Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15776 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

betametazon wrote: 04/11/2023 10:00
Haris.ba wrote: 04/11/2023 08:49
betametazon wrote: 04/11/2023 03:23 Pozdrav. Jedno pitanje vezano za subvencije, ako neko zna, kao jedan od kriterijuma je navedeno

"e) da podnosilac zahtjeva i njegov bračni ili vanbračni partner nisu bili vlasnici stana ili kuće koju su otuđili pravnim poslom" i ovo se dokazuje ovjerenom izjavom kod notara.

Ono sto mene interesuje je:
- sta je poenta ovog uslova?
- mozda malo nepopularno ali pitacu...da li se moze i na koji nacin ikada dokazati da si imao nekretninu koju si otudjio? Dakle dajes izjavu pod materijalnom i krivicnom odgovornoscu da nisi ali moze li se realno to ikad ustanoviti naknadno?
Pa moze ako te neko prijavi. Spisak sa imenima bude javan, narod cita sve.

Izvan toga, moze porezna relativno jednostavno naci jesi li platio gdje kakav porez na nekretnine ako te ukucaju u sistemu (u zadnjih 5 godina mislim da je taj sistem aktivan).
Sta ako je aplikant prodao stan, dakle nije on platio porez nego kupac? On je dakle otudjio stan koji je imao na svom imenu, osim prijave nekoga ko zna na koji bi nacin to neko stvarno mogao saznati ili dokazati?
Ako ne ispunjavas uslove nemoj se prijavljivat na konkurs.
betametazon

#15777 Re: Cijene stanova All about

Post by betametazon »

_BataZiv_0809 wrote: 04/11/2023 11:24

Izvan toga, moze porezna relativno jednostavno naci jesi li platio gdje kakav porez na nekretnine ako te ukucaju u sistemu (u zadnjih 5 godina mislim da je taj sistem aktivan).
Sta ako je aplikant prodao stan, dakle nije on platio porez nego kupac? On je dakle otudjio stan koji je imao na svom imenu, osim prijave nekoga ko zna na koji bi nacin to neko stvarno mogao saznati ili dokazati?
Ako neko potvrdi da se stvarno to ne moze provuci - necu se prijavljivati. Ali ako se to prakticno ne moze dokazati zasto da ne?
betametazon

#15778 Re: Cijene stanova All about

Post by betametazon »

Piaty wrote: 04/11/2023 11:09
betametazon wrote: 04/11/2023 03:23 Pozdrav. Jedno pitanje vezano za subvencije, ako neko zna, kao jedan od kriterijuma je navedeno

"e) da podnosilac zahtjeva i njegov bračni ili vanbračni partner nisu bili vlasnici stana ili kuće koju su otuđili pravnim poslom" i ovo se dokazuje ovjerenom izjavom kod notara.

- mozda malo nepopularno ali pitacu...da li se moze i na koji nacin ikada dokazati da si imao nekretninu koju si otudjio? Dakle dajes izjavu pod materijalnom i krivicnom odgovornoscu da nisi ali moze li se realno to ikad ustanoviti naknadno?
Odakle ti ovo da se ta izjava ovjerava kod notara?
Pa tako pise u pozivu.
To i jeste problem, sta ako si imao stan u npr Cazinu kojeg si prodao gore, da li to znaci da nemas pravo na subvenciju? I kako to neko moze stvarno dokazati?
betametazon

#15779 Re: Cijene stanova All about

Post by betametazon »

forumskivojnik wrote: 04/11/2023 11:00

A notaru moras priloziti ZK izvadak :wink: . Zar ne, ako radi po zakonu?
ZK izvadak je jedini validni dokaz da li si imo i da li imas nekretninu.
Cak i za promjenu tvoje adrese, kao vlasnika, u ZK za nekretnine u tvom vlasnistvu, moras pordnijeti zahtjev da ti sud adresu izmijeni na kojoj ti stanujes kao vlasnik nekretnine/a.
Da ali ne trazi se ZK kao dokaz nego prosto izjava ovjerena kod notara. Oni odobre 500 subvencija, ko ce sad i da li ce uopste provjeravsti da li su te izjave tacne?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15780 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

betametazon wrote: 04/11/2023 12:52

Ako neko potvrdi da se stvarno to ne moze provuci - necu se prijavljivati. Ali ako se to prakticno ne moze dokazati zasto da ne?
Zato sto je vlasnistvo nad stanom podatak upisan u sudske registre koji se lako dokazuje. Ima tvoj ugovor u knjizi polozenih ugovora iz kojeg je vidljivo da si bio vlasnik nekretnine.

