Koliki su vam mjesecni troskovi?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ateista

#151 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by Ateista »

Chmoljo wrote: 07/11/2023 09:30
Ateista wrote: 07/11/2023 09:11 Meni je zanimljivo kako kod vecina parova svako ima svoje pare, dogovore se ko sta placa i slicno, ko da su cimeri a ne partneri. :D
Mi smo jos ko klinci kad smo isli na more koje su nam starci finansirali,sve pare skupili u zajednicki budzet i to trosili, nismo dijelili sta je cije, pa tako i sad. Rasporedimo njenu platu koja prva dodje na dio troskova, onda moj dio plate na karticu i kasnije dio na ruke. Napravimo plan na sta koliko ide i to je to.
Ja posebno imam samo svoj stek za muzicku opremu gdje odvajam nesto svaki mjesec plus dio od privatluka, to je jedino sto odvajam, ostalo nam je sve zajednicko. Odvojimo pare svaki mjesec za redovne troskove po sedmici i uzmemo odatle, ne gledamo koje su cije pare.
npr. ja sam na sebe preuzeo sve fiksne troškove: kredit, režije, vrtić. svako plaća svoje rate, ali ono nešto uzmem ja, nešto uzme ona na rate, tako da je to podijeljeno.

šta ostane, manje više dijelimo, ali sam ja namjerno preuzeo na sebe više tih troškova jer mi ko mušku manje treba. da ona ne mora moljakati od mene kad kupuje sebi nešto od kozmetike ili džidža.

ono što je dobro što onda ona itekako pazi i zna zaštekati. prije nije znala. naučila kroz nekoliko ciklusa :D mada i pored toga mi je fascinantno kako na plaćanje režija gleda kao da nekome dajem reket i pita: a moraš li ovaj mjesec platiti? :lol:
Kad idete u ove sedmicbe ili mjesecne kupovine, ko to placa, zna li se sta je cije ili je zajednicka kupovina? :D

Ne znam, meni to bas cudno tako, mi smo odavno navikli da ide zajednicki, imali smo faze kad ona nije radila ili samo nesto privatno se snalazila pa je ispalo skoro ko da je ja izdrzavam, onda je bilo perioda kad je ona imala bolju platu od mene ili nekih privatluka dobrih. Sta god da nam treba licno, recimo odjeca, obuca, njoj sminka i slicno, uzimamo iz zajednickog steka,ne gledamo ko koliko ali oboje smo tu pazljivi i ne trosimo bezveze. Za vece troskove sjednemo i dogovorimo se, nema ono to su moje pare i mogu sa tim sta hocu.
daario naharis

#152 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by daario naharis »

Mi primjenjujemo proporcijonalnu metodu, posto ja malo vise zaradjujem, malo vise i povucem.

Imamo zajednicku karticu sa tim nekim "zajednickim parama" koje trosimo tokom mjeseca, tako da uvijek imamo pare na raspolaganju i ona i ja.
nepass1

#153 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by nepass1 »

Ateista wrote: 07/11/2023 09:25
konektovan wrote: 07/11/2023 09:22
Ateista wrote: 07/11/2023 09:11 Meni je zanimljivo kako kod vecina parova svako ima svoje pare, dogovore se ko sta placa i slicno, ko da su cimeri a ne partneri. :D
Mi smo jos ko klinci kad smo isli na more koje su nam starci finansirali,sve pare skupili u zajednicki budzet i to trosili, nismo dijelili sta je cije, pa tako i sad. Rasporedimo njenu platu koja prva dodje na dio troskova, onda moj dio plate na karticu i kasnije dio na ruke. Napravimo plan na sta koliko ide i to je to.
Ja posebno imam samo svoj stek za muzicku opremu gdje odvajam nesto svaki mjesec plus dio od privatluka, to je jedino sto odvajam, ostalo nam je sve zajednicko. Odvojimo pare svaki mjesec za redovne troskove po sedmici i uzmemo odatle, ne gledamo koje su cije pare.
Na kraju ti to dodje haman na isto...zaj3dnicki ili pojedinacno.
Ma dodje na isto, ali mi nekako ruzno da partneri koji zive zajedno i vode zajednicko domacinstvo tako razdvajaju moje i tvoje pare...
Sta ako neko svoje potrosi ranije, trazi od partnera da mu posudi? :D
Pa nije to moje tvoje pare, vec npr zena kupuje djetetu odjecu. Nit dajem pare za to nit idem snjima nit biram sta ce se od odjece kupiti. I onda mora imati "svoje" pare za to. Onda nasula je gorivo ovaj mjesec od tih svojih para. Nemamo kesa kod sebe, mozda po 100KM. Ostalo je na kartici.
Ovaj mjesec mi je dala 1200KM ostane joj za njene prohtjeve, za uzet nesta u kucu i tako te usputne stvari.
Ono da joj ne uzmem tih 1200 dva dana pred platu bi bilo daj mi petaka da imam za kafe na poslu. Jer to nema nikakve granice u trosenju. Bukvalno ne zna je li mlijeko 1 ili 3KM nit osjecaj je li sta skupo ili nije.
I ona to prizna i zato mi i da lovu jer zna kad su kod mene pare da je svejedno je li treci ili 28mi u mjesecu, uvjek ima para

