Izrael je opet pocinio zlocin!
- ZoomZoomKiwi
#37051 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Što prije shvatite da je više od 90% naroda glupo, odnosno ima upadljivo nizak koeficijent inteligencije, to ćete prije, na neki način, i shvatiti sve to.
-
elcaliente
#37052 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Mozda je i ovo Putnovo maslo, bombarduje ih vijestima o Gazi, naspici ih i onda nagovori na ovo.
Da se dodvori islamskom svjetu, ekonomija ovo ono.
-
elcaliente
#37053 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Last edited by elcaliente on 29/10/2023 21:26, edited 1 time in total.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#37054 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
https://en.wikipedia.org/wiki/9M133_Kornet pogresno su napisali.
-
palermo
#37055 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Sto bi rekao Cenga " oni imaju voz:"...elcaliente wrote: ↑29/10/2023 21:08 Meni iskreno nisu neke stvari jasne, po forumasima je Hamas produzena ruka Izraela ako je tako ko su ovi protiv koji se IDF bori i ko su ti likovi koji marsiraju Gazom sa zelenim trakama?
Ko investira novac u Gazu, gledam na tv centralne trgove, sve fino poplocano, uredno, ljepsi im trgovi nego u nekim gradovima u BiH i u zapadnom Jordanu je tako. Nista asfalt na trgovima, nego kamene ploce.
I treca stvar, kako tamo po Jordanu itd zovu izbjeglicki kamp a ljudi zive u zgradama na par spratova, imaju prodavnice i ceste.
Za mene je izbjeglicki kamp oni na Lezbosu ili onaj pokraj Bihaca.
- Ludzak
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#37057 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ne oblijeće, nego ima nepravilnu putanju dok ganja cilj.
Pogledaj snimke iz našeg rata, na sličan način crvene strijele funkcionišu i imaju istu ludu putanju. U ukrajini Stugne.
-
elcaliente
#37058 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Lasersko navodzenje, a Panter ima sustav koji detektira lasersko navodzenje.
Onda se cilja raketom uglavnom pored oklopa da ne bi se aktivitrao taj sustav pa se onda kada je u blizini skrene u metu.
- jeza u ledja
#37059 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Kako Izraelcima manje odgovara? Sta su to oni izgubili teritorijalno u ovih 75 godina? Sta su Palestinci dobili svih ovih godina?Grean wrote: ↑29/10/2023 19:45Jeste manje bitno jer upravo Izraelcima odgovara a i ti na neki nacin zagovaras to da budu manje vezani za ideju povratka.jeza u ledja wrote: ↑29/10/2023 19:01Nije manje bitno, to je krucijalno - jer time se odrzavaju u statusu limba i zato je povrat imovine uvijek u prvom planu. Cim ih neko primi i oni se asimiliraju u to drustvo, oni automatski postaju manje vezani za neku ideju povratka. Zato i dalje i postoji nesto sto se zove “izbjeglicki kamp” za ljude koje su tu dosli prije 75 godina.SpoilerShowGrean wrote: ↑29/10/2023 18:50
Mislim da je to manje bitno u ovoj prici. Fokus je na pravo na povratak, povratak imovine od strane onih koji su im je oteli i neko precutno odobravanje zapadnog svijeta da to ne bude uslov jer je u pitanju Izrael i jevreji.
Islo se tako daleko da je bilo ideja u mirovnim pregovorima u Oslu da se Palestince kompenzira parama od norveske nafte, da odustanu od imovine u danasnjem Izraelu a koju su ostavili u tadasnjoj Palestini. Pravo na povratak ni slucajno.
Arapskom svijetu odgovara da se od Palestinaca pravi dozivotna zrtva, i tako kroz generacije, da se cijelo vrijeme podgrijava ideja povratka, bez obzira na cijenu po Palestince.
Zasto, jer su u pitanju jevreji pa ne smijemo imati iste principe kao za svakog drugog u svijetu? Da lakse postignemo mir jer su Izraelci nesto zacrtali pa da ih ne remetimo?
Upravo u tom smijeru i ide prica pljuvanja po Egiptu uglavnom od onih koji podrzavaju USA i Izrael, kao kakva su to braca, ne otvaraju granice stanovnicima Gaze da ih spase. Nije to zelja za spas Palestinaca vec zelja za njihovim protjerivanjem, trecom turom ili cetvrtom. Da im vide ledja u Egiptu i da onda tvoja i moja unucad pricaju kako im je vrijeme da se asimiliraju.
