Ukrajina
- drndalo
#188326 Re: Ukrajina
Evo malo "lego kockica"...
- drndalo
#188327 Re: Ukrajina
Potpuniji snimak onog auta sto ga na okretanju stize dron...
Last edited by drndalo on 14/11/2023 15:20, edited 2 times in total.
- drndalo
#188328 Re: Ukrajina
Opet malo "kurcenja" na povratku kuci...
- madner
#188329 Re: Ukrajina
Neko broji samo T-90M u moderne tenkove, neko i T-80BVM i T-72BZ (ili ti B3), no meni je kljucno da ovo pitanje strateskog balansa. Da ne govorim da ni ovi Leopardi 1A5 koji su sljedece pojacanje nisu bas zadnji krik tehnike.
- drndalo
#188330 Re: Ukrajina
Niko nije rekao za Leo 1 da je neka modernoca. Meni je kao pokazatelj vaznije ukljucenje Rheimetala na komercijalnoj osnovi, pa bi to onda znacilo X godina takve podrske...
Nevezano za RU model, moj stav o njihovoj industriji je sljedeci, posto ga ocito neki nece da shvate: Dok RU ne imadne industriju koja moze izbaciti 2000 NOVIH (dakle proizvedenih, ne remontovanih skalamerija sa skladista) godisnje, dakle zaista PROIZVEDENIH, ne mozemo pricati ni o kakvom novom kapacitetu industrije, kao nekoj logistickoj prekretnici rata... Makar to bili T72, samo gologuze varijante, sa gologuzom optikom na nisanu, ali 2000 kom.
Sve ovo ostalo je kurac od ovce i topljenje Hruscovljevih zaliha...
Nevezano za RU model, moj stav o njihovoj industriji je sljedeci, posto ga ocito neki nece da shvate: Dok RU ne imadne industriju koja moze izbaciti 2000 NOVIH (dakle proizvedenih, ne remontovanih skalamerija sa skladista) godisnje, dakle zaista PROIZVEDENIH, ne mozemo pricati ni o kakvom novom kapacitetu industrije, kao nekoj logistickoj prekretnici rata... Makar to bili T72, samo gologuze varijante, sa gologuzom optikom na nisanu, ali 2000 kom.
Sve ovo ostalo je kurac od ovce i topljenje Hruscovljevih zaliha...
- Čitalac
#188331 Re: Ukrajina
Sirski: Odbijamo napade, agresor za 15 dana izgubio 4 hiljade ljudi i 500 jedinica tehnike.
"Neprijatelj ne odustaje od svojih planova i nastavlja ofenzivne operacije istovremeno u nekoliko smjerova. Konkretno, unatoč velikim gubicima, Rusi napadaju naše jedinice u području Kupjanska. Osim toga, neprijatelj je pojačao upotrebu bespilotnih letjelica kamikaza. Na sjeveru i jugu Bahmuta, Rusi pokušavaju preuzeti inicijativu provodeći protunapade. Međutim, naši branitelji ruše sve planove i pokušaje okupatora da se domogne naše zemlje. Neprijatelj svakim danom gubi svoje ofenzivne mogućnosti. U dva tjedna ruske okupacijske snage izgubile su više od 4 tisuće ljudi u zoni odgovornosti Združene operativne grupe Khortytsia. Uništeno je i oštećeno više od 500 jedinica vojne tehnike okupatora“, zaključio je zapovjednik Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, general-pukovnik Oleksandr Sirski.
-
emirolini
#188332 Re: Ukrajina
Hoce to kada kupe narkomane iz zatvora i sa ceste, nema u ovim ni grama mozgaBossona wrote: ↑14/11/2023 14:56SpoilerShowdrndalo wrote: ↑14/11/2023 14:30 Nisam ni rekao da je sve otislo, "sve" bi se vidjelo da nema, ja sam rekao puno toga je otislo...
Moja polazna premisa je da ako je RU npr. 2021 izbacivala samo 150-200 novih tenkova godisnje, to je realno zjbncja na trecu potenciju... Za onoliku zemlju...
Pojavio se mucan snimak navodnog ruskog "dizanja morala" svojima... Sa terena...
Ako je istinit, bas pomaze...
Također potvrđuje iskaze bivših ukrajinskih zarobljenika o raširenom mučenju u ruskim logorima. Na primjer,
@olddog100ua
je nedavno ispričao svoju priču. Mnogi drugi su državljani Ukrajine i ne dobivaju toliko medijske pažnje
-
CrveniKuk
#188333 Re: Ukrajina
Vijesti sa lijeve obale Dnjepra.
