Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

So What!

#28301 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

nepass1 wrote: 24/10/2023 18:53Znam jes forum i sve to ali jedino mi je smjesno ova tema na forumu i da se diskutuje o izgradnji, stavljaju nake slike i kad pocne prica kad ce sta ce svi o nakoj 203x godini pricaju.
Tema komotno za arhive, kad se sta pusti i ako se pusti mozda je otkljucati da se prodiskutuje. Ostalo samo suplja
Do 2050 niko od nas nece sjesti u auto i iz sarajeva doci do ploca vozeci se samo ap, a bgm nece niko ni do orasja. Tako da mozemo i o svemu drugome.
I ne mislim samo na ap. Deset godina micu zgradu na grbavici, makli nisu, prva transferzala nidokle, gradski autoput misaona imenica, od petlje do aerodroma mozda jedino nacrtano stoji negdje, hranjen prodavanje muda pod bubrege itd itd.
Možemo se složiti da je cijeli autoput daleka budućnost, ali kada bude izgrađen, onda tema može pod ključ, jer kome će biti do pisanja oko gotovog autoputa. Eto autoput Doboj - Banja Luka je završen, spominje li ga iko ikada.

Svaka dionica koja se pusti u upotrebu je dobrodošlo, jer skraćuje putovanje, nije poenta isključivo u cijelom autoputu.

A sada, ko prati izgradnju i to, može se vjerovatno smatrati mazohistom i ljubiteljom naučne fantastike, pa možemo i tako posmatrati.

Ali ljude koji bi stalno srali po svemu, kako njih posmatrati. Treba i kritikovati, ali postoji konstruktivna kritika, postoji baljezganje.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#28302 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Hame_ »

nineinchnails wrote: 24/10/2023 09:05
Spoiler
Show
HDZ+SDA Mafija. Nikad se autoput nece zavrsiti, nikad. Idite u druge drzave gdje se moze normalno zivjeti i voziti normalnim autocestama. Idite u drzave gdje sve fukcionise i gdje vas glava nece boljeti zbog gluposti. Idite odavde, sunce tudjeg neba ce vas bolje grijati od ovog ovdje korumpiranog.
Image
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#28303 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Hame_ »

So What! wrote: 24/10/2023 16:53 Pa kada je Francuska počela praviti puteve, a kada smo ih počeli praviti mi? Kome se ne ostaje ovdje i ne čeka, a poziva ljude da se isele, pa neka se isele, a kada ga pitaju što se odselio, neka kaže, ne čeka mi se da puteve i ostalo infarstrukturu izgradimo, odoh u zemlju koja to sve već ima.

I to je sasvim legit, ali je poenta, što tema nije, zašto se želim iseliti iz BiH, već izgradnja autoputeva. Jedna komplikovana tema, o kojoj neko sabere svoje utiske, dođe posere se na temu i ode. Dakle ako želi pričati o tome gdje su putevi bolji i zašto se svi tamo moramo iseliti, ima drgih tema.

Možda nekom zvuči smiješno, ali ljudi nisu bili svjesni koliko smo bili infrastrukturno nerazvijena zemlja za evropski prosjek i prije rata i poslije rata. I sada smo u misiji izgradnje tog famoznog koridora, svi znamo, sve kasni, ima problema, ali druže radi se o jednom od kompleksnijih projekata za standard bogatijih evropskih zemalja, a ne samo naše. I u 2023. godini, imamo više aktivnih gradilišta, nego ikada, baš zanimljivih objekata i dijelova za izgradnju i to je sva suština ove teme praćenje izgradnje.

Istina, to ne može, bez politike, jer politika kreira pozadinu svega toga, i nije neka tajna, da su sve opstrukcije u izgradnji i problemi, rezultat nečijih političkih nadjebavanja. Ali evo sto puta je ustanovljeno, jeste, politika nam ne valja, jer nam narod ne valja što bira te ljude koji na kraju krajeva ovako sporo realizuju sve te projekte, ali jednom kada počne sa izgradnjom, ta izgradnja postane tema ovdje i to je teško ljudima razgraničiti.
:kiss: :bih:
Volim Bosnu

#28304 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Volim Bosnu »