Ja nekad na proljece otisao u minus milju maraka. Bili na go u maju pa juli more pa jos par vikend putovanja po BiH. I ja u septembru govorim vratio sam onu milju i imam jos 500KM pred platu.
Reakcija, svaka ti cast pa kako, pa ti bas znas sa lovom, pa svaka ti cast. Ja ne bih ni 100 uspjela vratiti.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#154 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by izvrsni direktor »

Nevjerovatno mi je da uopce pratite koliko ko potrosi i kad je cija red da placa racun u prodavnici. To je za mene nezdrava zajednica totalno
izvrsni direktor

#155 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

:thumbup:
Forsaken

#156 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by Forsaken »

Chmoljo wrote: 07/11/2023 08:54
Forsaken wrote: 07/11/2023 08:46
mk ultra wrote: 07/11/2023 08:12 hrana oko 1400-1600KM (2 odraslih + 2 dece)
raćuni 200KM
Gorivo 300KM
Vrtić 850-400KM subvencija
djeci sranja i gluposti i sitna potrošnja koja se nabere, i tu je game over.

zarađujem malo oćigledno.
Racuni 200??? Kako? Meni je struja mjesecno ~100km, grijanje na toplanama placam 160km, pretplate za mobitele meni i zeni 40ak km, internet/iptv 50km, voda 30ak , smece/odvoz i sranja ne znam 20ak km jos mozda. Elem, na sta se grijes, trosis li struju koja je tvoja tajna? :D
pa kako ti struje toliko dođe... imaš li protočni bojler?
Neam jebga ne znam ni ja, meni susilica i masina za ves stalno rade, djeca prljaju mi peremo :D
LikeLike

#157 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by LikeLike »

Ni meni nije jasno kako uopste funkcionisu parovi koji imaju "svako svoj novcanik". U slucajevima koje ja znam privatno uopste ne znaju kolika tacno partner ima primanja niti koliko ima novca u steku. Stalno se raspravljaju ko je sta platio, ko sta treba platiti i nikada, ali bas nikada nemaju dovoljno novca.

Supruga i ja smo od prvog dana uvijek imaju zajednicki novac i ne gledamo ko ce platiti sta.

Sto se mjesecnih troskova tice, otprilike su oko 3000KM+ s tim da nemamo nikakvih kredita niti zaduzenja. Znaci nas dvoje i dvoje djece. Tu su racuni, hrana, produzeni boravak, vrtic, trening, teretana, odjeca, gorivo...

Pored toga mjesecno stedimo cca 1000KM.
Forsaken

#158 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by Forsaken »

mk ultra wrote: 07/11/2023 08:59
Forsaken wrote: 07/11/2023 08:46
mk ultra wrote: 07/11/2023 08:12 hrana oko 1400-1600KM (2 odraslih + 2 dece)
raćuni 200KM
Gorivo 300KM
Vrtić 850-400KM subvencija
djeci sranja i gluposti i sitna potrošnja koja se nabere, i tu je game over.

zarađujem malo oćigledno.
Racuni 200??? Kako? Meni je struja mjesecno ~100km, grijanje na toplanama placam 160km, pretplate za mobitele meni i zeni 40ak km, internet/iptv 50km, voda 30ak , smece/odvoz i sranja ne znam 20ak km jos mozda. Elem, na sta se grijes, trosis li struju koja je tvoja tajna? :D
U kuci sam pa prepolovimo... struja za citavu kucu 130KM
Internet 1 prikljucak
Sve u pola :mrgreen:
Pa ok, al onda moras uracnuat neki trosak za odrzavanje kuce zar ne. Amortizacija, mislim ne popravlja se kuca sama :D
izvrsni direktor

#159 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Nazoves zenu da ti usput s posla kupi nesto, ona dodje i da ti racun i "daj mi pare" :-)
muha_sa