-
CrveniKuk
#188334 Re: Ukrajina
Ako su ove mape tačne, malo po malo, mostobran na lijevoj obali Dnjepra su sve dublji i širi.
-
Romanija
#188335 Re: Ukrajina
'Muzicari', sta za ocekivati?!?drndalo wrote: ↑14/11/2023 14:30 Nisam ni rekao da je sve otislo, "sve" bi se vidjelo da nema, ja sam rekao puno toga je otislo...
Moja polazna premisa je da ako je RU npr. 2021 izbacivala samo 150-200 novih tenkova godisnje, to je realno zjbncja na trecu potenciju... Za onoliku zemlju...
Pojavio se mucan snimak navodnog ruskog "dizanja morala" svojima... Sa terena...
Ako je istinit, bas pomaze...
-
Maliodmene
- Čitalac
#188337 Re: Ukrajina
Roman Kostenko, sekretar parlamentarnog Odbora za odbranu, o odnosu Zelenskog i Zalužnog.
"Ne želim dodatno da unosim razdor, ali već znamo da postoje neki nesporazumi između Kabineta i Generalštaba. Vojnici u rovovima govore da imamo dvije vojske - armiju Zalužnog i armiju Sirskog. To se ne smije dešavati, armija mora imati jednog zapovjednika i one koji izvršavaju njegove naredbe. Ne može se dešavati da mu neke grupe nisu direktno potčinjene. On (Zalužni) mora imati apsolutnu kontrolu, a to se kod nas ponekad lomi i to se ne smije dopustiti. Predsjednik nije vojno lice, prije no što je postao predsjednik bavio se nekim drugim stvarima koje nemaju veze sa vojskom i ratom. On bi trebalo da se posveti međunarodnim aktivnostima, da koordinira ili kontrolira, a rat bi trebalo da vode profesionalci...Rekao sam šta mislim o tome, rekao sam šta misli vojska i kako stvari stoje. I to se mora ispraviti jer samo jedinstvena ukrajinska armija može dobiti rat", kaže Kostenko.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#188338 Re: Ukrajina
Alexander Motyl je američki povjesničar, politolog, pjesnik, pisac, prevoditelj i umjetnik. Živi u New Yorku i profesor je političkih znanosti na Sveučilištu Rutgers u Newarku, New Jersey. Alexander je stručnjak za Ukrajinu, Rusiju i Sovjetski Savez. Predavao je na Sveučilištu Columbia, Sveučilištu Lehigh, Ukrajinskom slobodnom sveučilištu, Sveučilištu Kyiv-Mohyla i Sveučilištu Harvard. Osim akademskog rada, također piše kolumne mišljenja u publikacijama kao što su Foreign Policy, Forty-Five, The Hill i Kyiv Post.
*ebote kako ovaj YT kanal ima kvalitetne goste i voditelja.
*ebote kako ovaj YT kanal ima kvalitetne goste i voditelja.
-
mishic
#188339 Re: Ukrajina
Ne dovodite u pitanje moral ruskih boraca jer sam ja neki dan žestoko opaučen zbog toga. Nije bitno kojim metodama se taj "moral" diže i da baš to govori o raljama u kojima se ovo društvo još uvijek nalazi a što neki i ovdje smatraju budučnošću koja čeka sretna i prosperitetna društva.
Tamo gdje se ove metode primjenjuju teško je iznutra naći izlaz.
Tamo gdje se ove metode primjenjuju teško je iznutra naći izlaz.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#188340 Re: Ukrajina
Kakvih ba "ruskih boraca"?!
- ovo_malo_duse
-
lajkujMe
#188342 Re: Ukrajina
Su25 bup
-
Maliodmene
#188343 Re: Ukrajina
Dobra im ova ofanziva
Jel pala Avdivka?
Jel pala Avdivka?
- karanana
#188344 Re: Ukrajina
avdivka jos nije pala, a kace ne znamo.
ono sto znamo je da rusi i pored mljevenja mesa rade na tome da zatvore kotlic uz velike gubitke, sto mi govori da nije pitanje hoce li past nego kad ce. vrlo slicno bahmutu. kad su jednom probili onda lagano ali sigurno isli, 3-4-5 mjeseci dok nisu uzeli.
ono sto znamo je da rusi i pored mljevenja mesa rade na tome da zatvore kotlic uz velike gubitke, sto mi govori da nije pitanje hoce li past nego kad ce. vrlo slicno bahmutu. kad su jednom probili onda lagano ali sigurno isli, 3-4-5 mjeseci dok nisu uzeli.
