Kad idete u ove sedmicbe ili mjesecne kupovine, ko to placa, zna li se sta je cije ili je zajednicka kupovina?Chmoljo wrote: ↑07/11/2023 09:30npr. ja sam na sebe preuzeo sve fiksne troškove: kredit, režije, vrtić. svako plaća svoje rate, ali ono nešto uzmem ja, nešto uzme ona na rate, tako da je to podijeljeno.Ateista wrote: ↑07/11/2023 09:11 Meni je zanimljivo kako kod vecina parova svako ima svoje pare, dogovore se ko sta placa i slicno, ko da su cimeri a ne partneri.![]()
Mi smo jos ko klinci kad smo isli na more koje su nam starci finansirali,sve pare skupili u zajednicki budzet i to trosili, nismo dijelili sta je cije, pa tako i sad. Rasporedimo njenu platu koja prva dodje na dio troskova, onda moj dio plate na karticu i kasnije dio na ruke. Napravimo plan na sta koliko ide i to je to.
Ja posebno imam samo svoj stek za muzicku opremu gdje odvajam nesto svaki mjesec plus dio od privatluka, to je jedino sto odvajam, ostalo nam je sve zajednicko. Odvojimo pare svaki mjesec za redovne troskove po sedmici i uzmemo odatle, ne gledamo koje su cije pare.
šta ostane, manje više dijelimo, ali sam ja namjerno preuzeo na sebe više tih troškova jer mi ko mušku manje treba. da ona ne mora moljakati od mene kad kupuje sebi nešto od kozmetike ili džidža.
ono što je dobro što onda ona itekako pazi i zna zaštekati. prije nije znala. naučila kroz nekoliko ciklusamada i pored toga mi je fascinantno kako na plaćanje režija gleda kao da nekome dajem reket i pita: a moraš li ovaj mjesec platiti?
![]()
Ne znam, meni to bas cudno tako, mi smo odavno navikli da ide zajednicki, imali smo faze kad ona nije radila ili samo nesto privatno se snalazila pa je ispalo skoro ko da je ja izdrzavam, onda je bilo perioda kad je ona imala bolju platu od mene ili nekih privatluka dobrih. Sta god da nam treba licno, recimo odjeca, obuca, njoj sminka i slicno, uzimamo iz zajednickog steka,ne gledamo ko koliko ali oboje smo tu pazljivi i ne trosimo bezveze. Za vece troskove sjednemo i dogovorimo se, nema ono to su moje pare i mogu sa tim sta hocu.