Bilo je obecanje da do kraja ove godine krece izgradnja 10 km autoceste od sjeverno od Tuzle prema Srebreniku. Poslije je receno da ima neki problem s geologijom,u slucaju potresa moze biti problem,,,,jos i novac bio osigiran,,sta je s tim sada ?,znaci nema gradnje jos nekoliko godina od Tuzle prem Brckom,,,RS ce izgraditi od Race do Brckog mi ni krenut necemo
studiorum_tuzlaensis

#28305 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by studiorum_tuzlaensis »

Volim Bosnu wrote: 25/10/2023 00:08 Bilo je obecanje da do kraja ove godine krece izgradnja 10 km autoceste od sjeverno od Tuzle prema Srebreniku. Poslije je receno da ima neki problem s geologijom,u slucaju potresa moze biti problem,,,,jos i novac bio osigiran,,sta je s tim sada ?,znaci nema gradnje jos nekoliko godina od Tuzle prem Brckom,,,RS ce izgraditi od Race do Brckog mi ni krenut necemo
I ti vjerujes uhljebima koji se ne sikiraju za platu svakog petog u mjesecu :D
nineinchnails

#28306 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by nineinchnails »

Da je ovo funkcionalna pravna drzava, mnogi bi zbog malverzacija s AP gulili dugogodisnje zatvore, oduzimanja titula, radnih dozvola i sta sve ne.
neki

#28307 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by neki »

howdy wrote: 24/10/2023 16:19
neki wrote: 24/10/2023 15:32
howdy wrote: 24/10/2023 15:26

Jel ima smislen argument zasto se autoput od 200 - 300 kilometara gradi 25+ godina i zasto se TK ne vraća nikakav novac od uplaćenih akciza u u vidu makar popravljanja postojećih puteva, da ne spominjemo gradnju autoputa koja ga u potpunosti zaobilazi?
nema, ali to nije ono o čemu pokušavam razgovarati
dobio si odgovor.
Kakav odgovor?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#28308 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by izvrsni direktor »

So What! wrote: 24/10/2023 16:53 [, ali druže radi se o jednom od kompleksnijih projekata za standard bogatijih evropskih zemalja
:lol:
Ni u jednoj drzavi evrope nema brda ko naseg ba. Misterija za svjetske strucnjake
Haris.ba

#28309 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Volim Bosnu wrote: 25/10/2023 00:08 Bilo je obecanje da do kraja ove godine krece izgradnja 10 km autoceste od sjeverno od Tuzle prema Srebreniku. Poslije je receno da ima neki problem s geologijom,u slucaju potresa moze biti problem,,,,jos i novac bio osigiran,,sta je s tim sada ?,znaci nema gradnje jos nekoliko godina od Tuzle prem Brckom,,,RS ce izgraditi od Race do Brckog mi ni krenut necemo
Ne mogu se dogovoriti lokalci kuda ce trasa. Geologija je samo izgovor.

Tuzla kuka kako nema autoputa, a nema trase utvrdjene. A bez toga nema ni otkupa, nema projekta, nema nista.
howdy

#28310 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by howdy »

izvrsni direktor wrote: 25/10/2023 08:23
So What! wrote: 24/10/2023 16:53 [, ali druže radi se o jednom od kompleksnijih projekata za standard bogatijih evropskih zemalja
Ni u jednoj drzavi evrope nema brda ko naseg ba. Misterija za svjetske strucnjake
još mala zemlja tek izašla iz rata
howdy

#28311 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by howdy »

Haris.ba wrote: 25/10/2023 09:15
Ne mogu se dogovoriti lokalci kuda ce trasa. Geologija je samo izgovor.

Tuzla kuka kako nema autoputa, a nema trase utvrdjene. A bez toga nema ni otkupa, nema projekta, nema nista.
u čijoj nadležnosti je trasiranje i izgradnja autoputa?
Maliodmene

#28312 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Maliodmene »

Koje dionice od Sarajeva do Doboja jos uvijek nisu u izgradnji?
Haris.ba

#28313 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

howdy wrote: 25/10/2023 09:25 u čijoj nadležnosti je trasiranje i izgradnja autoputa?
Federacija je ucrtala trasu u prostorni plan. Kanton je onda donio svoj kantonalni prostorni plan sa detaljnijom trasom podavno.