- Hame_
#188345 Re: Ukrajina
Tjeramo li Ukrajinu da se bori s jednom rukom zavezanom na leđima?!
- karanana
#188346 Re: Ukrajina
apsolutno. mada, kako vec govorim mjesecima ako ne i godinama, rusija nije na koljenima, ne umiru od gladi i ne nedostaje im nicega, ukljucujuci i sredstava za ratovanje. tako i da podanu ukrajini sutra 200 abramsa, nece napraviti razliku.
- Čitalac
#188347 Re: Ukrajina
Večernje obraćanje Zelenskog: Putin hoće rezultat do početka decembra
Ruski diktator Vladimir Putin planira raspisati svoje izbore početkom prosinca, pa nastoji do tada pokazati barem neki rezultat na bojnom polju, rekao je predsjednik Zelenski.
"Ruski napadi su vrlo intenzivni, posebno u Donjeckoj oblasti. Moramo shvatiti da Putin sada ima vrlo ciničan i specifičan politički cilj i spreman je ubiti koliko god svojih ljudi je potrebno, jer želi pokazati barem neki taktički rezultat u prvoj polovici prosinca – kada planira raspisati izbore.
Rusija kod Avdivke gubi vojnike i opremu brže i u većem obimu nego kod Bahmuta", rekao je Zelenski.
- Čitalac
#188348 Re: Ukrajina
Niall Ferguson impresioniran je ukrajinskom ekonomijom u ratnom stanju, ali istovremeno upozorava da se ne treba nadati ekonomskoj propasti Rusije.
Relativna stabilnost ukrajinskog gospodarstva u drugoj godini rata je impresivna, primijetio je poznati britansko-američki povjesničar i istraživač ekonomske povijesti Niall Ferguson.
"Impresioniran sam što je ukrajinsko gospodarstvo sada tako stabilno, nije skliznulo u hiperinflaciju i ima mnogo bolje rezultate u proteklih 12 mjeseci nego što sam očekivao. I to ne samo zahvaljujući potpori Zapada. Mislim da je to zasluga učinkovitog upravljanja ukrajinske vlade i monetarnih vlasti", rekao je Niall Ferguson. No, on upozorava da, budući da će se rat nastaviti sljedeće godine, "Ukrajini neće biti lakše". "Dakle, nemojte zamišljati ružičastu sliku. Međutim, primjer koji Ukrajina treba slijediti može biti Južna Koreja, zemlja koja je uspjela postići fenomenalan rast ne nakon rata, već u uvjetima u kojima rat još nije završio. Rat između Sjeverne i Južne Koreje zapravo nikada nije završio, zemlja je ostala podijeljena i stvorena je demilitarizirana zona", naglasio je Ferguson.
Po njegovim riječima, zapadne sankcije neće slomiti Rusiju.
"Sankcije nikada neće uništiti rusko gospodarstvo, čak ni za stotinu godina. Ideja da su sankcije sposobne to učiniti uvijek je bila pogrešna...Za pet godina, rusko će gospodarstvo nalikovati današnjem, samo s još većom ovisnošću o Kini. Uzaludno je nadati se da će ga sankcije Zapada uništiti", rekao je Ferguson.
- drug_profi
#188349 Re: Ukrajina
Život je jako otporan na sve...
Oslobođen Izjum. 12.11.23. Ukrajinci igraju nogomet. Vrlo blizu, između nogometnog i košarkaškog igrališta, nalazi se golemi krater od ruske granate. Ovo nije vojni objekt - to je stadion gdje se obična djeca bave sportom i igraju.
Gdje su Rusi, tamo je rat i smrt. Nema napretka, nema razvoja - samo razaranje, ruševine i bol.
- BarbaDue
#188350 Re: Ukrajina
...i onda neko žali one ruse kada ih prutom šibaju!!!
Žale ih oni koji ne razumiju šta znači agresija, a pogotovo od nekoga ko želi da ti i korijenje sasječe!!!
Žale ih oni koji ne razumiju šta znači agresija, a pogotovo od nekoga ko želi da ti i korijenje sasječe!!!