Ukrajina
- drug_profi
#188351 Re: Ukrajina
Nista posebno, samo aftermath dolaska drona na MSTA-S.
Rus priča i snima.
Rus priča i snima.
- Distortion
#188352 Re: Ukrajina
Desavanja na lijevoj obali Dnjepra
Morao sam i njega nakacit, kratak klip sa porukom begaj
Morao sam i njega nakacit, kratak klip sa porukom begaj
- drug_profi
#188353 Re: Ukrajina
Germany also handed Ukraine another package of military aid.
It included:
- 10 Leopard 1A5 tanks;
- 14 all-terrain vehicles Bandvagn 206;
- 1 engineering machine WiSENT 1 MC;
- 4 HX81 tractors and 4 trailers for them;
- 16 Mercedes-Benz Zetros trucks;
- 5 Bronco ATTC ambulances;
- 3 pick-ups for border guards and 3 ordinary cars;
- 13 MAN TGS trucks;
- 10 Vector UAVs;
- 14 Ground Observer 12 ground counter-battery radars;
- 1000 155-mm artillery shells;
- 1.33 million cartridges for small arms;
- drug_profi
#188354 Re: Ukrajina
Samo, mislim da je ova najava povlacenja ustvari sajops.
Nista se takvo ne desava, a trebalo bi da uvjeri ZSU da ne trebaju da se zamaraju previse, samo ce se osloboditi.
Nista se takvo ne desava, a trebalo bi da uvjeri ZSU da ne trebaju da se zamaraju previse, samo ce se osloboditi.
- drug_profi
#188355 Re: Ukrajina
Ukrajinci iz okupiranih krajeva u Ruskoj vojsci se izgleda rado predaju.
- Čitalac
#188356 Re: Ukrajina
Poduži tekst, skratih koliko sam mogao...Kako je izgledala obuka a onda i ofanziva, iz ugla komandira čete 47. brigade Mikole Melnika, koji je u napadu teško ranjen. "Čitav plan velike kontraofanzive bazirao se na ovome: Moskovljanin vidi Bredlija i Leoparda – i bježi. To je to..."
... Generalno, kontingent je bio veoma raznolik. Bila je recimo jedna osoba koja je iskreno rekla: "Imam puno djece. Neću ići u borbu. I imam enurezu - evo potvrde." Šta možeš da radiš tu? Bilo je i onih koji nisu razumjeli gdje se nalaze. Oni su jednostavno mobilisani i dovedeni, nisu shvatili šta se dešava. Ali većina je bila visoko motivirana. Ljudi su dolazili iz velikih preduzeća. Pitao sam: "Zašto? Bili ste na dobrom položaju", rekli su da je odbrana Ukrajine ispravna stvar...Priprema je bila preduga, jer je to u početku bio, koliko se sjećam, izviđački bataljon. Tada je postao jurišni puk, kasnije mehanizovana brigada. Taktike jurišnog puka i mehanizovane brigade potpuno su različite. Stoga su ljudi morali biti preobučeni...Dakle, prvo ste jurišni puk i naučite jurišati na kuće. Onda kažu: vi ste mehanizovana brigada i daju vam MaxxPro, koji vidite prvi put u životu. Daju vam bacač granata, a vi ne znate kako da ga postavite. Onda vam oduzmu sve to i daju vam "Bradley". Odnosno, dogodila su se tri procesa učenja...Komandiri vodova, koji su shvatili moju logiku, došli su do svojih zaključaka i imali su veoma veliku odgovornost. I kada su nam rekli da ćemo napadati noću, ljudi su trenirali noću, učili da hodaju po rovovima noću. Čak i nakon obuke u Njemačkoj, nastavili smo vježbati, nismo dali vojnicima da se opuste...
...Amerikanci imaju potpuno drugačiji pristup učenju. Kako ide obuka za BMP u ukrajinskoj vojsci? "Momci, evo BMP, samo ga nećemo paliti, jer nema goriva. A evo i topa, ali nećemo pucati, jer nema municije. I generalno ništa ne diraj, jer će se raspasti". Kod Amerikanaca ne nestaje ni dizela ni municije...Prvog dana objasnili su gdje i šta, drugog smo ušli u Bredli. Svako od posade /pješadija je učila posebno/ vozio je pet do deset kilometara...Dok ne naučiš da sve radiš automatski, ne ideš nigdje, ne izvodiš narednu vježbu. Instruktor je pored, tu je prevodilac, nemoguće je ne naučiti kako se koriste moderne mašine. Amerikanci su zaista dali sve od sebe...