I sada lokalci kada su skontali da mozda stvarno i ima nesta od tog puta, ne svidja im se trasa.
Sto ih se slusa? E, pa na TK mora da ih se slusa.
howdy

#28314 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by howdy »

Haris.ba wrote: 25/10/2023 09:50
howdy wrote: 25/10/2023 09:25 u čijoj nadležnosti je trasiranje i izgradnja autoputa?
Federacija je ucrtala trasu u prostorni plan. Kanton je onda donio svoj kantonalni prostorni plan sa detaljnijom trasom podavno.

I sada lokalci kada su skontali da mozda stvarno i ima nesta od tog puta, ne svidja im se trasa.
Ja znam zasigurno koji člimbenici SDA su pokupovali stotine duluma zemlje na zamisljenoj trasi autoputa prema Žepču, vjerovatno ucrtana trasa zaobilazi te dulume pa ima problema pri realizaciji.
Haris.ba

#28315 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

howdy wrote: 25/10/2023 09:53

Ja znam zasigurno koji člimbenici SDA su pokupovali stotine duluma zemlje na zamisljenoj trasi autoputa prema Žepču, vjerovatno ucrtana trasa zaobilazi te dulume pa ima problema pri realizaciji.
Nema to veze sa ovim putem prema Orasju. Prema Orasju je neka druga prica.
howdy

#28316 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by howdy »

Haris.ba wrote: 25/10/2023 09:54
howdy wrote: 25/10/2023 09:53

Nema to veze sa ovim putem prema Orasju. Prema Orasju je neka druga prica.
Jah. Sve je u nas nešto drugo
RJ57

#28317 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

Maliodmene wrote: 25/10/2023 09:47 Koje dionice od Sarajeva do Doboja jos uvijek nisu u izgradnji?
vranduk ponirak trenutno :mrgreen:
i još jedna južno od žepča
RJ57

#28318 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

So What! wrote: 24/10/2023 20:19
nepass1 wrote: 24/10/2023 18:53Znam jes forum i sve to ali jedino mi je smjesno ova tema na forumu i da se diskutuje o izgradnji, stavljaju nake slike i kad pocne prica kad ce sta ce svi o nakoj 203x godini pricaju.
Tema komotno za arhive, kad se sta pusti i ako se pusti mozda je otkljucati da se prodiskutuje. Ostalo samo suplja
Do 2050 niko od nas nece sjesti u auto i iz sarajeva doci do ploca vozeci se samo ap, a bgm nece niko ni do orasja. Tako da mozemo i o svemu drugome.
I ne mislim samo na ap. Deset godina micu zgradu na grbavici, makli nisu, prva transferzala nidokle, gradski autoput misaona imenica, od petlje do aerodroma mozda jedino nacrtano stoji negdje, hranjen prodavanje muda pod bubrege itd itd.
Možemo se složiti da je cijeli autoput daleka budućnost, ali kada bude izgrađen, onda tema može pod ključ, jer kome će biti do pisanja oko gotovog autoputa. Eto autoput Doboj - Banja Luka je završen, spominje li ga iko ikada.

Svaka dionica koja se pusti u upotrebu je dobrodošlo, jer skraćuje putovanje, nije poenta isključivo u cijelom autoputu.

A sada, ko prati izgradnju i to, može se vjerovatno smatrati mazohistom i ljubiteljom naučne fantastike, pa možemo i tako posmatrati.

Ali ljude koji bi stalno srali po svemu, kako njih posmatrati. Treba i kritikovati, ali postoji konstruktivna kritika, postoji baljezganje.
nisi skroz u pravu, jp autoceste bih je toliko nekompetentno i nesposobno da prosto vabi svaku vrstu kritike, pa i baljezganje i opanjkavanje
jeste fino što se svašta nešta gradi, ali kad malo zagrebeš ispod površine šta vidiš?

most u počitelju je očito ozbiljan problem jer da nije davno bi to bilo sanirano. sve ostalo je šuplja. to bi na kraju mogao postati skandal stoljeća. nadajmo se da neće!
vranduk ponirak je ogroman problem i ja sam poprilično siguran da još nemaju rješenje jer da ga imaju objavili bi ga.
hercegovina je strava i užas. nisu u stanju ni tender dodijeliti da se spuste do mostara od kraja ove dionice od nikud do nigdje, a o ostalom da ne pričamo
prkno od spoja mostarskog raskršća i autoputa je vjerovatno i najveća smijurija, da ne napominjem da im preko brze ceste u blažuju prelaze šine ... to nema nigdje u svijetu!

elem grade kofol, ali kad će se moći provozati tuda je jednačina sa najamnje pet nepoznatih.
Control panel

#28319 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Control panel »

Od svih sfera zivota najvise para je ukradeno na izgradnji cesta i auto-cesta, a posebno u autocestama.
So What!