#160 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by muha_sa »

izvrsni direktor wrote: 07/11/2023 10:01 Nevjerovatno mi je da uopce pratite koliko ko potrosi i kad je cija red da placa racun u prodavnici. To je za mene nezdrava zajednica totalno
Evo par postova procitah i ne mogu da vjerujem da nije neka zajebancija :lol:
U braku dobismo dvoje djece--kcerka se udala, sin se oženio pa i unucad dobismo a nikad za nikad ne ne odvojismo lovu u posebne kase :-) :lol: ono što imamo trošimo i vozdra--ja privatno zaradim i imam svoj nazovi štek koji opet ode u kucu i to je to :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#161 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by Truba »

trebaš sam ponuditi pare
ElRe

#162 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by ElRe »

Redovni troškovi za tročlanu porodicu (dijete 2 god, čuvaju ga nane) 2200 KM bez grijanja (plin cca 450 KM mjesečno), godišnjih odmora i odjeće i obuće.
Last edited by ElRe on 07/11/2023 12:12, edited 1 time in total.
Qler

#163 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by Qler »

Ma ni meni nije jasno ta podjela troskova... sve na gomilu, zajedno zivimo, zajedno trosimo...
Ateista

#164 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by Ateista »

muha_sa wrote: 07/11/2023 10:07
izvrsni direktor wrote: 07/11/2023 10:01 Nevjerovatno mi je da uopce pratite koliko ko potrosi i kad je cija red da placa racun u prodavnici. To je za mene nezdrava zajednica totalno
Evo par postova procitah i ne mogu da vjerujem da nije neka zajebancija :lol:
U braku dobismo dvoje djece--kcerka se udala, sin se oženio pa i unucad dobismo a nikad za nikad ne ne odvojismo lovu u posebne kase :-) :lol: ono što imamo trošimo i vozdra--ja privatno zaradim i imam svoj nazovi štek koji opet ode u kucu i to je to :D
LikeLike wrote: 07/11/2023 10:05 Ni meni nije jasno kako uopste funkcionisu parovi koji imaju "svako svoj novcanik". U slucajevima koje ja znam privatno uopste ne znaju kolika tacno partner ima primanja niti koliko ima novca u steku. Stalno se raspravljaju ko je sta platio, ko sta treba platiti i nikada, ali bas nikada nemaju dovoljno novca.

Supruga i ja smo od prvog dana uvijek imaju zajednicki novac i ne gledamo ko ce platiti sta.

Sto se mjesecnih troskova tice, otprilike su oko 3000KM+ s tim da nemamo nikakvih kredita niti zaduzenja. Znaci nas dvoje i dvoje djece. Tu su racuni, hrana, produzeni boravak, vrtic, trening, teretana, odjeca, gorivo...

Qler wrote: 07/11/2023 10:12 Ma ni meni nije jasno ta podjela troskova... sve na gomilu, zajedno zivimo, zajedno trosimo...
Drago mi je da vidim da ipak ima jos parova koji slicno funkcionisu, u jednom momentu sam mislio da mi jedini tako radimo. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#165 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by Truba »

Qler wrote: 07/11/2023 10:12 Ma ni meni nije jasno ta podjela troskova... sve na gomilu, zajedno zivimo, zajedno trosimo...
to možeš kad imate para....a znamo da ste haker i imaš para
i to može kad je 2 sličnih osoba
a ne
1 odmah kupi nove tene
a 2 osoba 3 tjedna razmislja o novim tenama hoce li ili ne kupiti

dakle slični ste i imate pare stoga se ne uspoređuj s ljudima gdje jedan nepredvidjen trošak ili kupovina gura obitelj u minus
Dope_Man

#166 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by Dope_Man »

LikeLike wrote: 07/11/2023 10:05 Ni meni nije jasno kako uopste funkcionisu parovi koji imaju "svako svoj novcanik". U slucajevima koje ja znam privatno uopste ne znaju kolika tacno partner ima primanja niti koliko ima novca u steku. Stalno se raspravljaju ko je sta platio, ko sta treba platiti i nikada, ali bas nikada nemaju dovoljno novca.

Kod nas, s obzirom da zena ne zna stediti, i ako je pustis otici ce na nulu svaki mjesec, il u minus, imamo jednostavno pravilo - od njene plate se plati kirija, rezije itd.. i s ostatkom nek radi sta hoce, a ja sam taj koji ce nam od svoje plate praviti ustedjevinu. I eto tako funkcionise.