...U Zaporožje smo stigli sredinom maja. Tada sam savršeno shvatio šta treba da radimo, sve zadatke moje čete. Mogli smo čak i da simuliramo pozicije koje je trebalo da napadamo i svako veče smo vježbali...Prvo iskustvo je bilo da smo zakasnili na juriš. Po planu je trebalo da napadamo odmah iza 3. bataljona. Ali, zbog propusta u planiranju kasnili smo tri sata, tako da, naravno, više nismo mogli pomoći. Bilo je već jutro, a danju je bilo veoma teško boriti se sa Rusima zbog njihove nadmoći u artiljeriji, avijaciji i bespilotnim letjelicama. Onda smo prilagodili zadatke, uzimajući u obzir stečeno iskustvo 3. bataljona. Sada smo morali hodati ne 12 kilometara, već samo šest...Uspjeli smo zauzeti određene položaje, odbiti kontranapade i u principu mirno se pripremiti za odbranu. Rusi nisu mogli da nas nokautiraju kontranapadima...To je bio 9. jun. Zauzeli smo položaje, odbili prvi kontranapad i počeli da se ukopavamo. Ja sam ranjen, komandu je preuzeo moj drug Lis, on je nastavio da vodi četu i vodio je prilično uspješno. Zadatak smo izvršili uz minimalne gubitke. Dok su druge čete već imale poginule i dok im je većina opreme bila uništena, ja sam imao samo deset ranjenih. Mrtvih je bilo nakon mog odlaska, Rusi su jednostavno preorali naše položaje artiljerijom...
...Pozvali smo Bredlija, koji je trebao da evakuiše prve ranjenike. Vidio sam da se sprema da prođe kroz minsko polje, iskočio sam i pokazivao mu rukama gdje treba da ide. Vidio sam da mi je noga odletjela, iznenadio sam se...Najvjerovatnije je to bio mitraljez velikog kalibra, jer je bilo tenkova na neprijateljskom položaju. Skakao sam na lijevoj nozi, nagazio na protupješadijsku minu i pao na leđa...Onda je počelo masovno granatiranje, na svakih deset metara je bila eksplozija, nebo se zamračilo, to nisam ni na filmovima gledao. Detonacija me je prevrnula na stomak. Imao sam dobar pancir pa mi je udarni talas prošao kroz ruke. Nakon svih ovih eksplozija, ležao sam i gledao oko sebe...Pored mene je bio prijatelj Piro koji me je spasio. Za minut-dva mi je stavio četiri podveza, nekako vezao tu nogu i povukao me...
...Veoma sam ponosan na svoju četu, na svoje vojnike...Ostali su na položaju, odbijali kontranapade i bili poluokruženi. Nisu izgubili kontrolu, nisu izgubili borbenu sposobnost. Zatim su upali u "Real Madrid", "Barselonu" i Robotine. Odnosno, nastavili su borbu. Ne znam zašto su se pozicije tako zvale, možda je u komandi bio neki navijač. Ali sve pozicije su nazvane po fudbalskim timovima. Moj glavni zadatak je bio, znate šta? Zauzeti Šahtjor i Dinamo, prolazeći kroz Real Madrid...
..Nazvao me je oficir kojeg poznajem i rekao: "Hajde, oporavi se. I iduće godine će biti kontraofanziva." A ja sam mu rekao: "Nemam dovoljno nogu za narednu kontraofanzivu." "Moramo stići do Krima!", rekao je. "Žao mi je, stvarno nemam dovoljno udova..." Juriš na pripremljene pozicije Rusa nije dobra ideja. Zaista se nadam da smo nakon ovoga što se desilo došli do zaključaka...Ofanziva je uvijek gubitak, ali ipak sam želio da bude bolja interakcija između rodova oružanih snaga, da imamo avijaciju, da se ne bojimo helikoptera, da imamo sredstva protiv toga. Zaista želim da postoje neki zaključci...Mislim da ne postoji niti jedna osoba koja želi da ide u vojsku. Ali...svi želimo da sačuvamo Ukrajinu...