Ja se ne zalazem nizasta specijalno, svako nek odlucuje sta hoce. Samo govorim sa nema logike da 75 godina udaras glavom u zid, samo gubeci jos vise i vise. Desetine hiljada zivota je uzalud izgubljeno.
A ti se izgleda zalazes upravo za to lupanje glavom od zid. Tako svaki Palestinac kad jednom stavi prst na celo pa se zapita gdje sve ovo vodi, iza njega stoji 100 navijaca da ga potapsu po ramenu i gurnu u ovaj haos nazad. Jer jebiga njihova je borba pravedna.
-
ragib
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#37061 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ovaj drugi komentara isto kao kada su ovi desno-orijentisani galamili kako Sirijci mogu biti izbjeglice a imaju telefone.elcaliente wrote: ↑29/10/2023 21:08 Meni iskreno nisu neke stvari jasne, po forumasima je Hamas produzena ruka Izraela ako je tako ko su ovi protiv koji se IDF bori i ko su ti likovi koji marsiraju Gazom sa zelenim trakama?
Ko investira novac u Gazu, gledam na tv centralne trgove, sve fino poplocano, uredno, ljepsi im trgovi nego u nekim gradovima u BiH i u zapadnom Jordanu je tako. Nista asfalt na trgovima, nego kamene ploce.
I treca stvar, kako tamo po Jordanu itd zovu izbjeglicki kamp a ljudi zive u zgradama na par spratova, imaju prodavnice i ceste.
Dobivaju oni donacija, a većina zgrada je valjda novije gradnje jer svako par godina budu srušene.
Najbolje kuće u BiH su u Cazinskoj Krajini jer je tamo bukvalno sve bilo spaljeno, pa o opet niko ne kaže da se radi o najbogatijem dijelu države.
Kampovi jesu jer su pod nadležnosti UN-ovih organizacija, sve se vrši preko njih, dobar dio stanovništva u njima npr. nema pristup zdravstvenom sistemu jer nemaju državljanstvo. Oni eksistiraju već 50-60 godina, valjda je se nakon par godina neko skupio malo para pa izidao koji objekat...
Evo, mogu i ja naći snimak opsade Sarajeva, pa reći da i nije tako loše, ljudi hodaju gradom, imaju čak neki i auta voze.
Degutantan ti je komentar uglavnom.
- jazzer
#37062 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ovi malo pucaju pa onda sjednu na ove stolice, odmore malo, zapale cigaru.
Nijedan nije zalegao nakon eksplozije, kakav je ovo snimak?
-
elcaliente
#37063 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Sta su to sada Palestinci postali neka sveta krava pa sto god da se pita degutatno je.sehohari wrote: ↑29/10/2023 21:52Ovaj drugi komentara isto kao kada su ovi desno-orijentisani galamili kako Sirijci mogu biti izbjeglice a imaju telefone.elcaliente wrote: ↑29/10/2023 21:08 Meni iskreno nisu neke stvari jasne, po forumasima je Hamas produzena ruka Izraela ako je tako ko su ovi protiv koji se IDF bori i ko su ti likovi koji marsiraju Gazom sa zelenim trakama?
Dobivaju oni donacija, a većina zgrada je valjda novije gradnje jer svako par godina budu srušene.
Najbolje kuće u BiH su u Cazinskoj Krajini jer je tamo bukvalno sve bilo spaljeno, pa o opet niko ne kaže da se radi o najbogatijem dijelu države.
Kampovi jesu jer su pod nadležnosti UN-ovih organizacija, sve se vrši preko njih, dobar dio stanovništva u njima npr. nema pristup zdravstvenom sistemu jer nemaju državljanstvo. Oni eksistiraju već 50-60 godina, valjda je se nakon par godina neko skupio malo para pa izidao koji objekat...
Evo, mogu i ja naći snimak opsade Sarajeva, pa reći da i nije tako loše, ljudi hodaju gradom, imaju čak neki i auta voze.
Neke stvari nisu logicne pa se zato i pita.
