Kod nas je slicno, ja svakako obavljam 95% stvari izvan kuce. Vjeruj da ne zna ni gdje se placaju racuni niti koliki su nam racuni itd... S njenog racuna poplacamo vrtic, produzeni boravak, trening, kurseve itd... i ostatak ostavimo za trosnje, a moju platu gledamo da ustekamo.Dope_Man wrote: ↑07/11/2023 10:14Kod nas, s obzirom da zena ne zna stediti, i ako je pustis otici ce na nulu svaki mjesec, il u minus, imamo jednostavno pravilo - od njene plate se plati kirija, rezije itd.. i s ostatkom nek radi sta hoce, a ja sam taj koji ce nam od svoje plate praviti ustedjevinu. I eto tako funkcionise.LikeLike wrote: ↑07/11/2023 10:05 Ni meni nije jasno kako uopste funkcionisu parovi koji imaju "svako svoj novcanik". U slucajevima koje ja znam privatno uopste ne znaju kolika tacno partner ima primanja niti koliko ima novca u steku. Stalno se raspravljaju ko je sta platio, ko sta treba platiti i nikada, ali bas nikada nemaju dovoljno novca.
Supruga i ja smo od prvog dana uvijek imaju zajednicki novac i ne gledamo ko ce platiti sta.
Sto se mjesecnih troskova tice, otprilike su oko 3000KM+ s tim da nemamo nikakvih kredita niti zaduzenja. Znaci nas dvoje i dvoje djece. Tu su racuni, hrana, produzeni boravak, vrtic, trening, teretana, odjeca, gorivo...
Pored toga mjesecno stedimo cca 1000KM.
Njoj i nakon ovih troskova ostane cca trecina plate, sto je i vise nego dovoljno da sebi kupuje sve sto joj i treba i ne treba, a ja onda mogu lijepo da ustedim nakon sto pokrijem troskove auta koji su na meni. Za hranu vecinom uzimam ja one vece narudjbe a ona svakodnevno neke sitnice uzima kako joj cejf i to je to. Kad idemo vani ne gledamo ko ce platiti i slicne gluposti, mada ako je zadnja trecina mjeseca obavezno cu ja jer ona vise nema![]()
Ona ima svoje obaveze, ja svoje, ali novac je zajednicki iako ona trosi mnogo vise od mene
Od pocetka funkcionisemo tako da ja sve placam od zajednickih para, a ona uvijek ima odredjenu sumu kod sebe i svaki dan joj dodajem ono sto potrosi.
Kod mene je najbitnije da u zeni imam prijatelja i podrsku, a ovi sto mjere koliko je ko potrosio i koliko ko kome dodje zalim iskreno.