- Control panel
#188357 Re: Ukrajina
Ma nista to, Rus ce to refurbish bajo moj.drug_profi wrote: ↑14/11/2023 23:11 Nista posebno, samo aftermath dolaska drona na MSTA-S.
Rus priča i snima.
- drndalo
#188358 Re: Ukrajina
KRK, BUB.
Razvaljeni pretovar negdje u pozadini... "Ajkula" nadje, pogodak slijedi...
Iako u opisu pise HIMARS, meni se na snimku cini manje od HIMARSa. Pa bi mogla biti ona SAABova "sitna bomba"...
Razvaljeni pretovar negdje u pozadini... "Ajkula" nadje, pogodak slijedi...
Iako u opisu pise HIMARS, meni se na snimku cini manje od HIMARSa. Pa bi mogla biti ona SAABova "sitna bomba"...
-
zigzag
#188359 Re: Ukrajina
Šta kae: naši smo, braćodrug_profi wrote: ↑15/11/2023 00:28 Ukrajinci iz okupiranih krajeva u Ruskoj vojsci se izgleda rado predaju.
- drndalo
#188360 Re: Ukrajina
Evo malo artiljerijske korekcije "glupom" municijom...
- drndalo
#188361 Re: Ukrajina
Komercijalni ugovori u Njemackoj krecu polako...
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
- drndalo
#188363 Re: Ukrajina
Neka pricaju kako su jedini koji su ostali zivi... Dace bog opet...
- JMGuti
#188364 Re: Ukrajina
Jedan moguci relevantan odgovor: Rus prezivio?ovo_malo_duse wrote: ↑14/11/2023 20:562 relevantna pitanja:
Jel ovo znaci da su presjekli ovaj put M14? Jer ako nisu ko je pokupio telefon od Rujana iz auta?
Ako jesu presjekli ovaj put onda su duboko usli sa ovim upadom.
- drug_profi
#188365 Re: Ukrajina
A jedan im je pobjegao jbg. Nije baš dobar pogodak bio, vjerovatno iz velike daljine.
A GLSDB su precizne u metar, ona bi ovo pogodila.
Znači između dva projektila, jedan kamio je pobjegao, a kako se da primjetiti oba projektila pogađaju u tačno isto mjesto.
Dakle moguće je i da je GLSDB, ali sa 20 metara pogrešnim koordinatama
- drug_profi
#188366 Re: Ukrajina
A primjeti se i tretman različit. Ja sam čak za ovog što stoji kontao da je "naš". Uniforma mu nije tipično ruska.zigzag wrote: ↑15/11/2023 11:51Šta kae: naši smo, braćodrug_profi wrote: ↑15/11/2023 00:28 Ukrajinci iz okupiranih krajeva u Ruskoj vojsci se izgleda rado predaju.
- Gandalf
#188367 Re: Ukrajina
Više sreće idući put
U vezi ovog kamiona pobjegulje
U vezi ovog kamiona pobjegulje
- drndalo
#188368 Re: Ukrajina
Sad te ima, sad te nema...
Oprez za svilene gledaoce u druge 2/3 videa... Ima nekih ostataka po rovovima...
Oprez za svilene gledaoce u druge 2/3 videa... Ima nekih ostataka po rovovima...
-
Maliodmene
#188369 Re: Ukrajina
Dobra im ova ofanziva pravo
-
mishic
#188370 Re: Ukrajina
I ne samo Rusi, nego ima još onih koji slijede tu istu politiku otimačine, pljačke, velikodržavlja, isključivosti, nacionalističkog divljanja...drug_profi wrote: ↑14/11/2023 22:58 Gdje su Rusi, tamo je rat i smrt. Nema napretka, nema razvoja - samo razaranje, ruševine i bol.
-
zigzag
#188371 Re: Ukrajina
Zanimljiva ova pozicija u mjestu Krinki. Ako je istina da su ukrajinci prešli rijeku.
-
lajkujMe
-
lajkujMe
-
lajkujMe
-
CrveniKuk
#188375 Re: Ukrajina
Zaključak, na osnovu kojeg se došlo nakon pisanja WarGonza (u raji poznatijeg kao WarGo vna)