-
Dimu1927
#37064 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
A niko da osudi ove miroljubive poruke sa izraelskih skupova...
https://www.instagram.com/reel/Cy3RgN4t-wp/
- PreWiBa
#37065 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Način na koji si pitao imputira određeni biaselcaliente wrote: ↑29/10/2023 21:58Sta su to sada Palestinci postali neka sveta krava pa sto god da se pita degutatno je.sehohari wrote: ↑29/10/2023 21:52Ovaj drugi komentara isto kao kada su ovi desno-orijentisani galamili kako Sirijci mogu biti izbjeglice a imaju telefone.elcaliente wrote: ↑29/10/2023 21:08 Meni iskreno nisu neke stvari jasne, po forumasima je Hamas produzena ruka Izraela ako je tako ko su ovi protiv koji se IDF bori i ko su ti likovi koji marsiraju Gazom sa zelenim trakama?
Kao "imaju bolje trgove u BiH", što valjda govori da se Bosanci koji su eto još siromašniji od Palestinaca ne bi trebali interesovati puno za njih.
Ako nisi na to mislio, izvinjavam se, ali sam bio nekako dobio taj utisak...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#37066 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Može li neko sažeti u jedan post sve ovakve grozne klipove, da ih onako grupno osudimo pa da onda pričamo ko insani bez ovakvih patronizirajućih postova?Dimu1927 wrote: ↑29/10/2023 22:01 A niko da osudi ove miroljubive poruke sa izraelskih skupova...
-
elcaliente
#37067 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Mislio sam na finaciranje i kako ljudi urede trgove kamenim plocama a nalaze se po opsadom. Isto me interesuje ko napravi zgradu od stakla sa 10 spratova tamo, ko ulaze u njihovu ekonomiju. Jer ono sto se vidi na tv, izgleda sasvim pristojno i modereno. Nikako se ne slaze sa njihovom situacijom ili sa onim sto mi znamo.sehohari wrote: ↑29/10/2023 22:01Način na koji si pitao imputira određeni biaselcaliente wrote: ↑29/10/2023 21:58Sta su to sada Palestinci postali neka sveta krava pa sto god da se pita degutatno je.sehohari wrote: ↑29/10/2023 21:52
Ovaj drugi komentara isto kao kada su ovi desno-orijentisani galamili kako Sirijci mogu biti izbjeglice a imaju telefone.
Kao "imaju bolje trgove u BiH", što valjda govori da se Bosanci koji su eto još siromašniji od Palestinaca ne bi trebali interesovati puno za njih.
BiH sam spomenuo jer se kod nas asfaltira sve, sto ne izgleda tako dobro kao kamene ploce.
Mislim da su Bosancu ekonomski jaci neko Palestinci i to je logicno.
- Grean
#37068 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
I sta je tvoje rjesenje, da bas tu, samo u toj zemlji izbjeglice nemaju pravo na povratak i pravo na imovinu. Dedo koji sjedi u izbjeglickom kampu i cuva kljuc od kuce u Jafi koja vrijedi milion dolara, da mu kazes, znas sta, takva je realnost, ovi prejaki a svim ostalim ce savjest biti cistija ako ti halalis taj kljuc pa da i mi mirno zaspimo.jeza u ledja wrote: ↑29/10/2023 21:47Kako Izraelcima manje odgovara? Sta su to oni izgubili teritorijalno u ovih 75 godina? Sta su Palestinci dobili svih ovih godina?SpoilerShowGrean wrote: ↑29/10/2023 19:45Jeste manje bitno jer upravo Izraelcima odgovara a i ti na neki nacin zagovaras to da budu manje vezani za ideju povratka.jeza u ledja wrote: ↑29/10/2023 19:01Nije manje bitno, to je krucijalno - jer time se odrzavaju u statusu limba i zato je povrat imovine uvijek u prvom planu. Cim ih neko primi i oni se asimiliraju u to drustvo, oni automatski postaju manje vezani za neku ideju povratka. Zato i dalje i postoji nesto sto se zove “izbjeglicki kamp” za ljude koje su tu dosli prije 75 godina.SpoilerShow
Arapskom svijetu odgovara da se od Palestinaca pravi dozivotna zrtva, i tako kroz generacije, da se cijelo vrijeme podgrijava ideja povratka, bez obzira na cijenu po Palestince.
Zasto, jer su u pitanju jevreji pa ne smijemo imati iste principe kao za svakog drugog u svijetu? Da lakse postignemo mir jer su Izraelci nesto zacrtali pa da ih ne remetimo?