Zato sto time ucestvujes u necemu na sto nemas pravo.

Zato sto time mozes dovesti da izvisi neko ko se izjebao za stan i koji nije bio sretan kao ti da ima nesto za prodati.

Mene bi licno bilo stid da mi ime osvane na web stranici a da se zna da sam imao stan ili kucu koju sam prodao.

Ali svakom njegovo.
betametazon

#15781 Re: Cijene stanova All about

Post by betametazon »

_BataZiv_0809 wrote: 04/11/2023 13:00

Zato sto je vlasnistvo nad stanom podatak upisan u sudske registre koji se lako dokazuje. Ima tvoj ugovor u knjizi polozenih ugovora iz kojeg je vidljivo da si bio vlasnik nekretnine.

Zato sto time mozes dovesti da izvisi neko ko se izjebao za stan i koji nije bio sretan kao ti da ima nesto za prodati.

Mene bi licno bilo stid da mi ime osvane na web stranici a da se zna da sam imao stan ili kucu koju sam prodao.

Ali svakom njegovo.
Pa sad, ne zivimo u tako idealnom svijetu.

Evo npr, ja u svom stanu hidam po principu "prsti-peta", na sve sam stavio ublazivace, ne palim masinu za ves u neka doba i sl. i se satrah se da objasnim komsijama sta je obzir i opet ne mogu spavati jer lole hoidaju kao da su sumo hrvaci, djeca vriste i trce u 23 sata i sl.

I sad jel poenta da ja budem idealan u neidealnom okruzenju? Bilo bi mi drago da uzmem subvenciju ispred nekog takvog, iskreno govoreci.

E tek sad dvije dodatne napomene:
- sta ako sam kupio stan kreditom, prosle godine u septembru, pa mi se nije svidjelo okruzenje, pa sam ga prodao i kupio drugi na drugom mjestu i dalje plaćam kredit. Imao sam nekretninu, prodao je i sad nemam pravo na subvenciju samo zbog toga?
- sta ako mi je babo neki privatnik i dao mi 190k KM i ja kupio stan, ja cu imati pravo na subvenciju a neko ko se dr*a sa kreditima ali ne udovoljava nekom banalnom razlogu nece?

Itd itd....
forumskivojnik

#15782 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

betametazon wrote: 04/11/2023 12:57
forumskivojnik wrote: 04/11/2023 11:00

A notaru moras priloziti ZK izvadak :wink: . Zar ne, ako radi po zakonu?
ZK izvadak je jedini validni dokaz da li si imo i da li imas nekretninu.
Cak i za promjenu tvoje adrese, kao vlasnika, u ZK za nekretnine u tvom vlasnistvu, moras pordnijeti zahtjev da ti sud adresu izmijeni na kojoj ti stanujes kao vlasnik nekretnine/a.
Da ali ne trazi se ZK kao dokaz nego prosto izjava ovjerena kod notara. Oni odobre 500 subvencija, ko ce sad i da li ce uopste provjeravsti da li su te izjave tacne?

I koji ti je interes da slazes i prevaris :sad: :?: osim te love koju bi dobio?
Ja sam vani a nekretninu sam kupila bez ove subvencije iako sam u SA. rodjena i odrasla a caleta nisam nikada ni upoznala jer je poginuo u Armiji BiH prije mog rodjenja. I onda se na forumu javi neko poput tebe da se raspita kako "po zakonu" najsigurnije da slaze i prevari da bi dobio subvenciju na koju nema pravo :twisted: .

Politicari i njihova politika su oduvijek bili ogledalo raje koja ih je izabrala da njima vlada po svojoj slici i prilici.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15783 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

betametazon wrote: 04/11/2023 13:17
_BataZiv_0809 wrote: 04/11/2023 13:00

Ali svakom njegovo.
Pa sad, ne zivimo u tako idealnom svijetu.