Njoj i nakon ovih troskova ostane cca trecina plate, sto je i vise nego dovoljno da sebi kupuje sve sto joj i treba i ne treba, a ja onda mogu lijepo da ustedim nakon sto pokrijem troskove auta koji su na meni. Za hranu vecinom uzimam ja one vece narudjbe a ona svakodnevno neke sitnice uzima kako joj cejf i to je to. Kad idemo vani ne gledamo ko ce platiti i slicne gluposti, mada ako je zadnja trecina mjeseca obavezno cu ja jer ona vise nema :lol:
Karikaturist

#167 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by Karikaturist »

Zelio ili ne, primoran sam da sve dijelim sa zenom jer nakon kupovine nekretnine morali smo otvoriti zajednicki konto. :D
muha_sa

#168 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by muha_sa »

Nekad se plata u kešu dobijala--donesem kuci i stavim na mjesto gdje vazda stavljam--bujrum hanuma, potroši ako hoŠ za 5 dana a sljedecih 25 cemo šišariku u dupe :lol:
fortaleza

#169 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by fortaleza »

ShnjaZZZ wrote: 18/03/2023 09:29 Živim sa roditeljima, imamo svoju kuću i plastenik za naše potrebe plus oni imaju svoja primanja (penzije).

300 maraka svaki mjesec njima za hranu i račune
50 maraka cigare
50 maraka gorivo (pješačim ili biciklom idem na poso jer mi je 2 kilometra od kuće)
150 maraka izlasci otprilike
30 maraka mobitel
20 uvijek nešto na šoping kartici imam ratu :)

Bude tu i održavanja auta i neplaniranih troškova ali otprilike mjesečno trošim 500 do 700 maraka, a ostatak štekam i onda iz tog šteka plaćam sve neplanirano (popravak auta, novi mobitel ako ovaj pokvarim, kupovina odjeće i obuće).

Ovo mi se zasad pokazalo kao uspješan model jer se imam na koga osloniti i mogu čak uštediti. Da nemam roditelje i da živim sam vjerovatno bi trošio čitavu platu.
Meni je isto kao i tebi samo u eurima. Plus ne pušim, minus stan i režije 300 eura.
nepass1

#170 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by nepass1 »

Previse bukvalno shvatate tu podjelu troskova. Ja kupio tv zena platila jer radi u banci i sredila sebi kreditcic bez kamate. I nisam joj davao svaki mjesec za ratu.
Ali uvjek ima neko odgovorniji ko bolje zna sa parama tako da ja upravljam finansijama. Jer necu da dodje 25. i imam 10KM u novcaniku do plate
VladaFBiH

#171 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by VladaFBiH »

da, ne razumijem ni ja to... trenutno su moja primanja značajno veća i ja sam preuzeo većinu troškova na sebe (kredit i sve račune + dobar dio hrane) ali i dalje je to jedna hrpa s koje zajednički trošimo. Otprilike radim isto kao i ti - ostavljam neki budžet sa strane za neku novu komponetu bilo za hi-fi ili za komp (zavisno na šta se nafuram u tom periodu) ali generalno je jedna hrpa s koje trošimo zajednički i uvijek znamo koliko ko ima para "u šteku" ako zatreba za nešto drugo od onoga za što se planira
VladaFBiH

#172 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by VladaFBiH »

nepass1 wrote: 07/11/2023 10:21
Previse bukvalno shvatate tu podjelu troskova. Ja kupio tv zena platila jer radi u banci i sredila sebi kreditcic bez kamate. I nisam joj davao svaki mjesec za ratu.
Ali uvjek ima neko odgovorniji ko bolje zna sa parama tako da ja upravljam finansijama. Jer necu da dodje 25. i imam 10KM u novcaniku do plate
pa normalno da nema para kada si joj sve kredite uvalio i ne daš joj pare za rate :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

šalim se, ovo potpuno razumijem jer ako neko ne zna s parama to zaista može biti problem
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#173 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by konektovan »

Mogu samo reci da trosimo nemilice... :mrgreen:
basicm

#174 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by basicm »

Ironicno, ne zna s parama a radi u banci :)
crnivrag

#175 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?

Post by crnivrag »

Struja: oko 60 KM
Voda: oko 25 KM
Plin: oko 10 KM
Toplane: oko 200 KM
Garaža: 20 KM
Odvoz smeća: 8.10 KM
OKI upravitelj: 16 KM
Telemach: 83.50 KM

Total: oko 442.60 KM

Pored toga imam kredit od 360 KM.

Plata oko 1000 KM, pa ostane ponešto i za pojesti.
Post Reply