Ovjera dokumenta

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
iClass

#1 Ovjera dokumenta

Post by iClass »

Da li potpisani dokument može ovjeriti samo osoba koja je to potpisala?
Imam neki dokument od rođaka (dakle njegov je potpis) koji trebam ovjeriti, da li će mi dopustiti da to uradim u opštini?
I još dodatno da li mogu ovjeriti kopiju originala tuđeg izvoda iz matične knjige rođenih?
Dzontra_Volta

#2 Re: Ovjera dokumenta

Post by Dzontra_Volta »

iClass wrote: 18/10/2023 18:18 Da li potpisani dokument može ovjeriti samo osoba koja je to potpisala?
Imam neki dokument od rođaka (dakle njegov je potpis) koji trebam ovjeriti, da li će mi dopustiti da to uradim u opštini?
I još dodatno da li mogu ovjeriti kopiju originala tuđeg izvoda iz matične knjige rođenih?
Ovo prvo nema šanse.
Ovo drugo vjerovatno može.
Laplace

#3 Re: Ovjera dokumenta

Post by Laplace »

iClass wrote: 18/10/2023 18:18 Da li potpisani dokument može ovjeriti samo osoba koja je to potpisala?
Zavisi od toga kakav je dokument. Ako je u pitanju neka izjava koja se ovjerava, mora doći davaoc izjave sa važećom ličnom kartom (identifikacionim dokumentom) na kojoj je isti potpis kao na dokumentu (tj. na doklumentu/izjavi mora biti potpis kao na identifikacionom dokumentu).

Kopiju izvoda iz MKR (i sličnih dokumenata) možeš uraditi i za drugog uz predočen original na uvid.

Ovo govorim iz vlastitih iskustava.
Laplace

#4 Re: Ovjera dokumenta

Post by Laplace »

Dzontra_Volta wrote: 18/10/2023 18:46
Ovo prvo nema šanse.
Vjerovatno nema, bar ako smo dobro shvatili o čemu pokretač teme piše. Ako je neka izjava ili punomoć, morao bi kopiju (zapravo, i samu izjavu) ovjeriti davaoc izjave/punomoći. Ali, ako je npr. svjedodžba iz škole, nećeš slati razrednika i direktora da ti ovjere kopiju. :D

Najbolje je raspitati se na šalteru za ovjere.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#5 Re: Ovjera dokumenta

Post by gentoo »

Fakticki se ovjerava potpis a ne dokument.. tako da bez vlastorucnog potpisa nema nista :mrgreen:
Dzontra_Volta

#6 Re: Ovjera dokumenta

Post by Dzontra_Volta »

Laplace wrote: 18/10/2023 18:49
Dzontra_Volta wrote: 18/10/2023 18:46
Ovo prvo nema šanse.
Vjerovatno nema, bar ako smo dobro shvatili o čemu pokretač teme piše. Ako je neka izjava ili punomoć, morao bi kopiju (zapravo, i samu izjavu) ovjeriti davaoc izjave/punomoći. Ali, ako je npr. svjedodžba iz škole, nećeš slati razrednika i direktora da ti ovjere kopiju. :D

Pa pitao je za ovjeru dokumenta, a ne kopije dokumenta sa potpisom. Tako da sam shvatio da se radi o ovjeri izjave ili nečeg sličnog, znači ovjera originala.
Haris.ba

#7 Re: Ovjera dokumenta

Post by Haris.ba »

Ako je rodjak vani neka ovjeri kod sebe i posalje ti postom.
Laplace

#8 Re: Ovjera dokumenta

Post by Laplace »

Dzontra_Volta wrote: 18/10/2023 18:53
Laplace wrote: 18/10/2023 18:49

Pa pitao je za ovjeru dokumenta, a ne kopije dokumenta sa potpisom. Tako da sam shvatio da se radi o ovjeri izjave ili nečeg sličnog, znači ovjera originala.
Mea culpa, u pravu si. Ništa, mora biti na ovjeri osoba koja je potpisala, kao što reče kolega iznad to je de facto ovjera potpisa.
iClass