Evo npr, ja u svom stanu hidam po principu "prsti-peta", na sve sam stavio ublazivace, ne palim masinu za ves u neka doba i sl. i se satrah se da objasnim komsijama sta je obzir i opet ne mogu spavati jer lole hoidaju kao da su sumo hrvaci, djeca vriste i trce u 23 sata i sl.

I sad jel poenta da ja budem idealan u neidealnom okruzenju? Bilo bi mi drago da uzmem subvenciju ispred nekog takvog, iskreno govoreci.

E tek sad dvije dodatne napomene:
- sta ako sam kupio stan kreditom, prosle godine u septembru, pa mi se nije svidjelo okruzenje, pa sam ga prodao i kupio drugi na drugom mjestu i dalje plaćam kredit. Imao sam nekretninu, prodao je i sad nemam pravo na subvenciju samo zbog toga?
- sta ako mi je babo neki privatnik i dao mi 190k KM i ja kupio stan, ja cu imati pravo na subvenciju a neko ko se dr*a sa kreditima ali ne udovoljava nekom banalnom razlogu nece?

Itd itd....
Sve pet, ne ispunjavas uslov, hoces da probas na prevaru da dobijes nesto sto te ne pripada.

Good luck, sta drugo da ti kazem i argumentaciju cuvaj za situaciju kad te neko prijavi ko se bude zalio na rezultate konkursa.
Piaty

#15784 Re: Cijene stanova All about

Post by Piaty »

betametazon wrote: 04/11/2023 12:54

Pa tako pise u pozivu.
Ne piše tako.
alica.k

#15785 Re: Cijene stanova All about

Post by alica.k »

Naravno da postoji trag o tome da si nekad u zivotu imao nekretninu (ako je sve bilo po zakonu), i NARAVNO da ce za nesto ovako provjeravati da li imaju ti tragovi, pa sta mislis gdje zivis?

Nasa posla...
Didier

#15786 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

Ovo je ona priča kad te drotovi uhvate da voziš 100 km/h kroz naseljeno mjesto, a ti ih pitaš zašto ne love prave kriminalce i dilere :D
betametazon

#15787 Re: Cijene stanova All about

Post by betametazon »

Ma jok, ovo je forum, ovdje su sami borci za pravdu i pomirenje, drzava je imace u qrtzu samo radi onih koji nisu na forumu :bih:

Nema veze sto svaki ciklus subvencija istu dobije barem 20,30 ili ko zna koliko % kandidata koji imaju stelu. Nema veze sto se u javnoj upravi zaposljavaju podobni. Nema veze sto se vozi po rupama, sto se ceste prave decenijama, sto niko nema nikakve odgovornosti nizasta, sve je to ok i niko se ne buni. U ovoj drzavi ako bez pitanja ukrades niko ti a nece reci a ako pitas za opciju "rupe u zakonu" ispadas najgori.

Evo ja znam likova koji plivaju u parama pa su dobili subvencije dok drugi koji se muce izbise, je li to ok? Ko se od forumasa isao buniti sto je tako? :)
betametazon

#15788 Re: Cijene stanova All about

Post by betametazon »

Piaty wrote: 04/11/2023 13:57

Pa tako pise u pozivu.
Ne piše tako.
Pise tako.
A ako ti tvrdis da ne pise - sta je onda potrebno priloziti kao dokaz?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15789 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

Ma mozes ti relativizovati do sutra, cinjenica je da pitas za savjet mozes li svjesno slagati i izvuci se sa tim.
betametazon

#15790 Re: Cijene stanova All about

Post by betametazon »

_BataZiv_0809 wrote: 04/11/2023 16:19 Ma mozes ti relativizovati do sutra, cinjenica je da pitas za savjet mozes li svjesno slagati i izvuci se sa tim.
Ne relativiziram, vrlo sam konkretan :thumbup:
Haris.ba

#15791 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Mene su ganjali da im rastumacim kako da se razvedu da ispune uslov da nema nekretnine podnosioc za subvenciju.

Nista mene ne iznenadjuje.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#15792 Re: Cijene stanova All about

Post by laserShow »

a nek krade. Sta da vam kazem, takvo smo drustvo. Neko joju, neko milju, neko 12, a neko milion. Samo je pitanje koliko ko ima mogucnost.
Haris.ba

#15793 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

A moze se relativno jednostavno i u konkursnoj proceduri sve urediti.