#28320 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

RJ57 wrote: 25/10/2023 11:35nisi skroz u pravu, jp autoceste bih je toliko nekompetentno i nesposobno da prosto vabi svaku vrstu kritike, pa i baljezganje i opanjkavanje
jeste fino što se svašta nešta gradi, ali kad malo zagrebeš ispod površine šta vidiš?

most u počitelju je očito ozbiljan problem jer da nije davno bi to bilo sanirano. sve ostalo je šuplja. to bi na kraju mogao postati skandal stoljeća. nadajmo se da neće!
vranduk ponirak je ogroman problem i ja sam poprilično siguran da još nemaju rješenje jer da ga imaju objavili bi ga.
hercegovina je strava i užas. nisu u stanju ni tender dodijeliti da se spuste do mostara od kraja ove dionice od nikud do nigdje, a o ostalom da ne pričamo
prkno od spoja mostarskog raskršća i autoputa je vjerovatno i najveća smijurija, da ne napominjem da im preko brze ceste u blažuju prelaze šine ... to nema nigdje u svijetu!

elem grade kofol, ali kad će se moći provozati tuda je jednačina sa najamnje pet nepoznatih.
Ministarstvo prometa i komunikacija KS je i pod ministrom Zoljom i pod ministrom Štetom bilo ista institucija, ali rezultati nisu isti, u principu same institucije ne možemo kriviti, nego trenutne garniture. Par normalnih ljudi na pozicijama i sve se mijenja, a Autoceste su podložne promjenama.

Most u Počitelju je misterija, ali pojma nemamo šta se tu dešava. Vranduk - Ponirak, pa nedavno sam objavio ovdje neka rješenja, samo su tu pare potrošene, plus EU banke nisu investitori na toj dionici.

Hercegovina je u takvoj situaciji, isto kao i Mostar, u limbu između dvije struje, koje se vječno prepucavaju. Novac postoji, projekti postoje, tenderi postoje. Dakle tu smeta politika.

Prkno od Mostarskog raskrčšća je žrtva ulizivanja lokalne zajednice, ilegalnim kolonistima na području kroz koje prolazi, problem koji ima svaka cesta u urbanim dijelovima Sarajeva.

Brza cesta Stup - Mostarsko je kompletna smijurija i sada je evo konstantno nešto dograđuju i popravljaju, mada je to maketa kako bi izgledali autoputevi da ih je SDA gradila bez uplitanja stranaca.
Control panel

#28321 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Control panel »

RJ57 wrote: 25/10/2023 11:35 vranduk ponirak je ogroman problem i ja sam poprilično siguran da još nemaju rješenje jer da ga imaju objavili bi ga.
Naravno da je ogroman problem promasiti trasu. To je ociti nemar ili neznanje. Ne zmam sto se ne kaze ko je pogrijesio. I taj mora to iz svog dzepa popraviti. Ali neeee opet ce se kao i za hranjen naci dodatnih 150-200 miliona. Sta je to. Nista. Sica.
Ima rjesenje. Ispocetka :)
neki

#28322 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by neki »

Control panel wrote: 25/10/2023 12:32 Od svih sfera zivota najvise para je ukradeno na izgradnji cesta i auto-cesta, a posebno u autocestama.
Imaš neki dokaz ili, po običaju, lupaš?
howdy

#28323 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by howdy »

RJ57 wrote: 25/10/2023 11:35
So What! wrote: 24/10/2023 20:19

nisi skroz u pravu, jp autoceste bih je toliko nekompetentno i nesposobno da prosto vabi svaku vrstu kritike, pa i baljezganje i opanjkavanje

Ma treba ih gladit i ljubit da bi se pojedini forumaši fino osjećali :kiss:
Control panel

#28324 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Control panel »

neki wrote: 25/10/2023 13:12
Control panel wrote: 25/10/2023 12:32 Od svih sfera zivota najvise para je ukradeno na izgradnji cesta i auto-cesta, a posebno u autocestama.
Imaš neki dokaz ili, po običaju, lupaš?
Image
neki

#28325 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by neki »

još jedna pametnica koja podvije rep kad treba argumentovati izjave..
Post Reply