Upravo u tom smijeru i ide prica pljuvanja po Egiptu uglavnom od onih koji podrzavaju USA i Izrael, kao kakva su to braca, ne otvaraju granice stanovnicima Gaze da ih spase. Nije to zelja za spas Palestinaca vec zelja za njihovim protjerivanjem, trecom turom ili cetvrtom. Da im vide ledja u Egiptu i da onda tvoja i moja unucad pricaju kako im je vrijeme da se asimiliraju.
Ja se ne zalazem nizasta specijalno, svako nek odlucuje sta hoce. Samo govorim sa nema logike da 75 godina udaras glavom u zid, samo gubeci jos vise i vise. Desetine hiljada zivota je uzalud izgubljeno.
A ti se izgleda zalazes upravo za to lupanje glavom od zid. Tako svaki Palestinac kad jednom stavi prst na celo pa se zapita gdje sve ovo vodi, iza njega stoji 100 navijaca da ga potapsu po ramenu i gurnu u ovaj haos nazad. Jer jebiga njihova je borba pravedna.![]()
Ne zalazes se ali postavljas pogresna pitanja. Ni jednom se nisi upitao sto se oni ne bi vratili, sto im se imovina ne bi vratila i kako to da se ostvari.
- PreWiBa
#37069 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Dobivaju oni, rekoh, dosta donacija.elcaliente wrote: ↑29/10/2023 22:08Mislio sam na finaciranje i kako ljudi urede trgove kamenim plocama a nalaze se po opsadom. Isto me interesuje ko napravi zgradu od stakla sa 10 spratova tamo, ko ulaze u njihovu ekonomiju. Jer ono sto se vidi na tv, izgleda sasvim pristojno i modereno. Nikako se ne slaze sa njihovom situacijom ili sa onim sto mi znamo.sehohari wrote: ↑29/10/2023 22:01Način na koji si pitao imputira određeni biaselcaliente wrote: ↑29/10/2023 21:58
Sta su to sada Palestinci postali neka sveta krava pa sto god da se pita degutatno je.
BiH sam spomenuo jer se kod nas asfaltira sve, sto ne izgleda tako dobro kao kamene ploce.
Evo, samo SAD i Saudijska arabija su donirale 500 miliona dolara 2018. godine, sjećam se kada je nakon prošlih izraelskih napada Katar obećao nekoliko milijardi pomoći.
Oni jesu pod opsadom, ali pod određenim uslovima se vrši ulazak robe, pa moraju od nečega živjeti i tkd.
Finansije, po onome što ja čitam, i nisu problem, problem je ograničenje prometa.
Oni bi, sutra da se riješi taj sukob, sigurno dobijali dosta pomoći, ali je stvar u tome što ne mogu dovoljno uraditi sa njom u trenutnoj situaciji.
Džaba ti milioni pomoći kada većina Gaze nema redovno snabdijevanje strujom, kada ti u Zapadnoj obali sutra mogu uzeti kuću ili isto blokirati promet i snabdijevanje.
-
elcaliente
#37071 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Alles klar.sehohari wrote: ↑29/10/2023 22:15Dobivaju oni, rekoh, dosta donacija.elcaliente wrote: ↑29/10/2023 22:08Mislio sam na finaciranje i kako ljudi urede trgove kamenim plocama a nalaze se po opsadom. Isto me interesuje ko napravi zgradu od stakla sa 10 spratova tamo, ko ulaze u njihovu ekonomiju. Jer ono sto se vidi na tv, izgleda sasvim pristojno i modereno. Nikako se ne slaze sa njihovom situacijom ili sa onim sto mi znamo.sehohari wrote: ↑29/10/2023 22:01
Način na koji si pitao imputira određeni bias
Evo, samo SAD i Saudijska arabija su donirale 500 miliona dolara 2018. godine, sjećam se kada je nakon prošlih izraelskih napada Katar obećao nekoliko milijardi pomoći.
Oni jesu pod opsadom, ali pod određenim uslovima se vrši ulazak robe, pa moraju od nečega živjeti i tkd.
Finansije, po onome što ja čitam, i nisu problem, problem je ograničenje prometa.
Oni bi, sutra da se riješi taj sukob, sigurno dobijali dosta pomoći, ali je stvar u tome što ne mogu dovoljno uraditi sa njom u trenutnoj situaciji.