Donesi potvrdu o kretanju (pise ti gdje si sve bio u zivotu prijavljen), i na osnovu toga iz svih tih sudova donesi potvrdu sa historijatom da nemas nekretninu (pise i kad si prodao).

Ali, ko je pisao tekst konkursa vjerovatno to i zna. Zato i jeste napisan kako jeste da bi se moglo varati.
Ajatolah_

#15794 Re: Cijene stanova All about

Post by Ajatolah_ »

Haris.ba wrote: 04/11/2023 17:13 A moze se relativno jednostavno i u konkursnoj proceduri sve urediti.

Donesi potvrdu o kretanju (pise ti gdje si sve bio u zivotu prijavljen), i na osnovu toga iz svih tih sudova donesi potvrdu sa historijatom da nemas nekretninu (pise i kad si prodao).

Ali, ko je pisao tekst konkursa vjerovatno to i zna. Zato i jeste napisan kako jeste da bi se moglo varati.
Opet se može imati nekretnina i izvan mjesta gdje si bio prijavljen.
nlt

#15795 Re: Cijene stanova All about

Post by nlt »

Nije valjda da mislite da Kanton daje pare i ne provjerava ništa
Pa gdje vi živite?
Još potpisujete izjavu pod punom odgovornošću...
Haris.ba

#15796 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Ajatolah_ wrote: 04/11/2023 17:41
Haris.ba wrote: 04/11/2023 17:13 A moze se relativno jednostavno i u konkursnoj proceduri sve urediti.

Opet se može imati nekretnina i izvan mjesta gdje si bio prijavljen.
Moze. Ali, to su tako sitni slucajevi. Teorijski moze neko imati dvorac na Azurskoj obali, a da nema nista u Bosni. Moze neko imati u banci 10 miliona maraka, a da nema nekretnine na sebi. I dobije 10 milja subvencije po oglasu.

To je posljedica sistema registra nekretnina koji je takav kakav je zbog okolnosti koje vuku korjenje na 100+ godina.
Ajs_Nigrutin

#15797 Re: Cijene stanova All about

Post by Ajs_Nigrutin »

Hoj joj admini, može li se života vam napraviti novi thread za ove subvencije? Života vam eto…
Piaty

#15798 Re: Cijene stanova All about

Post by Piaty »

betametazon wrote: 04/11/2023 16:16
Piaty wrote: 04/11/2023 13:57

Pa tako pise u pozivu.
Ne piše tako.
Pise tako.
A ako ti tvrdis da ne pise - sta je onda potrebno priloziti kao dokaz?
ja samo kazem da ne pise to vezano za ovjeru kod nogara jer ovjerit mozes i u opcini za dzabe
Didier

#15799 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

betametazon wrote: 04/11/2023 16:15 Ma jok, ovo je forum, ovdje su sami borci za pravdu i pomirenje, drzava je imace u qrtzu samo radi onih koji nisu na forumu :bih:

Nema veze sto svaki ciklus subvencija istu dobije barem 20,30 ili ko zna koliko % kandidata koji imaju stelu. Nema veze sto se u javnoj upravi zaposljavaju podobni. Nema veze sto se vozi po rupama, sto se ceste prave decenijama, sto niko nema nikakve odgovornosti nizasta, sve je to ok i niko se ne buni. U ovoj drzavi ako bez pitanja ukrades niko ti a nece reci a ako pitas za opciju "rupe u zakonu" ispadas najgori.

Evo ja znam likova koji plivaju u parama pa su dobili subvencije dok drugi koji se muce izbise, je li to ok? Ko se od forumasa isao buniti sto je tako? :)
Upravo ono što rekoh, voziš 100 km/h i onda se vadiš da ima i goreg kriminala.

Nemoj biti naivan, sve se zna ko šta ima, i sve je to odavno digitalizovano, jedino što ti se može možda desiti je da ti odobre subvenciju, pa da je kasnije moraš vratiti.
Kal El

#15800 Re: Cijene stanova All about

Post by Kal El »

Zadnji dan za subvenciju je bio Petak, jelde? :mrgreen:
Post Reply