilitacije nema nista. Jer drugacija se poruka salje kad ubijes nekoga i dobijes 3,4 godine zatvora i kad ubijes pa te objese za sranje koje si napravio.
Haris.ba

#72324 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

petunija wrote: 15/11/2023 13:57
Haris.ba wrote: 15/11/2023 13:53 Pa to je do sistema. Sistem je slab
Sistem ne valja, to svi znamo, ali dok ne proradi, šta ćemo? Pustiti ološ da nas tamani? Upravo zato se i traži posebna kategorija za ovakva ubistva. Po hitnoj proceduri.
To je samo da se nesta uradi, i kaze se da se uradilo. To samo po sebi nista ne znaci. Sta znaci onom iz Gradcca?

Ljudi koji odluce ubiti parnera nece biti odvraceni ni da stavis 1000 godina kazne zatvora. Zatvor sluzi samo da takve ljude maknes sa ulice.
vjeshalica wrote: 15/11/2023 13:59 Dok ne bude smrtna kazna za teske prestupe uvedena kao oblik kaznjavanja, od neke rehabilitacije nema nista. Jer drugacija se poruka salje kad ubijes nekoga i dobijes 3,4 godine zatvora i kad ubijes pa te objese za sranje koje si napravio.
To nije realno. Vijece Evrope ima taj standard da nema smrtne kazne. I mi smo to prihvatili.

Image
Last edited by Haris.ba on 15/11/2023 14:03, edited 1 time in total.
vjeshalica

#72325 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Zoooka wrote: 15/11/2023 13:58 najlakše je kriviti sistem i žene koje su odabrale te muškarce (iako su pobjegle od njih) jer jbg ti nikad u životu nisi pogriješio. Bošnjo i zatucanost, name a better love story
Pa zena kad je uvidila da sa njim ne moze ima pravo da ode. Odakle sad da ni to nije uredu? Seljacka posla bas kao i ona u socijalnoj sluzbi jer one se tamo bave samo tracanjem i glumljenjem moralne policije,a najmanje svojim poslom. Svaka je obicna provincijska utucanusa koja ima glavnu ulogu da mjeri vaginalnu kilometrazu stranki u postupku,ispijaju kafe i klebere se nad tudjim problemima.
Last edited by vjeshalica on 15/11/2023 14:03, edited 1 time in total.
Post Reply