#9 Re: Ovjera dokumenta

Post by iClass »

Laplace wrote: 18/10/2023 18:46
Zavisi od toga kakav je dokument. Ako je u pitanju neka izjava koja se ovjerava, mora doći davaoc izjave sa važećom ličnom kartom (identifikacionim dokumentom) na kojoj je isti potpis kao na dokumentu (tj. na doklumentu/izjavi mora biti potpis kao na identifikacionom dokumentu).

Kopiju izvoda iz MKR (i sličnih dokumenata) možeš uraditi i za drugog uz predočen original na uvid.

Ovo govorim iz vlastitih iskustava.
Imam jednu izjavu potpisanu i imam jedan ZK izvadak original.
Dakle za izjavu mora doći osoba, a ZK izvadak mogu ovjeriti jer imam original?
Haris.ba

#10 Re: Ovjera dokumenta

Post by Haris.ba »

iClass wrote: 18/10/2023 19:01 Dakle za izjavu mora doći osoba
Ili ovjeriti je tamo gdje zivi pa poslati postom.
nlt

#11 Re: Ovjera dokumenta

Post by nlt »

To je ovjera potpisa i logično može se ovjeriti samo ako ga donese lično osoba koja je i potpisana na dokumentu
Ovjera kopije nekog dokumenata uz original na uvid je moguć bez obzira na koje ime je navedeni dokument
Caterpilar

#12 Re: Ovjera dokumenta

Post by Caterpilar »

Zašto se u Vogošći ovjera nekih dokumenta plaća , a u Novom Gradu ne plaća , nije mi jasna logika :-?
kuli1961

#13 Re: Ovjera dokumenta

Post by kuli1961 »

iClass wrote: 18/10/2023 19:01 Imam jednu izjavu potpisanu i imam jedan ZK izvadak original.
Dakle za izjavu mora doći osoba, a ZK izvadak mogu ovjeriti jer imam original?
Kratko- DA!
HelaS

#14 Re: Ovjera dokumenta

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 18/10/2023 18:53
Ako je rodjak vani neka ovjeri kod sebe i posalje ti postom.
Pa da prevodi tekst i plaća pečat sudskog tumača :-)
Dzontra_Volta

#15 Re: Ovjera dokumenta

Post by Dzontra_Volta »

Caterpilar wrote: 24/10/2023 22:03 Zašto se u Vogošći ovjera nekih dokumenta plaća , a u Novom Gradu ne plaća , nije mi jasna logika :-?
Zato što postoje slučajevi u kojima je neko oslobođen od plaćanja administrativne takse, pa neki službenici "samoinicijativno" zaključe da treba naplatiti, a neki da ne treba.
nepass1

#16 Re: Ovjera dokumenta

Post by nepass1 »

Dzontra_Volta wrote: 24/10/2023 22:26
Caterpilar wrote: 24/10/2023 22:03 Zašto se u Vogošći ovjera nekih dokumenta plaća , a u Novom Gradu ne plaća , nije mi jasna logika :-?
Zato što postoje slučajevi u kojima je neko oslobođen od plaćanja administrativne takse, pa neki službenici "samoinicijativno" zaključe da treba naplatiti, a neki da ne treba.
U opstini sg svake godine ovjeravam izjavu za podstanara da zivi kod mene. Nekad naplate 8KM nekad ne. Neki dan ovjeravao i nista mi ne naplati. Isto zk, jednom dao onu sehidsku karticu mrsko mi bilo ici po taksu. Kaze moras kopirati i donijeti. Iz huje odem u bbi kopiram i odnesem i dade mi besplatno. Nekad samo pokazem karticu i da mi zk gratis. Pitam sto kopiram kao mora priloziti kao dokaz sto nije naplatila.
Post Reply