Džaba ti milioni pomoći kada većina Gaze nema redovno snabdijevanje strujom, kada ti u Zapadnoj obali sutra mogu uzeti kuću ili isto blokirati promet i snabdijevanje.
Samo je BiH od tolikih donacija napravila vrlo malo.
-
elcaliente
#37072 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Sta pise, gdje ovo i kada?
- Čitalac
#37073 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Veteran IDF-a Ariel Bernstein: Borio sam se u Gazi, moramo se zalagati za sporazum
https://www.theguardian.com/world/2023/ ... ring-peaceSjećam se sebe s 20 godina, vojnika u jedinici specijalnih snaga Nahal, kako pravim nadrealne prve korake u Gazu, mjesto koje smo do tada vidjeli samo u vijestima. Znali smo malo o tome kakva je Gaza, kako ljudi tamo žive svoje živote, o tome tko su; o Gazi smo razmišljali samo nejasno, kao o podmuklom mjestu gdje svi žele našu smrt. Sjećam se da me obuzela tjeskoba, strah da se neki od nas možda neće vratiti. Bili smo tamo oko dva tjedna. Naša misija je bila osvojiti četvrt Al-Burrah u Beit Hanounu i očistiti četvrt od terorista dok podržavamo inženjerske snage poslane da unište Hamasove tunele.
Borba u Gazi bila je drugačija od svega što sam prije radio na Zapadnoj obali. Nikada nisam vidio da IDF koristi tako intenzivnu vatrenu moć. Budući da je izraelska vojska naredila civilima da napuste susjedstvo, svatko tko je ostao bio je – kako nam je rečeno – Hamasov operativac ili pristaša, i stoga legitimna meta. Nisam dovodio u pitanje zapovijedi koje sam dobio. Bio sam previše zabrinut hoću li se izvući živ sa svojim prijateljima.
Tijekom naša dva tjedna u tom susjedstvu, stalno smo bili obaviješteni o sumnjivim kretanjima, zasjedama i miniranim kućama. Borci Hamasa primijetili su jedan od naših timova u susjednoj kući, ispalili projektil i ubili časnika, poručnika Roya Pelesa. Eksplozija mu je raskomadala tijelo, a njegovi prijatelji iz jedinice morali su skupljati komadiće. Zauzeli smo prazne kuće čiji su stanovnici pobjegli, ostavljajući za sobom tragove normalnog života, poput obiteljskih fotografija i školskih udžbenika. Vidjeli smo tijelo starije žene vjerojatno zahvaćene unakrsnom vatrom, deformiranog lica dok je ležala u ruševinama. Tim iz obližnje jedinice naišao je na palestinsku obitelj od 10 članova, od kojih nitko nije bio terorist.
Postupno je postajalo sve teže vjerovati da smo na bojnom polju. To je, uostalom, bilo civilno naselje. Ova sjećanja na borbe i razaranje koje smo ostavili za sobom zauvijek će me proganjati. Moja iskustva u Gazi dovela su me do jasnog zaključka: moramo se zalagati za sporazum s Palestincima koji će stati na kraj okupaciji i opsadi Gaze. Život u Gazi nije održiv. Bio sam zaprepašten kako naše društvo odbija razmišljati o situaciji u Gazi...
Kao i svaka država na svijetu, Izrael ima pravo – štoviše, odgovornost – zaštititi svoje građane. Zato sam odlučio postati vojnik. Ali nemamo pravo koristiti svoju vojnu snagu za osvetu, i moramo shvatiti da naš cilj mogu biti samo vojne mete, dok kolateralnu štetu držimo na minimumu. Sada bi još jedna kopnena invazija trebala riješiti problem "jednom zauvijek": nismo li ništa naučili? Prošlo je devet godina i pet vojnih kampanja otkako sam bio u Gazi, a opet se ponavljaju iste greške...
- Rothmans
- Bloo
- Globalna šefica
#37075 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Po mogucnosti sa sto opskurnijih profila.Chmoljo wrote: ↑29/10/2023 22:06Može li neko sažeti u jedan post sve ovakve grozne klipove, da ih onako grupno osudimo pa da onda pričamo ko insani bez ovakvih patronizirajućih postova?Dimu1927 wrote: ↑29/10/2023 22:01 A niko da osudi ove miroljubive poruke sa izraelskih skupova...